ଭାରୀ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜୁଲାଇ ପହିଲା ସୁଦ୍ଧା ଓଡିଶାରେ ୧୧୮ଟି ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯାନ ଚାର୍ଜିଂ ଆଉଟ୍ ଲେଟ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ
ଭାରୀ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଫେମ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୋଜନାର ପ୍ରଥମ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୫୩୨ଟି ଚାର୍ଜିଂ ଷ୍ଟେସନ୍ ସ୍ଥାପନା କରିଛି
ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ୍ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ତୈଳ ବ୍ୟବସାୟ କରୁଥିବା କମ୍ପାନୀ ଗୁଡିକ ଖୁଚୁରା ଆଉଟ୍‌ଲେଟ୍‌ରେ ୩୪୪୮ଟି ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯାନ ଚାର୍ଜିଂ ଷ୍ଟେସନ୍ ସ୍ଥାପିତ କରିଛନ୍ତି
26 JUL 2022 4:44PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତରେ ହାଇବ୍ରିଡ୍ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯାନ ଗୁଡିକୁ (ଫେମ୍ ଇଣ୍ଡିଆ) ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ଏହା ଅଧିକ ପରିମାଣରେ ଉତ୍ପାଦନ ହେବା ଯୋଗୁଁ ପର୍ଯ୍ୟାୟ – ୨ରେ ସାର୍ବଜନିନ ପରିବହନ ନିମନ୍ତେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯାନବାହନ (ଇଭି) ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି ।
ତୈଳ ବ୍ୟବସାୟ କମ୍ପାନୀ ଗୁଡିକ ୨୦୨୨ ଜୁଲାଇ ପହିଲା ସୁଦ୍ଧା ଓଡିଶାରେ ସେମାନଙ୍କର ୧୧୮ଟି ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯାନ ଚାର୍ଜିଂ ଖୁଚୁରା ଆଉଟ୍‌ଲେଟ୍‌କୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରାଇ ପାରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ଯୋଜନାରେ ଚାର୍ଜିଂ ଭିତିଭୂମି ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱଦେଶୀକରଣ ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ସହିତ ଇଭି ଉଦ୍ୟୋଗର ସମଗ୍ର ବିକାଶର ପରିକଳ୍ପନା କରା ଯାଇଛି । ଫେମ୍ – ୨ ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ୭୦୯୦ଟି ଇ – ବସ୍ , ୫ ଲକ୍ଷ ଇ – ୩ ଚକିଆ ଯାନ, ୫୫,୦୦୦ ଇ- ୪ ଚକିଆ ଯାତ୍ରାବାହୀ କାର୍ ଏବଂ ୧୦ ଲକ୍ଷ ଇ - ଦୁଇ ଚକିଆ ଯାନକୁ ରିହାତି ପ୍ରଦାନ କରି ତାହା ମାଧ୍ୟମରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଚାଳିତ ଯାନର ବ୍ୟବହାରକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ।
ଏହା ସହିତ, ଭାରୀ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମ୍‌ଏଚ୍‌ଆଇ) ଦ୍ୱାରା ଏକ ଡ୍ରାଫ୍ଟ ଜାତୀୟ ପରିବହନ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରା ଯାଇଛି । ଏହା ଏମ୍‌ଏଚ୍‌ଆଇର ୱେବସାଇଟ୍‌ରେ (www.heavyindustries.gov.in) ଉପଲବ୍ଧ କରା ଯାଇଛି । ଏହି ନୀତି ପ୍ରକୃତିରେ ସମଗ୍ର ଅଟେ ଏବଂ ଅଟୋ ମିଶନ ଯୋଜନା ୨୦୧୬- ୨୬ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଗୁଡିକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ମୋଟର ଯାନ ଉଦ୍ୟୋଗର ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥାଏ ।
