সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
স্তার্দঅপশিংগা এম.এস.এম.ইশিংগা শম্ননবা য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহ সিংহনা হায়রি: মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তরপ্রাইজেস(এম.এস.এম.ই)সেক্তর চাউখৎহন্নবা দরকার ওইবা থৌশিলশিং হোংদোকপা য়াওনা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা থবক খুদিংমক পায়খৎলি
মিনিস্তরনা নিউ দিল্লিদা চীফ গেস্ত ওইনা ৮শুবা ইন্তরনেসনেল এম.এস.এম.ই এন্দ স্তার্দঅপ সম্মিৎ এন্দ এক্সপোদা ৱা ঙাংখি; মালেমগী কৈথেলশিংদা য়ৌনবা অমসুং ভারতকী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎনবা সরকারনা লমদম অমগী অখন্নবা পোৎথোকশিং পুক্নিং থৌগৎলি হায়খি
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ২০১৫দা হৌদোকখিবা স্তার্দঅপ ইন্দিয়ানা অনৌবা ৱাখল্লোনশিং চাংয়েং তৌনবা অমসুং অনৌবা থবকশিং ফংনবা ভারতকী নহারোলশিংগী খুদোংচাবশিংগী থোঙ হাংদোক্লে
26 AUG 2022 5:13PM by PIB Imphal
সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজিগী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা); আর্থ সাইন্সেসকী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা), পি.এম.ও, পর্সোনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস, পেন্সন্স, এতোমিক ইনর্জি অমসুং স্পেসকী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা ঙসি হায়খ্রে স্তার্দঅপশিংগা এম.এস.এম.ইশিংগা শম্নগদবনি। মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তরপ্রাইজেস(এম.এস.এম.ই)সেক্তর চাউখৎহন্নবা দরকার ওইবা থৌশিলশিং হোংদোকপা য়াওনা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা লুচিংবা সরকারনা থবক খুদিংমক পায়খৎলি।
৮শুবা ইন্তরনেসনেল এম.এস.এম.ই এন্দ স্তার্দঅপ সম্মিৎ এন্দ এক্সপোদা চীফ গেস্ত ওইনা ৱা ঙাংলদুনা দোক্তর জিতেন্দ্রনা হায়খি অত্মা নির্ভর ভারত শেমগৎপদা সেক্তর অসিনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি অমসুং এম.এস.এম.ই সেক্তর চাউখৎহন্নবা হৌখিবা চহি ৮ অসিদা ভারতনা বজেত মপুংফানা হেনগৎহল্লে। মালেমগী কৈথেলশিংদা য়ৌনবা অমসুং ভারতকী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎনবা সরকারনা লমদম অমগী অখন্নবা পোৎথোকশিং পুক্নিং থৌগৎলি।
দোক্তর জিতেন্দ্রনা হায়খি এম.এস.এম.ইশিং মালেমগী থাক্তা চাংদম্নবা ঙম্নবা মোদী সরকারনা থবক কয়া পায়খৎখি অমসুং থা অসিগী ১৫দা নিংতম্বা নুমিৎতা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল পল্লদুনা হায়খি, “প্রাইবেত সেক্তর মাংজিল থানা থবক তৌনবা ঐনা তকশিল্লি। মালেম অসি ঐখোয়না মাংজিল থাগদবনি। মশাগী ওক্নবা পুথোকচবা ঙম্বা ভারত অমগী মঙলানশিংগী মনুংদা মঙলান অমদি মালেমগী দরকার ওইবশিং পীবা ঙম্নবা ভারতনা তুংদা লৈহৌরোইদবনি। করিগুম্বা এম.এস.এম.ইশিং ওইরবা ফাওবদা মালেমগী থাক্তা ঐখোয়গী পোৎথোকশিং অসি ‘জিরো দিফেক-জিরো ইফেক’ ওইগদবনি। লৈবাক্কী খল্লগা থবক তৌবদা ঐখোয় চাউথোকচবা পোক্কদবনি”।
মহাক্কী হৌদোক ৱারোলদা এম.এস.এম.ই-দি.পিগী চিয়ারমেন, রাজনিস গোয়েনকানা হায়খি ভারতকী শেন্মিৎলোনগী শরুক অহুম থোকপগী শরুক অমদি এম.এস.এম.ইশিংদগীনি অমসুং সেক্তর অসিদা মীওই কোতি ১১ হেন্না থবক তৌরি। কোবিদ লাইচৎনা চৈথেং পীরবসু এম.এস.এম.ই মহৌশাগী ফিবমদা হল্লকপা ঙম্নবা য়ুনিয়ন বজেত ২০২২-২৩দা থৌশিলশিংগী পেকেজ অমা লাউথোক্লে।
দোক্তর জিতেন্দ্রনা হায়খি মখোয়গী মঙলানশিং অনৌবা ৱাখল্লোনশিংদা ওন্থোক্নবা অমসুং অনৌবা ৱাখল্লোনশিং থবক ওইনা পাংথোক্নবা ঙসিদি ভারতকী নহারোলশিং ঙাইঙমদ্রে অমসুং প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ২০১৫দা হৌদোকখিবা স্তার্দঅপ ইন্দিয়ানা অনৌবা ৱাখল্লোনশিং চাংয়েং তৌনবা অমসুং অনৌবা থবকশিং ফংনবা ভারতকী নহারোলশিংগী খুদোংচাবশিংগী থোঙ হাংদোক্লে। জম্মু অমসুং কাস্মিরদা পর্পল রিভোলুসন লাকপদগী লৌমীশিংনা শেন্দোং য়াম্না ফংবা লাভেন্দর থাবদগী লৌমীশিং পুন্সিদা থাজবগী ৱাংমদা অওনবা পুরক্লে।
এগ্রি এম.এস.এম.ইশিংগী মশিং য়াম্লবা স্তোলশিং উবদা অঙকপা পোক্লবা দোক্তর জিতেন্দ্রনা হায়খি হৌখিবা চহি খর অসিদা লৈবাক অসিদা এগ্রিতেক স্তার্দ-অপশিংগী অনৌবা ইনোৎ অমা লাক্লে অমসুং হায়রিবা স্তার্দ-অপশিং অসিনা লৌমীশিংনা য়োনফম মরাংকাইনা ফংনবা, সপ্লাই চেন মেনেজমেন্ত, মচাক-মথুক ৱাৎপগী খুদোংচাদবশিং কোকহনবা ঙম্লে। মখোয় মশাগী স্তার্দঅপশিং লিংখৎনবা নহা ওইরিবা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং আই.তি সেক্তর অমসুং এম.এন.সিশিংদগী মখোয়গী থবকশিং তোক্নরে, লৌউ-শিংউদা শেন থাদবা অসি শেন্দোং য়াম্না লৈবা অমসুং অমাং-অতা থোক্লোইদবা ললোন-ইতিক অমনি হায়বা হায়রিবা নহা ওইরিবা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং অসিনা হৌজিক খঙলে।
দোক্তর জিতেন্দ্রনা হায়খি ২০২২দগী প্রিজম ফাওরগা য়েংলগা কনাগুম্বা অমনা India @2047 গী মশক তাকপা ঙম্লোই। নরেন্দ্র মোদীগী চহি ৮গী প্রধান মন্ত্রীগী মতম অসিদা ২০৪৭দা ওইগদবা ভারতকী শক্তম উবা ঙম্লে অমসুং অমৃত কালগী মথং চহি ২৫গী লম্বী অসিদা মালেমদা ভারতনা মাংজিল থাবা লৈবাক অমা ওইবা উবা ফংগনি।
