প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
‘এছচিঅ’ শীৰ্ষ সন্মিলন’ত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে প্ৰদান কৰা মন্তব্যৰ ইংৰাজী অনুবাদৰ ভাঙনি
16 SEP 2022 3:30PM by PIB Guwahati
মহামহিমসকল,
চলিত বছৰত গোলকীয় আৰু আঞ্চলিক প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ মাজতো ‘এছচিঅ’-ক প্ৰভাৱশালী ৰূপত নেতৃত্ব প্ৰদান কৰাৰ বাবে মই ৰাষ্ট্ৰপতি মিৰজিয়োয়েভক অভিনন্দন জনাইছো।
মহামাৰীৰ পৰৱৰ্তি পৰিস্থিতিত আজি যেতিয়া সমগ্ৰ পৃথিৱীয়েই অৰ্থনৈতিক সংকটৰ পৰা পৰিত্ৰাণৰ প্ৰত্যাহ্বান গ্ৰহণ কৰিবলগীয়া হৈছে, সেই মুহূৰ্তত ‘এছচিঅ’-ৰ ভূমিকা অতিকে গৰুত্বপূৰ্ণ হৈ উঠিছে। ‘এছচিঅ’-ৰ সদস্য ৰাষ্ট্ৰসমূহে গোলকীয় ‘জিডিপি’লৈ ৩০%ৰ অৱদান আগবঢ়ায় আৰু পৃথিৱীৰ জনসংখ্যাৰ ৪০%য়ো এই ‘এছচিঅ’ দেশসমূহতে বসবাস কৰে। ‘এছচিঅ’ দেশসমূহৰ মাজত অধিক সহযোগিতা আৰু পাৰস্পৰি বিশ্বাসক ভাৰতে সমৰ্থন কৰে। মহামাৰী আৰু ইউক্ৰেইনৰ সংকটে সামগ্ৰিক ভাবে গোলকীয় যোগান-শৃংখলত বহু বাধাৰ সৃষ্টি কৰিছে, যাৰ ফলত সমগ্ৰ পৃথিৱীয়েই এক অভুতপূৰ্ব শক্তি তথা খাদ্য সংকটৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছে। ‘এছচিঅ’ই আমাৰ অঞ্চলটোত এক বিশ্বাসযোগ্য, স্থিতিস্থাপকতা সম্পন্ন আৰু বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ যোগান-শৃংখল গঢ়ি তোলাৰ বাবে প্ৰয়াস কৰিব লাগিব। ইয়াৰ বাবে উন্নত সংযোগ ব্যৱস্থাৰ লগতে আমি পৰস্পৰে পৰস্পৰক সৰবৰাহৰ ক্ষেত্ৰত সম্পূৰ্ণ অধিকাৰ প্ৰদান কৰিব লাগিব।
মহামহিমসকল,
ভাৰতক এক উত্পাদনী প্ৰাণকেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত আমি অগ্ৰগতি লাভ কৰিছো। ভাৰতৰ যুৱ আৰু প্ৰতিভাধৰ কৰ্মবাহিনীয়ে আমাক প্ৰাকৃতিক প্ৰতিযোগী হিচাপে গঢ়ি তুলিছে। এইটো বছৰত ভাৰতৰ অৰ্থনীতি ৭.৫% হাৰে বৃদ্ধি পাব বুলি আশা কৰা হৈছে, যিটো আজিৰ তাৰিখত পৃথিৱীৰ বৃহত্তম অৰ্থনীতিৰ দেশসমূহৰ ভিতৰতে সৰ্বাধিক। আমাৰ জনতা-কেন্দ্ৰিক উন্নয়ণ-আৰ্হিত প্ৰযুক্তিৰ যথাৰ্থ প্ৰয়োগত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। আমি সকলোবোৰ ক্ষেত্ৰতে উদ্ভাৱনশীলতা অনাত সমৰ্থন আগবঢ়াইছো। আজিৰ তাৰিখত ভাৰতবৰ্ষত ৭০,০০০ৰো অধিক ‘ষ্ট্ৰ্টআপ’ আছে, ইয়াৰে ১০০তকৈয়ো অধিকেই হৈছে ‘ইউনিকৰ্ণ’। আমাৰ অভিজ্ঞতাসমূহ বিভিন্ন ‘এছচিঅ’ সদস্য দেশসমূহৰ বাবেও উপযোগী হ’ব। এই উদ্দেশ্যে, আমি ‘ষ্টাৰ্টআপ’ আৰু ‘উদ্ভৱান’ সম্পৰ্কীয় আমাৰ অভিজ্ঞতাৱলী ‘এছচিঅ’ দেশসমূহক ভগাই দিয়াৰ বাবে সাজু আছো।
মহামহিমসকল,
সাম্প্ৰতিক সময়ত পৃথিৱীয়ে আন এক প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছে-আৰু সেয়া হৈছে আমাৰ নাগৰিকসলৰ খাদ্য সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰাটো। এই সমস্যাৰ সমাধানৰ বাবে সম্ভৱ হ’ব পৰা এটা সূত্ৰ হৈছে ‘মিলেট’ৰ খেতি কৰা আৰু খাদ্য হিচাপে ইয়াৰ ব্যৱহাৰ কৰাটো। ‘মিলেট’ হৈছে উত্তম খাদ্য, আৰু ইয়াৰ উত্পাদন, কেৱল ‘এছচিঅ’ দেশসমূহতে নহয় বৰঞ্চ, পৃথিৱীৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত সহস্ৰ বছৰ ধৰি অব্যাহত আছে, আৰু এক পাৰম্পৰিক, পৰিপুষ্টিযুক্ত তথা খাদ্য সংকটৰে মোকাবিলা কৰিব পৰা নিম্ন-ব্যয়ৰ বিকল্প। ৰাষ্ট্ৰসংঘই ২০২৩ বছৰটো ‘আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মিলেট-বৰ্ষ’ হিচাপে উদযাপন কৰিব। ‘এছচিঅ’-ৰ উদ্যোগত আমি ‘মিলেট খাদ্য উত্সৱ’ অনুষ্ঠিত কৰাৰ কথাটো ভাবিব পাৰো।
ভাৰত আজি পৃথিৱীৰ ভিতৰতে আটাইতকৈ সামৰ্থ্যযোগ্য চিকিত্সা আৰু সুস্থতাৰ পৰ্যটনৰ লক্ষ্যস্থান। ২০২২ চনৰ এপ্ৰিল মাহত গুজৰাটত ‘বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থা’ ‘হু’-ৰ ‘পাৰম্পৰিক চিকিত্সাৰ গোলকীয় কেন্দ্ৰ’ৰ শুভাৰম্ভ কৰা হৈছে। আমি ‘এছচিঅ’ দেশসমূহৰ মাজত পাৰম্পৰিক ঔষধৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিব লাগিব। ইয়াৰ বাবে, এটা নতুন পাৰম্পৰিক চিকিত্সা সম্পৰ্কীয় ‘এছচিঅ’ কৰ্ম বাহিনী গঠন কৰিবলৈ ভাৰতে উদ্যোগ গ্ৰহণ কৰিব।
