কেবিনেট
উমৈহতীয়া সীমান্তৱৰ্তী নদী কুশিয়াৰাৰপৰা ভাৰত আৰু বাংলাদেশে ১৫৩ কিউছেকলৈকে পানী প্ৰত্যাহাৰৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত আৰু বাংলাদেশৰ মাজৰ বুজাবুজিৰ চুক্তিত কেবিনেটৰ অনুমোদন
28 SEP 2022 3:59PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে আজি উমৈহতীয়া সীমান্তৱৰ্তী নদী কুশিয়াৰাৰপৰা ভাৰত আৰু বাংলাদেশে ১৫৩ কিউছেক পৰ্য্যন্ত পানী প্ৰত্যাহাৰৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত চৰকাৰ আৰু বাংলাদেশ চৰকাৰৰ মাজৰ বুজাবুজিৰ চুক্তি (MoU) ত কাৰ্য্যোত্তৰ অনুমোদন জনালে।
২০২২ ৰ ৬ ছেপ্টেম্বৰত ভাৰত চৰকাৰৰ জল শক্তি মন্ত্ৰালয় আৰু বাংলাদেশ চৰকাৰৰ জলসম্পদ মন্ত্ৰালয়ৰ মাজত, ভাৰত আৰু বাংলাদেশে উমৈহতীয়া সীমান্তৱৰ্তী নদী কুশিয়াৰাৰপৰা খৰালি কালত (১ নৱেম্বৰৰপৰা ৩১ মে’লৈ) নিজা ব্যৱহাৰযোগ্য পানীৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ অৰ্থে ১৫৩ কিউছেক পৰ্য্যন্ত পানী প্ৰত্যাহাৰৰ বাবে এই বুজাবুজিৰ চুক্তি (MoU) স্বাক্ষৰিত হৈছিল।
এই বুজাবুজিৰ চুক্তিৰ অধীনত অসম চৰকাৰে খৰালি কালত (১ নৱেম্বৰৰপৰা ৩১ মে’লৈ) কুশিয়াৰা নদীৰ উমৈহতীয়া অংশৰপৰা ১৫৩ কিউছেক পৰ্য্যন্ত পানী, খোৱাপানীৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে আহৰণ কৰিব পাৰিব।
খৰালি কালত প্ৰতিটো পক্ষৰ পানী প্ৰত্যাহাৰত নজৰ ৰাখিবলৈ দুয়োখন দেশৰদ্বাৰা এটা যুটীয়া নিৰীক্ষণ টীম গঠন কৰা হ’ব।

Cabinet
Cabinet approves Memorandum of Understanding between India and Bangladesh on withdrawal of upto 153 cusecs of water each by India and Bangladesh from common border river Kushiyara
28 SEP 2022 3:59PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, today has given its ex-post facto approval for a Memorandum of Understanding (MoU) between the Government of the Republic of India and the Republic of Bangladesh on withdrawal of upto 153 cusecs of water each by India and Bangladesh from common border river Kushiyara.
The Memorandum of Understanding (MoU) was signed on 6th September, 2022 between the Ministry of Jal Shakti, Government of the Republic of India and Ministry of Water Resources, Government of the People’s Republic of Bangladesh on withdrawal of upto 153 cusecs of water each by India and Bangladesh from common border River Kushiyara during dry season (1st November to 31st May) for their consumptive water requirement.
This MoU will enable Government of Assam to withdraw upto 153 cusecs of water from the common stretch of Kushiyara river during dry season (1st November to 31st May) for their consumptive water requirement.
A Joint Monitoring Team shall be set up by both the countries to monitor the withdrawal of water by each side during dry season.