তুরিজম মন্ত্রালয়
শ্রী জি. কিশন রেদ্দীনা ইমর্জেন্সী ক্রেদিৎ লাইন গরেন্তী স্কিম (ই.সি.এল.জি.এস.)গী লিমিৎ লুপা করোর ৫০,০০০ হেনগৎহন্নবগী ৱারেপ তরাম্না ওকখ্রে
সরকারনা তুরিজম সেক্তর হিংগৎহন্নবা অমসুং অমুক হন্না মথৌ তৌহন্নবগীদমক লৌখৎপা য়াবা থবকশিং পাইখৎলি: শ্রী জি. কিশন রেদ্দী
শ্রী রেদ্দীনা প্রধান মন্ত্রীনা ইমর্জেন্সী ক্রেদিৎ লাইন গরেন্তী স্কিম ৩১.৩.২০২৩ ফাওবা শাংদোকহনখিবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে
18 AUG 2022 6:33PM by PIB Imphal
ই.সি.এল.জি.এস. অসি হান্নদগী হৌনা লৈরিবা ওপরেস্নেল স্কিম অমনি অমসুং হোস্পিতেলিতী অমদি মরী লৈনবা সেক্তরশিংদা কোবিদ ১৯ লাইচৎনা পীখিবা চৈথেংশিং য়েংলগা সরকারনা সেক্তরশিংদা লৈরিবা এন্তর্প্রাইসশিংগীদমক লুপা করোর ৫০,০০০গী শেনফম অখন্ননা খাক্তুনা থমখি। প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলনা হোস্পিতেলিতী অমসুং মরী লৈনবা সেক্তরশিংদা লৈরিবা এন্তর্প্রাইসশিংগীদমক অখন্ননা খাক্তুনা থম্বা অহেনবা শেনফমগা লোয়ননা ইমর্জেন্সী ক্রেদিৎ লাইন গরেন্তী স্কিম (ই.সি.এল.জি.এস.)গী লিমিৎ অসি লুপা করোর লাখ ৪ ওইরম্বদগী করোর ৫০,০০০ হেনগৎহন্দুনা লুপা করোর লাখ ৫ ওইহনবদা অয়াবা পীখি। হোস্পিতেলিতী অমসুং মরী লৈনবা এন্তর্প্রাইসশিংদা কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা পীখিবা অচৌবা চৈথেংশিংনা মরম ওইরগা মসি হেনগৎহনখিবনি।
তুরিজম, কলচর অমসুং অৱাং নোংপোক থংবা লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং (দোনর)গী কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী জি. কিশন রেদ্দীনা ৱারেপ অসিবু তরাম্না ওক্লদুনা হায়খি, “হৌজিক মায়োক্নরিবা লাইচৎ অসিনা হোস্পিতেলিতী অমসুং মরী লৈনবা সেক্তরশিংদা কা হেন্না শোকহনখি। ইমর্জেন্সী ক্রেদিৎ লাইন গরেন্তী স্কিম (ই.সি.এল.জি.এস.)গী লিমিৎ অসি লুপা করোর লাখ ৪ ওইরম্বদগী করোর ৫০,০০০ হেনগৎহন্দুনা লুপা করোর লাখ ৫ ওইহন্দুনা হোস্পিতেলিতী অমসুং মরী লৈনবা সেক্তরশিংদা লৈরিবা এন্তর্প্রাইসশিংগীদমক অখন্ননা খাক্তুনা থমখি। সর্ভিসশিং অসিগী দিমান্দ হেনগৎলকপনা ৱারেপ অসি লৌবগী মতম চপ চাই”।
মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি, “মোদী সরকারনা থবক অমদি ললোন-ইতিকশিং ঙাক্তুনা থম্বগা লোয়ননা তুরিজম সেক্তর হিংগৎহন্নবা অমসুং অমুক হন্না থবক তৌহন্নবগীদমক খুদক্কী ওইবা খোঙথাংশিং অমসুং পাইখৎপা য়াবা থবক লৌখৎলি। ঐখোয়না তুরিজমগী সস্তেনেবল রিকবরী সপ্পোর্ত তৌদুনা তুংলমচৎকীদমক কো-তুরিজমদা অহোংবা পুরক্নবা অমসুং তুরিজমগী মরমদা অমুক হন্না খন্থনবা থৌরাং তৌরি”। শেনফম হেনগৎহনবা অসিনা শেল চংদবা মওংদা লুপা করোর ৫০,০০ ফাওবগী অহেনবা ক্রেদিৎ ফংহন্দুনা লেন্দিং ইন্সতিত্যুসনশিং ইনসেন্তিবাইজ তৌদুনা সেক্তরশিং অসিদা লৈরিবা এন্তর্প্রাইসশিং অসিদা মখোয়না মথৌ তাবা তেংবাং অদু পীরগনি হায়না পানরি অসুম তৌবনা মসিগী বিজিনেস এন্তর্প্রাইসশিং অসিনা মখোয়গী ওপরেস্নেল লাইএবিলিতীশিং থুংহনবা ঙম্লগনি অমসুং মখোয়গী বিজিনেসশিং মখা চত্থবা ঙম্লগনি। ৫.৮.২০২২ ফাওবদা ই.সি.এল.জি.এস.কী মখাদা লুপা করোর লাখ ৩.৬৭ ওইগদবা লোনশিং পীথখ্রে।
কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা হায়খি, “তুরিজম অমসুং হোস্পিতেলিতীনা শেন্মীৎলোন চাউখৎহনবদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি অমসুং কেন্দ্র সরকারনা শেন্মীৎলোন অমুক হন্না ফগৎহন্নবগীদমক ইন্দস্ত্রী অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিংগা লোয়ননা পুন্না থবক পাইখৎমিন্নরি। ঐহাক্না ইমর্জেন্সী ক্রেদিৎ লাইন গরেন্তী স্কিম অসিবু ৩১.০৩.২০২৩ ফাওবা শাংদোকহনখিবগীদমক প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীজীবু থাগৎপা ফোঙদোকচরি। হোতেলশিং অমসুং রেস্তোরেন্তশিং, মেরিয়েজ হোলশিং, কেন্তীনশিং, ত্রেবেল এজেন্তশিং, তুর ওপরেতরশিং, এদভেঞ্চর নত্ত্রগা হেরিতেজ ফেসিলিতীশিং, লিজর অমসুং স্পোর্তিং, প্রাইবেৎ বস ওপরেতরশিং, কার রিপিয়র সর্ভিসশিং, রেন্ত কার সর্ভিস প্রোভাইদরশিং, ইভেন্ত/কনফরেন্স ওর্গনাইজরশিং, স্পা ক্লিনিকশিং, ব্যুতী সেলোনশিং, মোতোর ভেহিকল এগ্রিগেতরশিং, সিনেমা হোলশিং, স্বিমিং পুলশিং, এন্তর্তেনমেন্ত পার্কশিং, থিএতরশিং, বারশিং, ওদিতোরিয়ম, য়োগ ইন্সতিত্যুতশিং, জিমনাসিয়মশিং, অতোপ্পা ফিতনেস সেন্তরশিং, কেতরিং নত্ত্রগা চাক-ঈশিং পীবগী থবক তৌরিবা য়ুনিৎ/মীওইশিং অমসুং ফ্লোরিকলচর প্রদক্তশিংনচিংবা হোস্পিতেলিতী অমসুং মরী লৈনবা সেক্তরশিংদা লৈরিবা বিজিনেস এন্তর্প্রাইস/এম.এস.এম.ই পুম্নমক শেল পুবগীদমক অয়াবা ফংলগনি”.
