ଆଇନ ଓ ନ୍ୟାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୨୦୧୭ – ୨୨ ରେ ନ୍ୟାୟ ମିତ୍ରଙ୍କ ସହାୟତାରେ ଓଡିଶାରେ ୮୧୮ଟି ମାମଲାର ସମାଧାନ
ନ୍ୟାୟ ମିତ୍ର ଯୋଜନା
29 JUL 2022 3:29PM by PIB Bhubaneswar
ନ୍ୟାୟ ମିତ୍ର (ଏନ୍‌ଏମ୍‌) ଯୋଜନାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଉଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟ ଗୁଡିକରେ ଏବଂ ଏହାର ଅଧୀନସ୍ଥ ନ୍ୟାୟାଳୟ ଗୁଡିକରେ ଦୀର୍ଘ ୧୦ - ୧୫ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ମାମଲା ଗୁଡିକର ଶୀଘ୍ର ସମାଧାନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା । ୨୦୧୭ରେ ନ୍ୟାୟ ମିତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରେ , ଅନୁବନ୍ଧ - କ’ ରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରା ଯାଇଥିବା ବିବରଣୀ ଅନୁସାରେ, ଆସାମ, ବିହାର, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଓଡିଶା, ରାଜସ୍ଥାନ, ଉତର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ବଙ୍ଗ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକରେ ମୋଟ୍ ୩୮ ଜଣ ନ୍ୟାୟ ମିତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁ ଅଛନ୍ତି ।
ଓଡିଶାରେ ୨୦୧୭ – ୨୦୨୨ ଅବଧିରେ ୪ ଜଣ ନ୍ୟୟ ମିତ୍ର ନିଯୁକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ନ୍ୟାୟ ମିତ୍ର ମାନେ ୮୧୮ଟି ମାମଲା ସମାଧାନରେ ସହାୟତା କରିଛନ୍ତି ।
ଏବେ ସୁଦ୍ଧା କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ନ୍ୟାୟ ମିତ୍ର ମାନେ ୩୪୯୫ଟି ପୁରୁଣା ମାମଲାକୁ ସମାଧାନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ନ୍ୟାୟାଳୟ ଗୁଡିକୁ ସହାୟତା କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ବୈବାହିକ ମାମଲା, ଦୁର୍ଘଟଣାର ଦାବି ଏବଂ ଅପରାଧିକ ମାମଲା ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ୍ ଅଟେ । ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଗୁଡିକରେ ସମାଧାନ କରା ଯାଇଥିବା ମାମଲା ଗୁଡିକର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିବରଣୀ ଅନୁବନ୍ଧ - ଖ’ ରେ ରହିଛି । ୨୦୨୧ -୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାରା ଦେଶରେ ୮୦ ନ୍ୟାୟ ମିତ୍ର ନିଯୁକ୍ତ ହେବେ । ୨୦୨୧- ୨୦୨୨ ନିମନ୍ତେ ଏପ୍ରିଲ୍ ୨୦୨୨ ମାସରେ ୧୧ଟି ଜିଲ୍ଲା ନ୍ୟାୟାଳୟ ଗୁଡିକରେ ୧୧ଟି ନ୍ୟାୟ ମିତ୍ର ନିଯୁକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଅନୁବନ୍ଧ - କ’
Annexure-A
A State-wise Statement containing number of Nyaya Mitra engaged from 2017-2022
S.No
State
Year
2017-2018
Year
2018-2019
Year
2019-2020
Year
2020-2021
Year
2021-2022
Total
1
Assam
-
-
-
NIL*
02
02
2
Bihar
01
-
-
-
01
3
Karnataka
-
-
-
01
01
4
Maharashtra
-
-
03
01
04
5
Odisha
02
02
04
6
Rajasthan
04
03
02
01
10
7
Uttar Pradesh
05
-
01
02
08
8
West Bengal
04
01
01
02
09
Total
14
04
09
11
38
- କୋଭିଡ୍ ମହାମାରୀ କାରଣରୁ ଅଦାଲତ ଗୁଡିକ ବନ୍ଦ ହେବା ଯୋଗୁଁ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଦୂରତା ନିୟମ କାରଣରୁ ୨୦୨୦ – ୨୦୨୧ ସମୟରେ କୌଣସି ପ୍ରକାରର ନ୍ୟାୟ ମିତ୍ର ନିଯୁକ୍ତି କରା ଯାଇ ପାରି ନାହିଁ ।
ଅନୁବନ୍ଧ - ଖ’
Annexure-B
A State-wise Statement containing number of cases disposed by Nyaya Mitra (2017-2022)
S.No
State
No. of cases disposed
(2017-2022)
1
Assam
8
2
Bihar
44
3
Karnataka
0
4
Maharashtra
327
5
Odisha
818
6
Rajasthan
1691
7
Uttar Pradesh
461
9
West Bengal
28
Grand Total
3495
ଆଇନ୍ ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କିରେନ୍ ରିଜିଜୁ ଆଜି ଲୋକସଭାରେ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନର ଲିଖିତ ଉତର ଦେଇ ଏହି ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ।

Ministry of Law and Justice
Nyaya Mitra Scheme
29 JUL 2022 3:29PM by PIB Delhi
Nyaya Mitra (NM) aims to facilitate expeditious disposal of 10-15 years old pending cases in High Courts and Subordinate Courts. Since introduction of Nyaya Mitra programme in 2017, a total of 38 Nyaya Mitras were engaged in the States of Assam, Bihar, Karnataka, Maharashtra, Odisha, Rajasthan, Uttar Pradesh and West Bengal as per the details given under Annexure- ‘A’. The Nyaya Mitras engaged so far have assisted the Court concerned in disposal of 3495 old cases which includes matrimonial cases, accident claim and also criminal cases. The State/UT wise details of cases disposed is at Annexure-‘B’. 80 Nyaya Mitras will be engaged across the country from 2021-2026. For the year 2021-2022, 11 Nyaya Mitras have been engaged in the 11 District Courts in the month of April 2022.
Annexure-A
A State-wise Statement containing number of Nyaya Mitra engaged from 2017-2022
S.No
State
Year
2017-2018
Year
2018-2019
Year
2019-2020
Year
2020-2021
Year
2021-2022
Total
1
Assam
-
-
-
NIL*
02
02
2
Bihar
01
-
-
-
01
3
Karnataka
-
-
-
01
01
4
Maharashtra
-
-
03
01
04
5
Odisha
02
02
04
6
Rajasthan
04
03
02
01
10
7
Uttar Pradesh
05
-
01
02
08
8
West Bengal
04
01
01
02
09
Total
14
04
09
11
38
*No NyayaMitra could be engaged during the year 2020-2021 due to closure of courts and social distancing protocols caused by Covid pandemic.
Annexure-B
A State-wise Statement containing number of cases disposed by Nyaya Mitra (2017-2022)
S.No
State
No. of cases disposed
(2017-2022)
1
Assam
8
2
Bihar
44
3
Karnataka
0
4
Maharashtra
327
5
Odisha
818
6
Rajasthan
1691
7
Uttar Pradesh
461
9
West Bengal
28
Grand Total
3495
This information was given by the Minister for Law and Justice, Shri Kiren Rijiju in a written reply to a question in Lok Sabha today.