ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
30 ସେପ୍ଟେମ୍ବର ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟକୁ 1,15,161 ପରିଦର୍ଶକ ଭ୍ରମଣ କରିଛନ୍ତି
27 OCT 2022 5:14PM by PIB Bhubaneswar
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ତିନି ମୂର୍ତ୍ତି ରୋଡରେ ଅବସ୍ଥିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟକୁ 30 ସେପ୍ଟେମ୍ବର ସୁଦ୍ଧା 1,15,161 ପରିଦର୍ଶକ ଭ୍ରମଣ କରିଛନ୍ତି। 15 ଅକ୍ଟୋବର 2022 ରେ, ସର୍ବାଧିକ 3233 ରେକର୍ଡ଼ ସଂଖ୍ୟକ ପରିଦର୍ଶକ ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି। 21 ଏପ୍ରିଲ 2022 ରେ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ସର୍ବସାଧାରଣଙ୍କ ପାଇଁ ଖୋଲା ଯାଇଥିଲା।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି, ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ, ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ମନ୍ତ୍ରୀ, ରାଜ୍ୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ଉଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟର ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟ, କୂଟନୀତିଜ୍ଞ ତଥା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଗଣ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି।
ବିଶିଷ୍ଟ ପରିଦର୍ଶକମାନଙ୍କ ଦ୍ବାରା କିଛି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମତାମତକୁ ଏଠାରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି :
ପୂର୍ବତନ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ରାମ ନାଥ କୋବିନ୍ଦ
“ଏହାକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବେ ପରିକଳ୍ପିତ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ହେଉଛି ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଜାତୀୟ ନେତାଙ୍କ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅବଦାନର ଏକ କଳାତ୍ମକ ସ୍ମୃତି, ଏହା ସହିତ ଏହା ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ଅଗ୍ରଗତିର ଏକ ସନ୍ତକ ଅଟେ’’।
ଭାରତର ପୂର୍ବତନ ଉପ-ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ଏମ ଭେଙ୍କୟା ନାଇଡୁ
ଏହା ମଧ୍ୟ ଆମର ଜାତୀୟ ନେତୃତ୍ୱର ବିବିଧତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରେ ଏବଂ ସମ୍ମାନିତ କରେ ଏବଂ ଏହାଦ୍ୱାରା ଏକତାର ବାର୍ତ୍ତା ପଠାଏ, ଯାହା ଆମ ଭଳି ଏକ ବିଶାଳ ଗଣତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ”|
ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
‘‘ଯେକେହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପରିଦର୍ଶନ କରନ୍ତି, ସେ ଭାରତୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମହାନତା, ଏହାର ବିଶାଳ ରୂପ ଏବଂ ସମ୍ଭାବନା ବିଷୟରେ ଭଲ ଭାବରେ ବୁଝିପାରିବେ’’।
ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ପରବର୍ତ୍ତୀ ଇତିହାସ ଉପରେ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ଏବଂ ସନ୍ତୁଳିତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରେ। ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନ କୌଶଳ ଏବଂ ଐତିହାସିକ କଳାକୃତିର ସୁସ୍ଥ ମିଶ୍ରଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି। ବର୍ଦ୍ଧିତ ବାସ୍ତବତା ଏବଂ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ବାସ୍ତବତାର ବ୍ୟବହାର ଏହାର ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଭିତ୍ତିକ ବିଷୟବସ୍ତୁର ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଅନୁଭୂତି ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଆମର ସମସ୍ତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ ତଥା ଭୂମିକା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୁବ ପୀଢ଼ିକୁ ଅବଗତ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ପ୍ରୟାସ କରିଛି।
ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ସଂଗ୍ରହାଳୟରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପରିଦର୍ଶନ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଆସୁଛନ୍ତି। 15 ଅକ୍ଟୋବର 2022 ରେ, 2044 ଛାତ୍ର 10 ଟି ବିଦ୍ୟାଳୟରୁ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ। ସଂଗ୍ରହାଳୟ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଦ୍ବାରା ବିଦ୍ୟାଳୟ ଗୁଡ଼ିକୁ ଗାଇଡ୍ ସହିତ ଟୁର୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥାଏ | ଶିଶୁ ଏକାଡେମୀ, ଗାଜିଆବା ତାଙ୍କର ମନ୍ତବ୍ୟରେ କହିଛନ୍ତି, “ଏହି ଯାତ୍ରା ବହୁତ ଭଲ ଥିଲା। ଆମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବିଷୟରେ ମୁଁ ବହୁତ କିଛି ଜାଣିବାକୁ ପାଇଲୁ। ସଂଗ୍ରହାଳୟରେ ଥିବା ବିଭିନ୍ନ କଲେକ୍‌ସନରେ ମୁଁ ପ୍ରକୃତରେ ବିସ୍ମିତ। ”
