কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
খোইহি মপান্দা থাদোকপা হেনগৎহন্নবা রাজ্য সরকারশিং অমসুং লৌমীশিংগা খুৎশম্নদুনা সরকারনা থৌরম কয়া পাংথোক্কনি
অফবা পোৎথোক পুথোক্নবা অমসুং অনৌবা কৈথেলশিংদা য়ৌনবা লৌমীশিং, ললোনবশিং অমসুং এক্সপোর্তরশিংদা সরকারনা তকশিনখ্রে
ভারতকী খোইহিগী চাদা ৮০ য়ুনাইতেদ স্তেৎতা য়োল্লি
12 AUG 2022 5:35PM by PIB Imphal
খোই লোইবা অমসুং মরী লৈনবা থবকশিং ফগৎহন্দুনা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী ‘স্বুইত রিভোলুসন’গী পান্দম ফংনবা খোইহি মপান্দা থাদোকপা ঙম্বগী শক্তি অসি হেনগৎহন্নবা রাজ্য সরকারশিং অমসুং লৌমীশিংগা খুৎশম্নদুনা লৈবাক শীনবা থুংনা সরকারনা থৌরম কয়া মথং মথং পাংথোক্কনি।
খোইহি মপান্দা থাদোকপা মীওইশিং, মরী লৈনবা মীওইশিং অমসুং সরকারগী ওফিসিএলশিংগীদমক অপেদা অমসুং কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রি মিনিস্ত্রিনা শীন্দুনা অসিগুম্বা থৌরম অমা চান্দিগরদা পাংথোক্কনি। থৌরম অদুদা খোইহি পুথোক্লিবা লৌমীশিংনা মগুন লৈবা পোৎথোক পুথোক্নবা লৌমীশিং পুক্নিং থৌগৎকনি।
খোইহিনা মহৌশাগী ওইনা লায়না ঙাকথোকপা ঙম্বগী শক্তি হেনগৎহনবা অমসুং চিনিগী মহুৎশীনবা য়াবা অমা ওইবনা কোবিদ-১৯ লায়চৎ মতুংদা মালেম শীনবা থুংনা খোইহি শীজিন্নবা হেনগৎলক্লিবা অসি য়েংলগা, অফবা খোইহি পুথোক্তুনা অমসুং অনৌবা লৈবাকশিংদা য়োনফম ফংনবা খোইহি মপান্দা থাদোকপা হেনগৎহন্নবা অপেদানা পান্দম থম্লি। ভারতকী অপুনবা খোইহিগী পোৎথোক্কী চাদা ৮০ হেন্না য়ুনাইতেদ স্তেৎতা য়োল্লি।
খোইহি হেন্না পুথোক্নবা সরকারগী অত্মানির্ভর ভারত থৌরাংগী শরুক অমা ওইনা চহি অহুমগী ওইনা(২০২০-২১দগী ২০২২-২৩) নেসনেল বিকিপ্পিং এন্দ হোনি মিসন(এন বি ঐচ এম)গীদমক লুপা কোতি ৫০০ কাইথোকপা সরকারনা অয়াবা পীখ্রে।
প্রধান মন্ত্রী মোদীগী ‘মন কি বাত’ থৌরমদা অয়ুর্বেদা খোইহিগী মরুওইবগী মতাংদা পনখি। খোইহি অসি শিদা হিদাক অমনি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি শীনফম কয়াদা মহৈ তমলুরবা নহারোক কয়া খোই লোইবা অসি মশা মরোমদোম থবক পীজনবা শীনফম অমা পায়খৎতুনা খোইহি পুথোক্নবগী খুদোংচাবা কয়া লৈরে।
অপেদাগী চিয়ারমেন, দোক্তর এম. অঙ্গামুতুনা হায়খি, অফবা খোইহি মপান্দা থাদোকপা হেনগৎহন্নবা রাজ্য সরকার, লৌমীশিং অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবশিংগা খুৎশম্নদুনা ঐখোয়না থবক তৌরি। খোইহি মপান্দা থাদোকপা হেনগৎহন্নবা লৈবাক কয়ানা থম্লিবা দিউতি শেমদোকহন্নবা ভারতনা ৱারি শানরি।
তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিংগী মখাদা মতেং পাংদুনা, ক্বালিতি সর্তিফিকেসন অমসুং লেব তেস্তিংগী খুদোংচাবা পীদুনা খোইহি মপান্দা থাদোক্নবা অপেদানা খোইহি পুথোক্লিবা লৌমীশিংদা মতেং পাংলি। পুথোক-পুশিনগী মমল ৱাংখৎলকপা, খোইহি থাদোকপা মতমদা কন্তেনরশিং মরাং কাইনা ফংদবা, হয়ার নিউক্লিয়ার মেগ্নেতিক রেসোনান্স তেস্তকী মমল ৱাংবা অমসুং মপান্দা থাদোকপগী তেংবাং মতিক চানা ফংদবগী মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা এক্সপোর্তরশিংগা লোয়ন্না অপেদানা থবক তৌমিন্নরি।
ভারতনা অহানবা ওইনা ১৯৯৬-৯৭দগী খোইহি মপান্দা থাদোকপা হৌখি অমসুং ২০২১-২২দা য়ু.এস দোল্লর মিল্লিয়ন ১৬৩.৭৩গী খোইহি মেত্রিক তন ৭৪,৪১৩ মপান্দা য়োনখি লোয়ন্না য়ু.এস.এনা খোইহি মেত্রিক তন ৫৯,২৬২ লৈখি। ভারতকী খোইহি লৈরিবা মরুওইবা লৈবাকশিংগী মনুংদা য়ু.এ.ই, সাউদি অরাবিয়া, নেপাল, মোরোকো, বাংলাদেস অমসুং ক্বাতর য়াওরি।
২০২০দা মালেমগী লৈবাক কয়াদা খোইহি মেত্রিক তন লাখ ৭.৩৬ থাদোকখি অমসুং লৈবাক অসিনা মালেমগী ওইনা খোইহি পুথোকপদা ৮শুবা মফমদা অমসুং খোইহি মপান্দা য়োনবদা ৯শুবদা লৈখি। ২০২০দা খোইহি মেত্রিক তন মিল্লিয়ন ১.৬২ পুথোকখি অমসুং খোইহি অসি লৌউ-শিংউগী পাম্বীশিং, লম্লক্তা হৌবা লৈশিং অমসুং উমংগী উশিংদগী পুথোকপনি।
ভারত্তা অৱাং-নোংপোক লমদম অমসুং মহারাস্ত্রানা খোইহি পুথোকপা মরুওইবা মফমশিং ওইরি অমসুং ভারতনা পুথোকপা খোইহিগী চাদা ৫০ লৈবাক অসিনা শীজিন্নৈ অমসুং লেমহৌরিবা পোৎথোকশিং মালেমগী লৈবাকশিং য়োনখি।
দি.জি.সি.আই.এস, অপেদাগী মতুংইন্না এপ্রিল-জুন ২০২২ মনুংদা য়ু.এস দোল্লর বিল্লিয়ন ৭.৪১গী খোইহি মপান্দা থাদোকখি, মসি হৌখিবা চহিগী চপ মান্নবা মতম অসিগা চাংদম্নবদা য়ু.এস.দোল্লরগী ওইনা চাদা ৩০.৮ হেনগৎলবনি।

Ministry of Commerce & Industry
