ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীজ মন্ত্রালয়
অনৌবা প্রাইবেৎ অমসুং পব্লিক এফ.পি.আই.শিং
22 JUL 2022 2:30PM by PIB Imphal
ফুদ প্রোসেসিং সেক্তর য়াওনা রেজিস্তর তৌরবা মেন্যুফেকচরিং সেক্তরগী দেতা অসি এনুএল সর্ভে ওফ ইন্দস্ত্রীজ (এ.এস.আই.)গী খুত্থাংদা স্তেতিস্তিক্স এন্দ প্রোগ্রাম ইমপ্লিমেন্তেসন মন্ত্রালয় (এম.ও.এস.পি.আই.)না পুথোকপবনি। অদুম ওইনমক এম.ও.এস.পি.আই.গী এনুএল সর্ভে ওফ ইন্দস্ত্রীজতা প্রাইবেৎ অমসুং পব্লিক সেক্তরগী তোখাইবা তেংবাং লৈতে। হৌখিবা চহি মঙা অসিদা লৈবা ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীজকী রাজ্য রাজ্যগী ওইবা অকুপ্পা ৱারোল এনেক্সর-Iদা পীরি।
খ্বাইদগী নৌবা এনুএল সর্ভে ওফ ইন্দস্ত্রীজ ২০১৮-১৯গী মতুং ইন্না ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীজকী অপুনবা চহিগী প্রদক্সন/আউতপুৎ অসি লুপা লাখ ১২,৭৬,৯৯,৫১০ ওইখি অমসুং প্রদক্তকী মতুং ইন্না আউতপুৎকী অকুপ্পা ৱারোল এনেক্সর IIদা পীরি।
এনেক্সর – I
ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীগী অকুপ্পা ৱারোল(রাজ্য-রাজ্যগী ওইনা)
সিরিএল মশিং
রাজ্য
য়ুনিৎশিংগী মশিং
২০১৪-১৫
২০১৫-১৬
২০১৬-১৭
২০১৭-১৮
২০১৮-১৯
১
অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎশিং
৬
৫
৫
৬
৪
২
আন্ধ্র প্রদেশ
৫৮৩৩
৫৯১৪
৫৮৫৯
৫৭৮৯
৫৬৫৩
৩
অরুনাচল প্রদেশ
২৮
৩০
৩০
২৯
২৭
৪
অসাম
১৩১৯
১৩৫৪
১৪১০
১৪৭০
১৫৬৯
৫
বিহার
৮৩৮
৮৯৪
৮৮১
৮৮০
৮৮৪
৬
চন্দিগর
১৯
১৮
১৯
১৭
১৭
৭
ছত্তিশগর
১১৪২
১২৭৪
১৩০৯
১৪৬৮
১৬৩০
৮
দদ্রা অমসুং নগর হভেলি
৬
৬
৮
৯
৯
৯
দামন অমসুং দ্যু
৪৫
৩৩
৩২
৩০
৩৩
১০
দিল্লী
১৬৫
১৬৬
১৬৬
১৭১
১৬৯
১১
গোৱা
৮৯
৯৭
৯৮
১১২
১০৬
১২
গুজরাত
২০০০
২০৬৮
২২৩৯
২২৮১
২২৪৫
১৩
হরিয়ানা
৮৮০
৮৫৭
৯১৭
৯৫২
১০৪৫
১৪
হিমাচল প্রদেশ
১৬৮
১৭০
১৯৩
১৭১
১৫৭
১৫
জম্মু অমসুং কাশ্মীর
১৬২
১৫২
১৭৬
১৭৪
১৭৬
১৬
ঝারখন্দ
২২০
২৩৩
২২৮
২৩৫
২৪০
১৭
কর্নাতকা
২০৮৪
২১৬০
২২৫১
২৩১৩
২৩৪৩
১৮
কেরেলা
১৫২৪
১৫৭৮
১৬২৯
১৬৭২
১৭০৮
১৯
মৈধ্য প্রদেশ
৮১৫
৮৪৬
৮৭৫
৯৪৮
৯২৭
২০
মহারাস্ত্র
৩০১৩
৩০৩২