ସଂଗ୍ରହାଳୟରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଉପରେ ଏକ ନୂତନ ଗ୍ୟାଲେରୀ ଯୋଡାଯାଉଛି। ଜାନୁୟାରୀ 2023 ରେ ଏହା ସର୍ବସାଧାରଣ ଦେଖିବା ପାଇଁ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି। ଲାଇଟ୍ ଏବଂ ସାଉଣ୍ଡ୍ ସୋ ମଧ୍ୟ ନଭେମ୍ବର 2022 ରେ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ହୋଇଛି। ଏହା ସହିତ ଭାରତରେ ସ୍ପେସ୍ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ୍ ଉପରେ ଏକ ଏପିସୋଡ୍ ର ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଜୀବନ ଏବଂ ସଫଳତା ଉପରେ ବିଶିଷ୍ଟ ଶିକ୍ଷାବିତ୍ ତଥା ଜନ ନେତାଙ୍କ ଦ୍ବାରା ତ୍ରୟମାସିକ ଲେକ୍ଚର୍ ସିରିଜ୍ ମଧ୍ୟ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ମନୋନୀତ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯିବ। ଏହି ସିରିଜର ପ୍ରଥମଟି ଅଧ୍ୟାୟରେ ଭାରତର ପୂର୍ବତନ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ରାମ ନାଥ କୋବିନ୍ଦଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଶ୍ରୀ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀଙ୍କ ଉପରେ ଉପସ୍ଥାପନା କରାଯିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି।

Ministry of Culture
Pradhanmantri Sangrahalaya receives 1,15,161 visitors upto 30th September
27 OCT 2022 5:14PM by PIB Delhi
The Pradhanmantri Sangrahalaya located at Teen Murti Road, New Delhi received 1,15,161 visitors till 30th September. On 15th October 2022, a record breaking 3,233 number of visitors visited the Pradhanmantri Sangrahalaya in a day . The Sangrahalaya was opened for public on 21st April 2022.
Prominent national leaders including President, Vice President, Prime Minister, Home Minister, Finance Minister and other Union Cabinet Ministers, State Chief Ministers, Hon’ble Members of higher judiciary, diplomats and other dignitaries have visited the Sangrahalaya.
Some significant remarks by prominent visitors have found unanimous resonance amongst other visitors:
Shri Ram Nath Kovind, Former President
“This most impressively designed Pradhanmantri Sangrahalaya is an artistic memorial of the distinctive contribution of the former Prime Ministers and national leaders, along with that it is a timeless repository of independent India’s progress”.
Shri M. Venkaiah Naidu, Former Vice-President of India
“It also showcases and honours the diversity in our national leadership and thereby sends the message of inclusiveness, which is vital for a vibrant democracy like ours”.
Shri Narendra Modi, Prime Minister
“Whosoever visits the Pradhanmantri Sangrahalaya will walk away with better understanding of the greatness of Indian democracy, its enormous form and possibility it offers”.
The Sangrahalaya displays a comprehensive and balanced perspective on post-independence history of India. The healthy mix of latest technology and historic artefacts has impressed one and all. The use of augmented reality and virtual reality has created an enthralling experience of its cutting-edge technology based content. This inclusive endeavour is also aimed at sensitizing the younger generation to the leadership role of all our Prime Ministers.
Educational institutions have been arranging visits of students to the Sangrahalaya. On 15th October 2022, 2044 students visited from 10 schools. Guided tours are provided with special attention to school groups by the Sangrahalaya staff. The remarks of Children’s Academy, Ghaziabad read as, “The tour was great. I got to know so much about our Prime Ministers. I am really mesmerized with the Museum collection.”
A new gallery on present Prime Minister Shri Narendra Modi is being added to the Sangrahalaya. It is scheduled for public viewing in January 2023. The light and sound show is also planned in November 2022 with an opening episode on space programme in India.
Quarterly Lecture Series by eminent academicians and public leaders on the life and achievements of the Prime Ministers is also planned. It will also present selected exhibits on such occasions. The first in the series will be on Shri Atal Bihari Vajpayee by Shri Ram Nath Kovind, Ex-President of India.