লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রীনা পি.এম. কিসান সম্মান সম্মেলন ২০২২ হৌদোকখ্রে, লুপা করোর ১৬,০০০কী শেনফম ওইবা পি.এম.-কিসান ফন্দশিং থাদোকখ্রে
“এগ্রিকলচর সেক্তরদা স্তার্ত-অপ কয়া অমা থোক্লকখিবনা সেক্তর অমসুং রুরেল ইকোনোমীদা কান্নবা য়াম্না পীখি”
কেন্দ্রগী এগ্রীকলচর অমসুং ফোর্মর্স ৱেলফেয়র মিনিস্তর শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা হায়খি মদুদি মোদী সরকারনা ২০১৪দগী লৌমীশিংদা শকখিবা ৱাশকশিং অদু মপুং ফাহল্লি
শাশিন্নবা বেনেফিসরীশিং লৌথোক্তুনা মতিক চাবা লৌমীশিংগী লিস্ত শেমদোক্নবা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংনা পুন্না থবক তৌমিন্নরি – শ্রী তোমার
17 OCT 2022 6:12PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নই দিল্লিগী ইন্দিয়ন এগ্রীকলচরেল রিসর্স ইন্সতিত্যুত্তা পি.এম. কিসান সম্মান সম্মেলন ২০২২ হৌদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা কেমিকেল্স অমসুং ফর্তিলাইজর্স মন্ত্রালয়গী মখাদা প্রধান মন্ত্রী কিসান সামরুদ্ধি কেন্দ্র (পি.এম.কে.এস.কে.) ৬০০সু হৌদোকখি। মখা তারকপদা প্রধান মন্ত্রীনা প্রধান মন্ত্রী ভার্তিয়া জন উর্ভারক পরিয়োজনা – ৱান নেসন ৱান ফর্তিলাইজরসু হৌদোকখি। থৌরম অদুগী মনুংদা প্রধান মন্ত্রীনা দাইরেক্ত বেনেফিত ত্রান্সফরগী খুত্থাংদা প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্মান নিধি (পি.এম.-কিসান)গী মখাদা লুপা করোর ১৬,০০০কী শেনফম ওইবা ১২শুবা ইন্সতোলমেন্তসু থাদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা এগ্রী স্তার্তঅপ কনক্লেব অমসুং একজিবিসনসু হৌদোকখি। থৌরম মনুংদা প্রধান মন্ত্রীনা ফর্তিলাইজরদা ই-মেগজিন অমা ওইরিবা ‘ইন্দিয়ন এদজ’সু হৌদোকখি। শ্রী মোদীনা স্তার্তঅপ একজিবিসনগী থিম পেভিলিয়নদা কোয়না চৎখি অমদি দিসপ্লেগী পোত্থোকশিং য়েংশিনখি।
মীয়াম তিনখিবা অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা প্রিমাইজ অমদা জয় জৱান, জয় কিসান, জয় বিগ্যান অমসুং জয় অনুসানধনবু খংবগা লোয়ননা হায়খি মদুদি ঙসি ঐখোয়না মফম অসিদা মন্ত্রা অসিগী অহিংবা মওং মতৌ অদু উবা ফংলে।
“পি.এম. কিসান সম্মান সম্মেলন ২০২২”দা পীখিবা মহাক্কী ৱারোলদা কেন্দ্রগী এগ্রীকলচর অমসুং ফার্মর্স ৱেলফেয়র মিনিস্তর শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা হায়খি মদুদি মোদী সরকারনা ২০১৪দগী লৌমীশিংদা শকখিবা ৱাশকশিং অদু মপুং ফাহল্লি।
শ্রী তোমারনা হায়খি মদুদি পি.এম.-কিসান অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা দাইরেক্তা বেনেফিৎ স্কিমনি অমদি মসি শ্রী মোদীগী মখা চত্থরকপা ৱারেপকী মহৈনি।
শ্রী তোমারনা নৌহৌনা নিংশিংখি মদুদি, অমুকখক ভারতকী প্রধান মন্ত্রী অমনা য়াম্না চুম্না ফোংদোকখি মদুদি সরকারনা চাদিং তৌরিবা লুপা অমমম খুদিং, মরী লৈনবা বেনেফিসরীশিংদা পৈশা ১৫ খক্তমক য়ৌই। অদুবু ঙসিদি লুপা ৬,০০০কী ওইবা চহিগী গ্রান্তকী শেনফম খুদিংমক মরক্কী মীওই অমা হেক্তা নত্রগা কমিসন অমা হেক্তা নত্রগা শেল কক্থবা য়াওদনা দি.বি.তি.গী খুত্থাংদা লৌমীশিংদা দাইরেক্ত ওইনা য়ৌরে হায়না মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি, পি.এম. কিসান সম্মান অসি মতিক চাবা তেক্নোলোজীগা লোয়ননা মনুং মপান ফাওনা ইমপ্লিমেন্ত তৌরে। শাশিন্নবা বেনেফিসরীশিং লৌথোক্তুনা মতিক চাবা লৌমীশিংগী লিস্ত শেমদোক্নবা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংনা পুন্না থবক তৌমিন্নরি হায়নসু মন্ত্রীনা ফোংদোকখি।
