শিপ্পিং মন্ত্রালয়
এস.এম.পি. কোলকাতাদা লৈরিবা কোর্পোরেত অমসুং পোথাবা য়াবগী খুদোংচাবা পীরিবা তোপ তোপ্পা হেরিতেজগী ওইবা মমল লৈরবা য়ু.কে.না শাবা নৌনা শেম্লবা পেদল স্তীমর অতেনবা মতমদা মীয়াম্না শীজিন্নবা য়ারগনি
24 AUG 2022 11:38AM by PIB Imphal
১৯৪৪দা য়ু.কে.গী দম্বার্তন শিপয়ার্দনা শাখিবা 'পি. এস. ভোপাল' হায়না মমিং থোনখিবা মিতর ৬৩ শাংবা অমসুং মিতর ৯.২ পাকপা পেদল স্তীমর অমা স্যামা প্রসাদ মূকর্জী পোর্ত, কোলকাতা (মতম অমদনা কোলকাতা পোর্ত ত্রস্ত)গী নম্বর ২২ কে.পি.দি.দা ত্রেনিং ভেসেল ওইনা শীজিন্নরম্মি। ২০১৯দা ত্রেনিং ইন্সতিত্যুৎকা শানবগী য়ানখিবা মতম মপুং ফারদুনা, এস.এম.পি. কোলকাতানা হেরিতেজগী ওইবা মমল লৈরবা জহাজ অসিবু শেমজিনবা পামখি অমসুং মীয়ামদা হাংদোকপা পামখি হায়না শ্রী ভিনিৎ কুমার, চীয়রমেন এস.এম.পি. কোলকাতানা হায়খি। মসিগী মতুং ইন্না, এস.এম.পি. কোলকাতানা জহাজ অসিবু মতম শাংনা শান্দোক্তুনা লৈরুবনা ফিভম চাদনা অমসুং মশাগী প্রোপলসন ফাওবা য়াওদনা লৈরমখি।
মতম শাংনা শান্দোকপগী থবক অসি ওপন তেন্দরিংগী থোঙদা জহাজ অসিনা শান্দোক্লিঙৈ মনুংদসু এস.এম.পি. কোলকাতাগী লন অমা ওইনা লৈগনি হায়বগী অয়াবদা খনখি।
শান্দোকপগী কন্দিসন অসিগী মতুং ইন্না, 'পি. এস. ভোপাল' অসি তোর্বান নৎত্রগা জেত্তী ময়াদা তুরেলদা লাক্তুনা থমগনি অমসুং মশাগী পাৱরনা প্রোপেল তৌগনি। ক্রাফ অসিদা একজিবিসনগী স্পেস অমা, অপীকপা এসেমব্লী অসিনচিংবা য়াওগনি।
হায়রিবা জহাজ অসি লোইগদবা খজিক্তমক ঙাইরে অমসুং পেসেঞ্জর য়াওরবা মতুংদা অশোই অঙাম য়াওদনবা তুরেলদা চাংয়েং খরা তৌখ্রে।
শ্রী ভিনিত কুমার, চীয়রমেন, এস.এম.পি. কোলকাতাগী মতুং ইন্না এস.এম.পি. কোলকাতানা ভারতপুম্বদা অহানবা মখলগী ওইরিবা হায়রিবা শেমজিল্লবা জহাজ অসিবু মথংগী থাদা নৌনা শঙ্গানবা থৌরাং তৌই।
পেদল অসি হৌজিক্কী ওইনা মথৌ তৌবা য়াদবা তারবসু, জহাজ অসিগী তঙাইফদবা মশকশিংদি অহোংবা লৈত্রি অমসুং অনৌবা প্রোপলসন য়াওরবা ইঞ্জিনদি হাপ্লে, মসিনা জহাজ অসি তুরেলদা পেসেঞ্জর য়াওরগা চৎপা য়ারগনি, মসিনা ১৯৪৪দা শাখিবা মতমদা ফাওখিবা মদুমক ফাওহনবা ঙম্লগনি।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
The refurbished UK-built unique Paddle Steamer of heritage value at SMP Kolkata with corporate and recreational facilities will be shortly open to the public
24 AUG 2022 11:38AM by PIB Delhi
A Paddle Steamer built in 1944 in UK's Dumbarton Shipyard, named 'P S Bhopal' of length of about 63m and breadth of 9.2m was being used as a training vessel by Syama Prasad Mookerjee Port, Kolkata (erstwhile Kolkata Port Trust) at No.22 KPD. With the completion of the lease agreement with the Training Institute in the year 2019, SMP Kolkata wanted to refurbish this vessel which has a heritage value and open it to Public, said Shri Vinit Kumar, Chairman, SMP Kolkata. Accordingly, SMP Kolkata went for a long term lease of the vessel which was at that point of time in a dilapidated condition and did not have its own propulsion.
Long term lease was selected through open tendering with the condition that the vessel will remain a property of SMP Kolkata throughout the period of the lease.
As per the lease condition, 'P S Bhopal' will remain in the river moored adjacent to the shore or jetty and will be self propelled with its own power. The craft will have an exhibition space, restaurant, small assembly etc.
The said vessel is in the verge of Completion and few trials in the river have taken place to ensure its safety of operation with passengers on board.
SMP Kolkata is planning to inaugurate the said refurbished vessel, the first of its kind in the Indian subcontinent beginning of next month, according to Shri Vinit Kumar, Chairman, SMP Kolkata.
Though the Paddle is not operational now, the basic structure of the vessel has not been altered and new main engines with propulsion has been installed so that the vessel can move in the river with passengers on board so as to bring the real feel of the vessel when built in 1944.