ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଂଚଳର ଶ୍ରମ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କର ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଶ୍ରମ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
25 AUG 2022 6:24PM by PIB Bhubaneswar
ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଂଚଳର ଶ୍ରମ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କର ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଶ୍ରମ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
ନମସ୍କାର,
ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ର ପ୍ରଶାସକ ଶ୍ରୀମାନ ବନୱାରୀ ଲାଲ ପୁରୋହିତ ମହାଶୟ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀ ଭୁପେନ୍ଦ୍ର ଯାଦବ ମହାଶୟ, ଶ୍ରୀ ରାମେଶ୍ୱର ତେଲୀ ମହାଶୟ, ସବୁ ରାଜ୍ୟର ଆଦରଣୀୟ ଶ୍ରମ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ଶ୍ରମ ସଚିବଗଣ, ଅନ୍ୟ ମହାନୁଭବ, ଭଦ୍ରମହିଳା ଓ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିଗଣ, ସର୍ବପ୍ରଥମେ ମୁଁ ଭଗବାନ ତିରୁପତି ବାଲାଜୀଙ୍କ ଚରଣରେ ପ୍ରଣାମ ଜଣାଉଛି। ଯେଉଁ ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନରେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି, ତାହା ହେଉଛି ଭାରତର ଶ୍ରମ ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟର ସାକ୍ଷୀ। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯେ, ଏହି କନଫରେନ୍ସ ସମ୍ମିଳନୀରୁ ବାହାରିଥିବା ବିଚାରଧାରା ଦେଶର ଶ୍ରମ- ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ଆଉ ବିଶେଷ ରୂପେ ଶ୍ରମ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ଏହି ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଚଳିତ 15 ଅଗଷ୍ଟରେ ଦେଶ ନିଜ ସ୍ୱାଧୀନତାର 75 ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛି, ଆଜାଦୀର ଅମୃତକାଳରେ ପ୍ରବେଶ କରିଛି। ଅମୃତକାଳରେ ବିକଶିତ ଭାରତର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଆମର ଯେଉଁ ସ୍ୱପ୍ନ ରହିଛି, ଯେଉଁ ଆକାଂକ୍ଷାମାନ ରହିଛି, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ସାକର କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ଶ୍ରମଶକ୍ତିର ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି। ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ଦେଶ ସଂଗଠିତ ଏବଂ ଅସଂଗଠିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା କୋଟି- କୋଟି ଶ୍ରମିକ ସାଥୀଙ୍କ ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରମ- ଯୋଗୀ ମାନଧନ ଯୋଜନା, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷା ବୀମା ଯୋଜନା, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀବନ ଜ୍ୟୋତି ବୀମା ଯୋଜନା, ଭଳି ଅନେକ ପ୍ରୟାସ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ସୁରକ୍ଷା କବଚ ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଏଭଳି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ କାରଣରୁ ଅସଂଗଠିତ କ୍ଷେତ୍ରର ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ମନରେ ଏହି ଭାବନା ଜାଗ୍ରତ କରିଛି ଯେ ଦେଶ ସେମାନଙ୍କର ଶ୍ରମ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ସେତିକି ସମ୍ମାନ କରିଥାଏ। ଆମକୁ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ଏଭଳି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାର ସହିତ ଏକାଠି ଆଣିବାର ଅଛି, ଫଳରେ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ମିଳି ପାରିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ଦେଶର ଏହିସବୁ ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ ଆମ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ କେତେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଛି, ଆମେ କରୋନାକାଳରେ ନିଜେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ସାକ୍ଷୀ ରହିଛେ। ‘ଜରୁରୀ କାଳୀନ କ୍ରେଡିଟ୍ ଲାଇନ୍ ଗ୍ୟାରେଂଟି ସ୍କିମ’ ଏହି କାରଣରୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଛୋଟ ଉଦ୍ୟୋଗ ଗୁଡ଼ିକୁ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳି ପାରିଛି। ଏକ ଅନୁଧ୍ୟାନ ଅନୁସାରେ, ଏହି ଯୋଜନା କାରଣରୁ ପ୍ରାୟ ଦେଢ଼ କୋଟି ଲୋକଙ୍କର ରୋଜଗାର ଯିବାକୁ ଥିଲା, ତାହା ଗଲା ନାହିଁ, ସେମାନଙ୍କର ସେହି ରୋଜଗାର ବଂଚିଗଲା। କରୋନାର ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଇପିଏଫଓରୁ ମଧ୍ୟ ସମସ୍ତ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିଲା, ହଜାର- ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ଅଗ୍ରୀମ ଭାବେ ଦିଆଗଲା। ଆଉ ସାଥୀଗଣ, ଆଜି ଆମେ ଦେଖୁଛୁ ଯେ ଏଭଳି ଆବଶ୍ୟକତା ସମୟରେ ଦେଶ ନିଜର ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କର ସହିତ ଠିଆ ହେଲା, ସେହିଭଳି ଏହି ମହାମାରୀରୁ ବାହାରିବା ପାଇଁ ଶ୍ରମିକମାନେ ମଧ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ଲଗାଇ ଦେଇଥିଲେ। ଆଜି ପୁଣିଥରେ ଭାରତ ଦୁନିଆର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଥିବା ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇଛି, ତେବେ ଏହାର ବହୁତ ବଡ଼ ଶ୍ରେୟ ଆମର ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ହିଁ ଯାଉଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ପରିସର ମଧ୍ୟକୁ ଆଣିବା ପାଇଁ, କେଉଁଭଳି ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି, ତାହାର ଏକ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ମଧ୍ୟ ‘ଇ- ଶ୍ରମ ପୋର୍ଟାଲ’। ଏହି ପୋର୍ଟାଲ ଗତ ବର୍ଷ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା, ଫଳରେ ଅସଂଗଠିତ କ୍ଷେତ୍ରର ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆଧାର ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଜାତୀୟ ଡାଟାବେସ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇ ପାରିବ। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଏହି ଗୋଟିଏ ବର୍ଷରେ ହିଁ, ଏହି ପୋର୍ଟାଲ ଦ୍ୱାରା 400 ଭିନ୍ନ- ଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ପ୍ରାୟ 28 କୋଟି ଶ୍ରମିକ ସାମିଲ ହୋଇ ସାରିଛନ୍ତି। ବିଶେଷ ରୂପେ ଏହାର ଲାଭ ନିର୍ମାଣ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ, ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ, ଆଉ ଘରୋଇ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ମିଳୁଛି। ଏବେ ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ୟୁନିଭର୍ସାଲ ଆକାଂଉଟ ନମ୍ବର ଭଳି ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ଲାଭ ମିଳି ପାରୁଛି। ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରୋଜଗାରର ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ, ‘ଇ- ଶ୍ରମ ପୋର୍ଟାଲ’କୁ ଜାତୀୟ କ୍ୟାରିୟର ସର୍ଭିସ, ଅସୀମ ପୋର୍ଟାଲ ଏବଂ ଉଦ୍ୟମ ପୋର୍ଟାଲ ସହିତ ମଧ୍ୟ ଯୋଡ଼ା ଯାଉଛି। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଉପସ୍ଥିତ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଅନୁରୋଧ ଯେ ଜାତୀୟ ପୋର୍ଟାଲର ସମନ୍ୱୟ ସହିତ ଆମେ ରାଜ୍ୟ ପୋର୍ଟାଲକୁ ମଧ୍ୟ ଏହା ସହିତ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ଉପରେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବୁ। ଏହାଦ୍ୱାରା ଦେଶର ସମସ୍ତ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ, ସବୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଶର ଶ୍ରମଶକ୍ତିର ଆହୁରି ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଲାଭ ମିଳି ପାରିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଭଲ ଭାବେ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ ଆମ ଦେଶରେ ଏଭଳି କେତେ ଶ୍ରମ ଆଇନ ରହିଛି ଯାହାକି ଇଂରେଜ ମାନଙ୍କ ସମୟରୁ ଚାଲି ଆସୁଥିଲା। ବିଗତ ଆଠ ବର୍ଷରେ ଆମେ ଦେଶରେ ପରାଧୀନତା ସମୟର, ଆଉ ପରାଧୀନତାର ମାନସିକତା ରହିଥିବା ଆଇନଗୁଡ଼ିକୁ ଶେଷ କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ନେଇଛୁ। ଦେଶ ଏବେ ଏଭଳି ଶ୍ରମ ଆଇନଗୁଡ଼ିକୁ ପରିବର୍ତିତ କରୁଛି, ସଂସ୍କାର ଆଣୁଛି, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ସରଳ କରୁଛି। ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ 29 ଶ୍ରମ ଆଇନକୁ 4 ସରଳ ଶ୍ରମ କୋଡରେ ପରିବର୍ତିତ କରାଯାଇଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ଆମର ଶ୍ରମିକ ଭାଇ- ଭଉଣୀ ସର୍ବନିମ୍ନ ଦରମା, ରୋଜଗାରର ସୁରକ୍ଷା, ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଭଳି ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଆହୁରି ସଶକ୍ତ ହେବେ। ନୂତନ ଶ୍ରମ କୋଡରେ ଆନ୍ତଃ-ରାଜ୍ୟ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକର ପରିଭାଷାକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଧାର କରାଯାଇଛି। ଆମର ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକ ଭାଇ- ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ‘ଏକ ଦେଶ, ଏକ ରେସନ୍ କାର୍ଡ’ ଭଳି ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମକୁ ଆଉ ଗୋଟିଏ କଥା ମନେ ରଖିବାକୁ ହେବ। ବିଶ୍ୱ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଦଳୁଛି। ଯଦି ଆମେ ନିଜକୁ ଦ୍ରୁତଗତିରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ନାହିଁ ତେବେ ପୁଣି ପଛେଇ ଯିବାର ବିପଦ ରହିବ। ପ୍ରଥମ, ଦ୍ୱିତୀୟ ଏବଂ ତୃତୀୟ ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବର ଲାଭ ଉଠାଇବାରେ ଭାରତ ପଛରେ ରହିଯାଇଥିଲା। ଏବେ ଚତୁର୍ଥ ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବ ସମୟରେ ଭାରତକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ନିଷ୍ପତି ମଧ୍ୟ ନେବାର ଅଛି ଏବଂ ତାହାକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ମଧ୍ୟ ଲାଗୁ କରିବାକୁ ପଡିବ। ପରିବର୍ତିତ ସମୟ ସହିତ, ଯେଭଳି ନିଯୁକ୍ତିର ପ୍ରକୃତି ବଦଳୁଛି, ତାହା ମଧ୍ୟ ଆପଣ ଦେଖୁଛନ୍ତି।
ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଡିଜିଟାଲ ଯୁଗରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଛି, ସମଗ୍ର ବୈଶ୍ୱିକ ପରିବେଶ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଦଳୁଛି। ଆଜି ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜିଆଜି ଏବଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଅର୍ଥନୀତି ଭାବେ ଏକ ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସାକ୍ଷୀ ପାଲଟୁଛେ। ଅନଲାଇନ୍ ସାମଗ୍ରୀ କ୍ରୟ ହେଉ, ଅନଲାଇନ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ହେଉ, ଅନଲାଇନ୍ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଣ ହେଉ, ଏହା ଆଜି ସହରୀ ଜୀବନର ଏକ ଅଂଶ ପାଲଟି ଯାଇଛି। ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ଏହି ସେବା ଗୁଡିକୁ, ଏହି ନୂତନ ବଜାରକୁ ସୁଦୃଢ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ଗୁଡିକ ପାଇଁ ଆମର ସଠିକ ନୀତି ଗୁଡିକ ଏବଂ ସଠିକ ପ୍ରୟାସ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ନେତୃତ୍ୱ ନେବାରେ ସହାୟତା କରିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ଦେଶର ଶ୍ରମ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅମୃତକାଳରେ ବର୍ଷ 2047 ପାଇଁ ନିଜର ଦୃଷ୍ଟିଭଙ୍ଗୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛି। ଭବିଷ୍ୟତର ଆବଶ୍ୟକତା ହେଉଛି- ନମନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ ସ୍ଥଳୀ, ଘରୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଇକୋସିଷ୍ଟମ। ଭବିଷ୍ୟତର ଆବଶ୍ୟକତା ହେଉଛି- ନମନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ ସମୟ। ଆମେ ନମନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟସ୍ଥଳୀ ଭଳି ବ୍ୟବସ୍ଥାମାନ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣର ସହଭାଗୀତା ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରି ପାରିବା।
ଚଳିତ ଅଗଷ୍ଟ 15ରେ ଲାଲକିଲାରୁ ମୁଁ ଦେଶର ନାରୀ ଶକ୍ତିର ସଂମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାଗିଦାରୀର ଆହ୍ୱାନ କରିଛି। ନାରୀ ଶକ୍ତିର ସଠିକ ଉପଯୋଗ କରି ଭାରତ ନିଜର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଆହୁରି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପ୍ରାପ୍ତ କରି ପାରିବ। ଦେଶରେ ନୂତନ ଭାବେ ବିକଶିତ ହେଉଥିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆଉ କ’ଣ କିଛି କରିପାରିବା, ଆମକୁ ଏହି ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ପଡିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଭାରତର ସଫଳତା ଏହି କଥା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ନିର୍ଭର କରିବ ଯେ ନିଜର ଜନସାଂଖିକ ଅନୁପାତକୁ କେତେ ସଫଳତାର ସହିତ ଉପଯୋଗ କରୁଛେ। ଆମେ ଉଚ୍ଚମାନର ଦକ୍ଷ ମାନବ ସମ୍ବଳ ବା କାର୍ଯ୍ୟବଳ ସୃଷ୍ଟି କରି ବୈଶ୍ୱିକ ସୁଯୋଗର ଲାଭ ନେଇ ପାରିବା। ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶ ସହିତ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ଏବଂ ମୋବିଲିଟି ଗତିଶୀଳତା ଭାଗିଦାରୀ ବୁଝାମଣା ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାକ୍ଷର କରୁଛି। ଦେଶର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟକୁ ଏହି ସୁଯୋଗର ଲାଭ ମିଳୁ, ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ପ୍ରୟାସ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ହେବ, ଜଣକୁ ଅନ୍ୟ ଜଣଙ୍କଠାରୁ ଶିଖିବାକୁ ହେବ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଏତେ ବଡ଼ ଅବସରରେ ଆମେ ଏକାଠି ହୋଇଛେ ସେତେବେଳେ ମୁଁ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟକୁ, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆଉ କିଛି ମଧ୍ୟ ଅନୁରୋଧ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଆପଣ ସମସ୍ତେ ପରିଚିତ ଯେ ଆମର କୋଠାବାଡି ଏବଂ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟବଳ ଆମର କାର୍ଯ୍ୟବଳର ହେଉଛି ଏକ ଅଭିନ୍ନ ଅଙ୍ଗ। ସେଥିପାଇଁ ଯେଉଁ ‘ସେସ୍’ର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି, ତାହାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ବ୍ୟବହାର ହେବା ଜରୁରୀ।
ମୋତେ ଅବଗତ କରାଯାଇଛି ଯେ ଏହି ସେସରୁ ପ୍ରାୟ 38 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବେ ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟବହାର ହୋଇ ପାରୁ ନାହିଁ। ଇଏସଆଇସି, ଆୟୂଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ସହିତ ମିଶି କିପରି ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ଲାଭ ପହଂଚାଇ ପାରିବ, ଏହି ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ହେବ।
ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆମର ଏହି ସାମୁହିକ ପ୍ରୟାସ ଦେଶର ବାସ୍ତବିକ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ସାମ୍ନାକୁ ଆଣିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ତୁଲାଇବ। ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ- ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ! ଆଉ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଏହି ଦୁଇ ଦିବସୀୟ ଚର୍ଚ୍ଚାରେ ଆପଣ ନୂତନ ସଂକଳ୍ପର ସହିତ, ନୂତନ ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ଦେଶର ଶ୍ରମଶକ୍ତିର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ସଫଳ ହେବେ।
ବହୁତ- ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at National Labour Conference of Labour Ministers of all States and UTs via Video Conferencing
25 AUG 2022 6:24PM by PIB Delhi
Namaskar!
Chandigarh Administrator Shri Banwari Lal Purohit ji, my colleagues in the Union Cabinet, Shri Bhupender Yadav ji and Shri Rameswar Teli ji, respected labour ministers of all states, labour secretaries, other dignitaries, ladies and gentlemen! First of all, I would like to bow at the feet of Lord Tirupati Balaji. The holy place where all of you are present has been a witness to India's labour and potential. I am sure that the ideas emanating from this conference will strengthen the labour force of the country. I congratulate all of you, and especially the Ministry of Labour, for organizing this event.
Friends,
The country completed 75 years of its independence on August 15 and entered the ‘Amrit Kaal’ of independence. India's labour force has a huge role to play in realizing our dreams and aspirations to build a developed India in the ‘Amrit Kaal’. With this thinking, the country is continuously working for crores of workers in the organized and unorganized sector.
