মন্ত্রীমন্দল
কেন্দ্রনা প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান অন্ন য়োজনা (পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.) অতোপ্পা থা অহুম অমগা (ওক্তোবর ২০২২-দিসেম্বর ২০২২) শাংদোকহনখ্রে
দিসেম্বর ২০২২ ফাওবা নফসাগী বেনিফিসরী পুম্নমক্তা থা অমদা মীওই অমদা কে.জি.৫গী চেং-হৱাই লেম্না পীগনি
হৌজিক ফাওবদা পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.গী ফেস তরুক্তা লুপা করোর লাখ ৩.২৪কী সবসিদী চৎখি
ওক্তোবরদগী দিসেম্বর ফাওবগী পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.গী ফেস VII অসিদা লুপা করোর ৪৪,৭৬২গী সবসিতী চৎখি
ফেস VIIগী চেং-হৱাইগী অপুনবা আউতগো অসি এল.এম.তি. ১২২ ওইরবা য়াই
ৱারেপ অসিনা পাঙথোক্কদৌরিবা মরু ওইবা কুহ্মৈশিং অসিগীদমক খুন্নাইগী লায়রবা অমসুং শোত্থরবা শরুকশিংদা মতেং পাংবা ঙম্লগনি
28 SEP 2022 4:02PM by PIB Imphal
২০২১দা ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা তৌখিবা প্রো-পিপল এনাউন্সমেন্ত অমসুং পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.গী মখাদা এদিস্নেল ফুদ সেক্যুরিতী মাইপাক্না ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবগী পরিং চত্থরকপা ওইনা কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা থা ৩ গী মতম হায়বদি ওক্তোবরদগী দিসেম্বর ২০২২ ফাওবা মখা তানা প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান অন্ন য়োজনা (পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই. – ফেস VII) শাংদোকপগী অয়াবা পীখ্রে।
মালেমনা কোবিদকী চৈথেংশিং অমসুং তোঙান-তোঙানবা মরমশিংনা থোকহনবা ইনসেক্যুরিতী মায়োক্নরিঙৈ তানফম অসিদা ভারতনা মীচম প্রজাগীদমক ফংহন্নবা অমসুং হোংনা ফংহন্নবা তঙাই ফদবা খোঙথাংশিং লৌখৎপগা লোয়ননা মাগী শোত্থরবা শরুকশিংগীদমক ফুদ সেক্যুরিতী মাইপাক্না ঙাক্তুনা থমদুনা লাকখি।
লাইচৎ মনুংদা মীয়াম্না অৱাবা মতম মায়োক্নখিবা অদুবু খঙলদুনা সরকারনা লায়রবা অমসুং খুন্নাইগী শোত্থরবা শরুকশিংবু নবরাত্রি, দশহরা, মিলাদ-উন-নবি, দীপাৱলি, ছথ পুজা, গুরুনানক দেব জয়েন্তি, খৃস্তমাস অসিনচিংবা লাক্কদৌরিবা মরু ওইবা কুহ্মৈশিং অসি মখোয়না হরাও তয়াম্বগা লোয়ননা পাঙথোকপা ঙম্নবা মখোয়বু সপ্পোর্ত তৌনবা পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই. অসি থা অহুমগী মতম অমগা শাংদোক্নবা ৱারেপ লৌখ্রে। মসি ঙমহন্নবগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা সরকারনা পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.বু থা অহুম শাংদোক্নবা অয়াবা পীখি, অসুম তৌবনা মখোয়না শেলগী অৱাবা লৈতনা চেং-হৱাইইং লায়না ফংবগী কান্নবশিং মখা তানা ফংলগনি।
য়াইফ-থৌরাংগী স্কিম অসিগী মখাদা দাইরেক্ত বেনিফিত ত্রান্সফর (দি.বি.তি.)না কোনশিল্লিবশিং য়াওনা নেস্নেল ফুদ সেক্যুরিতী এক্ত (নফসা) [অন্তোদয় অন্ন য়োজনা অমসুং প্রাইওরিতী হাউসহোল্দস]গী মখাদা কোনশিল্লিবা বেনিফিসরী পুম্নমক্তা লেম্না থা অমদা মীওই অমদা চেং-হৱাই কে.জি. ৫ পীরি।
পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.গী ফেস- VI ফাওবদা ভারত সরকারগী চংখিবা শেল অসি লুপা করোর লাখ ৩.৪৫ রোম ওইখি। স্কিম অসিগী ফেস- VIIগীদমক লুপা করোর ৪৪,৭৬২গী অহেনবা চাদিংগা লোয়ননা ফেস পুম্নমক্কী ওইনা পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.গী অপুনবা চাদিং অসি লুপা করোর লাখ ৩.৯১ ওইখি।
পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই. ফেস VIIগী ওইনা চেং-হৱাইগী অপুনবা আউতগো অসি এল.এম.তি. ১২২ ওইরবা য়ানা লৈ। ফেস I- VIIগী চেং-হৱাইগী এগ্রিগেৎ এলোকেসন অসি এল.এম.তি. ১১২১ ওইখি।
হৌজিক ফাওবদা পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই. অসি মখাদা পীরিবা অসিদা থা ২৫ ওপরেসন তৌখি:
• ফেস I অমসুং II (থা ৮) : এপ্রিল’২০দগী নবেম্বর’২০
• ফেস-III দগী V (থা ১১) : মে’২১ দগী মার্চ’২২
• ফেস-VI (থা ৬) : এপ্রিল’২২ দগী সেপ্তেম্বর’২২
কোবিদ-১৯ লাইচৎকী অৱাবা মতমগী মনুংদা হৌখিবা পি.এম. গরীব কল্যান অন্ন য়োজনা (পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই.) অসিনা চেং-হৱাই মরাং কাইনা লৈতবনা মরম ওইদুনা অৱাবা মায়োক্নদনবা লৈতা-লায়রবা অমসুং শোত্থরবা ইমুং-মনুংশিং/বেনিফিসরীশিংদা ফুদ সেক্যুরিতী পীদুনা লাকখি। মসিনা বেনিফিসরীশিংদা মহৌশানা পীবা থাগী ফংফম থোকপা চেং-হৱাইশিংগী চাংদা শরুক অনি হেনগৎহনবা ঙমখি।
