ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଉତ୍ପାଦର ବ୍ରାଣ୍ଡ ନାମ/ଲୋଗୋ ସମେତ ପ୍ୟାକେଟ ସାମଗ୍ରୀର ପ୍ରମୁଖ ଉପାଦାନର ଘୋଷଣା ନିମନ୍ତେ ପରାମର୍ଶ ଆମନ୍ତ୍ରିତ କଲେ
ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ଅଧିକାରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ
17 AUG 2022 6:51PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ବୈଧିକ ମାପ ବିଜ୍ଞାନ (ପ୍ୟାକେଟ୍ ସାମଗ୍ରୀ), ନିୟମ ୨୦୧୧ରେ ଏକ ପ୍ରାବଧାନ ନେଇ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହା ଅନୁଯାୟୀ ଏକ ବସ୍ତୁ ଯେଉଁଥିରେ ଗୋଟିଏରୁ ଅଧିକ ଉପାଦାନ ରହିଥିବ, ତାହାର ପ୍ୟାକେଟ ସମ୍ମୁଖରେ ବ୍ରାଣ୍ଡ ନାମ/ଲୋଗୋ ସହିତ ସେହି ଉତ୍ପାଦର ଦୁଇ ବା ଦୁଇରୁ ଅଧିକ ପ୍ରମୁଖ ଉପାଦାନର ସଂରଚନା ଘୋଷଣା ହେବ । ଉତ୍ପାଦର ଦୁଇ କିମ୍ବା ଦୁଇରୁ ଅଧିକ ପ୍ରମୁଖ ଉପାଦାନର ଘୋଷଣାରେ ସେହି ବସ୍ତୁର ବିଶିଷ୍ଟ ବିକ୍ରୟ ପଏଣ୍ଟ/ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବିକି୍ର ପ୍ରସ୍ତାବ (ୟୁଏସପି)ର ପ୍ରତିଶତ/ମାତ୍ରାକୁ ସାମିଲ କରାଯିବ ଏବଂ ଏହା ସେହି ଲିପିର ଆକାରରେ ହେବା ଦରକାର, ଯେଉଁଥିରେ ବିଶିଷ୍ଟ ବିକ୍ରୟ ପଏଣ୍ଟ/ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବିକି୍ର ପ୍ରସ୍ତାବ (ୟୁଏସପି)ର ବିବରଣୀ ଲେଖାଯାଇଛି । ତେବେ ଏହି ପ୍ରାବଧାନ ଯାନ୍ତ୍ରିକ ଅଥବା ବିଦୁ୍ୟତ ଉତ୍ପାଦ ନିମନ୍ତେ ଲାଗୁ ହେବନାହିଁ ।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ସେହି ତଥ୍ୟକୁ ଦେଖିବା ପରେ ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଛି ଯେ ବିନିର୍ମାଣକାରୀ/ପ୍ୟାକର୍ସ/ଆମଦାନିକାରୀ କିଛି ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଘୋଷଣା କରୁନାହାନ୍ତି ଯେମିତି କି ପ୍ୟାକେଟ ସମ୍ମୁଖରେ ପ୍ରମୁଖତା ଭାବେ ମୁଖ୍ୟ ଉପାଦାନର ମିଶ୍ରଣ । ପ୍ୟାକେଟ ସାମ୍ନାରେ ଉତ୍ପାଦର ବିଶିଷ୍ଟ ବିକ୍ରୟ ପଏଣ୍ଟ/ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବିକି୍ର ପ୍ରସ୍ତାବ (ୟୁଏସପି)ର ଘୋଷଣା ବିନା ଏହାର ମିଶ୍ରଣ ପ୍ରତିଶତ ନେଇ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କୁ ସୂଚିତ କରାଯିବା ଅଧିକାରର ବିରୁଦ୍ଧ ।
ବୈଧିକ ମାପ ବିଜ୍ଞାନ (ପ୍ୟାକେଟ ସାମଗ୍ରୀ) ନିୟମ, ୨୦୧୧ ଅନୁସାରେ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ହିତରେ ସମସ୍ତ ପ୍ୟାକେଟ ସାମଗ୍ରୀରେ ବିନିର୍ମାଣକାରୀ/ପ୍ୟାକର୍ସ/ଆମଦାନିକାରୀଙ୍କ ନାମ ଓ ଠିକଣା, ମୂଳ ଦେଶ, ଉତ୍ପାଦର ସାଧାରଣ ବା ଜେନେରିକ ନାମ, ଶୁଦ୍ଧ ମାତ୍ରା, ଉତ୍ପାଦନ ମାସ ବା ବର୍ଷ, ଏମଆରପି, ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ହିତ ଆଦି ଭଳି କିଛି ଘୋଷଣାର ବିବରଣୀ ଦିଆଯିବା ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ।
ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଧରିନିଆଯାଉ କୌଣସି ଉତ୍ପାଦକୁ ତାହାର ବିଶିଷ୍ଟ ବିକ୍ରୟ ପଏଣ୍ଟ/ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବିକି୍ର ପ୍ରସ୍ତାବ ସହିତ ଉପାଦାନ ‘ଏକ୍ସ’ ଏବଂ ‘ୱାଇ’ ରୂପରେ ବିକି୍ର କରାଯାଉଛି । ଏବେ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ପ୍ରାବଧାନ ଅନୁସାରେ, ବିନିର୍ମାଣକାରୀ/ପ୍ୟାକର୍ସ/ଆମଦାନିକାରୀଙ୍କୁ ପ୍ୟାକେଟ ସମ୍ମୁଖରେ ମଧ୍ୟ ‘ଏକ୍ସ’ ଓ ‘ୱାଇ’ର ନାମ ତଥା ମିଶ୍ରଣର ଘୋଷଣା କରିବାକୁ ହେବ । ଏହି ପ୍ରକାର ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରତିଶତରେ ଘୋଷଣା କରାଯିବ, ଯେମିତି କି ‘୫୦%’ ବା ‘୫୦ ପ୍ରତିଶତ’ ଅଥବା ‘ପଚାଶ ପ୍ରତିଶତ’ ସେହି ଲିପି ଆକାରରେ ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ୟାକେଟରେ ‘ଏକ୍ସ’ ଓ ‘ୱାଇ’ର ନାମ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି ।
