প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা উত্তর প্রদেশকী ভরানসীদা ‘কাশি তমিল সঙ্গমম’ হৌদোকখ্রে
“কাশিনা ভারত পুম্ববু কোন্দুনা ভারতকী নাৎকী কোনুং ওইরি, অদুগা তমিল নাদু অমসুং তমিল নাৎনা ভারতকী এন্তিক্বিতী অমসুং নীংথিবা শক্তাক্কী মফম ওইরি”
“কাশি অমসুং তমিল নাদুনা ঐখোয়গী কলচর অমসুং সিভিলাইজেসনগী মতম নাইদ্রবা ময়োল ওইরি”
“অমৃত কাল অসিদা ঐখোয়গী ৱারেপ পুম্বসি লৈবাক্না অমত্তা ওইদুনা ফংগনি”
“তমিলগী পুৱারী ঙাক শেন্দুনা হেন্না নীংথিজহনবা হায়বসি ভারত মচা করোর ১৩০গী থৌদাংনি”
19 NOV 2022 4:52PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা উত্তর প্রদেশকী ভরানসীদা থা অমা চুপ্না চত্থগদবা ‘কাশি তমিল সঙ্গমম’ হৌদোকখ্রে। থৌরম অসিগী পান্দমদি লৈবাক্কী লৌশিং অমসুং মহৈ তম্বগী খ্বাইদগী মরু ওইবা অমসুং অরিবা মফম অনি – তমিল নাদু অমসুং কাশিগী মরক্তা চহি কয়াদগী লৈরক্লিবা মরীবু নৌহৌননা তাকপা অমসুং নুংঙাইবা ফোংদোকপনি। তমিল নাদুগী দেলিগেত ২৫০০ হেনবনা কাশিদা লাক্কনি। প্রধান মন্ত্রীনা থৌরম মনুংদা ‘তিরুক্কুরাল’ লাইরিক অমসুং মসিবু লোল ১৩দা ৱাহন্থোক হল্লবা লাইরিকশিংসু ফোঙখি। কলচরেল প্রোগ্রাম কয়াগী মতুংদা আর্তি পাংথোকপগী থৌরমসু প্রধান মন্ত্রীনা মিৎয়েং তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা মালেমগী খ্বাইদগী লিরবা অমসুং হৌজিক হৌজিকসু মতিক মগুনগা লোয়ননা হিংলিবা শহরসিদা মীয়াম মশিং য়াম্না তিনবদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। লৈবাক অসিগী তুরেল, ৱাখল্লোন, সাইন্স নত্ত্রগা লৌশিং ওইরো, মখোয়গী সঙ্গমগী মরু ওইবগী মতাংদা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা নাৎ অমসুং লৌশিংগী ইথিল খুদিংবু ভারত্তা নুংঙাইবা ফোংদোক্নৈ হায়খি। থৌরম অসি তসেংবদি ভারতকী তৌবা ঙম্বগী মতিক, লিচৎ-শাজৎকী নুংঙাইবা ফোংদোকপনি অমসুং মসিনা কাশি-তম্লি সঙ্গম্বু তোপ-তোপ্পা থৌওং অমা ওইহল্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
কাশি অমসুং তমিল নাদুগী মরক্কী মরীগী মতাংদা তম্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা কাশিনা নাকল অমরোমদা ভারতকী নাৎকী কোনুং ওইরি, অদুগা তমিল নাদু অমসুং তমিল নাৎনা ভারতকী এন্তিক্বিতী অমসুং নীংথিবা শক্তাক্কী মফম ওইরি হায়খি। গঙ্গা অমসুং য়মুনা তুরেলনা উন্নবগী খুদম পীরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা কাশি-তমিল সঙ্গম অসিমক্না লোইনাইদ্রবা খুদোংচাবা অমসুং মপাঙ্গল লৈজদুনা মান্ননা অশেংবা মতৌসু চেল্লি হায়খি। ঙসিগী পুৱারী ওইরবা মীতিন অসিগীদমক্তা এজুকেসন মন্ত্রালয় অমসুং উত্তর প্রদেশ সরকারবু প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎপগা লোয়ননা আই.আই.তি., মদ্রাজ অমসুং বি.ঐচ.য়ু.গুম্বা সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতীশিংবুসু থৌরম অসিদা তেংবাংলকপগীদমক্তা থাগৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা কাশি অমসুং তমিল নাদুগী মহৈরোই অমসুং স্কোলরশিংবুসু অখন্ননা থাগৎখি।
