ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଅକ୍ଟୋବର ୩୦ରୁ ନଭେମ୍ବର ପହିଲା ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଗୁଜରାଟ ଓ ରାଜସ୍ଥାନ ଗସ୍ତ
ପ୍ରତିରକ୍ଷାରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭଦୋଦରାରେ ସି-୨୯୫ ଏୟାର କ୍ରାଫ୍ଟ ନିର୍ମାଣ ସୁବିଧାର କରିବେ ଶିଳାନ୍ୟାସ
ଦେଶରେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ଦ୍ୱାରା ଏହା ହେବ ପ୍ରଥମ ଏୟାର କ୍ରାଫ୍ଟ ନିର୍ମାଣ ସୁବିଧା
ଜଳ ଯୋଗାଣ ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଥରାଡ ଓ ବାନଶକଣ୍ଟା ଜିଲ୍ଲାରେ ୮ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜମ୍ମୁଘୋଡା ଓ ପଞ୍ଚ ଜିଲ୍ଲାରେ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର କରିବେ ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଲୋକାର୍ପଣ
ଅହମ୍ମଦବାଦର ଅସର୍ଭାଠାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୯୦୦କୋଟି ଟଙ୍କାର ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ଲୋକାର୍ପଣ କରିବେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆରମ୍ଭ ୪.୦ ୯୭ ସାଧାରଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ କରିବେ ସମ୍ବୋଧନ
କେଭାଡିଆରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଇଟି ନୂତନ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଆକର୍ଷଣ ସ୍ଥଳୀ ବାଜରା ବଗିଚା ଓ ମିଆୱାକୀ ଜଙ୍ଗଲ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବ
ରାଜସ୍ଥାନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନାଲୋଚିତ ତଥା ଲୋକଲୋଚନ ଅନ୍ତରାଳରେ ରହିଯାଇଥିବା ଆଦିବାସୀ ବୀର ଓ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଶହୀଦମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜ୍ଞାପନ ପୂର୍ବକ “ମନଘର ଧାମକୀ ଗୌରବ ଗାଥା’ ସର୍ବସାଧାରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେବେ
29 OCT 2022 7:55PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଅକ୍ଟୋବର ୩୦ରୁ ନଭେମ୍ବର ପହିଲା ୨୦୨୨ ମଧ୍ୟରେ ଗୁଜରାଟ ଓ ରାଜସ୍ଥାନ ଗସ୍ତ କରିବେ ।
ଅକ୍ଟୋବର ୩୦ତାରିଖ ଦିନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭଦୋଦରାଠାରେ ସି-୨୯୫ ଏୟାରକ୍ରାଫ୍ଟ ନିର୍ମାଣ ସ୍ଥଳୀର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ଅକ୍ଟୋବର ୩୧ ତାରିଖ ଦିନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କେଭାଡିଆ ଗସ୍ତ କରିବେ । ସେ ଏକତାର ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତିରେ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜ୍ଞାପନ କରିବେ । ପରେ ପରେ ସେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏକତା ଦିବସ ସମାରୋହରେ ଯୋଗଦେବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୯୭ତମ ସାଧାରଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ଉଦ୍‌ଯାପନ ୪.୦ରେ ତାଲିମ ଗ୍ରହଣକାରୀ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେବେ । ତା’ ପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବାନଶକଣ୍ଟା ଜିଲ୍ଲାରେ ପହଂଚି ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଥରାଡଠାରେ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ସେ ମଧ୍ୟ ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ କେତେକ ପ୍ରମୁଖ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ ।
ନଭେମ୍ବର ପହିଲା ଦିନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜସ୍ଥାନର ବାଂଶୱାଡା ଜିଲ୍ଲାରେ ପହଂଚି ‘ମନ ଘର ଧାମ କୀ ଗୌରବ ଗାଥା’ ନାମ ଏକ ସର୍ବସାଧାରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗଦେବେ । ପରେ ସେ ଗୁଜରାଟର ଜମ୍ମୁ ଘୋଡା ଓ ପଂଚମହଲ ଜିଲ୍ଲାରେ ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଲୋକର୍ପଣ କରିବେ ।
ଭଦୋଦରାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସି-୨୯୫ ଏୟାରକ୍ରାଫ୍ଟ ନିର୍ମାଣ ସୁବିଧାର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ଏହା ହେଉଛି ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସର୍ବପ୍ରଥମ ଏୟାରକ୍ରାଫ୍ଟ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ । ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନା ପାଇଁ ଏଠାରେ ୩୦ଟି ସି-୨୯୫ ଏୟାରକ୍ରାଫ୍ଟ ତିଆରି ହେବ । ଏଥିରେ ଟାଟା ଆଡଭାନ୍ସ ସିଷ୍ଟମସ୍ ଲିମିଟେଡ ଓ ସ୍ପେନର ଏୟାରବସ ଡିଫେନ୍ସ ଆଣ୍ଡ ସ୍ପେସ୍ ଅଂଶୀଦାର ଅଛନ୍ତି । ଦେଶର ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ହାସଲ ନିମନ୍ତେ ଏହା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘରୋଇ ପ୍ରତିଯୋଗୀଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ପଥ ଉନ୍ମୋଚନ ହେବ । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଧୀନରେ ମହାକାଶ ଶିଳ୍ପରେ ନିର୍ମାଣ ବୈଷୟିକଜ୍ଞାନ ଉପଯୋଗ ଶିଳ୍ପ ସମ୍ପର୍କୀତ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବୁଲି ଦେଖିବେ ।
କେଭାଡିଆରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଫଳସ୍ୱରୂପ ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ହୋଇଥିଲା ଯେ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭ ଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ଜନ୍ମଦିବସ ୩୧ ଅକ୍ଟୋବରକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏକତା ଦିବସ ଭାବେ ପାଳନ କରାଯାଇ ଦେଶର ଏକତା, ଅଖଣ୍ଡତା ଓ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଆମର ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମନୋଭାବକୁ ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରାଯିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କେଭାଡିଆର ଏକତା ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ନିକଟରେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏକତା ଦିବସ ସମାରୋହରେ ଯୋଗଦେବେ । ଏହି ସମାରୋହରେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏକତା ଦିବସ ପ୍ୟାରେଡ ଯେଉଁଥିରେ ବିଏସ୍‌ଏଫ, ପାଂଚଟି ରାଜ୍ୟ ପୁଲିସ ବଳ ଯେପରିକି ଉତ୍ତରାଞ୍ଚଳ (ହରିୟାନା) ପଶ୍ଚିମାଚଂଳ (ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ), ଦକ୍ଷିଣାଂଚଳ (ହରିୟାନା), ପଶ୍ଚିମାଞ୍ଚଳ (ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ) ଦକ୍ଷିଣାଂଚଳ (ତେଲେଙ୍ଗାନା) ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ (ଓଡିଶା), ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ।(ତ୍ରିପୁରା) ଇତ୍ୟାଦିରୁ ଗୋଟିଏ ଲେଖାଏଁ ଦଳ ଯୋଗଦେବେ । ଏ ଦଳ ଗୁଡିକ ଛାଡି ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ କ୍ରୀଡା ୨୦୨୨ରେ ପଦକ ବିଜୟୀ ଛଅ ଜଣ କ୍ରୀଡାବିତ୍ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆକର୍ଷଣ ଅମ୍ବାଜୀର ଆଦିବାସୀ ପିଲାମାନଙ୍କ ସଂଗୀତ ଓ ବାଦ୍ୟଯନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିବ । ଗତମାସରେ ଅମ୍ବାଜୀ ଗସ୍ତ ବେଳେ ଏହି ପିଲାମାନେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ ସେମାନଙ୍କ କଳାନୈପୁଣ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ । ଏହାଛଡା ଜାତୀୟ ସମରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ (ଏନସିସି) ଦ୍ୱାରା “ହମ ଏକ ହେଁ , ଶ୍ରମ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ହେଁ”ର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଓ ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ ଉପରେ ଏକ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରିବେଷଣ କରାଯିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ୯୭ ସାଧାରଣ ମୂଳଦୁଆ ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ସମାପ୍ତ ଆରମ୍ଭ ୪.