শ্রী তোমারনা পুসা মেলা গ্রাউন্দদা তিল্লিবা লৌমী লিশিং ১৭,০০০ হেনবা অমদি লৈবাক্কী মফম কয়াদগী থৌরম অসিবু ভর্চুএল্লি ওইনা শরুক য়ারিবা লৌমী করোর অমগীদা ফোংদোকখি মদুদি কিসান সম্মান ফন্দ অসি লৌমীশিংনা কৈদৌনুংদা তাল্লকখিবা লৈতে, অদুবু মসি লৌমীশিংগী শেন্থোক শরুক অনি ওইহনবা অমদি মখোয়গী শেল থুমগী ফিভম ফগৎহন্নবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱাফম অদুগা লোয়ননা স্কিম অসি চত্থবনি।
শ্রী তোমারনা নুংঙাইবা ফোংদোকখি মদুদি ঙসিগী থৌরম অসিনা লৌমীশিং অমসুং এগ্রী স্তার্তঅপশিংবু চপ মান্নবা প্লেতফোর্মদা পুরক্লে। মহাক্না হায়খি মদুদি, থৌরম অসিদা ভর্চুএল ওইনা শরুক য়ারিবা লৌমী করোর অমগী মথক্তা, কৃশি বিগ্যান কেন্দ্র ৭৩২, আই.সি.এ.আর. ইন্সতিত্যুত ৭৫, স্তেত এগ্রীকলচরেল য়ুনিবর্সিতী ৭৫, পি.এম. কিসান সেন্তর ৬০০, প্রাইমারী এগ্রীকলচরেল কোওপরেতিব সোসাইতী ৫০,০০০ অমসুং কম্যুনিতী সর্বিস সেন্তর লাখ ২না থৌরম অসি ভর্চুএল ওইনা শরুক য়ারি।
শ্রী তোমারনা হায়খি মদুদি প্রাইম মিনিস্তর কিসান সমুরুধি কেন্দ্র ৬০০ হৌদোকখিবগা লোয়ননা ফর্তিলাইজর রিতেল শোপশিং হৌজিক ৱান স্তোপ শোপতা ওন্থোক্লগনি। মসিগী সেন্তরশিং অমসিনা লৌমীশিংদা ইনপুতশিং ফংহনবা খক্তা নত্তনা মখোয়গী অতোপ্পা প্রোব্লেমগী মখলশিংসু রিজোলব তৌরগনি হায়না মহাক্না হায়খি।
ৱান নেসন ৱান ফর্তিলাইজর স্কিমগী মতাংদা ঙাংলদুনা শ্রী তোমারনা হায়খি মদুদি হৌজিক্তি দি.এ.পি. এন.কে.পি নত্রগা য়ুরিয়া ওইগেরা মখল খুদিংমক্কী ফর্তিলাইজর পুম্নমক “ভারত” হায়বা ব্রান্দ অমগী মখাদা য়োল্লগনি।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
PM inaugurates PM Kisan Samman Sammelan 2022, releases PM-KISAN Funds worth Rs 16,000 crore
“More and more Startups in Agriculture sector augur well for the sector and rural economy”
Union Agriculture and Farmers Welfare Minister Shri Narendra Singh Tomar says Modi Government has fulfilled all promises made to famers since 2014
Centre and States working closely to rectify the list of eligible farmers by removing bogus beneficiaries - Shri Tomar
17 OCT 2022 6:12PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the PM Kisan Samman Sammelan 2022 at Indian Agricultural Research Institute in New Delhi today. The Prime Minister also inaugurated 600 Pradhan Mantri Kisan Samruddhi Kendras (PMKSK) under the Ministry of Chemicals & Fertilisers. Furthermore, the Prime Minister also launched Pradhan Mantri Bhartiya Jan Urvarak Pariyojana - One Nation One Fertiliser. During the event, the Prime Minister also released the 12th instalment amount of Rs. 16,000 crores under the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN) through Direct Benefit Transfer. The Prime Minister also inaugurated the Agri Startup Conclave and Exhibition. During the event, the PM also launched ‘Indian Edge’, an e-magazine on fertiliser. Shri Modi took a walkthrough of Theme Pavilion of Startup Exhibition and inspected the products on display.