ଭାରୀ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଫେମ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୋଜନାର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୫୨୦ଟି ଚାର୍ଜିଂ ଷ୍ଟେସନ୍ / ଭିତିଭୂମିକୁ ମଞ୍ଜୁରି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା । ଏହା ସହିତ, ଏହି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଫେମ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୋଜନାର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୨୫ଟି ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଗୁଡିକର ୬୮ଟି ସହରରେ ୨,୮୭୭ଟି ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯାନ ଚାର୍ଜିଂ ଷ୍ଟେସନ୍ ଏବଂ ୯ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍‌ୱେ ଏବଂ ୧୬ଟି ରାଜପଥରେ ୧୫୭୬ଟି ଚାର୍ଜିଂ ଷ୍ଟେସନ୍ ଗୁଡିକୁ ମଧ୍ୟ ମଞ୍ଜୁରି ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ଫେମ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୋଜନାର ପର୍ଯ୍ୟାୟ ୧ ଏବଂ ୨ ଅନୁସାରେ, ୧୫ ଜୁଲାଇ, ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମୁଦାୟ ୫୩୨ଟି ଚାର୍ଜିଂ ଷ୍ଟେସନ୍ (୪୭୯ଟି ଚାର୍ଜିଂ ଷ୍ଟେସନ୍ ଫେମ୍ -୧ରେ ଏବଂ ୫୩ଟି ଚାର୍ଜିଂ ଷ୍ଟେସନ୍ ଫେମ୍ – ୨ରେ) ସ୍ଥାପିତ କରା ଯାଇଛି । ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ୍ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମ୍‌ଓପିଏନ୍‌ଜି) ସୂଚିତ କରିଛି ଯେ, ତୈଳ ବ୍ୟବସାୟ କରୁଥିବା କମ୍ପାନୀ ଗୁଡିକ (ଓଏମ୍‌ସି) ୦୧.୦୭.୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିଜର ଆଉଟ୍‌ଲେଟ୍ (ଆର୍‌ଓ)ରେ ୩୪୪୮ ଇଲେକ୍ର୍ଟିକ୍ ଯାନ ଚାର୍ଜିଂ ଷ୍ଟେସନ୍ ସ୍ଥାପିତ କରିଛନ୍ତି ।
ଏ ସମ୍ପର୍କିତ ବିବରଣୀ ଅନୁବନ୍ଧରେ ଦିଆ ଯାଇଛି ।
ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୧୪.୦୧.୨୦୨୨ରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯାନ ଗୁଡିକ ନିମନ୍ତେ ଚାର୍ଜିଂ ଭିତିଭୂମି ଉପରେ ସଂଶୋଧିତ ଏକୀଭୂତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଏବଂ ମାନକ ଜାରି କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି ଯେ, କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି / ସଂସ୍ଥା ସାର୍ବଜନିନ ଚାର୍ଜିଂ ଷ୍ଟେସନ୍ ସ୍ଥାପିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସ୍ୱାଧୀନ ଅଟନ୍ତି, କେବଳ ସର୍ତ ହେଉଛି ଏମିତି ଷ୍ଟେସନ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତି , ସୁରକ୍ଷାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରୁଥିବ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ବ୍ୟୁରୋ ଅଫ୍ ଏନର୍ଜି ଏଫିସିଏନ୍ସି (ବିଇଇ) ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପ୍ରାଧିକରଣ (ସିଇଏ) ଦ୍ୱାରା ସମୟ – ସମୟରେ ସ୍ଥିର କରା ଯାଇଥିବା ପ୍ରଦର୍ଶନ ମାନକ ଗୁଡିକ ଏବଂ ପ୍ରୋଟୋକଲ୍ ଏବଂ ମାନଦଣ୍ଡ ଗୁଡିକୁ / ମାନକ ଗୁଡିକୁ / ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଗୁଡିକୁ ପୂରଣ କରୁଥିବ ।
ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯାନବାହନ ଗୁଡିକ ନିମନ୍ତେ ଚାର୍ଜିଂ ଭିତିଭୂମିର ସ୍ଥାପନାର ସୁବିଧା ନିମନ୍ତେ, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିମ୍ନଲିଖିତ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆ ଯାଇଛି:
୧. ଫେମ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୋଜନା : ଭାରୀ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମ୍‌ଏଚ୍‌ଆଇ) ଫେମ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୋଜନାର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛି, ଯାହା ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯାନବାହନ ଗୁଡିକ ନିମନ୍ତେ ଚାର୍ଜିଂ ଭିତିଭୂମିର ସ୍ଥାପନ କରିବା ପାଇଁ ୧୦୦୦ କୋଟି ଭାରତୀୟ ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