୦ର ତାଲିମପ୍ରାପ୍ତ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ବୋଧନ କରିବେ । ଆରମ୍ଭର ଚତୁର୍ଥ ସଂସ୍କରଣ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଶାସନ, ଭିତ୍ତିଭୂମି ଓ ସୀମାନ୍ତ” ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଆଧାରିତ ହୋଇଛି । ତାଲିମପ୍ରାପ୍ତ ଅଧିକାରୀମାନେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିକୁ ଆଧାର କରି କିପରି ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସେବା କରିବେ ତଥା ଆମୂଳଚୂଳ ସେବା ବ୍ୟବସ୍ଥା କିପରି ସ୍ୱଚ୍ଛ ହେବ ତାହା ହେଉଛି ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ । ଦେଶର ୨୯ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ୧୩ଟି ବିଭିନ୍ନ ସେବାର ୪୫୫ ଜଣ ଅଧିକାରୀ ଏଥିରେ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଦୁଇଟି ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଆକର୍ଷଣସ୍ଥଳୀକୁ କେଭାଡିଆଠାରେ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଲୋକାର୍ପଣ କରିବେ । ସେ ଦୁଇଟି ହେଲା ବାଜରା ଉଦ୍ୟାନ ଓ ମିଆୱାକୀ ଜଙ୍ଗଲ । ଏହା ତିନି ଏକର ପରିମିତ ଜମିରେ ଅବସ୍ଥିତ । ଏହା ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ବାଜରା ଉଦ୍ୟାନ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଏଥିରେ ୨.୧କିଲୋମିଟର ଚଲାପଥ ରହିଛି । ଏହା ‘ଶ୍ରୀୟାନ୍ତରା’ ପରିପାଟୀରେ ଗଠିତ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଏହା ସକାରାତ୍ମକ ଶାନ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ କରାଯାଏ । ବଗିଚାରେ ପ୍ରାୟ ୧.୮ଲକ୍ଷଗଛ ଲଗାଯାଇଥିବାବେଳେ ଏହା ପ୍ରାକୃତିକ ପରିବେଶକୁ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟୟ କରିଥାଏ । ମିୟାୱାକୀ ଜଙ୍ଗଲ ପ୍ରାୟ ଦୁଇ ଏକର ପରିମିତ ଯାଗାରେ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଫୁଲବଗିଚା, ଫଳ ବଗିଚା, ମିଶାମିଶି ପ୍ରଜାତିରେ ମିୟାୱାକୀ ସେକ୍ସନ, ଭେଷଜ ଉଦ୍ୟାନ ଓ ଡିଜିଟାଲ ଓରିଏଣ୍ଟସେନ କେନ୍ଦ୍ର ରହିଛି । ଜାପାନୀ ଉଦ୍ଭିଦ ବିଜ୍ଞାନୀ ଆକିରା ମିୟାୱାକୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ଜ୍ଞାନକୌଶଲ ଅନୁସାରେ କମ୍ ଜାଗାରେ ଘଞ୍ଚ ସବୁଜିମା କ୍ଷେତ୍ର ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି ।
ବାନଶକଣ୍ଟାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବାନଶକଣ୍ଟାରେ ଥିବା ଥରୀଡ ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ । ଏକ ସାଧାରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସେ ଆଠହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ଏକ ଜଳଯୋଗାଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ କରିବେ । ଏହାଛଡା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିଛି । ତା ମଧ୍ୟରେ ୧୫୬୦କୋଟି ଟଙ୍କାର ମୁଖ୍ୟ ନର୍ମଦା କେନାଲର କେଶରାରୁ ଦାନ୍ତୱାଡା ପାଇପ ଲାଇନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଜଳ ଯୋଗାଣ ସହ ସେ ଅଞ୍ଚଳର ଚାଷୀମାନଙ୍କର ଉପକାରରେ ଆସିବ । ଆଉ କେତେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଘୋଷଣା କରାଯିବ । ସେଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ସୁଜଳାମ୍‌, ସୁଫଳମ୍ କେନାଲ, ମୋଧେରା-ମୋତିଝାଉ ପାଇପ୍‌ଲାଇନକୁ ମୁକ୍ତେଶ୍ୱର ଡ୍ୟାମ କର୍ମାବତ୍ ହ୍ରଦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ, ସୁଲତାନପୁର ଓ ତାଲୁକର ୧୧ଟି ଗ୍ରାମକୁ ଉଠା ଜଳସେଚନ ଯୋଜନା ମଧ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଓ ଅସର୍ଭାଠାରେ ୨୯୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟରେ ଦୁଇଟି ରେଳପ୍ରକଳ୍ପ ଜାତି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଅସର୍ଭା-ହିମ୍ମତନଗର-ଉଦୟପୁର ରେଳପଥ ପ୍ରଶସ୍ତିକରଣ ଲୁଣିଧର-ଜେଟାଲସର ରେଳପଥ ପ୍ରଶସ୍ତିକରଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବନଗର ଓ ଅସର୍ଭା-ଉଦୟପୁର ମଧ୍ୟରେ ଦୁଇଟି ନୂତନ ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳର ମଧ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ ।
ଦେଶରେ ଗୋଟିଏ ପ୍ରକାର ରେଳପଥ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ରେଳବାଇ ଅଣ ଓସାରିଆ ରେଳପଥଗୁଡିକୁ ଓସାରିଆରେପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛି । ଏହି ଲୋକାର୍ପିତ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏ ଦିଗରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅନ୍ୟ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ କହିଲେ ଅତ୍ୟୁକ୍ତି ହେବ ନାହିଁ ।
ଅହମ୍ମଦାବାଦ-ଅସର୍ଭା-ଉଦୟପୁର ରେଳପଥ ପ୍ରଶସ୍ତିକରଣ ପ୍ରାୟ ୩୦୦କିଲୋମିଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଏହି ସଂଯୋଗୀକରଣ ପର୍ଯ୍ୟଟକ, ବ୍ୟବସାୟୀ ନିର୍ମାଣକାରୀ ଓ ଶିଳ୍ପ ସଂସ୍ଥା ନିମନ୍ତେ ବେଶ ଉପଯୋଗୀ ହେବା ସହ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ୫୮ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ଲୁଣଧର-ଜେଟାଲସର ପ୍ରଶସ୍ତିକରଣ ରେଳପଥ ପିପାଭ ବନ୍ଦର ଏବଂ ଭାବନଗର ଭରାଭଲ ଓ ପୌରବନ୍ଦର ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତ୍ୱ ହ୍ରାସ କରିବ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଯୋଗୁଁ ମାଲପରିବହନ ସାମର୍ଥ୍ୟ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟସ୍ତବହୁଳ କାନାଲୁସ-ରାଜକୋଟ-ବୀରମଗାମ ପଥରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଗୀର ଅଭୟାରଣ ଓ ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିରକୁ ସିମଲେସ ସଂଯୋଗ ସୁବିଧା ଦେବ ।
ପଞ୍ଚମହଲରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଞ୍ଚ ମହଲରେ ଜମ୍ମୁଘୋଡାଠାରେ ୮୬୦କୋଟି ଟଙ୍କାରା ଉନ୍ନୟନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ଗ୍ରୋଧାର ଶ୍ରୀ ଗୋବିନ୍ଦଗୁରୁ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ନୂତନ କ୍ୟାମ୍ପସକୁ ସେ ଲୋକାର୍ପଣ କରିବେ। ସେ ମଧ୍ୟ ଜୋରିୟା ପରମଶ୍ୱେର ପ୍ରାଥମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଓ ଗ୍ରାମ ଭଡେକରେ ଥିବା ସ୍ମାରକୀ ଓ ରାଜା ରୂପ ସିଂ ନାୟକ ପ୍ରାଥମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଓ ଦାଣ୍ଡିୟାପୁରା ଗ୍ରାମରେ ଥିବାର ସ୍ମାରକୀକୁ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଗୋଧ୍ରା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ସେ ମଧ୍ୟ ଗୋଧ୍ରା ମେଡିକାଲ କଲେଜର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ସେ ୬୮୦କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ କୌଶଲ୍ୟା-କୌଶଳ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଶିଳାନ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ କରିବେ ।
ବାଂଶୱାଡାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଜାଦୀ କା ଅମ୍ରିତ ମହୋତ୍ସବ ଅଂଶସ୍ୱରପ ସରକାର ଲୋକଲୋଚନ ଅନ୍ତରାଳରେ ରହିଯାଇଥିବା ସ୍ୱାଧୀନତାର ସଂଗ୍ରାମର ଆଦିବାସୀ ବୀର ଓ ସଂଗ୍ରାମୀମାନଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେ ନେଇଛନ୍ତି । ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ନଭେମ୍ବର ୧୫ରୁ ଆଦିବାସୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀକୁ ‘ଜନ ଜାତୀୟ ଗୌରବ’ ଦିବସ ଭାବେ ପାଳନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ହୋଇଛି । ସେଥିପାଇଁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଆଦିବାସୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରି ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେବା ସହ ସମାଜରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରାଯିବ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ସାଧାରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ‘ମନଘର ଧାମ କୀ ଗୌରବ ଗାଥା’ ରାଜସ୍ଥାନ ବାଂଶୱାଡାର ମନଘର ପାହାଡ ନିକଟରେ ଯୋଗଦେଇ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ଶହୀଦ ଆଦିବାସୀ ବୀର ଓ ସଂଗ୍ରାମୀମାନଙ୍କ ତ୍ୟାଗ ପ୍ରତି ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିବେ । ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଭିଲ୍ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ଶ୍ରୀ ଗୋବିନ୍ଦ ଗୁରୁଙ୍କ ପ୍ରତି ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜ୍ଞାପନ କରି ଭିଲ ଆଦିବାସୀଙ୍କ ଗହଣରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେବେ ।
ମନଘର ପାହାଡ ଭିଲ୍ ଓ ଗୁଜରାଟ, ରାଜସ୍ଥାନ ଓ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଆଦିବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ବେଶ୍ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ କାଳରେ ଇଂରେଜ ଶାସନ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଦେଢଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଭିଲ ଆଦିବାସୀ ମନଘର ପାହାଡ ନିକଟରେ ନଭେମ୍ବର ୧୭, ୧୯୧୩ମସିହାରେ ଶ୍ରୀ ଗୋବିନ୍ଦଗୁରୁଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏକାଠି ହୋଇଥିଲେ। ଇଂରେଜମାନଙ୍କ ଗୁଳିଚାଳନା ଯୋଗୁଁ ମନଘର ଗଣହତ୍ୟା ସଂଗଠିତ ହୋଇ ପ୍ରାୟ ୧୫୦୦ ଆଦିବାସୀ ଶହୀଦ ହୋଇଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
PM to visit Gujarat and Rajasthan from 30th October to 1st November
To further Aatmanirbharta in Defence, PM to lay foundation stone of C-295 Aircraft Manufacturing Facility in Vadodara
It will be first aircraft manufacturing facility in private sector in the country
In order to augment water supply in the region, work towards projects worth over Rs. 8000 crores to be started in Tharad, Banaskantha
PM to dedicate and lay foundation stone of development projects in Jambughoda, Panchmahal
PM to dedicate railway projects worth over Rs. 2900 crore in Asarva, Ahmedabad
PM to participate in Rashtriya Ekta Diwas celebrations in Kevadia
PM to address Officer Trainees of 97th Common Foundation Course at the culmination of Aarambh 4.0
PM to dedicate two new tourist attractions - Maze Garden and Miyawaki Forest - at Kevadia
In Rajasthan, PM to attend public programme ‘Mangarh Dham ki Gaurav Gatha’ to pay homage to the sacrifices of unsung tribal heroes and martyrs of freedom struggle
29 OCT 2022 7:55PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Gujarat and Rajasthan from 30th October to 1st November 2022.