২৮০৮
২৭৬২
২৭৯১
২১
মনিপুর
২৫
২৫
২৮
২৭
৩০
২২
মেঘালয়
২০
১৯
২৬
২৭
৩০
২৩
নগালেন্দ
২০
২০
২১
২১
২০
২৪
ওরিশা
৯৬৮
১০৬৪
১১২৭
১১৫৭
১১৮৮
২৫
পুদুচেরী
৬৫
৫৯
৬০
৬১
৬৬
২৬
পঞ্জাব
২৮৪০
২৮৯৪
২৯০৬
২৯৬৯
৩১১৪
২৭
রাজস্থান
৮৫৬
৮৭৯
৮৮২
৮৮৮
৮৯৮
২৮
সিক্কিম
২১
২১
১৯
২০
২০
২৯
তমিল নাদু
৫১৪৯
৫০৮২
৫০৭৭
৪৯৫২
৪৯৮২
৩০
তেলঙ্গনা
৩৯৬৬
৩৯৬০
৩৯৬৮
৩৯৪৯
৩৯০০
৩১
ত্রিপুরা
৭৫
৭৯
৯৫
১০২
১০৫
৩২
উত্তর প্রদেশ
২০৫৪
২০৮৬
২০৬৭
২০৯৮
২১০৫
৩৩
উত্তরাখন্দ
৩৮৪
৩৬৪
৩৭২
৩৯৪
৩৬২
৩৪
নোংচুপ বেঙ্গল
১৮০৭
১৮৭৯
১৯৫৯
২০০৬
২০২৬
অপুনবা
৩৮৬০৬
৩৯৩১৮
৩৯৭৪০
৪০১৬০
৪০৫৭৯
সোর্স: এনুএল সোর্স ওফ ইন্দস্ত্রী ২০১৪-১৫, ২০১৫-১৬, ২০১৬-১৭, ২০১৭-১৮ অমসুং ১০১৮-১৯.
এনেক্সর– II
প্রদক্তকী আউতপুৎকী অকুপ্পা ৱারোল
সিরিএল মশিং
অকুপ্পা মরোল
২০১৮-১৯
(লুপা লাখতা)
১
শা-ঙাগী প্রোসেসিং অমসুং প্রিজর্বেসন
২৫,৬৮,২১১
২
ঙা, ক্রস্তেসন্স অমসুং মোল্ল্স অমসুং মখোয়গী প্রদক্তশিংগী প্রোসেসিং অমসুং প্রিজর্বেসন
৫০,৭১,৪৯২
৩
উহৈ অমসুং মনা-মশিংগী প্রোসেসিং অমসুং প্রিজর্বেসন
২১,৮২,১২২
৪
মনা-মশিং অমসুং শাগী থাও অমসুং ফে পুথোকপা
২,৪৬,১২,৭৫৫
৫
শঙ্গোমগী পোত্থোক পুথোকপা
১,৭০,০৫,৮২১
৬
গ্রেন মিল প্রদক্তশিং পুথোকপা
২,৭৯,৬২,৪৩৬
৭
স্তার্চ অমসুং স্তার্তকী প্রদক্তশিং পুথোকপা
১৫,৫৮,৩০৫
৮
বেকরী প্রদক্তশিং পুথোকপা
৩৩,০৪,১৫০
৯
চিনী পুথোকপা
১,২৫,৮০,২৮৬
১০
কোকুৱা, চোকোলেৎ অমসুং সুগর কনফেক্সনরী পুথোকপা
২০,৭৪,৭১০
১১
মেক্রোনি, নুদল্স, কুসকুস অমসুং মান্নবা ফারেনিসস প্রদক্তশিং পুথোকপা
৩,৬৫,৪৬২
১২
প্রিপিয়র্দ মীল অমসু দিশশিং পুথোকপা (অতোপ্পশিং)
৪,৯৪,২২৭
১৩
অতোপ্পা ফুদ প্রদক্তশিং এন.ই.সি. পুথোকপা
১,২৬,৯২,৪৮৩
১৪
প্রিপিয়র্দ এনিমেল ফীদশিং পুথোকপা
৬৫,৮৭,০৭৩
১৫
স্পিরিৎশিংগী দিস্তিলিং, রেক্তিফাইয়িং অমসুং ব্লেন্দিং; পথ-পুমথরবা পোৎলমশিংদগী ইথাইল এলকোহোল পুথোকপা
৩৯,৭১,৬০০
১৬
য়ু পুথোকপা
৩,০৪,০৮৭
১৭
মেত লিকর অমসুং মত পুথোকপা
১৪,৯২,৩১৯
১৮
সোফ দ্রিঙ্জস পুথোকপা; মিনরেল ৱাতর অমসুং অতোপ্পা বোত্তলগী ইশিং পুথোকপা
২৮,৭১,৯৭১
অপুনবা এফ.পি.আই.
