Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at inaugural session of All India Conference of Law Ministers and Secretaries
15 OCT 2022 11:30AM by PIB Delhi
Present in this important conference Union Law Minister Kiren Rijiju ji, Minister of State S.P. Singh Baghel ji, Law Ministers and Secretaries of all the states, other dignitaries, ladies and gentlemen!
This important meeting of law ministers and secretaries of all the states of the country is taking place amidst the grandeur of the Statue of Unity. At a time when the country is celebrating the Amrit Mahotsav of freedom, Sardar Patel's inspiration for public interest will not only take us in the right direction but will also help meet our goals.
Friends,
In every society, the judicial system, various procedures and traditions have been developing as per the needs of the time. Reliable and speedy justice system is very necessary for a healthy society, for a confident society, and for the development of the country. The faith of the countrymen in the constitutional institutions is strengthened when justice is seen being served. The confidence of the common man of the country grows equally when he gets justice. Therefore, such events are very important to continuously improve the law and order of the country.
Friends,
The development journey of Indian society spans thousands of years. In spite of all the challenges, Indian society has made steady progress and has maintained continuity. The insistence on morality and cultural traditions is very rich in our society. The biggest feature of our society is that it also keeps on improving itself internally while moving on the path of progress. Our society removes the laws and customs that become irrelevant. Otherwise, we have also seen that any tradition, when it becomes customary, becomes a burden and society gets buried under this burden. Therefore, continuous improvement is an indispensable requirement in every system. You must have often heard me saying that the people of the country should not feel the absence of government and they should not feel the pressure of the government as well. Unnecessary laws result in undue pressure of the government. We laid special emphasis to ease this government pressure on the citizens of India in the last eight years. As you are aware, the country has repealed more than 1,500 old and irrelevant laws. Many of these laws existed since the period of slavery. More than 32,000 compliances have also been done away with to remove legal hurdles in the way of innovation and ease of living. These changes are not only for the convenience of the public, but are also very necessary according to the times. We are aware that many archaic laws since the period of slavery are still in force in the states. It is necessary to abolish the laws which are continuing since the time of slavery and make new laws according to the present time in this ‘Amrit Kaal’ of Independence. I urge you to deliberate the ways for the abolition of such laws in this conference. Apart from this, reviewing the existing laws of the states will also be very helpful. Ease of Living and Ease of Justice should also be the focus of this review.
Friends,
Delay in justice is one of the biggest challenges faced by the citizens of India. Our judiciary is working very seriously in this direction. Now we have to solve this problem together in this ‘Amrit Kaal’. Among many options is alternative dispute resolution which can be promoted at the state government level. Such a mechanism has been prevalent in the villages of India for a long time. They may be having their own ways and arrangements, but the approach is the same. We have to understand this system at the local level in the states and ensure how we can make it a part of the legal system. I remember we started Evening Courts when I was the Chief Minister of Gujarat. The first Evening Court in the country was started in Gujarat. Most of the cases in the Evening Courts were less serious in nature. People also used to complete the judicial process by coming to these courts after completing their work. This not only saved their time, but the cases were heard speedily. More than nine lakh cases have been settled in Gujarat in the last few years due to Evening Courts. We have seen that Lok Adalats have emerged as another means of speedy justice in the country. Many states have done remarkably well in this regard. Lakhs of cases have been settled in the country over the last few years through Lok Adalats. These have also reduced the burden of the courts and ensured easy justice to the poor, especially the people living in the villages.
Friends,
Most of you also have the responsibility of the Parliamentary Affairs Ministry. That is, all of you also go through the process of law making very closely. No matter how good the motive may be, but if there is confusion in the law itself and there is a lack of clarity, then the common citizens have to bear the brunt of it in the future. Such is the complex language of the law that ordinary citizens have to spend a lot of money and run here and there to get justice. Therefore, when the law is comprehensible to the common man, it has its desired effect. Therefore, when a law is made in the Parliament or Legislative Assembly in some countries, they do two things simultaneously. One is to explain in detail the technical words used in the definition of law and the other is to interpret the law in a simple language which can easily be understood by the common man while retaining the spirit of the original law. Therefore, while making laws, it should be our focus that even the poorest of the poor can understand the new legislation properly. There is also such a provision in some countries that it is decided during the making of the law that how long it will remain in effect. That is, the expiry of the law is fixed well before it is formulated. It is decided whether the concerned law is for five or ten years. That law is reviewed again in the wake of the new circumstances when it nears the deadline. We have to move forward with the same spirit in India too.
