নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
ৱান স্তোপ সেন্তরশিং
29 JUL 2022 2:29PM by PIB Imphal
ভারত সরকারনা নুপীশিংগী তেক্ত-কায়দবা, ঙাক-শেনবা অমসুং মপাঙ্গল হাপ্নবগীদমক্তা ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী ২০২১-২২দগী ২০২৫-২৬ ফাওবগী মতমদা থবক পায়খৎনবা অম্ব্রেল্লা স্কিম অমা ওইনা ‘মিসন শক্তি’- ইন্তিগ্রেতেদ ৱিমেন ইম্পাৱর্মেন্ত প্রোগ্রাম হৌদোকখি। ‘মিসন শক্তি’দা সব-স্কিম অনি – ‘সাম্বল’ অমসুং ‘সামর্থ্যা’ য়াওরি। ৱান স্তোপ সেন্তর (ও.এস.সি.) অসি ‘মিসন শক্তি’গী অম্ব্রেল্লা স্কিমগী মখাদা লৈবা সব-স্কিম ‘সাম্বল’গী মচঙ অমনি। ৱান স্তোপ সেন্তরবু সাম্বল সব-স্কিমগী দিস্ত্রিক্ত লেভেলদা লৈবা য়ুম্ফম অমনি হায়না খনখ্রে।
ও.এস.সি.গী স্কিম অসি অৱাবা তারবা অমসুং মীওৎ-মীনৈনা চৈথেং পীরবা প্রাইভেত অমসুং পব্লিক স্পেসকী নুপীশিংবু তেংবাংনবগীদমক্তা এপ্রিল ১, ২০১৫দগী চৎনবা হৌদুনা চলায়বা হৌখিবনি। স্কিম অসিগী মতুং ইন্না, নুপীশিং অসিবু অপুনবা অমগা মখাদা কোনগনি অমসুং মেদিকেল এদ, লিগেল এদ অমসুং পাউতাক, মতম খরগী চঙজফম, পুলিসকী তেংবাং, তঙাই ফদবা নুপীশিংদা সাইকো সোসিএল কাউন্সেল্লিং পীবা য়াওনা অপুনবা সেবা কয়া পীগনি।
ঈং ২০১৫দগী হৌনা দিস্ত্রিক্ত লেভেলদা ও.এস.সি. লিংখৎপদগী মীওৎ-মীনৈনা শোকহল্লবা অমসুং অৱাবা তারবশিংদা হান্না পীবা ঙম্লমদবা তঙাই ফদবা তেংবাং পীবগী খোঙফম চেৎপা প্লেতফোর্ম অমা ফংহল্লে।
হৌজিক ফাওবদা লৈবাক্কী দিলা ৭৩৪ শিনবা থুংবগী ও.এস.সি. ৭৫৮গী অয়াবা পীখ্রে, মখোয়গী মনুংদগী ও.এস.সি. ৭০৮না রাজ্য/য়ু.তি. ৩৫দা মথৌ পাংথোকপা হৌখ্রে অমসুং মার্চ ২০২২ ফাওবদা নুপী লাখ ৫.৪০ হেনবদা তেংবাং পীখ্রে। রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী ওইনা অয়াবা পীখ্রবা অমসুং মথৌ পাংথোক্লিবা ও.এস.সি.গা লোয়ননা স্কিম অসিনা হেক হৌরকপদগী কান্নবা ফংহনখ্রবা নুপীশিংগী মশিং এনেক্সরদা পীরি।
খোঙথাং অসিগী পুক্নিং থৌগৎনীংঙাই ওইরবা মায় পাকপা অমসুং নুপীশিংনা কান্নবা ফংখিবশিংগী মখা পোন্না, নুপীগী মাইয়োক্তা চত্থবা মীওৎ-মীনৈগী চাং ৱাংবা জিলা নত্ত্রগা জিওগ্রাফিকেল এরিয়া হেনবা মফমশিংদা, এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংদা হেন্না পামদুনা, মিসন শক্তিগী মখাদা অহেনবা ও.এস.সি. ৩০০ অমগা হাংদোক্নবা সরকারনা ৱারেপ লৌখ্রে।
ৱাফম অসি নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ-থৌরাংগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রীমতি স্মৃতী জুবিন ইরানীনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।
এনেক্সর
রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী ওইনা অয়াবা পীখ্রবা অমসুং মথৌ পাংথোক্লিবা ও.এস.সি.গা লোয়ননা স্কিম অসিনা হেক হৌরকপদগী কান্নবা ফংহনখ্রবা নুপীশিংগী মশিং
মথৌ পাংথোক্লিবা ৱান স্তোপ সেন্তরশিংগী হৌজিক ওইরিবা ফিভম
নুপীশিংদা তেংবাংখিবা
মথং মনাও
রাজ্য/য়ু.তি.