প্রধান মন্ত্রীনা কাশি অমসুং তমিল নাদুনা ঐখোয়গী কলচর অমসুং সিভিলাইজেসনগী মতম নাইদ্রবা ময়োল ওইরি হায়খি। সংস্কৃত অমসুং তমিল অসিদি মালেমগী খ্বাইদগী লিরবা লোলশিংগী মনুংদা অমনি হায়না মহাক্না হায়খি। “কাশিদা, ঐখোয়গী বাবা বিস্বানাথ লৈরি, অদুগা তমিল নাদুদনা ভগ্বান রামেস্বরমগী থৌজাল ফংলি। কাশি অমসুং তমিল নাদু অনিমক্না শিব নিংজৈ”। ঈশৈ নোংমাই, লিতরেচর নত্ত্রগা আর্ত ওইরো, কাশি অমসুং তমিল নাদুনা মতম পুম্বদা আর্তকী হৌরকফম ওইদুনা লাক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী ইনাক খুল্লবা চৎনবী অমসুং নাৎকী মতাংদা মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিল্লদুনা লমদম অনিমক অসি ভারতকী খ্বাইদগী মশক নাইবা অচার্য়শিংগী পোক্নফম অমসুং থবক তৌফম্নি হায়না খঙনরি হায়খি। কাশি অমসুং তমিল নাদুদা মীওই অয়াম্বনা মান্নবা ইথিল ফংবা ঙম্মি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মহাক্না হায়খি, “তমিলগী লুহোংবগী চৎনবীদা কাশি য়াত্রাগী মরু ওইবা ঙসিসু উবা ফংই”। তমিল নাদুনা কাশিবু লোইবা নাইদবা মওংদা নুংশিবগী মতৌনা ঐখোয়গী অহল লমনশিংগী নোংমগী পুন্সিগী শরুক ওইরম্বা এক ভারত শ্রেস্থ ভারতকী মতৌ তাক্লি হায়না মহাক্না পাউদমখি।
কাশিগী চাউখৎ থৌরাংদা তমিল নাদুনা লৌবা থৌদাংশিংবু প্রধান মন্ত্রীনা নৌহৌননা নিংশিংদুনা তমিল নাদুদা পোকখিবা দাঃ সর্বপালি রাধাকৃষ্ণন্না বি.ঐচ.য়ু.গী ভাইস চান্সেল্লর ওইরম্মি হায়খি। কাশিদা লৈরম্বা বেদিক স্কোলর রাজেশ্বর শাস্ত্রীগী হৌরকফমদি তমিল নাদুনি হায়না মহাক্না পনখি। কাশিগী হনুমান ঘাত্তিদা লৈরম্বা পত্তাবিরম শাস্ত্রীবু কাশিগী মীয়াম্না নুংশিনা নিংশিংলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। হরিশচন্দ্র ঘাত্তা লৈবা তমিল লাইশঙ, কাশি কাম কোতেস্বর পঞ্চয়ত্তম মন্দির অমসুং কেদার ঘাত্তা লৈবা চহি চনি হেল্লবা কুমারস্বামী মত অমসুং মার্কন্দে আশ্রমগী মতাংদসু প্রধান মন্ত্রীনা তমখি। তমিল নাদুদগী লাকপা মীয়াম কয়ানা কেদার ঘাত অমসুং হনুমান ঘাত্তিদা লৈরি অমসুং কাশিগী চাউখৎ থৌরাংদা চারোন শুরোন কয়াদগী মশক নাইনা তেংবাংদুনা লাক্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। তমিল নাদুদগী হৌরকখিবা শক্নাইরবা কবি অমসুং য়াওল্লোই, শ্রী সুব্রমনিয়ম ভারতীনা কাশিদা চহি কয়া লৈরম্মি হায়না মহাক্না হায়খি। সুব্রমনিয়ম ভারতীদা কত্থোকপা চেয়র লিংখৎপদা বি.ঐচ.য়ু.না চাউথোকচবা ফাওবগী মতৌসু প্রধান মন্ত্রীনা পনখি।
কাশি তমিল সঙ্গমম অসি নিংতম্বগী অমৃত মহোৎসবকী মতমদা পাংথোক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা অখন্ননা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খিবদা, “অমৃত কাল অসিদা ঐখোয়গী ৱারেপ পুম্বসি লৈবাক্না অমত্তা ওইদুনা ফংগনি”। ভারত অসি চহি লিশিং কয়াদগী নাৎকী অপুনবনা মহৌশাগী মতৌ ওইদুনা চহি লিশিং কয়াদগী লৈদুনা লাক্লবা লৈবাক অমনি হায়না মহাক্না হায়খি। অয়ুক্তা য়াহৌরবা তুংদা জ্যোতির্লিঙ্গা ১২ নিংশিংবগী চৎনবীগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা পল্লদুনা, ঐখোয়না লৈবাক্কী স্পিরিচুএল য়ুনিতী নিংশিংদুনা নোংমগী নুমিৎ হৌই হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা মসিগুম্বা চৎনবীবু নৌহৌননা হিংগৎহন্নবা ঐখোয়না চহি লিশিং কয়াদগী হোৎনদনা লাকপগী থৌওংদা নুংঙাইতবা ফোংদোকখি। ঙসিদি, মসিগী ৱারেপ অসিগী প্লেতফোর্ম্না কাশি তমিল সঙ্গমম্না ওইরগনি অমসুং মসিনা ঐখোয় ইশাগী থৌদাং নৌহৌননা খঙহনগনি অমসুং লৈবাক্কী অমত্তা ওইবা মতৌবু অমুক হন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মসিনা ইথিল পীগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি।