Local language has an important role in the legal system for ease of justice. I have often raised this issue with our judiciary also. The country is also making several important efforts in this direction. Every state should also work in this direction so that language of law does not become a barrier for any citizen. In this regard, we also need to create an academic ecosystem in the mother tongue for the youth along with the logistics and infrastructure support. We will have to ensure that law courses are in mother tongue, laws are written in simple language and there is a digital library of important cases of High Courts and Supreme Court in local language. This will also increase the awareness of law in the common man and will also relieve him of the fear of heavy legal words.
Friends,
When the judicial system expands along with the society and there is a natural tendency to adopt modernity, then the changes that take place in the society are also visible in the justice system. We have seen during the Corona period how technology has become an integral part of the judicial system today. Today the e-Courts Mission is progressing rapidly in the country. Systems like 'Virtual Hearing' and ‘Virtual ‘Appearance’ are now becoming a part of our legal system. Apart from this, e-filing of cases is also being promoted. With the introduction of 5G services in the country, these systems will gain momentum and huge changes which are inherent in it are bound to happen. Therefore, every state will have to update and upgrade its systems keeping this in mind. It should also be our important goal to prepare our legal education in sync with technology.
Friends,
Sensitive justice system is an essential condition for a sound nation and a harmonious society. Therefore, I raised the issue of undertrials in the joint meeting of the Chief Justices of the High Courts. I urge all of you to do whatever can be done by the state governments for speedy trial of cases. State governments should also work with a humane approach regarding undertrial prisoners, so that our judicial system moves forward with a human ideal.
Friends,