To promote honey export, Government to organize series of events, in collaboration with state govts and farmers
Government calls upon farmers, traders and exporters to ensure quality and expansion to new markets
80% of India’s honey exports is to United States
12 AUG 2022 5:35PM by PIB Delhi
To harness the export potential of honey in line with Prime Minister Narendra Modi’s vision of a ‘sweet revolution’ through promotion of beekeeping and allied activities, Government has planned to organize a series of events across the country in collaboration with state governments and farmers.
One such event is scheduled to be organized by APEDA, Ministry of Commerce and Industry, for export promotion of honey involving exporters, stakeholders and government officials in Chandigarh, where focus would be to encourage farmers towards honey farming by ensuring quality production.
Given the manifold rise in honey consumption across the globe especially after Covid-19 pandemic due to its natural immunity booster characteristics and a healthier alternative to sugar, APEDA is aiming is to boost honey exports through ensuring quality production and market expansion to new countries as at present, India’s natural honey exports are majorly dependent on one market --- the United States – that account for more than 80 percent of the exports.
As a part of the government’s AtmaNirbhar Bharat initiative to boost honey production, the government has approved an allocation of Rs 500 crore for the National Beekeeping and Honey Mission (NBHM) for three years (2020-21 to 2022-23).
Prime Minister Modi in the ‘Mann ki Baat’ programme had stressed that honey has been given a lot of importance in Ayurveda. Honey has been described as an elixir. He said there are so many possibilities in honey production today that even the youth pursuing professional studies are making it a source of self-employment.
“We are working in close collaboration with the state government, farmers and other stakeholders in the value chain to boost quality honey exports,” said Dr M Angamuthu, Chairman, APEDA. India is also renegotiating the duty structure imposed by various countries for boosting honey exports, he added.
APEDA has been facilitating honey producers in accessing export markets besides availing government assistance under different schemes, quality certification and lab testing.
APEDA is working with the exporters to deal with the challenges such as higher freight cost, limited availability of containers in peak honey export season, higher Nuclear Magnetic Resonance test costs and inadequate export incentives.
India, which started its first organized exports in 1996-97, has exported 74,413 metric tonnes (MT) of natural honey worth USD 163.73 million in 2021-22, with the United States taking a major share at 59,262 MT. United Arab Emirates, Saudi Arabia, Nepal, Morocco, Bangladesh and Qatar were the other top destinations for Indian honey.
In 2020, the global honey export was recorded at 7.36 lakh MT and India ranked 8th and 9thin the world in honey producing and exporting countries, respectively. In 2020, the total honey production was pegged at 1.62 million metric tonnes, which included honey extracted from all nectar sources, agricultural plants, wild flowers and forest trees.
In India, North East Region and Maharashtra are the major natural honey producing areas in the country and around 50 percent of the honey produced in India is consumed domestically, while the rest is exported across the globe.
As per the DGCIS, APEDA has achieved overall exports of USD 7.41 billion during April-June 2022 by registering a growth of 30.8 percent in terms of USD in comparison to the same period previous year.