ବ୍ରାଣ୍ଡ ନାମ ଏବଂ କମ୍ପାନିର ଲୋଗୋ ସହିତ ପ୍ୟାକେଟ ସମ୍ମୁଖରେ ସାମଗ୍ରୀର ଦୁଇ ବା ଦୁଇରୁ ଅଧିକ ପ୍ରମୁଖ ଉପାଦାନକୁ ଘୋଷଣା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଦ୍ୟୋଗ, ସଂଘ, ଉପଭୋକ୍ତା, ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ଉପଭୋକ୍ତା ସଂଗଠନ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହିତ ସମସ୍ତ ସମ୍ବନ୍ଧିତ/ଭାଗୀଦାରଙ୍କ ଠାରୁ ସାର୍ବଜନୀନ ମତାମତ/ବିଚାର ଆହ୍ୱାନ କରାଯାଇଛି ।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Centre invites consultations for declaring prime constituents of packaged commodities alongside Brand Name/Logo of the product
Move to strengthen consumers' rights
17 AUG 2022 6:51PM by PIB Delhi
The Centre has proposed a provision in the Legal Metrology (Packaged Commodities) Rules, 2011 that a commodity which contains more than one constituent shall have a declaration of composition of two or more prime constituents of the commodity with the Brand Name/ Logo at the front side of the package. The declaration of two or more prime constituents shall contain the percentage/ quantity of unique selling point / unique selling proposition (USP) of the product and in the same font size in which the declaration of unique selling point / unique selling proposition (USP) is made. The said provision shall not be applicable for a mechanical or electrical commodity.
The initiative came after it is observed that manufacturers/ packers/ importers are not making important declarations such as the composition of main ingredients prominently on the front side of the package. The declaration of unique selling point / unique selling proposition (USP) of the product on the front side of the package without it’s percentage of composition is against the consumers’ right to be informed.
Under the Legal Metrology (Packaged Commodities) Rules, 2011 it is mandatory to declare few declarations like name and address of the manufacturer/ packer/ importer, country of origin, common or generic name of the commodity, net quantity, month and year of manufacture, MRP, consumer care details etc. on all pre-packaged commodities in the interest of consumers.
For example, let us suppose if a product is sold with its unique selling point / unique selling proposition as being constituents ‘X’ and ‘Y’. As per the proposed provision, the manufacturer / packer / importer will be required to declare the name and composition of X and Y on the front side of the package as well. Such composition shall be declared in percentage such as “50%” or “50 percent” or “fifty percent” in the same font size in which the name of ‘X’ and ‘Y’ are declared on the package.
The public comments/ views are invited from all concerned/ stakeholders including industries, associations, consumers, Voluntary Consumer Organisation and other stakeholders in the matter of declaring two or more prime constituents of the commodity on the front side of the package with the brand name/ logo of the company.