The Constitution is supreme for the judicial system of our country. The judiciary, the legislature and the executive have been born out of this Constitution. Be it government, parliament and our courts, these three are in a way the children of the same mother in the form of the Constitution. If we look at the spirit of the Constitution, there is no room for debate and competition with each other even though the functions of all the three organs differ. Like the children of a mother, all the three organs have to serve Maa Bharati and have to take India to new heights in the 21st century. I hope that the churning in this conference will definitely bring out the elixir of legal reforms for the country. I request all of you that you must take out time to see the Statue of Unity and the expansion and development that have taken place in its entire campus. The country is now ready to move forward rapidly. You should perfectly fulfill whatever responsibility you have. This is my best wish for you. Thanks a lot.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা আইন মন্ত্রীশিং অমসুং সেক্রেতরীশিংগী ওইবা ওল ইন্দিয়া কনফরেন্সকী হৌদোকপগী সেসন্দা থমখিবা ৱারোল
15 OCT 2022 11:30AM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী আইন মন্ত্রী কিরন রিজিজুজী, রাজ্য মন্ত্রী এস.পি. সিংহ বঘেলজী, মীফম অসিদা শরুক য়ারিবা রাজ্য পুম্নমক্কী আইন মন্ত্রীশিং অমসুং সেক্রেতরীশিং, মরু ওইরবা কনফরেন্স অসিদা য়াওবা লাকপীরিবা অতোপ্পা দিগনিতরীশিং, নুপী অমদি নুপাশিং,
লৈবাক অমদি রাজ্য পুম্নমক্কী আইন মন্ত্রীশিং অমসুং সেক্রেতরীশিংগী মরু ওইবা মীফম অসি স্তেচু ওফ য়ুনিতীগী ফজরবা মফম অসিদা পাঙথোক্লি। ঙসি লৈবাক অসিনা আজাদী কা অমৃত মহোৎসব পাঙথোক্লিবা মতম অসিদা মীয়ামগী য়াইফনবা খনবা সরদার পতেলগী ইথিলনা ঐখোয়বু অচুম্বা মাইকৈদা চৎহনগনি অমসুং পান্থুং য়ৌনা পুরগনি।
মরুপশিং,
খুন্নাই খুদিংমক্তা মতমগী মতুং ইন্না জুদিসিএল সিস্তেম অমসুং তোঙান তোঙানবা থৌওংশিং অমসুং চৎনবীশিং অসি শেমখি। অফবা খুন্নাই অমগীদমক, মশাদা থাজবা লৈজবা খুন্নাই অমগীদমক, লৈবাক্কী চাউখৎ থৌরাংগীদমক থাজবা য়াবা অমসুং খোঙজেল য়াংবা জস্তিস সিস্তেম য়াম্না তঙাই ফদে। ৱায়েল ফংলবা মতমদা ইরৈবাকচাশিংনা কন্সতিত্যুস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিংদা থাজবা থম্বা হেনগৎলকই। অমসুং ৱায়েল ফংলবা মতমদা লৈবাক অসিগী মীচম প্রজাগী থাজবসু চপ মান্ননা হেনগৎলকই। মরম অসিনা লৈবাক্কী লো অমসুং ওর্দর ফগৎহন্নবগীদমক অসিগুম্বা থৌরমশিং অসি য়াম্না মরু ওই।
মরুপশিং,