Various initiatives like Pradhan Mantri Shram-Yogi Maandhan Yojana, Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana and Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana have given a kind of security cover to the workers. Due to such schemes, there is a belief among the workers of the unorganized sector that the country respects their hard work equally. We have to align all such initiatives of the Center and the states with utmost sensitivity, so that the workers can get maximum benefit from them.
Friends,
We have become a witness to the impact of these efforts of the country on our economy, even during the Corona period. The 'Emergency Credit Line Guarantee Scheme' has helped lakhs of small industries. According to a study, this scheme saved the jobs of about 1.5 crore people. EPFO also helped employees a lot during the Corona period as thousands of crores of rupees were given to them in advance. And friends, today we are seeing that just as the country supported its workers in their time of need, in the same way, the workers put their entire might in recovering from this pandemic. Today India has again become the fastest growing economy in the world and a lot of credit goes to our workers.
Friends,
The 'e-Shram portal' is an example of how the work is being done to bring every worker of the country under the purview of social security. This portal was launched last year to create a national database linked to Aadhaar for workers in the unorganized sector. I am happy that in just one year, about 28 crore workers spanning 400 sectors have registered themselves with this portal. This has especially benefited construction workers, migrant labourers and domestic workers. Now these people are also getting the benefit of facilities like Universal Account Number. The 'e-Shram Portal' is also being linked with the National Career Service, Aseem Portal and Udyam Portal to increase employment opportunities for workers.
I request all those present in this conference to integrate state portals with national portals. This will open new opportunities for all the workers of the country and all the states will get effective benefits of the country's labour force.
Friends,
As you are aware that there have been so many labour laws in our country which existed since British rule. In the last eight years, we have taken the initiative to abolish the laws from the period of slavery that reflect the slave mentality. The country is now changing, reforming and simplifying such labour laws. Keeping this in mind, 29 labour laws have been converted into four simple labour codes. With this, our labour brothers and sisters will be further empowered on issues like minimum wages, job security, social security and health security. The definition of Inter-State Migrant Labour has also been simplified in the new labour codes. Our migrant labour brothers and sisters have also been helped a lot by the 'One Nation, One Ration Card' scheme.
Friends,
We have to remember one more thing. The world is changing rapidly. If we do not prepare ourselves fast, then there will be a danger of falling behind. India was left behind in taking advantage of the first, second and third industrial revolutions. Now India will also have to take quick decisions and implement them fast during the Fourth Industrial Revolution. You can see the nature of job is changing with the changing times.
Today the world is entering the digital era and the entire global environment is changing rapidly. Today we are witnessing a new dimension of employment in the form of gig and platform economy. Be it online shopping, online health services, online taxi and food delivery, it has become a part of urban life today. Millions of youths are driving these services and this new market. Our right policies and efforts for these new possibilities will help in making India a global leader in this field.
Friends,
The country's labour ministry is also preparing its vision for 2047 in ‘Amrit Kaal’. The future needs flexible workplaces, a work-from-home ecosystem and flexible work hours. We can use systems like flexible workplaces as opportunities for women’s labour force participation.
I called for the full participation of the nation's women power on 15th August this year from the ramparts of the Red Fort. India can achieve its goals faster by making the right use of women power. We also have to think in the direction of what can be done for women in the newly emerging sectors in the country.
Friends,
India's success in the 21st century will also depend on how well we use our demographic dividend. We can take advantage of global opportunities by creating a high quality skilled workforce. India is also signing migration and mobility partnership agreements with many countries of the world. We have to step up our efforts and learn from each other so that all the states of the country can take advantage of these opportunities.
Friends,
Today, I want to make a request to all the states and also to all of you when all of us have come together on such an important occasion. You are aware that our building and construction workers are an integral part of our workforce. It is necessary to make full use of the 'cess' that has been created for them.
I have been told that about Rs 38,000 crore of this cess has still not been utilized by the states. We also have to pay attention to how ESIC, along with the Ayushman Bharat scheme, can benefit more and more workers.
I am sure that our collective efforts will play an important role in bringing forth the true potential of the country. With this belief, many thanks to all of you! I am sure that you will be able to optimize the potential of the country’s labour force with new resolutions and confidence in the two-day conference.
Many thanks!