কৃষি মন্ত্ৰালয়
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সকলো ৰাজ্যৰ বাবে কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ৰ প্ৰধান কাৰ্যসূচী আৰু আঁচনিসমূহ পৰ্যালোচনাৰ বাবে কাইলৈ নাগালেণ্ডত বৈঠকত মিলিত হ’ব কেন্দ্ৰীয় কৃষি সচিব
11 NOV 2022 3:54PM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰৰ কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ বিভাগৰ সচিব শ্ৰী মনোজ আহুজাৰ অধ্যক্ষতাত কাইলৈ ​​নাগালেণ্ডৰ মেডজিফেমাস্থিত কেন্দ্ৰীয় উদ্যান শস্য প্ৰতিষ্ঠান (চিআইএইচ)ত এখন পৰ্যালোচনা বৈঠক অনুষ্ঠিত হ’ব।
ভাৰত চৰকাৰৰ কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ বিভাগৰ সহযোগত নাগালেণ্ড চৰকাৰৰ উদ্যান শস্য/কৃষি বিভাগৰ সহযোগত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া বৈঠকত নাগালেণ্ডৰ উত্তৰ-পূব অঞ্চলত ৰূপায়িত হৈ থকা কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ৰ আঁচনিসমূহৰ ওপৰত যুটীয়াভাৱে পৰ্যালোচনা আৰু আলোচনা কৰা হ’ব, য’ত খাব পৰা তেলৰ ৰাষ্ট্ৰীয় অভিযান– তেলপাম, খাব পৰা তৈলবীজৰ ৰাষ্ট্ৰীয় অভিযান, উদ্যান শস্যৰ সংহত উন্নয়ন অভিযান (এমআইডিএইচ),উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে জৈৱিক মূল্য শৃংখল উন্নয়ন, ৰাষ্ট্ৰীয় কৃষি বিকাশ যোজনা (আৰকেভিৱাই), কৃষক উৎপাদক সংস্থা (এফপিঅ’) গঠন আৰু প্ৰসাৰ, ৰাষ্ট্ৰীয় বাঁহ অভিযান আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় মৌপালন আৰু মৌ অভিযান (এনবিএইচএম)ৰ বিষয়বোৰে স্থান লাভ কৰিব।
পৰ্যালোচনা বৈঠকত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে পৃষ্ঠপোষকতা কৰা আঁচনিসমূহৰ উন্নত ৰূপায়ণৰ বাবে আৰু উদ্যান শস্যৰ সম্ভাৱনা, তেলপাম সম্প্ৰসাৰণ, জৈৱিক কৃষিৰ প্ৰসাৰ আৰু ষ্টাৰ্টআপ স্থাপনৰ সুযোগ, এফপিঅ’ বিপণন গঠনৰ বাবে বিভিন্ন বিষয়ত আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত ৰপ্তানিৰ সুযোগ সন্দৰ্ভত দীঘলীয়াকৈ আলোচনা কৰা হ’ব।
এই কাৰ্যসূচীত কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ বিভাগৰ অতিৰিক্ত সচিব, কৃষি আয়ুক্ত, উদ্যান শস্য আয়ুক্ত, যুটীয়া সম্পাদক আৰু সংশ্লিষ্ট বিষয়াসকল উপস্থিত থাকিব। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ কৃষি আৰু উদ্যান শস্য উন্নয়নৰ সৈতে জড়িত সমস্যাসমূহৰ ওপৰত কৌশল প্ৰস্তুত আৰু সমাধানৰ বাবে অংশীদাৰসকলৰ লগতে উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলেও পাৰস্পৰিক মত-বিনিময় কৰিব।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Union Agriculture Secretary to hold meeting in Nagaland tomorrow to review major programmes and schemes of Ministry of Agriculture & Farmers Welfare for all North Eastern States
11 NOV 2022 3:54PM by PIB Delhi
A review meeting will be held under the chairmanship of Shri Manoj Ahuja, Secretary, Agriculture and Farmers Welfare, Government of India tomorrow at Central Institute of Horticulture (CIH), Medziphema, Nagaland.
Department of Agriculture and Farmers Welfare, Govt. of India in collaboration with Department of Horticulture/Agriculture Govt. of Nagaland will jointly review and discuss on Schemes of Ministry of Agriculture and Farmers Welfare being implemented in North Eastern Region which are National Mission on Edible oil – Oil Palm, National Mission of Edible Oilseeds, Mission for Integrated Development of Horticulture (MIDH), Mission Organic Value Chain Development for North Eastern Region, Rashtriya Krishi Vikas Yojana (RKVY), Formation and Promotion of Farmer Producers Organization (FPOs), National Bamboo Mission and National Beekeeping and Honey Mission (NBHM).
In the review meeting, different issues will be discussed in length for better implementation of the Central Sponsored Schemes and to harness the potential of horticultural crops, Oil palm expansion, Promotion of the Organic Farming and opportunities for establishment of Startups, Formation of the FPOs Marketing and Export opportunities in the North Eastern Region.
The programme will be attended by the Additional Secretary, Agriculture Commissioner, Horticulture Commissioner, Joint Secretaries and officials concerned from the Department of Agriculture and Farmers Welfare. Senior officers from all the NE states along with stakeholders will also hold interactions to develop strategies and address the issues related to Agricultural and Horticulture development in the NE Region.
Officials arrived at CIH, Nagaland ahead of Saturday’s review meeting