On 30th October, Prime Minister will lay the foundation stone of C-295 Aircraft Manufacturing Facility at Vadodara.
On 31st October, Prime Minister will visit Kevadia. He will pay homage to Sardar Patel at the Statue of Unity. Then he will participate in the Rashtriya Ekta Diwas celebrations. Prime Minister will address the Officer Trainees of the 97th Common Foundation Course at the culmination of Aarambh 4.0. Thereafter, Prime Minister will reach Banaskantha district, where he will lay the foundation stone of various development projects in Tharad. He will also dedicate to the nation key railway projects in Ahmedabad.
On 1st November, Prime Minister will reach Rajasthan's Banswara district, where he will attend a public programme ‘Mangarh Dham ki Gaurav Gatha’. Thereafter, he will dedicate and lay the foundation stone of various development projects at Jambughoda in Panchmahal district of Gujarat.
PM in Vadodara
Prime Minister will lay the foundation stone of C-295 Aircraft Manufacturing Facility - the first aircraft manufacturing facility in private sector in the country. This facility will be utilised for manufacturing of 40 C-295 aircrafts for the Indian Air Force, through collaboration between Tata Advanced Systems Limited and Airbus Defence and Space, Spain. The facility will be a key step towards achieving Aatmanirbharta in the Defence sector, and will also help unlock the potential of the private players in the sector. Prime Minister will also visit an exhibition showcasing technological and manufacturing strides in the aerospace industry under Aatmanirbhar Bharat.
PM in Kevadia
Guided by the vision of the Prime Minister, it was decided in 2014 to celebrate the birth anniversary of Sardar Vallabhbhai Patel viz. 31st October as Rashtriya Ekta Diwas, to reinforce our dedication to preserve and strengthen the unity, integrity and security of the nation. Prime Minister will participate in the Rashtriya Ekta Diwas celebrations at the Status of Unity, Kevadia. The celebration will witness Rashtriya Ekta Diwas Parade, which will include contingents of BSF and of five State Police Forces, one each from Northern Zone (Haryana), Western Zone (Madhya Pradesh), Southern Zone (Telangana), Eastern Zone (Odisha) and North Eastern Zone (Tripura). Apart from the contingents, six Police Sports Medal winners of the Commonwealth Games 2022 will also participate in the Parade.
A special attraction of the programme will be performance by Tribal children’s musical band from Ambaji. The members of the Band once used to beg at Ambaji temple. Prime Minister had earlier also encouraged these children when they had performed in front of him during his visit to Ambaji last month. Other key attractions include a Special Show by NCC on the theme “Hum Ek Hain, Hum Shreshth Hain” and a cultural programme on Ek Bharat Shreshtha Bharat, which will showcase our culture through paired States performing together.
Prime Minister will address the Officer Trainees of the 97th Common Foundation Course at the culmination of Aarambh 4.0. The 4th edition of Aarambh has been held on the theme of “Digital Governance: Foundation & Frontiers”, with a view to help Officer Trainees learn how to leverage the technological solutions to strengthen Public Service delivery and making the last mile delivery transparent, effective and efficient. The batch includes 455 Officer Trainees from 13 Services, from across 29 States and UTs.
Prime Minister will also dedicate two new tourist attractions at Kevadia - Maze Garden and Miyawaki Forest. The Maze Garden is spread over 3 acres of land, making it the largest maze garden in the country. It consists of a total of about 2.1 Km of pathway. It has been designed in the shape of a ‘Shriyantra’, which is believed to bring positive energy to the place. A total of about 1.8 lakh plants have been planted in the Garden, which has added on to the aesthetic beauty of the landscape. The Miyawaki Forest has been developed in an area of about 2 acres. It comprises of native floral garden, timber garden, fruit garden, medicinal garden, mixed species Miyawaki section, medicinal garden and digital orientation centre. It has been developed using the technique pioneered by Japanese botanist Akira Miyawaki, which helps build dense, native forests in a short span of time.