ভারতকী খুন্নাইগী চাউখৎ খোঙচৎ অসি চহি লিশিং কয়া শুরে। শীংনবা কয়া লৈজরবসু ভারতকী খুন্নাইনা লেপ্পা লৈতনা খুমাং চাউশিল্লি, খোঙজেল অসি লেংদনা লৈহনখি। ঐখোয়গী খুন্নাইদা মোরেলিতী অমসুং কলচরেল ত্রেদিসনশিং অসি য়াম্না লুম্না লৌই। ঐখোয়গী খুন্নাইগী খ্বাইদগী চাউবা মগুন অসি চাউখৎপগী লম্বীদা চংশিনবগা লোয়ননা মশাবুসু শেমদোকচদুনা ফগৎহনবা অসিনি। ঐখোয়গী খুন্নাইনা চৎনদ্রবা আইনশিং, চৎনবীশিংবু লৌথোক্লি, হুন্দোকখি। নত্ত্রবদি চৎনবী অমা হেক্তা অসি তৌদবা য়াদ্রবা থৌওং ওইরকপা মতমদা মদুনা খুন্নাইগী পোৎলুম অমা ওইরকই অমসুং পোৎলুম অসিগী চৈথেং খুন্নাইনা পুই। মরম অসিনা সিস্তেম খুদিংমক্তা লেপ্পা লৈতনা ফগৎহনবা হায়বা অসি য়াম্নমক তঙাই ফদবা অমনি। নখোয়না তারম্লগনি, ঐহাক্না তোইনা হায়জৈ মদুদি লৈয়াক অসিগী মীয়াম্না সরকার লৈতে হায়না ফাওরোইদবনি অমসুং লৈবাক অসিগী মীয়াম্না সরকার লৈবগী পোৎলুম অদুসু পুরোইদবনি। কান্নদ্রবা আইনশিংনসু সরকারনা মীয়ামদা পোৎলুম পুহনবদা অচৌবা থৌদাংসু লৌখি। হৌখিবা চহি ৮ অসিদা ঐখোয়না ভারতকী প্রজাশিংদী সরকারনা পীবা পোৎলুম লৌথোক্নবগীদমক অখন্নবা মীৎয়েং চংদুনা লাকখি। লৈয়াক অসিনা অরিবা অমসুং চৎনদ্রবা আইন লিশিং অমা মখাই হেন্না লৌথোকখি। আইনশিং অসি অয়াম্বনা মীখা পোল্লিঙৈ মতমদগী লৈরকপনি। কমপ্লায়েন্স লিশিং ৩২ হেন্না ইনোভেসন অমসুং ইজ ওফ লিবিংগী লম্বেলদা আইনগী ওইবা অপনবশিং পীদনবা লৌথোকখি। অহোংবশিং অসি মীয়ামগী খুদোংচানবা পুরকখিবনি অমসুং মতম অসিগী মতুং ইন্না য়াম্নসু তঙাই ফদবা ওইরি। ঐখোয়না খঙই মদুদি মীখা পোল্লিঙৈ মতমগী আইনশিং অসি রাজ্য খরদদি হৌজিকসু চৎনরি। অমৃত কাল অসিদা মীখা পোল্লিঙৈ মতমদগী চৎনরকপা আইনশিং লৌথোকপা তঙাই ফদে অমসুং মতম অসিগী মতুং ইন্না অনৌবা আইনশিং শেমগদবনি। ঐহাক্না ময়াম্না হায়জরি মদুদি কনফরেন্স অসিদা অসিগুম্বা আইনশিং লৌথোক্নবা খন্নবা ফৈ। মসিগী মথক্তা রাজ্যশিংদা হৌজিক চৎনরিবা আইনশিং অসি য়েংশিনবা অসিসু য়াম্না কান্নবা ফংগনি। য়েংশিনবদা ইজ ওফ লিবিং অমসুং ইজ ওফ জস্তিস অসি য়েংলগা মীৎয়েং চংগদবনি।
মরুপশিং,
ৱায়েল পীবদা থিন্থবা হায়বা অসি ভারতকী প্রজাশিংনা মায়োক্নরিবা খ্বাইদগী চাউবা শীংনবশিংগী মনুংদা অমা ওইরিবা হীরম অমনি। ঐখোয়গী জুদিসিয়রীনা মাইকৈ অসিদা য়াম্না হকচিন্না লৌবগা লোয়ননা থবক পাইখৎলি। হৌজিক অমৃত কাল অসিদা ঐখোয়না অমত্তা ওইনা সমস্যা অসি কোকহন্নবা হোৎনবা তাই। খোঙথাং কয়া লৌখৎপদা অলতর্নেতিব দিস্পুৎ রিজোল্যুসন হয়বা অতোপ্পা পাম্বৈ অসি রাজ্য সরকারগী থাক্তা পুখৎপা য়াগনি। অসিগুম্বা মেকানিজম অসি মতম কয়াদগী ভারতকী খুঙ্গংশিংদা চৎনদুনা লাকখি। মসিগী মশাগী মওং লৈজৈ, মশাগী কাংলোন লৈজৈ অদুবু মসি ৱাখল্লোননি। ঐখোয়না মসিবু লিগেল সিস্তেমগী শরুক অমা করম্না ওইহনগনি, মসিদা করম্না থবক পাইখৎকনি হায়বগী মতাংদা রাজ্যশিংগী লোকেল লেবেলদা সিস্তেম অসি খঙনবা হোৎনবা তাই। ঐহাক্না নীংশিংলি, ঐহাক্না গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈ মতমদা ঐখোয়না ইভিনিং কোর্তস হৌদোকখি অমসুং অহানবা ইভিনিং কোর্ত অসি লৈবাক অসিগী ওইনা মদুদগী হৌখি। ইভিনিং কোর্তশিংদা কা হেন্না লুদবা কেসশিং খন্নৈ। মীয়াম্না অয়ুক-নুংথিলগী মতমদা মখোয়গী থবক লোইশিল্লবা মতুংদা