ও.এস.সি.গীদমক্তা অয়াবা পীরবা খুঙ্গংগী অপুনবা মশিং
অয়াবা পীরবা ও.এস.সি. মশিং
মথৌ পাংথোক্লিবা ও.এস.সি. মশিং
২০১৫-১৬ দগী ২০২০-২১ ফাওবা
২০২১-২২
অপুনবা
১
অন্দমান অমসুং নিকোবার
৩
৩
৩
১৫৬৩
১১৪
১৬৭৭
২
আন্ধ্র প্রদেশ
১৩
১৪
১৩
২৯১৭৭
৪০৪৯
৩৩২২৬
৩
অরুনাচল প্রদেশ
২৫
২৫
২৪
৮৭৮
৪৪৭
১৩২৫
৪
অসম
৩৫
৩৬
৩৩
৪৩৫১
৩৮৫২
৮২০৩
৫
বিহার
৩৮
৩৮
৩৮
১৪০২৩
৭০০২
২১০২৫
৬
চান্দিগর
১
১
১
৭৬৬
১৫৩
৯১৯
৭
ছতিসগর
২৮
২৯
২৭
২৫২৩৬
৫০০৭
৩০২৪৩
৮
দাদ্রা অমসুং নগর হবেলী অমদি দামন অমসু দ্যু
৩
৩
৩
৭৬৪
১৩৯
৯০৩
৯
দিল্লী
১১
১১
১১
১৯৫৬
৩৮৬৯
৫৮২৫
১০
গোৱা
২
২
২
২৫৪২
১৪৩৪
৩৯৭৬
১১
গুজরাত
৩৩
৩৫
৩৩
১১৮৭৫
৬৫৮৩
১৮৪৫৮
১২
হরিয়ানা
২২
২২
২২
১২২৫৯
৭০৮০
১৯৩৩৯
১৩
হিমাচল প্রদেশ
১২
১২
১২
৩০০
৩৪৮
৬৪৮
১৪
জম্মু অমসুং কশ্মির
২০
২০
২০
৩৯১৮
১৫৪৪
৫৪৬২
১৫
ঝার্খন্দ
২৪
২৪
২৪
৯৭৯
৭১৫
১৬৯৪
১৬
কর্নাতকা
৩০
৩০
৩০
৫৩৩১
৪৩৯৬
৯৭২৭
১৭
কেরলা
১৪
১৪
১৪
৫৩২৭
৪৪২০
৯৭৪৭
১৮
লদাখ
২
২
২
২৭
০
২৭
১৯
লক্ষদ্বীপ
১
১
১
০
০
০
২০
মধ্য প্রদেশ
৫২
৫৬
৫২
৩৫৯৩৭
১৪৫৭৩
৫০৫১০
২১
মহারাস্ত্রা
৩৬
৩৭
৩৭
৭১১৬
৫৪৬২
১২৫৭৮
২২
মনিপুর
১৬
১৬
১৬
২৪৯
৩৮২
৬৩১
২৩
মেঘালয়
১২
১২
১১
৬৮২
৬৬৫
১৩৪৭
২৪
মিজোরম
৮
৮
৮
৩৮৭
২০৫
৫৯২
২৫
নাগালেন্দ
১১
১১
১১
৫৩০
২৭৫
৮০৫
২৬
ওরিশা
৩০
৩০
৩০
৯৩৩৭
৫৩৬৬
১৪৭০৩
২৭
পুদুচেরী
৪
৪
৪
২৮৭
৫৬
৩৪৩
২৮
পঞ্জাব
২৩
২৩
২২
৬৬৯৬
২৮৪০
৯৫৩৬
২৯
রাজস্থান
৩৩
৩৭
৩৩
১১৪৪৩
১৯২৪১
৩০৬৮৪
৩০
সিক্কিম
৪
৪
৪
৪১০
২৩৭
৬৪৭
৩১
তমিল নাদু
৩৬
৩৮
৩৮
১২৯১১
১৪৩৯১
২৭৩০২
৩২
তেলঙ্গানা
৩৩
৩৬
৩৩
২৪৯৪৯
১২৭৫৩
৩৭৭০২
৩৩
ত্রিপুরা
৮
৮
৮
১৫৪
০
১৫৪
৩৪
উত্তর প্রদেশ
৭৫
৭৯
৭৫
১৫৭৬২০
১৮০৬৩
১৭৫৬৮৩
৩৫
উত্তরাখন্দ
১৩
১৪
১৩
৩৯০০
১৪৬২
৫৩৬২
৩৬
নোংচুপ বেঙ্গোল
২৩
২৩
০
০
০
০
অপুনবা
৭৩৪
৭৫৮
৭০৮
৩৯৩৮৮০
১৪৭১২৩
৫৪১০০৩

Ministry of Women and Child Development
One Stop Centres
29 JUL 2022 2:29PM by PIB Delhi
The Government of India has launched “Mission Shakti”- integrated women empowerment programme, as umbrella scheme for safety, security and empowerment of women for implementation during the 15th Finance Commission period 2021-22 to 2025-26. The “Mission Shakti” consists of two sub-schemes – ‘Sambal’ and ‘ Samarthya’. The One Stop Centre (OSC) is a component of ‘Sambal’ sub-scheme under umbrella scheme of “Mission Shakti. The One Stop Centre has been designated as the mainstay of the Sambal sub-scheme at District level.