PM in Banaskantha
Prime Minister will visit Tharad in Banaskantha. During a public programme, work on water supply projects worth over Rs. 8000 crore will be started. Prime Minister will lay the foundation stone of several projects, including the Kasara to Dantiwada Pipeline from the main Narmada Canal, costing over Rs. 1560 crores. The project will augment water supply and prove beneficial for farmers of the region as well. Announcement of several projects will also be done during the programme, including strengthening of Sujlam Suflam Canal, extension of Modhera-Moti Dau pipeline to Mukteshwar Dam-Karmavat Lake, lift irrigation scheme for 11 villages of Santalpur Taluka, among others.
PM in Ahmedabad
Prime Minister will dedicate to the nation two railway projects worth over Rs. 2900 crores at Asarva, Ahmedabad. These projects include the Ahmedabad (Asarva) – Himmatnagar – Udaipur Gauge Converted Line and Lunidhar-Jetalsar Gauge Converted Line. Prime Minister will also flag off new trains between Bhavnagar - Jetalsar and between Asarva - Udaipur.
With a view to have a uni-gauge rail system across the country, Railways is converting the existing non Broad Gauge railway lines to Broad Gauge. The projects being dedicated by the Prime Minister mark yet another step in this direction. The Ahmedabad (Asarva) – Himmatnagar – Udaipur Gauge Converted Line is around 300 Km long. It will improve connectivity and prove beneficial for tourists, traders, manufacturing units and industries in the region, which will in turn boost employment opportunities and help in socio-economic development of the region. The 58 Km long Lunidhar-Jetalsar Gauge Converted Line will provide a shorter route for Pipavav Port and Bhavnagar from Veraval and Porbandar. The project will enhance freight carrying capacity on this section, thus decongesting the busy Kanalus - Rajkot - Viramgam route. It will now facilitate seamless connectivity to Gir sanctuary, Somnath temple, Diu and Girnar hills as well, thus boosting tourism in the region.
PM in Panchmahal
Prime Minister will dedicate and lay the foundation stone of projects worth around Rs. 860 crores in Jambughoda, Panchmahal. He will dedicate the new campus of Shri Govind Guru University, Godhara. He will also dedicate Sant Joriya Parameshwar Primary School and Memorial located at village Vadek and Raja Rup Singh Nayak Primary School and Memorial located at village Dandiyapura.
Prime Minister will lay the foundation stone for the building of Kendriya Vidyalaya, Godhra. He will also lay the foundation stone for development of Godhra Medical College and expansion of Kaushalya - The Skill University, worth over Rs. 680 crores.
PM in Banswara
As part of Azadi ka Amrit Mahotsav, the government has initiated several steps to celebrate unsung tribal heroes of the freedom struggle. These include declaring 15th November (birth anniversary of tribal freedom fighter Birsa Munda) as ‘Janjatiya Guarav Divas’, setting up tribal museums across the country etc to recognise the contribution of tribal people to society and increase awareness about their sacrifices in the freedom struggle. In yet another step in this direction, Prime Minister will attend a public programme - ‘Mangarh Dham ki Gaurav Gatha’ at Mangarh Hill, Banswara, Rajasthan, to pay homage to the sacrifices of the unsung tribal heroes and martyrs of the freedom struggle. During the programme, Prime Minister will also pay homage to Bhil freedom fighter Shri Govind Guru and also address a gathering of Bhil Adivasis and other tribal population of the region.
Mangarh Hill holds special importance for the Bhil community and other tribes of Rajasthan, Gujarat, and Madhya Pradesh. During the freedom struggle where Bhils and other tribes engaged in a long stand-off with the British, more than 1.5 lakh Bhils rallied at Mangarh Hill on 17th November 1913 under the leadership of Shri Govind Guru. Britishers opened fire at this gathering, leading to Mangarh Massacre where approximately 1500 tribals were martyred.