୨. ଗ୍ରୀଡ୍ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ନିୟମ ସମୂହ : କେନ୍ତ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପ୍ରାଧିକରଣ (ସିଇଏ) ଚାର୍ଜିଂ ଷ୍ଟେସନ୍ ନିମନ୍ତେ ଗ୍ରିଡ୍ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଯୋଗାଣର ସୁରକ୍ଷା ସହିତ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମାନକ ଗୁଡିକ ସହିତ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ନିୟମ ଗୁଡିକରେ ସଂଶୋଧନ ଜାରି କରିଛି ।
୩. ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଏବଂ ମାନକ: ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ୧୪.୦୧.୨୦୨୨ରେ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଯୋଗାଯୋଗ ସଂଖ୍ୟା ୧୨/୨/୨୦୧୮ – ଇଭି ନମ୍ବର ୨୪୪୩୪୭) ମାଧ୍ୟମରେ ଚାର୍ଜିଂ ଭିତିଭୂମି ନିମନ୍ତେ ସଂଶୋଧିତ ଏକୀଭୂତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଏବଂ ମାନକ ଜାରି କରା ଯାଇଥିଲା ।
୪. କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ନୋଡାଲ୍ ଏଜେନ୍ସି : ବ୍ୟୁରୋ ଅଫ୍ ଏନର୍ଜି ଏଫିସିଏନ୍ସି (ବିଇଇ)କୁ ୦୧.୧୦.୨୦୧୯ ତାରିଖରେ ଜାରି ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଗୁଡିକର ପ୍ରାବଧାନ ଗୁଡିକ ଅନୁସାରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ନୋଡାଲ ଏଜେନ୍ସି (ସିଏନ୍‌ଏ) ରୂପରେ ଚୟନ କରା ଯାଇଛି ।
୫. ଗୋ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଅଭିଯାନ - ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହିତ ସଡକ ପରିବହନ ଏବଂ ରାଜପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଭାରୀ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ନୀତି ଆୟୋଗ ଇ – ମୋବିଲିଟିର ଲାଭ ସମ୍ପର୍କରେ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କୁୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ ୧୯.୦୨.୨୦୨୧ରେ ସାରା ଦେଶରେ “ଗୋ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍‌” ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ସମ୍ଭାବିତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯାନ ମାଲିକ ମାନଙ୍କୁ ଇଭିକୁ ଆପଣେଇବା ନିମନ୍ତେ ସରକାରୀ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚିତ କରିବା, ସେମାନଙ୍କ ମନରେ ଜିଜ୍ଞାସା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ଚାହିଦାରେ ପରିବର୍ତିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏହା କରା ଯାଇଛି ।
ଅନୁବନ୍ଧ - କ
ତୈଳ ବ୍ୟବସାୟକାରୀ କମ୍ପାନୀ ଗୁଡିକ (ଓଏମ୍‌ସି) ଦ୍ୱାରା ନିଜର ଖୁଚୁରା ଆଉଟ୍‌ଲେଟ୍‌(ଆର୍‌ଓ)ରେ ୦୧/୦୭/୨୦୨୨ରେ ସଂଚାଳିତ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯାନ ଚାର୍ଜିଂ ଷ୍ଟେସନ୍
State/UT
No of ROs where EV Charging Facility available
Andaman & Nicobar
2
Andhra Pradesh
191
Arunachal Pradesh
9
Assam
61
Bihar
87
Chandigarh
14
Chhattisgarh
115
Delhi
75
Goa
31
Gujarat
219
Haryana
199
Himachal Pradesh
33
Jharkhand
47
J&K UT
26
Karnataka
250
Kerala
102
Lakshadweep
1
Madhya Pradesh
242
Maharashtra
183
Manipur
16
Meghalaya
8
Nagaland
6
Odisha
118
Pondicherry
3
Punjab
125
Rajasthan
281
Tamil Nadu
235
Telangana
224
Tripura
16
Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu
1
Uttar Pradesh
308
Uttarakhand
43
West Bengal
177
Grand Total
3448
Operational charging stations under FAME-I:
Sl. No.