The scheme of OSC is implemented with effect from 1st April 2015 to provide integrated support and assistance to women affected by violence and in distress, both in private and public spaces under one roof and provide an integrated range of services including medical aid, legal aid and advice, temporary shelter, police assistance, psycho-social counselling to needy women.
The setting up of OSCs from the year 2015 onward, at district level, has provided a dedicated platform to women affected by violence and who are in distress to get necessary help and assistance, which was not available earlier.
Presently, 758 OSCs have been approved for 734 districts across the county, out of which 708 OSCs have been operationalized in 35 States/ UTs, which have assisted over 5.40 lakh women till March 2022.. The State/UT-wise details of approved and functional OSCs along with the number of women benefitted since inception of the scheme are at Annexure.
Based on encouraging results of this initiative and benefits to women, the Government has decided to open 300 more OSCs under Mission Shakti, in the districts having higher rate of crime against women or having bigger geographical area, preferably in aspirational districts.
This information was given by the Union Minister of Women and Child Development, Smt. Smriti Zubin Irani, in a written reply in Lok Sabha today.
Annexure
State/UT-wise details of the approved and operational OSCs along with the number of women assisted since inception of the scheme.
PRESENT STATUS OF OPRATIONAL ONE STOP CENTRE
WOMEN ASSISTED
SL
State/ UTs
Total Number of Districts having approved OSC
Number of OSCs Approved
Number of Operational OSCs
2015-16 to 2020-21
2021-22
Total
1
Andaman and Nicobar Islands
3
3
3
1563
114
1677
2
Andhra Pradesh
13
14
13
29177
4049
33226
3
Arunachal Pradesh
25
25
24
878
447
1325
4
Assam
35
36
33
4351
3852
8203
5
Bihar
38
38
38
14023
7002
21025
6
Chandigarh
1
1
1
766
153
919
7
Chattishgarh
28
29
27
25236
5007
30243
8
Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu
3
3
3
764
139
903
9
Delhi
11
11
11
1956
3869
5825
10
Goa
2
2
2
2542
1434
3976
11
Gujarat
33
35
33
11875
6583
18458
12
Haryana
22
22
22
12259
7080
19339
13
Himachal Pradesh
12
12
12
300
348
648
14
Jammu and Kashmir
20
20
20
3918
1544
5462
15
Jharkhand
24
24
24
979
715
1694
16
Karnataka
30
30
30
5331
4396
9727
17
Kerala
14
14
14
5327
4420
9747
18
Ladakh-UT
2
2
2
27
0
27
19
Lakshdweep
1
1
1
0
0
0
20
Madhya Pradesh
52
56
52
35937
14573
50510
21
Maharashtra
36
37
37
7116
5462
12578
22
Manipur
16
16
16
249
382
631
23
Meghalaya
12
12
11
682
665
1347
24
Mizoram
8
8
8
387
205
592
25
Nagaland
11
11
11
530
275
805
26
Odisha
30
30
30
9337
5366
14703
27
Puducherry
4
4
4
287
56
343
28
Punjab
23
23
22
6696
2840
9536
29
Rajasthan
33
37
33
11443
19241
30684
30
Sikkim
4
4
4
410
237
647
31
Tamil Nadu
36
38
38
12911
14391
27302
32
Telangana
33
36
33
24949
12753
37702
33
Tripura
8
8
8
154
0
154
34
Uttar Pradesh
75
79
75
157620
18063
175683
35
Uttrakhand
13
14
13
3900
1462
5362
36
West Bengal
23
23
0
0
0
0
Total
734
758
708
393880
147123
541003