Rs.১২,৭৬,৯৯,৫১০
সোর্স: এনুএল সর্ভে ওফ ইন্দস্ত্রীজ ২০১৮-১৯
ই-পাউ অসি ঙসি রাজ্য সভাদা এম/ও ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীজকী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী প্রহলাদ সিংহ পতেলনা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।

Ministry of Food Processing Industries
New Private and Public FPIs
22 JUL 2022 2:30PM by PIB Delhi
The data for registered manufacturing sector including food processing sector is brought out by the Ministry of Statistics and Programme Implementation (MoSPI) through the Annual Survey of Industries (ASI). However, no segregated data for private and public sector is published in Annual Survey of Industries by MoSPI. The details of state wise food processing industries for the last five years are attached as Annexure I.
As per latest Annual Survey of Industries 2018-19 the total annual production/output of food processing industries was Rs.12,76,99,510 lakh and the product wise details of output is attached as Annexure II.
ANNEXURE – I
Details of Food Processing Industry (State-wise)
Sr. No.
State
No. of Units
2014-15
2015-16
2016-17
2017-18
2018-19
1
A & N Islands
6
5
5
6
4
2
Andhra Pradesh
5833
5914
5859
5789
5653
3
Arunachal Pradesh
28
30
30
29
27
4
Assam
1319
1354
1410
1470
1569
5
Bihar
838
894
881
880
884
6
Chandigarh
19
18
19
17
17
7
Chhattisgarh
1142
1274
1309
1468
1630
8
Dadra & Nagar Haveli
6
6
8
9
9
9
Daman & Diu
45
33
32
30
33
10
Delhi
165
166
166
171
169
11
Goa
89
97
98
112
106
12
Gujarat
2000
2068
2239
2281
2245
13
Haryana
880
857
917
952
1045
14
Himachal Pradesh
168
170
193
171
157
15
Jammu and Kashmir
162
152
176
174
176
16
Jharkhand
220
233
228
235
240
17
Karnataka
2084
2160
2251
2313
2343
18
Kerala
1524
1578
1629
1672
1708
19
Madhya Pradesh
815
846
875
948
927
20
Maharashtra
3013
3032
2808
2762
2791
21
Manipur
25
25
28
27
30
22
Meghalaya
20
19
26
27
30
23
Nagaland
20
20
21
21
20
24
Odisha
968
1064
1127
1157
1188
25
Puducherry
65
59
60
61
66
26
Punjab
2840
2894
2906
2969
3114
27
Rajasthan
856
879
882
888
898
28
Sikkim
21
21
19
20
20
29
Tamil Nadu
5149
5082
5077
4952
4982
30
Telangana
3966
3960
3968
3949
3900
31
Tripura
75
79
95
102
105
32
Uttar Pradesh
2054
2086
2067
2098
2105
33
Uttarakhand
384
364
372
394
362
34
West Bengal
1807
1879
1959
2006
2026
Total
38606
39318
39740
40160
40579
Source: Annual Source of Industry 2014-15, 2015-16, 2016-17, 2017-18 & 2018-19.
ANNEXURE– II
Details of Product wise output
S.No.
Description
2018-19
(in Rs. lakh)
1
Processing and preserving of meat
25,68,211
2
Processing and preserving of fish, crustaceans and molluscs and products thereof
50,71,492
3
Processing and preserving of fruit and vegetables
21,82,122
4
Manufacture of vegetable and animal oils and fats
2,46,12,755
5
Manufacture of dairy products
1,70,05,821
6
Manufacture of grain mill products
2,79,62,436
7
Manufacture of starches and starch products
15,58,305
8
Manufacture of bakery products
33,04,150
9
Manufacture of sugar
1,25,80,286
10
Manufacture of cocoa, chocolate and sugar confectionery
20,74,710
11
Manufacture of macaroni, noodles, couscous and similar farinaceous products
3,65,462
12
Manufacture of prepared meals and dishes (others)
4,94,227
13
Manufacture of other food products n.e.c.
1,26,92,483
14
Manufacture of prepared animal feeds
65,87,073
15
Distilling, rectifying and blending of spirits; ethyl alcohol production from fermented materials
39,71,600
16
Manufacture of wines
3,04,087
17
Manufacture of malt liquors and malt
14,92,319
18
Manufacture of soft drinks; production of mineral waters and other bottled waters
28,71,971
Total FPI
Rs.12,76,99,510
Source: Annual Survey of Industries 2018-19
This information was given by Minister of State for M/o Food Processing Industries, Shri Prahlad Singh Patel in a written reply in Rajya Sabha today.