Name of State/ UT
Operational Charging stations Under FAME-I
1.
Telangana
57
2.
Jharkhand
30
3.
Goa
30
4.
Karnataka
65
5.
Himachal Pradesh
9
6.
Uttar Pradesh
16
7.
Rajasthan
49
8.
Delhi
94
9.
Chandigarh UT
48
10.
Delhi-Jaipur- Agra Highway
31
11.
Mumbai-Pune Expressway
17
12.
Jaipur- Delhi Highway
9
13.
Delhi- Chandigarh Highway
24
Total
479
Operational charging stations under FAME-II:
Sl no
State/UT
City
Operational Charging stations Under FAME-II
1
Delhi
Delhi
15
2
Maharashtra
Navi Mumbai
1
3
Nagpur
7
4
Tamil Nadu
Chennai
8
5
Kerala
Thrissur
8
6
Ernakulum
6
7
Kannur
2
8
Gujarat
Ahmedabad
2
9
Karnataka
Bangalore
1
10
Madhya Pradesh
Indore
2
11
Rajasthan
Jaipur
1
Total
53
ଏହା ସମ୍ପର୍କରେ ଭାରୀ ଉଦ୍ୟୋଗ ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କୃଷ୍ଣପାଲ ଗୁର୍ଜର ଆଜି ଲୋକସଭାରେ ଏକ ଲିଖିତ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତର ମାଧ୍ୟମରେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ।

Ministry of Heavy Industries
Ministry of Heavy Industries installed 532 charging stations/Infrastructure under Phase-I & II of FAME India Scheme
Oil Marketing Companies under Ministry of Petroleum and Natural Gas established 3448 electric vehicle charging stations at Retail Outlets
26 JUL 2022 4:44PM by PIB Delhi
The Phase-II of Faster Adoption and Manufacturing of (Hybrid &) Electric Vehicles in India (FAME India) proposes to give a push to Electric Vehicles (EVs) in public transport and encourage adoption of EVs by way of market creation and demand aggregation. The scheme envisaged the holistic growth of EV industry including providing charging infrastructure and push toward greater Indigenization. FAME-II aims to support through subsidies, 7090 e-Buses, 5 lakh e-3 Wheelers, 55000 e-4 Wheeler Passenger Cars and 10 lakh e-2 Wheelers. Further, a draft National Automotive Policy has been prepared by Ministry of Heavy Industries (MHI) and placed on the website of MHI (www.heavyindustries.gov.in). The draft policy is holistic in nature and addresses the interests of the Automotive Industry in meeting the objectives of the Auto Mission Plan 2016-26.
The Ministry of Heavy Industries had sanctioned 520 Charging Stations/ Infrastructure under the Phase-I of FAME India Scheme. Further, this Ministry has also sanctioned 2,877 Electric Vehicle Charging Stations in 68 cities across 25 States/UTs and1576 charging stations across 9 Expressways and 16 Highways under Phase II of FAME India Scheme. Under FAME India Scheme I & II, a total of 532 charging stations have been installed as on 15thJuly, 2022 (479 FAME-I and 53 under FAME-II). Ministry of Petroleum and Natural Gas (MoPNG) has informed that Oil Marketing Companies (OMCs) as on 01.07.2022 established 3448 electric vehicle charging stations at their Retail Outlets (ROs).
