উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
২০২২-২৩ৰ পৰা ২০২৫-২৬ চনলৈ পঞ্চদশ বিত্ত আয়োগৰ বাকী থকা চাৰি বছৰৰ বাবে নতুন আঁচনি “উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ উন্নয়নমূলক পদক্ষেপ (পিএম-ডেভাইন)ত অনুমোদন কেবিনেটৰ
12 OCT 2022 4:20PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেট বৈঠকত আজি ২০২২-২৩ৰ পৰা ২০২৫-২৬ চনলৈ পঞ্চদশ বিত্ত আয়োগৰ বাকী থকা চাৰি বছৰৰ বাবে নতুন আঁচনি “উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ উন্নয়নমূলক পদক্ষেপ (পিএম-ডেভাইন)ত অনুমোদন জনাইছে৷ নতুন আঁচনি পিএম-ডেভাইন হৈছে এখন কেন্দ্ৰীয় খণ্ডৰ আঁচনি, য’ত ১০০% পূঁজি কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ব্যয় কৰিব আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ে (ড’নাৰ) এই আঁচনিখন ৰূপায়ণ কৰিব৷
২০২২-২৩ৰ পৰা ২০২৫-২৬ চনলৈ (পঞ্চদশ বিত্ত আয়োগৰ বাকী থকা বছৰসমূহ) চাৰি বছৰৰৰ বাবে পিএম-ডেভাইন আঁচনিৰ বাবদ ৬,৬০০ কোটি টকা ব্যয় হ’ব।
২০২৫-২৬ চনৰ ভিতৰত পিএম-ডেভাইন প্ৰকল্পসমূহ সম্পূৰ্ণ কৰাৰ প্ৰচেষ্টা হাতত লোৱা হ’ব, যাতে এই বছৰৰ পিছত কোনো প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ দায়বদ্ধতা নাথাকে। ২০২৪-২৫ আৰু ২০২৫-২৬ চনৰ ভিতৰত ব্যয় অব্যাহত থাকিব যদিও অনুমোদিত পিএম-ডেভাইন প্ৰকল্পসমূহ সম্পূৰ্ণ কৰাৰ বাবে গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হ’ব।
পিএম-ডেভাইনে আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ, উদ্যোগ, সামাজিক উন্নয়ন প্ৰকল্প সমৰ্থন আৰু যুৱক-যুৱতী আৰু মহিলাসকলৰ বাবে জীৱিকাৰ কাৰ্যকলাপ সৃষ্টি কৰিব, যাৰ ফলত নিয়োগ সৃষ্টি হ’ব।
ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়ে উত্তৰ-পূব পৰিষদ বা কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়/এজেন্সীৰ জৰিয়তে পিএম-ডেভাইন ৰূপায়ণ কৰিব। পিএম-ডেভাইনৰ অধীনত অনুমোদিত প্ৰকল্পসমূহৰ পৰ্যাপ্ত পৰিচালনা আৰু তত্ত্বাৱধান নিশ্চিত কৰাৰ বাবে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হ’ব যাতে সেইবোৰ বহনক্ষম হয়। সময় আৰু ব্যয়ৰ অতিৰিক্ত নিৰ্মাণৰ ক্ষতিশংকা সীমিত কৰিবলৈ চৰকাৰী প্ৰকল্পসমূহৰ ওপৰত পৰাটো অভিযান্ত্ৰিক-ক্ৰয়-নিৰ্মাণ (ইপিচি) ভিত্তিত সম্ভৱপৰ সকলো ব্যৱস্থা হাতত লোৱা হ’ব।
পিএম-ডেভাইনৰ উদ্দেশ্যসমূহ হৈছেঃ
ক) প্ৰধানমন্ত্ৰী গতিশক্তিৰ মনোভাৱেৰে আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে সামগ্ৰিকভাৱে পুঁজিৰ ব্যৱস্থা কৰা;
(খ) উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলে অনুভৱ কৰা প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি সামাজিক উন্নয়ন প্ৰকল্পসমূহক সমৰ্থন কৰা;
(গ) যুৱক-যুৱতী আৰু মহিলাসকলৰ বাবে জীৱিকাৰ কাৰ্যকলাপ সক্ষম কৰা;
(ঘ) বিভিন্ন খণ্ডত উন্নয়নৰ ব্যৱধান দূৰ কৰা।
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়নৰ বাবে ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ আন কেতবোৰ আঁচনিও আছে। ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ আন আঁচনিসমূহৰ অধীনত ৰূপায়ণ কৰা প্ৰকল্পৰ গড় আকাৰ মাত্ৰ প্ৰায় ১২ কোটি টকা। পিএম-ডেভাইন আঁচনিখনে আন্তঃগাঁথনি আৰু সামাজিক উন্নয়ন প্ৰকল্পসমূহক সহায় আগবঢ়াব যিবোৰ আকাৰত বৃহৎ হোৱাৰ লগতে ব্যক্তিগত প্ৰকল্প হিচাপে নহয়, অন্তিম পৰ্যায়লৈকে উন্নয়নমূলক সমাধানো প্ৰদান কৰিব। ড’নাৰ মন্ত্ৰালয় বা আন কোনো মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ অন্যান্য আঁচনিৰ সৈতে পিএম-ডেভাইনৰ অধীনত প্ৰকল্প সমৰ্থনৰ কোনো ধৰণৰ নকল যাতে নহয় সেয়া নিশ্চিত কৰা হ’ব।
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত (এনইআৰ) উন্নয়নৰ ব্যৱধান দূৰ কৰিবলৈ ২০২২-২৩ৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটত পিএম-ডেভাইন আঁচনিৰ কথা ঘোষণা কৰা হৈছিল। পিএম-ডেভাইনৰ ঘোষণাই উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰে কিমান গুৰুত্ব দিছে, এয়া তাৰে অন্য এক উদাহৰণ।
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়নৰ বাবে উপলব্ধ সম্পদৰ পৰিমাণৰ অতিৰিক্ত হিচাপে পিএম-ডেভাইন আঁচনি গ্ৰহণ কৰা হৈছে। ই বৰ্তমানৰ কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্যিক আঁচনিৰ বিকল্প নহয়৷
পিএম-ডেভাইনৰ অধীনত ২০২২-২৩ চনৰ বাবে অনুমোদন লাভ কৰিবলগীয়া কিছুমান প্ৰকল্প বাজেট ঘোষণাৰ অংশ যদিও, সাধাৰণ জনতাৰ বাবে যথেষ্ট আৰ্থ-সামাজিক প্ৰভাৱ বা বহনক্ষম জীৱিকাৰ সুযোগ থকা প্ৰকল্প (যেনে-সকলো প্ৰাথমিক স্বাস্থ্যসেৱা কেন্দ্ৰৰ আন্তঃগাঁথনি, চৰকাৰী প্ৰাথমিক আৰু মাধ্যমিক বিদ্যালয় আদিত ব্যাপক সুবিধা প্ৰদান কৰা)ৰ কথা ভৱিষ্যতে বিবেচনা কৰিব পাৰে।