মমাংগী ফেসশিংদগী ফংখিবা এক্সপরিয়েন্স অদুদগী খঙজিন্দুনা পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.- VII অসিসু মমাংদা মাইপাকপা ঙমখিবা অৱাংবা থাক অদুমক য়ৌবা ঙমগনি পান্নরি।

Cabinet
Centre extends Pradhan Mantri Garib Kalyan Ann Yojana (PMGKAY) for another three months (October 2022-December 2022)
Free good grains at 5 kg per person per month for all the beneficiaries of NFSA will be continued till December, 2022
PMGKAY has so far had an estimated subsidy of Rs 3.45 lakh crore in six phases
Phase VII of PMGKAY from Oct to Dec entails an estimated subsidy of Rs. 44,762 Crore
The total outgo of foodgrains in Phase VII is expected to 122 LMT
Decision will ensure that poor and vulnerable sections of society are supported for the forthcoming major festivals
28 SEP 2022 4:02PM by PIB Delhi
In pursuance of the pro-people announcement made by Hon’ble Prime Minister in 2021and successful implementation of additional food security under PMGKAY, the Union Cabinet has approved the extension for the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PMGKAY-Phase VII) for a further period of 3 months i.e. October to December 2022.
At a time when the world is battling with the effects of Covid on its decline and insecurity due to various reasons, India has been successfully maintaining food security for its vulnerable sections while taking necessary steps to keep availability and affordability for common man.
Recognising that people have gone through a difficult period of pandemic, Govt has decided to extend PMGKAY for a period of three months so that poor and vulnerable sections of society are supported for the forthcoming major festivals like Navratri, Dussehra, Milad-un-nabi, Deepawali, Chhath pooja, Gurunanak dev Jayanti, Christmas, etc. which they can celebrate with great gaiety and community for festivities. With a view to ensuring this, Govt. has approved this extension of PMGKAY for three months, so that they continue to enjoy the benefits of easy availability of foodgrains without any financial distress.
Under this welfare scheme, 5 kg of food grain per person per month is provided free of cost for all the beneficiaries covered under the National Food Security Act (NFSA) [Antodaya Anna Yojana & Priority Households] including those covered under Direct Benefit Transfer (DBT).
Financial implication for the Government of India has been about Rs. 3.45 Lakh Crore upto Phase-VI of PMGKAY. With the additional expenditure of about Rs. 44,762 Crore for Phase-VII of this scheme, the overall expenditure of PMGKAY will be about Rs. 3.91 lakh crore for all the phases.
The total outgo in terms of food grains for PMGKAY Phase VII is likely to be about 122 LMT. The aggregate allocation of food grain for phases I- VII is about 1121 LMT.
So far, PMGKAY has been in operation for 25 months as under
• Phase I and II ( 8 months) : April’20 to Nov.’20
• Phase-III to V (11 months) : May’21 to March’22
• Phase-VI ( 6 months) : April’22 to Sept.’22
PM Garib Kalyan Anna Yojana (PM-GKAY), started during difficult time of COVID-19 crisis, has provided food security to the poor, needy and the vulnerable households/beneficiaries so that they do not suffer on account of non-availability of adequate foodgrains. Effectively it has doubled the quantity of monthly foodgrains entitlements being normally delivered to beneficiaries.
Going by the experience of earlier phases, the performance of PMGKAY-VII is expected to be on the same high level as achieved before.