লোলগী পনখৈ থুগাইবা অমসুং লৌশিংগী অরাপ্পবু তেনসিনবগী ৱাখল্লোন অসিনা ইথিল পীদুনা স্বামী কুমারগুরুপারনা কাশিদা লাকখিবনি অমসুং লমদমসিবু মহাক্কী কর্মভুমী ওইহন্দুনা কাশিদা কেদারেস্বর মন্দির শাহনখিবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মতুং তারকপদা, মহাক্কী তুং ইনবশিংনা থাঞ্জাবুরগী কাবেরী তোর্বান্দা কাশি বিস্বানাথ লাইশঙ শাখি। তমিলগী রাজ্য ঈশৈ ইখিবা মনোনমনিয়ম সুন্দরানার অমসুং মহাক্কী গুরুগা কাশিগা মরী লৈনবগী ৱাফম পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা তমিল স্কোলর অমসুং কাশিগী মরক্তা লৈবা মরীবু মীয়ামদা অমুক্কা হন্না পাউদমখি। খা অমসুং অৱাংবু অমত্তা ওইহনবদা রাজাজীনা ইখিবা মহাভারত অমসুং রামায়ন্না লৌখিবা থৌদাংবুসু প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখি। “রামানুজাচার্য়, শঙ্করাচার্য়, রাজাজীদগী সর্বপালী রাধাকৃষ্ণনগুম্বা খা ভারতকী স্কোলরশিং নীংথিনা খঙদনা ঐখোয়না ভারতকী ফিলোসোফী নীংথিনা খঙবা ঙম্লোই হায়বসি ঐহাক্না থেংনদুনা খঙলবা ৱাফম অমনি”, শ্রী মোদীনা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা ‘পাঞ্চ প্রান’গী মতাংদা পল্লদুনা, নীংথিনা হেরিতেজ লৈবা লৈবাক অমনা মশাগী পুৱারীদা চাউথোকচগদবনি হায়খি। মালেমগী খ্বাইদগী অরিবা লোল (তমিল) লৈজরবসু, ঐখোয়না মসিবু মপুং ফানা ইকায় খুম্নবদি ৱাৎলি হায়না মহাক্না হায়খি। “তমিলগী পুৱারী ঙাক শেন্দুনা হেন্না নীংথিজহনবা হায়বসি ভারত মচা করোর ১৩০গী থৌদাংনি। ঐখোয়না তমিলবু মীরায়বা মতমদা ঐখোয়না লৈবাক্কী মফমদা য়াম্না অরানবা থবক অমা পাংথোক্লবনি অমসুং ঐখোয়না তমিলবু অকক্নবশিংগী মনুংদা অদুমক লৈহল্লবদি, ঐখোয়না মসিদা অকায়বা য়াম্না তৌগনি। ঐখোয়না লিঙ্গুইস্তিক্স দিফরেন্স লৌথোকপা অমসুং ইমোস্নেল য়ুনিতী লৈহনবা হায়বসি নিংশিংফম থোকই”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
সঙ্গমম হায়বসিদি ৱাহৈদগী হেন্না এক্সপেরিএন তানবগী তাঞ্জানি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়রদুনা মীথুংলেনবু সেবা তৌবগী মতম পুম্বদা নিংশিংদুনা লৈহৌরগদবা থৌওং পাংথোক্নবগীদমক্তা কাশিগী মীয়াম্না অঙম্বা থৌদাং খুদিংমক পাংথোক্কনি হায়বগী থাজবা থম্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মসিগুম্বা থৌরমসু তমিল নাদু অমসুং খা ভারতকী অতোপ্পা রাজ্যশিংদসু পাংথোকহন্নীংবা অমসুং লৈবাক্কী অতোপ্পা শরুক্কী নহাশিংনা লমদমসিগী মফমশিংদা চত্তুনা মখোয়গী নাৎ খঙহনবা পাম্মি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মসিগী সঙ্গমম অসিগী কান্নবশিংবু রিসর্চকী খুত্থাংদা খুমাং চাউশিলহনফম থোকই অমসুং মসিগুম্বা থৌওংনা মরু হুন্দুনা উজাও অমগী শক্তম লৌরকপা ঙমগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
উত্তর প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী, য়োগি অদিত্যনাথ, উত্তর প্রদেশকী রাজ্যপাল, শ্রীমতি অনন্দিবেন পতেল, কেন্দ্র মন্ত্রী, দাঃ এল. মুরুগন, শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান, এম.পি., শ্রী ইল্লায়ারাজাসু অতোপ্পা মীথুংলেন কয়াগা লোয়ননা থৌরমসিদা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