হৌজিক মায়োক্নরিবা লাইচৎ অসিনা কন্তেক্ত-ইন্তেন্সিব সেক্তরশিংদা চাউনা চৈথেং পীখি মরু ওইনা হোস্পিতেলিতী অমসুং মরী লৈনবা সেক্তরশিংদা কা হেন্না শোকহনখি। অমরোমদা সেক্তরশিং অসিনা রিকবরীগী লম্বীদা য়াম্না থুংনা খুমাং চাউশিনখি, সেক্তরশিং অসিগী দিমান্দ অসি মতম শাংনা থুংহনবা ঙমদনা লাকখিবা অসিনা মখোয়গী সস্তেনেন্স অমসুং রিকবরীগীদমক চুনবা খোঙথাংশিং লৌখৎপীবা মথৌ তাই উৎখি। মখা তানা মখোয়গী চাউনা থবক পীবা ঙম্বগী মপাঙ্গল অমসুং মখোয়না অতোপ্পা সেক্তরশিংগা হকথেংননা অমসুং নাকোইননা মরী লৈনরিবশিং অসি য়েংলগা মখোয়গী রিভাইবেল অসি অপুনবা শেন্মীৎলোন অমুক হন্না ফগৎহন্নবগীদমক তঙাই ফদবা অমসু ওইখি। ইম্ম্যুনাইজেসনগী চাং ৱাংবা, অথিংবশিং থম্লম্বা অদু তপ্না-তপ্না কোমথোরকপা অমসুং অপুনবা শেন্মীৎলোন্দা খুমাং চাউশিল্লকপগা লোয়ননা সেক্তরশিং অসিগী দিমান্দদা সস্তেন্দ গ্রোথকীদমক কন্দিসনশিং থমখি। অহেনবা গরেন্তী কবর অসিনা সেক্তরশিং অসিগী রিকবরীদা মতেং পাংলগনি পানরি।

Ministry of Tourism
Shri G Kishan Reddy welcomes the decision of enhancement in the limit of Emergency Credit Line Guarantee Scheme (ECLGS) by Rs 50,000 crore
The Government has been taking actions and doing whatever it takes to restore and reactivate the tourism sector: Shri G Kishan Reddy
​​​​​​​Shri Reddy thanks Prime Minister for extending the Emergency Credit Line Guarantee Scheme validity till 31.3.2023
18 AUG 2022 6:33PM by PIB Delhi
ECLGS is an already operational scheme and on account of the disruptions caused by the COVID 19 pandemic on hospitality and related sectors, Government has specifically earmarked an amount of Rs. 50,000 crore for enterprises in these sectors. The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi has approved the enhancement in the limit of Emergency Credit Line Guarantee Scheme (ECLGS) by Rs 50,000 crore from Rs. 4.5 Lakh crore to Rs. 5 Lakh crore, with the additional amount being earmarked exclusively for enterprises in hospitality and related sectors. The increase has been done on account of the severe disruptions caused by COVID-19 pandemic on hospitality and related enterprises.
Shri G Kishan Reddy, the Union Minister for Tourism, Culture and the Development of the Northeastern Region (DoNER) welcomed the decision and said, “The ongoing pandemic has adversely impacted the hospitality and tourism related sectors severely. The enhancement in the limit of Emergency Credit Line Guarantee Scheme (ECLGS) by Rs 50,000 crore from Rs 4.5 Lakh crore to Rs 5 Lakh crore has been earmarked exclusively for enterprises in hospitality and related sectors. This decision is timely as the demand for these services is picking up”.
He added, “The Modi Government has been taking immediate actions and doing whatever it takes to restore and reactivate the tourism sector while protecting jobs and businesses. We are planning to support the sustainable recovery of tourism, shifting to eco-tourism and rethinking tourism for the future”. The enhancement is expected to provide much needed relief to enterprises in these sectors by incentivizing lending institutions to provide additional credit of up to Rs. 50,000 crore at low cost, thereby enabling these business enterprises to meet their operational liabilities and continue their businesses.Loans of about Rs. 3.67 Lakh crore have been sanctioned under ECLGS till 5.8.2022.
The Union Minister said,“Tourism and hospitality play a pivotal role in economic development and the central government has been actively engaging with industry and other stakeholders to revive the economy. I thank Prime Minister Shri Narendra Modi ji for extending the Emergency Credit Line Guarantee Scheme validity till 31.3.2023. With this all business enterprises / MSMEs in the hospitality and related sectors like hotels and restaurants, marriage halls, canteens, travel agents, tour operators, adventure or heritage facilities, leisure and sporting, private bus operators, car repair services, rent a car service providers, event/conference organisers, spa clinics, beauty salons, motor vehicle aggregators, cinema halls, swimming pools, entertainment parks, theatres, bars, auditorium, yoga institutes, gymnasiums, other fitness centres, units/persons engaged in catering or cooking and floriculture products etc will be eligible for borrowing”.
The ongoing pandemic has adversely impacted contact-intensive sectors, especially the hospitality and related sectors more severely. While other sectors were back faster on the path of recovery, demand continued to be subdued for these sectors for a longer period, suggesting the need for suitable interventions for their sustenance and recovery. Further, given their high employment intensity and their direct and indirect linkages with other sectors, their revival is also necessary for supporting overall economic recovery. With high immunization levels, progressive roll-back of restrictions and overall economic recovery, conditions are in place for sustained growth in demand for these sectors as well.This additional guarantee cover is expected to support the recovery of these sectors as well.