কোর্তশিং অসিদা লাক্তুনা জুদিসিএল প্রোসেস লোইশিল্লি। মসিনা মখোয়গী মতম মাংহনদে অমসুং কেসকী হিয়রিংসু থুজিলহল্লি। ইভিনিং কোর্তশিংনা মরম ওইদুনা হৌখিবা চহিদা গুজরাত্তা কেস লাখ ৯ হেন্না লোইশিনবা ঙমখি। ৱায়েল থুনা পীনবগীদমক লৈবাক অসিদা অতোপ্পা পাম্বৈ ওইনা লোক অদালাতশিং লিংখৎখি। রাজ্য কয়াদা মসিগী মতাংদা য়াম্না ফবা থবক তৌখি। লোক অদালতশিংগী খুত্থাংদা চহি কয়া অসিদা লৈবাক অসিদা কেস লাখ কয়া লোইশিনবা ঙমহনখি। মসিনা কোর্তশিংদা পীবা পোৎলুম হন্থহনখি অমসুং মসিনা লায়রবশিং মরু ওইনা খুঙ্গংশিংদা লৈ মীওইশিংনা লায়না ৱায়েল ফংবা ঙমহনখি।
মরুপশিং,
নখোয় অয়াম্বনা পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী থৌদাংসু পাইরি। মরম অসিনা নখোয়নসু আইন অসি কুপ্না খঙনবগী হোৎনরমগনি। পান্দম অদুনা ফনা ফরবসু করিগুম্বা আইন অদুদা চম্মনবা লৈরবদি মদু ময়েক শেংবা ঙমলোই অদু ওইবদি তুংলমচৎতা মদুগী অৱাবা মীচম প্রজাশিংনা ফংগনি। আইন হায়বা অসি য়াম্না লুই, মরম অসিনা মীচম প্রজাশিংনা শেল কয়া তিংদুনা ৱায়েল ফংনবা হোৎনরিবনি। মরম অসিনা মীচম প্রজানা আইন অদু খঙলকপা মতমদা মসিগী কান্নবা অসি তোঙানগনি। লৈবাক খরদা পার্লিয়ামেন্ত নত্ত্রগা বিধান সভাদা আইন অমা শেম্বা মতমদা মসি মওং অনি থোক্না শেম্মি। অমনা আইনগী ৱাহন্থোক পীবদা তেক্নিকেল ওইবা ৱাহৈশিং শীজিন্নদুনা শন্দোক্না তাকই অমসুং অতোপ্পনা লৈবাক অদুগী প্রজানা খঙবা ঙমগদবা মওংদা মীয়াম্না শীজিন্নবা লোনদা মদুগী ৱাহন্থোক মাংহনবা তৌদনা ইথোকই। মরম অসিনা আইন শেম্বা মতমদা ঐখোয়না অনৌবা আইন অদু লায়রবশিংগী খ্বাইদগী লায়রবনা খঙবা ঙমগদবা মওংদা শেম্বদা মীৎয়েং থমগদবনি। লৈবাক খরদা আইন শেম্বা মতমদা আইন অদু মতম কয়া য়াম্না শাংনা চৎনগনি হায়বগী ৱারেপ লৌনবগী প্রোবিজনসু থম্মি। হায়বদি আইন অমা শেম্বা মতমদা মদুগী চহি, মুথৎপগী মতম লেপথোকই। আইন অসি চহি ৫ চৎকগনি, চহি ১০ চৎনগনি লেপথোকই। মতম য়ৌরকপা মতমদা আইন অদু অনৌবা ফীভম অদুগী মতুং ইন্না রিভ্যু তৌই। ভারত্তসু ঐখোয়না চপ মান্নবা ৱাখল্লোন অসি চৎনহনবা তাই। ইজ ওফ জস্তিসতা লমদম অমগী লোলনা অচৌবা থৌদাং লৌই। ঐহাক্না মসিগী ৱাফম অসি ঐখোয়গী জুদিসিয়রীদা তোইনা পুখৎচৈ। লৈবাক অসিনা মাইকৈ অসিদা অচৌবা খোঙথাং কয়াসু লৌখৎলি। আইনগী লৈরিবা লোল অদুনা প্রজা অমা হেক্তদা অপনবা পীরোইদবনি, রাজ্য খুদিংমক্না মদুগী মাইকৈদা থবক তৌবা তাই। মসিগীদমক ঐখোয়না লোজিস্তিক্স অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মতেং লৌবা তঙাই ফদে অমসুং ইমা লোলদা নহারোলশিংগীদমক একাদেমিক ইকোসিস্তেম অমা শেম্নবা হোৎনবা তাই। ঐখোয়না ইমা লোলদা লো কোর্সশিং হাংনবা হোৎনবা তাই, ঐখোয়গী আইনশিং অচম্বা লোলদা ইথোকপা তাই, লমদম অসিগী লোলদা হায় কোর্তশিং অমসুং সুপ্রিম কোর্তশিংগী মরু ওইবা কেসশিংগী দিজিতেল লাইব্রেরী থম্বা তাই। মসিনা মীচম প্রজাদা আইনগী মরমদা লৌশিং হেনগৎহনগনি অমসুং আইনগী ওইবা ৱাহৈশিংদা অকিবা পোকপা হন্থহনগনি।