The details are given at ANNEXURE A.
Ministry of Power on 14.01.2022 has issued the revised consolidated Guidelines & Standards on Charging Infrastructure for Electric Vehicles and it has been clarified that any individual/ entity is free to set up public charging stations provided that, such stations meet the technical, safety as well as performance standards and protocols and norms/ standards/ specifications decided by Ministry of Power, Bureau of Energy Efficiency (BEE) and Central Electricity Authority (CEA) from time to time.
To facilitate the establishment of Charging Infrastructure for Electric Vehicles, following actions have been taken by the Government of India:
i. FAME-India Scheme: Ministry of Heavy Industries (MHI) has launched Phase-II of FAME India Scheme which provides for INR 1000 Crores for installation of Charging Infrastructure for Electric Vehicles.
ii. Grid Connectivity and Safety regulations: Central Electricity Authority (CEA) has issued amendments in the regulations regarding Technical Standards pertaining to Grid Connectivity and Safety of supply for Charging Stations.
iii. Guidelines and Standards: Revised consolidated Guidelines and Standards for Charging Infrastructure for Electric Vehicles were issued by Ministry of Power vide MoP Communication No.12/2/2018-EV (Comp No. 244347) on 14.01.2022.
iv. Central Nodal Agency: Bureau of Energy Efficiency (BEE) has been selected as the Central Nodal Agency (CNA) under the provisions of Guidelines issued on01.10.2019.
v. Go Electric Campaign: Ministry of Power along with Ministry of Road Transport and Highways, Ministry of Heavy Industries and NITI Aayog has launched nationwide “Go Electric” Campaign on 19.02.2021 to educate the general public on the benefits of e-mobility, inform the potential EV owners about the Government incentives for EV adoption, generate curiosity and transform the same into demand.
ANNEXURE-A
Electric vehicle charging stations operatonalised by Oil Marketing Companies (OMCs) at their Retail Outlets (ROs) as on 01.07.2022
State/UT
No of ROs where EV Charging Facility available
Andaman & Nicobar
2
Andhra Pradesh
191
Arunachal Pradesh
9
Assam
61
Bihar
87
Chandigarh
14
Chhattisgarh
115
Delhi
75
Goa
31
Gujarat
219
Haryana
199
Himachal Pradesh
33
Jharkhand
47
J&K UT
26
Karnataka
250
Kerala
102
Lakshadweep
1
Madhya Pradesh
242
Maharashtra
183
Manipur
16
Meghalaya
8
Nagaland
6
Odisha
118
Pondicherry
3
Punjab
125
Rajasthan
281
Tamil Nadu
235
Telangana
224
Tripura
16
Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu
1
Uttar Pradesh
308
Uttarakhand
43
West Bengal
177
Grand Total
3448
Operational charging stations under FAME-I:
Sl. No.
Name of State/ UT
Operational Charging stations Under FAME-I
1.
Telangana
57
2.
Jharkhand
30
3.
Goa
30
4.
Karnataka
65
5.
Himachal Pradesh
9
6.
Uttar Pradesh
16
7.
Rajasthan
49
8.
Delhi
94
9.
Chandigarh UT
48
10.
Delhi-Jaipur- Agra Highway
31
11.
Mumbai-Pune Expressway
17
12.
Jaipur- Delhi Highway
9
13.
Delhi- Chandigarh Highway
24
Total
479
Operational charging stations under FAME-II:
Sl no
State/UT
City
Operational Charging stations Under FAME-II
1
Delhi
Delhi
15
2
Maharashtra
Navi Mumbai
1
3
Nagpur
7
4
Tamil Nadu
Chennai
8
5
Kerala
Thrissur
8
6
Ernakulum
6
7
Kannur
2
8
Gujarat
Ahmedabad
2
9
Karnataka
Bangalore
1
10
Madhya Pradesh
Indore
2
11
Rajasthan
Jaipur
1
Total
53
This information was given by the Minister of State for Heavy Industries Shri KrishanPal Gurjar in a written reply in the Lok Sabha today.