প্রধান মন্ত্রীগী পান্দমনা লমজিংদুনা, ‘এক ভারত শ্রেস্থা ভারত’কী ৱাখল্লোন য়োকখৎপা অসি সরকারগী মরুওইবা থবকশিংগী মনুংদা অমনি। মসিগী পান্দম অসি মমি তাবা থবক অমা ওইনা, থা অমা চুপ্না চত্থগদবা ‘কাসি তামিল শঙ্গমম’ অসি ভরানসীদা পাংথোক্লিবনি।
থৌরম অসিগী মরুওইবা পান্দমদি, লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী মরুওইবা অমসুং লীরবা লাইরিক-লাইশু তমফম অনি- তামিল নাদু অমসুং কাসিগী মরক্তা লৈনবা মরী হরাও-তয়াম্বা ফোঙদোক্নবা, হেন্না চৎশিনহন্নবা অমসুং অমুক হন্না মশক তাক্নবা পান্দম থম্লি। রাজ্য অনি অসিগী অখঙ-অহৈশিং, মহৈরোয়শিং, ফিলোসোফরশিং, ললোনবশিং, খুৎহৈবশিং, কলাকারশিং য়াওনা শীনফম খুদিংমক্কী মীওইশিং পুন্নবা, লৌশিং পীথোক-পীশিন তৌন্নবা, কলচর অমসুং খ্বাইদগী ফবা থবকশিং অমনা অমদগী তম্নবগী খুদোংচাবা অমা পীনবা থৌরম অসিনা পান্দম থম্লি। তামিল নাদুদগী দেলিগেত ২৫০০ হেন্না কাসিদা চৎকনি। মখোয়না সেমিনারশিং শরুক য়াগনি, মফম কয়াদা চৎতুনা শীনফম মান্নবা মফম অদুগী মীওইশিংগা উনগনি। রাজ্য অনিগী ইয়োং, হেন্দিক্রাফ, ৱান দিস্ত্রিক ৱান প্রদক, লাইরিকশিং, দোকুমেন্তরিশিং, মথেল-লুকোইশিং, পুৱারি, লমকোয়ফমশিং একজিবিসন অমা থা অমা চুপ্না কাসিদা পাংথোক্কনি।
থৌরম অসি এন.ই.পি ২০২০গা ইরোইন্না চৎমিন্নদুনা ভারতকী লৌশিংগী পুক্কৈ অসি অনৌবা মতমগী লৌশিংগা পুনশিন্নবা মীৎয়েং থম্লি। থৌরম অসি আই.আই.তি মদ্রাস অমসুং বি.ঐ.য়ুনা শীন্দুনা পাংথোক্কদবনি।

Prime Minister's Office
PM inaugurates ‘Kashi Tamil Sangamam’ in Varanasi, Uttar Pradesh
“Embracing entire India, Kashi is the cultural capital of India whereas Tamil Nadu and Tamil culture is the centre of India's antiquity and glory”
“Kashi and Tamil Nadu are timeless centres of our culture and civilisations”
“In Amrit Kaal, our resolutions will be fulfilled by the unity of the whole country”
“This is the responsibility of 130 crore Indians to preserve the legacy of Tamil and enrich it”
19 NOV 2022 4:52PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated ‘Kashi Tamil Sangamam’ - a month-long programme being organised in Varanasi, Uttar Pradesh today. The objective of the programme is to celebrate, reaffirm and rediscover the age-old links between Tamil Nadu and Kashi – two of the country’s most important and ancient seats of learning. More than 2500 delegates from Tamil Nadu will be visiting Kashi. During the programme, the Prime Minister also released a book ‘Tirukkural’ along with its translation into 13 languages. He also witnessed a cultural programme followed by aarti.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed delight upon the gathering being held in the most ancient living city in the world. Speaking on the importance of Sangams in the country, be it the confluence of rivers, ideology, science or knowledge, the Prime Minister said that every confluence of culture and traditions is celebrated and revered in India. He remarked that in reality, it is a celebration of India’s might and characteristics, thus making the Kashi-Tamil Sangam unique.