মসিগী মমাঙদা দোক্তর জিতেন্দ্রনা ৮শুবা ইন্তরনেসনেল এম.এস.এম.ই এন্দ স্তার্দঅপ সম্মিৎ এন্দ এক্সপোগী তোঙান-তোঙানবা স্তোলশিং য়েংখি অমসুং এম.এস.এম.ই ওন্ত্রেপ্রেনিউয়র খরগা ৱারি শানখি।

Ministry of Science & Technology
Union Minister Dr Jitendra Singh calls for linking StartUps with MSMEs: Says, PM Modi taking all measures including necessary policy changes to strengthen the Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) sector
The Minister addresses the 8th India International MSME & StartUp Summit and Expo as Chief Guest in New Delhi; Says, government is encouraging unique local products to reach the global markets and, in the process, strengthening the Indian economy
Launch of Startup India in 2015 by Prime Minister Modi had opened floodgates of opportunities for India’s youth to experiment with new ideas and create new jobs
26 AUG 2022 5:13PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; Minister of State (Independent Charge) Earth Sciences; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh today called for linking Start-Ups with Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) sector and said that the Government headed by Prime Minister Narendra Modi is taking all measures including necessary policy changes to strengthen the MSME.
Addressing the 8th India International MSME & StartUp Summit and Expo, as chief guest, Dr Jitendra Singh said, this sector has played an important role in shaping the Atma Nirbhar Bharat and added that the government has substantially increased the budget in the last eight years to strengthen the MSME sector. The Minister also informed that the government is encouraging unique local products to reach the global markets and, in the process, strengthening the Indian economy.
Dr Jitendra Singh reminded the audience about the commitment of the Modi government for making MSMEs globally competitive and quoted Prime Minister’s Independence Day Address delivered on 15th of this month as saying, “I also call upon the private sector to come forward. We have to dominate the world. One of the dreams of a self-reliant India is to ensure that India does not lag behind in fulfilling the needs of the world. Even if it is the MSMEs we have to take our products to the world with 'Zero Defect - Zero Effect'. We have to be proud of Swadeshi”.
Referring to the introductory remarks of Rajnish Goenka, Chairman, MSME-DF, wherein he said that the MSMEs account for almost one-third of India’s economy and over 11 crore people are connected with the sector, Dr Jitendra Singh said, even the Union Budget 2022-23 has presented a comprehensive package of policy announcements aimed at supporting the recovery of MSME, hit hard by COVID pandemic.
Dwelling on the theme of India@100, Amrit Kaal-Opportunities for Youth, Dr Jitendra Singh said, today Indian youth is impatient to turn their dreams into ideas and ideas into reality and the launch of Startup India in 2015 by Prime Minister Modi had opened floodgates of opportunities for them. The Minister also gave the example of the Purple Revolution in Jammu and Kashmir, which transformed the lives of farming community beyond imagination by adopting to highly remunerative lavender cultivation.
Dr Jitendra Singh was pleasantly surprised to find huge number of Agri MSME stalls and pointed out that a new wave of Agritech start-ups has emerged in the country in the last few years and these start-ups are solving problems related to supply chain management, improper infrastructure and inability of farmers to access a wider range of markets. He also said that young entrepreneurs are now quitting their jobs in the IT sector and MNCs to establish their own startups, as these young entrepreneurs are now beginning to realise that investing in agriculture is one of the very few safe and profitable businesses.
Dr. Jitendra Singh concluded by saying that one can't visualise India @2047 through the prism of 2022. He said, Narender Modi’s 8 years as Prime Minister gave India vision for 2047 and laid the roadmap for the next 25 years of Amrit Kal which would witness the ascent of India as a front-rank nation in the world.
Earlier, Dr Jitendra Singh visited the different stalls of the 8th India International MSME & StartUp Expo and interacted with some of the MSME entrepreneurs.