বক্তব্যৰ সামৰণি মৰাৰ আগতে মই আকৌ এবাৰ ৰাষ্ট্ৰপতি মিৰজিয়োয়েভক আজিৰ সন্মিলনখন সুন্দৰকৈ পৰিচালনা কৰাৰ লগতে তেওঁৰ উষ্ম আতিথ্যৰ বাবে ধন্যবাদ জনাব খুজিছো।
.
বহুত বহুত ধন্যবাদ!
দাবী অস্বীকাৰ: প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ এটা থুলমূল অনুবাদহে। মূল ভাষণ হিন্দীত প্ৰদান কৰা হৈছিল।

Prime Minister's Office
English Translation of Remarks by Prime Minister, Shri Narendra Modi at the SCO Summit
16 SEP 2022 3:30PM by PIB Delhi
Excellencies,
I heartily congratulate President Mirziyoyev for SCO's effective leadership in this year's challenging global and regional environment.
Today, when the whole world is facing the challenges of economic recovery after the pandemic, the role of SCO becomes very important. SCO member countries contribute about 30 percent of global GDP, and 40 percent of the world's population also lives in SCO countries. India supports greater cooperation and mutual trust among SCO members. The pandemic and the crisis in Ukraine caused many obstacles in global supply chains, due to which the whole world is facing an unprecedented energy and food crisis. SCO must make efforts to develop reliable, resilient and diversified supply chains in our region. This will require better connectivity, as well as it will be important that we all give each other full right to transit.
Excellencies,
We are making progress on making India a manufacturing hub. India's young and talented workforce makes us naturally competitive. India's economy is expected to grow by 7.5 percent this year, which will be the highest among the world's largest economies. A lot of focus is also being given on the proper use of technology in our people-centric development model. We are supporting innovation in every sector. Today, there are more than 70,000 Start-ups in India, of which more than 100 are unicorns. Our experience can also be useful for many other SCO members. For this purpose, we are ready to share our experience with SCO member countries by establishing a new Special Working Group on Start-ups and Innovation.
Excellencies,
The world faces another major challenge today – and that is ensuring the food security of our citizens. One possible solution to this problem is to promote the cultivation and consumption of millets. Millets are a superfood that has been grown for thousands of years, not just in SCO countries, but in many parts of the world, and is a traditional, nutritious, and low-cost alternative to dealing with the food crisis. The year 2023 will be celebrated as the UN International Year of Millets. We should consider organizing a 'Millet Food Festival' under the SCO.
India is today one of the most affordable destinations for medical and wellness tourism in the world. WHO Global Centre for Traditional Medicine was inaugurated in Gujarat in April 2022. This will be WHO's first and only global centre for traditional medicine. We must increase cooperation on traditional medicine among SCO countries. For this, India will take the initiative for a new SCO Working Group on Traditional Medicine.
Before I conclude, I would again like to thank President Mirziyoyev for the excellent conduct of today's meeting and his warm hospitality.
Thank you so much!
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.