মরুপশিং,
খুন্নাইগা লোয়ননা জুদিসিয়রী সিস্তেমনা পাকথোক চাউথোরক্লবা মতমদা মোদর্নিতী শীজিন্ননীংবগী অপাম্বা মহৌশানা লাক্কনি মসিনা খুন্নাইদা লাকপা অহোংবশিং অদু জস্তিস সিস্তেমদা মমি তারক্কনি। ঙসি জুদিসিএল সিস্তেমদা তেক্নোলোজী অসিনা করম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌবগে হায়বা ঐখোয়না কোরোনাগী মতমদা উবা ফংখি। লৈবাক অসিদা ই-কোর্ত মিসন খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিনখি। ‘ভর্চুএল হিয়রিং’গুম্বা সিস্তেমশিং অসিনা ঐখোয়গী লিগেল সিস্তেমগী শরুক ওইরক্লি। মসিগী মথক্তা কেসশিংগী ই-ফাইলিং তৌবা অসিসু থৌগৎলি। হৌজিক লৈবাক অসিদা ফাইব-জি লাকপগা লোয়ননা সিস্তেমশিং অসি হেন্না খোঙজেল য়াংশিল্লি অমসুং অচৌবা অহোংবশিং লাক্লগনি। মরম অসিনা রাজ্য খুদিংমক্না মসি খঙনা মখোয়গী সিস্তেমশিং অপদেৎ অমসুং অপগ্রেদ তৌবা তাই। তেক্নোলোজীগী মতুং ইন্না মসি শেম শাবা হায়বা অসি ঐখোয়গী লিগেল এজুকেসনগী মরু ওইবা পান্দমসু ওইগদবনি।
মরুপশিং,
মতিং লৈবা অমসুং নুংশি চান্নবা খুন্নাই অমগীদমক্তা মীয়ামগী অপাম্বা খঙবা জস্তিস সীস্তেম অমগী মথৌ তাই। মরম অসিনা ঐহাক্না হায় কোর্তশিংগী অপুনবা মীফমদা অন্দরত্রাইলশিংগী সমস্যা পুখৎখি। ঐহাক্না পুম্নমক্তা রাজ্য সরকারনা কেসশিং খোঙজেল য়াংনা ত্রাইল চত্থনবা তৌবা য়াবা তৌনবা হায়জরি। জুদিসিএল সীস্তেম্বু খুমাং চাউশিলহন্নবগীদমক্তা অন্দর্ত্রাইএল প্রিজনরশিংগী মতাংদা রাজ্য সরকারশিংনা হ্যুমেন আইদিএলগা লোয়ননা হ্যুমেন এপ্রোচ চত্থবগী মথৌ তাই।
মরুপশিং,
কন্সতিত্যুসন্না ঐখোয়গী লৈবাক্কী জুদিসিএল সিস্তেমগী খ্বাইদগী মকোক থোংনা লৈ। কন্সতিত্যুসন্না জুদিসিয়রী, লেজিস্লেচর অমসুং একজেক্যুতিবকী হৌরকফম্নি। সরকার, পার্লিয়ামেন্ত, ঐখোয়গী কোর্তশিং ওইরো, মখোয় অহুম অসি মমা অমতগী মচানি হায়না ঐখোয়না খনবা য়াই। মথৌ তোঙাল্লবসু, ঐখোয়না করিগুম্বা সংবিধানগী ইথিলদা য়েংলবদি, মখোয়গী মরক্তা চাংয়েংনবা নত্ত্রগা য়েৎনবগী ফিভম লৈফম থোক্তে। মমা অমতগী মচাশিংগী তৌফম থোকপা ওইনা, মখোয় অহুম্মক্না ইমা ভারতীগী সেবা তৌগদবনি। মখোয় অহুম্না পুন্দুনা ভারতপু ২১শুবা চহি-চাসিদা চাউখৎপগী অনৌবা থাক্তা পুগদবনি। কনফরেন্স অসিদগী ফংলকপা কান্নবা অদুনা লৈবাক অসিগীদমক লিগেল রিফোর্মশিং পুরক্নবা অমৃত শোইদনা পুথোক্লগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। ঐহাক্না পুম্নমক্তা মতম কাইথোকপীদুনা স্তেচু ওফ য়ুনিতী অমসুং অপুনবা কেম্পসতা পাইখৎলিবা চাউথোকপগী অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং য়েংবীনবা হায়জরি। লৈবাক অসিনা হৌজিক খোঙজেল য়াংনা মাংদা চংশিন্নবা শেম-শাদুনা লৈরে। নখোয়না লৌরিবা থৌদাং অদু মপুং ফানা পাঙথোকপীয়ু। মসি মীয়ামদা ঐহাক্না পীজবা য়াইফ-মঙ্গোলনি। হন্না-হন্না থাগৎচরি।