পিএম-ডেভাইন ঘোষণা কৰাৰ যুক্তি হ’ল যে মৌলিক নূন্যতম সেৱা (বিএমএছ)ৰ ক্ষেত্ৰত উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহৰ পৰিমাপসমূহ ৰাষ্ট্ৰীয় গড় আৰু নিটী আয়োগে প্ৰস্তুত কৰা বিইআৰ জিলা বহনক্ষম উন্নয়নৰ লক্ষ্য (এছডিজি) সূচকাংক ২০২১-২২তকৈ বহু নিম্ন, ইউএনডিপি আৰু ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ অনুসৰি উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট ব্যৱধান আছে। এই বিএমএছৰ অভাৱ আৰু উন্নয়নৰ ব্যৱধান দূৰ কৰিবলৈ পিএম-ডেভাইন নামৰ এখন নতুন আঁচনি ঘোষণা কৰা হয়।

Ministry of Development of North-East Region
Cabinet approves new Scheme “Prime Minister’s Development Initiative for North East Region (PM-DevINE) for the remaining four years of the 15th Finance Commission from 2022-23 to 2025-26
12 OCT 2022 4:20PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today has approved a new Scheme, Prime Minister’s Development Initiative for North East Region (PM-DevINE) for the remaining four years of the 15th Finance Commission from 2022-23 to 2025-26. The new Scheme, PM-DevINE, is a Central Sector Scheme with 100% Central funding and will be implemented by Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER).
The PM-DevINE Scheme will have an outlay of Rs.6,600 crore for the four year period from 2022-23 to 2025-26 (remaining years of 15th Finance Commission period).
Efforts will be made to complete the PM-DevINE projects by 2025-26 so that there are no committed liabilities beyond this year. This implies front-loading of the sanctions under the Scheme in 2022-23 and 2023-24 primarily. While expenditure would continue to be incurred during 2024-25 and 2025-26, focused attention will be given to complete the sanctioned PM-DevINE projects.
PM-DevINE will lead to creation of infrastructure, support industries, social development projects and create livelihood activities for youth and women, thus leading to employment generation.
PM-DevINE will be implemented by Ministry of DoNER through North Eastern Council or Central Ministries/ agencies. Measures would be taken to ensure adequate operation and maintenance of the projects sanctioned under PM-DevINE so that they are sustainable. To limit construction risks of time and cost overrun, falling on the Government projects would be implemented on Engineering-procurement-Construction (EPC) basis, to the extent possible.
The objectives of PM-DevINE are to:
(a) Fund infrastructure convergently, in the spirit of PM Gati Shakti;
(b) Support social development projects based on felt needs of the NER;
(c) Enable livelihood activities for youth and women;
(d) Fill the development gaps in various sectors.
There are other MDoNER Schemes for the development of North Eastern Region. The average size of projects under other MDoNER Schemes is about Rs.12 crore only. PM-DevINE will provide support to infrastructure and social development projects which may be larger in size and will also provide an end-to-end development solution instead of isolated projects. It will be ensured that there is no duplication of project support under PM-DevINE with any of the other schemes of MDoNER or those of any other Ministry/Department.
PM-DevINE, was announced in the Union Budget 2022-23 to address development gaps in the North Eastern Region (NER). Announcement of PM-DevINE is yet another instance of the importance being attached to the development of NE Region by the Government.
PM-DevINE is an additionality to the quantum of resources available for the development of the NER. It will not be a substitute for existing Central and State Schemes.
While some of the projects to be approved for 2022-23 under PM-DevINE are part of the Budget announcement, projects with substantial socio-economic impact or sustainable livelihood opportunities for the general public (e.g., basic infrastructure in all Primary Health Care Centres, comprehensive facilities in Government Primary and Secondary Schools, etc) may be considered in the future.
The justification for announcement of PM-DevINE is that the parameters of NE States in respect of Basic Minimum Services (BMS) are well below the national average and there are critical development gaps as per the BER District Sustainable Development Goad (SDG) Index 2021-22 prepared by NITI Aayog, UNDP and MDoNER. The new Scheme, PM-DevINE was announced to address these BMS shortfalls and development gaps.