Addressing the gathering, the Prime Minister started by acknowledging the presence of Jai Jawan, Jai Kisan, Jai Vigyan and Jai Anusandhan in one premise, and said that we can see the live form of this mantra here today. He further elaborated that Kisan Sammelan is a means to make the lives of farmers easier, boost their capability and promote advanced agricultural techniques.
In his address at the “PM Kisan Samman Sammelan 2022, the Union Agriculture and Farmers Welfare Minister, Shri Narendra Singh Tomar said the Modi government has fulfilled all promises made to famers since 2014.
Shri Tomar said, PM-KISAN is the world’s biggest direct benefit scheme and is an outcome of the continued commitment of Shri Modi that received accolades for its scale, transparency and seamless transfer of funds.
Shri Tomar recalled, once a Prime Minister of India very famously remarked that of every rupee spent by the government, only 15 paise reached the intended beneficiary. But, today, every single penny of annual grant of Rs 6,000 directly reaches to farmer through DBT without any middlemen or any commission or cut money, the Minister remarked. He said, PM Kisan Samman is being implemented with full transparency aided by appropriate technology. The Minister also informed that the Centre and States are working closely to rectify the list of eligible farmers by removing the bogus beneficiaries.
Shri Tomar told a gathering of over 17,000 farmers present at Pusa Mela Ground and about one crore farmers who joined the event virtually across the country that Kisan Samman fund was never demanded by the farmers, but it was with a commitment of the Prime Minister to double the income of farmers and strengthen their financial well being that the scheme was devised. The Minister said, the Samman grant of Rs 6000 to farmers and many other schemes of Modi Government are outside the other schemes meant for the welfare of poor, youth and women in the country.
Shri Tomar expressed happiness that today’s event brought farmers and Agri Start-ups on same platform. He said, apart from one crore farmers, who joined the event virtually, 732 Krishi Vigyan Kendras (KVKs), 75 ICAR Institutes, 75 State Agricultural Universities, 600 PM Kisan Centres, 50,000 Primary Agricultural Cooperative Societies, and 2 Lakh Community Service Centers (CSCs) attended the event in virtual mode.
Referring to inauguration of the Agri Startup Conclave and Exhibition by Shri Modi, the Agriculture Minister said that our farmers are skilled and innovative, but they don’t have any platform to showcase their talents. He said, innovative and educated youth of our country are working on various initiates like innovation of Precision Farming, Post-Harvest & Value Add Solutions, Allied Agriculture, Waste to Wealth, Mechanization for Small Farmers, Supply Chain Management & Argi-Logistic and working on both farming or non-farming sector.
Shri Tomar also informed that around 1500 start-ups are participating in the two-day Kisan Sammelan and 300 start-ups are showcasing their farm related innovations to increase production and productivity, reduce post-harvest losses and augment income, besides creating new job opportunities. The Minister also underlined that while only 80-100 startups were working in Agriculture sector in 2014, the number has grown to 2000 now and likely to touch the figure of 10,000 by 2025 due to enabling tech milieu provided by the Modi Government.
Shri Tomar said, with inauguration of 600 Prime Minister Kisan Smurudhi Kendra (PMKSK), the fertilizer retail shops will now be converted into one stop shop. He said, these centres will not only provide inputs to the farmers but also resolve their other types of problems. He said PMKSK will cater to the needs of the farmers in the country and provide agri-inputs (fertilizers, seeds, implements etc); testing that will provide facilities for soil, seeds and fertilizers; create awareness among farmers, provide information regarding various Government schemes and ensure regular capacity building of retailers at block/ district level outlets.
Speaking about One Nation One Fertilizer (ONOF) scheme, Shri Tomar said that now all type of fertilizers whether it is DAP, NPK or Urea, will be sold under one brand name "Bharat" to standardize fertiliser brands across the nation irrespective of the company that manufactures it.