Throwing light on the connection between Kashi and Tamil Nadu, the Prime Minister said that on one hand, Kashi is the cultural capital of India whereas Tamil Nadu and Tamil culture is the centre of India's antiquity and pride. Drawing an analogy to the confluence of the Ganga and Yamuna rivers, the Prime Minister said the Kashi-Tamil Sangam is equally holy which engulfs endless opportunities and strength in itself. The Prime Minister congratulated the Ministry of Education and the Government of Uttar Pradesh for this momentous gathering and thanked central universities like IIT, Madras and BHU for extending their support to the programme. The Prime Minister especially thanked the students and scholars of Kashi and Tamil Nadu.
The Prime Minister underlined that Kashi and Tamil Nadu are timeless centres of our culture and civilisation. He informed that both Sanskrit and Tamil are one of the most ancient languages that existed. The Prime Minister exclaimed, “In Kashi, we have Baba Vishwanath, while in Tamil Nadu we have the blessings of Lord Rameshwaram. Both Kashi and Tamil Nadu are immersed in Shiva.” Be it music, literature or art, the Prime Minister remarked that Kashi and Tamil Nadu have always been a source of art.
Throwing light on the rich culture and traditions of India, the Prime Minister said that both these places are marked as the birthplace and workplace of India’s finest acharyas. He underlined that one can experience similar energies in Kashi and Tamil Nadu. He said, “Even today the relevance of Kashi Yatra comes up during the traditional Tamil marriage procession.” He underlined that unending love for Kashi from Tamil Nadu signifies the feeling of Ek Bharat Shrestha Bharat which was the way of life of our ancestors.
The Prime Minister underlined Tamil Nadu’s contribution to the development of Kashi and recalled that Tamil Nadu-born Dr Sarvapalli Radhakrishnan was the Vice Chancellor of BHU. He also mentioned the Vedic scholar Rajeshwar Shastri who lived in Kashi even though he had his roots in Tamil Nadu. He said that the people of Kashi also miss Pattaviram Shastri who lived on Hanuman Ghat in Kashi. The Prime Minister informed about the Kashi Kaam Koteshwar Panchayatan Mandir which is a Tamilian temple on the banks of Harishchandra Ghat, and the two-hundred-year-old Kumarswamy Matt and Markande Ashram on Kedar Ghat. He also stated that many people from Tamil Nadu have been living near the banks of Kedar Ghat and Hanuman Ghat, and have made immense contributions towards Kashi for several generations. The Prime Minister also mentioned the great poet and revolutionary, Shri Subramania Bharathi who hailed from Tamil Nadu but lived in Kashi for many years. He informed about BHU’s pride and privilege in establishing the chair dedicated to Subramania Bharati.
