Ministry of Education
Training programmes for teachers
03 AUG 2022 4:01PM by PIB Delhi
The Department of School Education and Literacy, Ministry of Education launched a National Mission to improve learning outcomes at the Elementary level through an Integrated Teacher Training Programme called NISHTHA – National Initiative for School Heads’ and Teachers’ Holistic Advancement on 21st August, 2019.
The aim of this integrated teacher training programme was to build the capacities of around 42 lakh elementary teachers and Heads of Schools, faculty members of SCERTs and DIETs and Block Resource Coordinators and Cluster Resource Coordinators. In view of the COVID pandemic, ‘NISHTHA-Online was launched on 06th October, 2020 and the remaining training of NISHTHA at elementary level was conducted online by the NCERT on the DIKSHA platform using high quality professionally made e-content.
In 2021-22, NISHTHA has been extended to Foundational Literacy and Numeracy and secondary level, for Pre-primary, Primary and Secondary level teachers with a focus on improvement in quality of teachers and learning outcomes of students.
NISHTHA 2.0 (Secondary Level) –online on DIKSHA for secondary/senior secondary level teachers was launched on 29th July, 2021. The training programme aims to cover around 10 Lakh Teacher and School Heads at Secondary Level across all States and UTs. NCERT has developed a package including 13 Online Courses with 12 Generic modules and 56 subject specific modules for NISHTHA 2.0
NISHTHA 3.0- Foundational Literacy and Numeracy (FLN) in online mode on DIKSHA platform for teachers and school heads of pre-primary to class V was launched on 7th September, 2021. The NISHTHA 3.0 – FLN envisions covering nearly 25 Lakh Teacher and School Heads at Pre-Primary and Primary Level across all states and UTs. A special package consisting of 12 online modules have been developed by NCERT for this purpose, as per the objectives of NIPUN Bharat Mission.
The information was given by the Minister of State for Education, Smt. Annpurna Devi in a written reply in the Rajya Sabha today.

হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
ওজাশিংগী ত্রেনিং প্রোগ্রামশিং
03 AUG 2022 4:01PM by PIB Imphal
নিস্থা(নেসনেল ইনিসিএতিপ ফোর স্কুল হেদস এন্দ তিচরস হোলিস্তিক এদভান্সমেন্ত) কৌবা অপুনবা তিচর ত্রেনিং প্রোগ্রাম অমা ইলিমেন্তরি থাক্কী মহৈরোয়শিংগী ফিবম ফগৎনবা নেসনেল মিসন অমা অগস্ত ২১, ২০১৯দা ইজুকেসন মিনিস্ত্রিগী স্কুল ইজুকেসন অমসুং লিতেরেসি দিপার্তমেন্তনা হৌদোকখ্রে।
মসিগী ইন্তেগ্রেতেদ তিচর ত্রেনিং প্রোগ্রাম অসিগী পান্দমদি ইলিমেন্তরি ওজাশিং, স্কুলশিংগী মকোকশিং, এস.সি.আর.তিশিং অমসুং দি.আই.ই.তিশিংগী ওজাশিং অমসুং ব্লোক রিছোর্স কোওর্দিনেতরশিং অমসুং ক্লস্তর রিছোর্স কোওর্দিনেতরশিং চাউরাক্না লাখ ৪২ রোম ত্রেনিং পীবনি। কোবিদ লায়চৎকী ফিবম অসি য়েংলগা, ওক্তোবর ৬, ২০২০দা ‘নিস্থা-ওনলাইন’ হৌদোকখি অমসুং ইলিমেন্তরি থাক্কী ওইনা লেমহৌরিবা নিস্থাগী ত্রেনিং ই-কন্তেন্ত শীজিন্নদুনা দিকসা প্লেতফোর্মদা এন.সি.ই.আর.তিনা ওনলাইন্দা পাংথোকখি।
ওজাশিংগী মগুন হেনগৎনবা অমসুং মহৈরোয়শিংগী হৈশিংবা হেনগৎনবা মীৎয়েং থমদুনা, ২০২১-২২দা নিস্থা অসি ফাউন্দেসনেল লিতেরেসি অমসুং নুমেরেসিদা প্রি-প্রাইমারি, প্রাইমারি অমসুং সেকেন্দরি থাক্কী ওজাশিংদা ফংহনখি।
জুলাই ২৯, ২০২১দা সেকেন্দরি/সেনিয়র সেকেন্দরি থাক্কী ওজাশিংগী ওইনা দিকসাদা নিস্থা ২.০(সেকেন্দরি থাক) হৌদোকখি। ত্রেনিং প্রোগ্রাম অসিনা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংদা লৈরিবা সেকেন্দরি থাক্কী ওজা অমসুং স্কুলশিংগী হেদ লাখ ১০ রোম কোনশিন্নবা পান্দম থম্লি। নিস্থা ২.০গীদমক জেনেরিক মোদুল ১২ অমসুং সবজেক স্পেসিফিক মোদুল ৫৬ য়াওবা ওনলাইন কোর্স ১৩ য়াওবা পেকেজ অমা এন.সি.ই.আর.তিনা পুথোক্লে।
প্রি-প্রাইমারিদগী হৌরগা ক্লাস ৫ ফাওবগী ওজাশিং অমসুং স্কুলশিংগী হেদশিংগীদমক ওনলাইন ওইনা দিকসা প্লেতফোর্মদা সেপ্তেম্বর ৭, ২০২১দা নিস্থা ৩.০-ফাউন্দেসনেল লিতেরেসি এন্দ নুমেরেসি(এফ এল এন) হৌদোকখ্রে। নিস্থা ৩.০-ফাউন্দেসনেল লিতেরেসি এন্দ নুমেরেসিনা লৈবাক শীনবা থুংনা প্রি-প্রাইমারি অমসুং প্রাইমারি থাক্কী ওজা অমসুং স্কুল হেদ চাউরাক্না লাখ ২৫ রোম কোনশিন্নবা পান্দম থম্লি। নিপুন ভারত মিসনগী পান্দম মতুংইন্না, থৌরাং অসিগীদমক ওনলাইন মোদুল ১২গী অখন্নবা পেকেজ অমা এন.সি.ই.আর.তিনা পুথোক্লে।
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা ইজুকেসনগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রীমতি অন্নপুর্না দেবীনা ফোঙদোকখিবনি।