କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ କନ୍‌ସେସନ୍ ନିୟମ ସଂଶୋଧିତ
୧୯୬୦ ଆଇନରେ ଅପରାଧିକ ବିବେଚିତ ହେଉଥିବା ୬୮ଟି ନିୟମକୁ ବଦଳାଇ ବୈଧିକରଣ କରାଯାଇଛି; ଏଣିକି ଏସସିବି ଅପରାଧ ଶ୍ରେଣୀଭୁକ୍ତ ହେବ ନାହିଁ
କାମକୁ ସହଜ ଓ ସରଳ କରିବାକୁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି ଏହି ପଦକ୍ଷେପ
08 SEP 2022 2:41PM by PIB Bhubaneshwar
କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୧୯୬୦ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ କନସେସନ୍ ନିୟମ (ମିନେରାଲ କନ୍‌ସେସନ ରୁଲ)ରେ ବଡଧରଣର ସଂଶୋଧନ କରିଛି । ଏଥିରେ ପୁରୁଣା ଆଇନରେ ଅପରାଧିକ ବିବେଚିତ ୬୮ଟି ଆଇନକୁ ସରଳ ଓ ବୈଧିକରଣ କରାଯାଇଛି । ଏହା ଫଳରେ ଏସବୁ ନିୟମ ଆଉ ପୂର୍ବଭଳି ଅପରାଧିକ ବିବେଚିତ ହେବ ନାହିଁ । କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟରେ କାମକୁ ସହଜ ଓ ସୁଗମ କରିବାକୁ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି ।
ମିନେରାଲ କନ୍‌ସେସନ୍ ରୁଲ୍ ବା ଏମ୍‌ସିଆର ରିକନାଏସେନ୍ସ ପର୍ମିଟ, ପ୍ରସ୍ପେକ୍ଟିଙ୍ଗ ଲାଇସେନ୍ସ ଓ ଖଣି ଲିଜ୍ ଆଦି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିଥାଏ । ଖଣି ଲିଜ୍ ପାଇଁ ଆବେଦନ, ଲିଜ୍ ପ୍ରଦାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଓ ଖଣିଜ ଖନନ ତଥା ଉତ୍ତୋଳନ ଆଦି କାମ ପାଇଁ ଏହି କନ୍‌ସେସନ ବା ଅନୁମୋଦିତ ଦରକାର ହୋଇଥାଏ । ବିନା ଅନୁମତିରେ ଏହିଭଳ କୌଣସି କାମ କଲେ ଏହା ଦଣ୍ଡନୀୟ ବିବେଚିତ ହୋଇଥାଏ । କୋଇଲା ଖଣିର ବିକାଶ, ଖନନ ଏବଂ ଏହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରାକ୍ ଅନୁମତି ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ ।
ପୂର୍ବରୁ ଏହି ଆଇନ ଅତ୍ୟନ୍ତ କଠୋର ଥିବାରୁ କୋଇଲା ଖଣିର ଲିଜ୍‌, ପରମିଟ୍‌, ଖନନ, କୋଇଲା ଉତ୍ତୋଳନ ଓ ପରିବହନ ଆଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ଅସୁବିଧା ହେଉଥିଲା । ଫଳରେ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାମ କରିବା କଷ୍ଟ ସାଧ୍ୟ ଥିଲା । ତେଣୁ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ସହଜ ଓ ସୁଗମ କରିବାକୁ ସରକାର ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି । ତେଣୁ ପୂର୍ବର ୬୮ଟି ଦଣ୍ଡବିଧାନକାରୀ କଠୋର ଆଇନକୁ ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରି ନିଆଯାଇଛି । ତା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଏମ୍‌ସିଆରରେ ମାତ୍ର ୧୦ଟି ବିଷୟରେ ନିୟମ ଉଲ୍ଳଂଘନ କଲେ ଜୋରିମାନା ବା ଦଣ୍ଡବିଧାନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇଛି ।
ଅତିରିକ୍ତ କିମ୍ବା ରାଜଭାଗ ଅଭାବ ଜନିତ ଟିକସ ଭରଣା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ପ୍ରୋଭିଜନ ନାମରେ ଏକ ନୂଆ ନିୟମ କରାଯାଇଛି । ସେହିଭଳି ଖଣି ରେଣ୍ଟ, ରୟାଲିଟ୍‌, ଫି ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦେୟ ପୈଠ ବିଳମ୍ବରେ ସରକାର ଯେଉଁ ୨୪ ଶତାଂଶ ପେନାଲିଟ୍ ଟିକସ୍ ଆଦାୟ କରୁଥିଲେ ତାହାକୁ ୧୨ଶତାଂଶଙ୍କୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି । ସରକାରଙ୍କର ଏସବୁ ସଂସ୍କାରବାଦୀ ପଦକ୍ଷେପ ଫଳରେ କୋଇଲା ଖଣି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବେପାର ବଣିଜ କରିବା ସହଜ ହେବ ଏବଂ ଜଟିଳ ଆଇନଗତ ଓ ଦଣ୍ଡବିଧାନ ମୂଳକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅବସାନ ଘଟି ଅର୍ଥନୀତିକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି ।

Ministry of Coal
Ministry of Coal Decriminalizes 68 Provisions of Mineral Concession Rules, 1960
A Move Towards Ease of Doing Business
08 SEP 2022 2:41PM by PIB Delhi
The Ministry of Coal has amended Mineral Concession Rules, 1960 (MCR) with a view to decriminalize its provisions. MCR regulates the application and grant of mineral concessions such as reconnaissance permit, prospecting license, and mining lease. These concessions are pre-requisites for development and operationalization of mines entailing several compliances on the part of businesses.
Government has been taking initiatives for reducing compliances for business and citizens. To further promote and boost the ‘Ease of doing business’ policy of the government, the amendment in MCR decriminalized sixty-eight (68) provisions whereas penalty has been reduced for ten (10) provisions of MCR.
Express provision has been introduced for adjustment of additional or shortfall royalty. Further, rate of penal interest on delayed payment of rent, royalty, fee, or other sums due to the Government has been reduced from twenty-four percent (24%) to twelve percent (12%). It is expected that these provisions shall afford the much-required economic relaxations in the coal mining sector.