The Prime Minister underlined that the Kashi-Tamil Sangam is taking place during the Azadi Ka Amrit Kaal. He said, “In Amrit Kaal, our resolutions will be fulfilled by the unity of the whole country.” He stated that India is a nation which has lived a natural cultural unity for thousands of years. Throwing light on the tradition of remembering 12 Jyotirlingas after waking up in the morning, the Prime Minister said that we start our day by remembering the spiritual unity of the country. Shri Modi also lamented the lack of efforts to strengthen this tradition and heritage of thousands of years. He further added that Kashi-Tamil Sangamam will become a platform for this resolution today while making us realise our duties, and being a source of energy to strengthen national unity.
The Prime Minister said that it was through this attitude of breaking language and surpassing the intellectual distance that Swami Kumargurupar came to Kashi and made it his Karmbhoomi and got Kedareshwar Mandir constructed in Kashi. Later, his disciples got Kashi Vishwanath temple constructed in Thanjavur on the banks of river Kaveri. The Prime Minister reiterated the link between Tamil scholars and Kashi by mentioning personalities like Manonmaniyam Sundaranar who wrote a Tamil State song and the connection of his guru with Kashi. The Prime Minister also remembered the role of Ramayana and Mahabharata written by Raja ji in connecting the North and the South. “This is my experience that without understanding scholars from South India like Ramanujacharya, Shankaracharya, Raja Ji to Sarvapalli Radhakrishnan, we simply can not understand Indian philosophy”, Shri Modi said.
Referring to ‘Panch Pran’, the Prime Minister said that a country with a rich heritage should be proud of its legacy. He said despite having one of the world’s oldest living languages, i.e. Tamil, we lack in honouring it fully. “This is the responsibility of 130 crore Indians to preserve the legacy of Tamil and enrich it. If we ignore Tamil we do a great disservice to the nation and if we keep Tamil confined in restrictions we will do great harm to it. We have to remember to remove linguistic differences and establish emotional unity”, the Prime Minister said.
The Prime Minister said that the Sangamam is a matter of experiencing more than the words and expressed the hope that people of Kashi will leave no stone unturned in providing memorable hospitality. The Prime Minister expressed the wish that such events are organised in Tamil Nadu and other Southern states and youngsters from other parts of the county visit and absorb the culture there. The gains of this sangamam need to be taken forward through research and this seed should become a giant tree, the Prime Minister concluded.
Chief Minister of Uttar Pradesh, Yogi Adityanath, Governor of Uttar Pradesh, Smt Anandiben Patel, Union Ministers Dr L Murugan, Shri Dharmendra Pradhan, and Member of Parliament, Shri Ilaiyaraaja were those present on the occasion among others
Background
The promotion of the idea of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ has been one of the major focus areas of the government guided by the vision of the Prime Minister. In yet another initiative reflecting this vision, ‘Kashi Tamil Sangamam’, a month-long programme, is being organised in Kashi (Varanasi).
The objective of the programme is to celebrate, reaffirm and rediscover the age-old links between Tamil Nadu and Kashi – two of the country’s most important and ancient seats of learning. The programme aims to provide an opportunity for people from all walks of life including scholars, students, philosophers, traders, artisans, artists etc. from the two regions to come together, share their knowledge, culture and best practices and learn from each others’ experiences. More than 2500 delegates from Tamil Nadu will be visiting Kashi. They will participate in seminars, site visits etc to interact with local people of similar trade, profession and interest. A month-long exhibition of handlooms, handicrafts, ODOP products, books, documentaries, cuisine, art forms, history, tourist places etc of the two regions will also be put up in Kashi.
The endeavour is in sync with NEP 2020’s emphasis on integrating the wealth of Indian Knowledge Systems with modern systems of knowledge. IIT Madras and BHU are the two implementing agencies for the programme.