|
হেভী ইন্দস্ত্রীজ মন্ত্রালয়
ভারত্তা হৌজিক ইলেক্ত্রিক গাড়ি লাখ ১৩ হেন্না থৌনরি;
কেন্দ্রনা ভারত্তা ইলেক্ত্রিক্কী গারিশিং শিজিন্নবগী চাং হেনগৎহন্নবা খোঙথাং কয়া পায়খৎলি
19 JUL 2022 4:24PM by PIB Imphal
ভারত্তা অপুনবা ইলেক্ত্রিক গারি ১৩,৩৪,৩৮৫ অমসুং নন-ইলেক্ত্রিক গারি ২৭,৮১,৬৯,৬৩১ হৌজিক শিজিন্নরি। ই-বাহন পোর্তেল (রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱে মন্ত্রালয়), ভারতকী রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী লম্বী শোরোক্তা চেল্লিবা/শিজিন্নরিবা ইলেক্ত্রিক অমসুং নন-ইলেক্ত্রিক গারিশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং এনেক্সর ১দা পীরি।
ভারতনা মহারাস্ত্রা, দাদ্রা অমসুং নগর হবেলী, দামন অমসুং দ্যু অমদি লক্ষদ্বীপ য়াওনা ইলেক্ত্রিক গারি শিজিন্নবা পুক্নিং থৌগৎনবা মখাগী খোঙথাংশিং পায়খৎখ্রেঃ
১) ফোসিল ফুএলগী মখা পোল্লিবা অসি হন্থহনবগী পান্দম অমসুং গারিদগী থাদোক্লকপা মৈখুগী শিংনবা থেংননবগীদমক্তা ইং ২০১৫দা পায়খৎখিবা ফাস্তর এদোপ্সন অমসুং মেন্যুফেকচরিং ওফ (হাইব্রিদ অমসুং) ইলেক্ত্রিক ভেহিকল ইন ইন্দিয়া (এফ.এ.এম.ই. ইন্দিয়া) স্কিম। হৌজিক্কী ওইনা, এফ.এ.এম.ই. ইন্দিয়া স্কিমগী অনিশুবা ফেজ অসি এপ্রিল ১, ২০১৯দগী হৌদুনা লুপা করোর ১০,০০০গী বজেৎকী তেংবাংগা লোয়ননা চহি ৫গী থবক ওইনা পায়খৎপা হৌখ্রে।
২) লৈবাক অসিদা বেত্তরীগী মমল হন্থহল্লক্নবা লৈবাক অসিদা এদভান্স কেমিস্ত্রী সেল (এ.সি.সি.) শাবগী প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব (পি.এল.আই.) স্কিমগী সরকারনা মে ১২, ২০২১দা অয়াবা পীখি। বেত্তরীগী মমল হন্থরকপনা ইলেক্ত্রিক গারি শাবগী অচঙবা শেনফমদা হন্থহল্লক্কনি।
৩) ইলেক্ত্রিক গারিশিং অসিবু লুপা করোর ২৫,৯৩৮গী বজেৎকী তেংবাংগা লোয়ননা চহি ৫গীদমক্তা সেপ্তেম্বর ১৫, ২০২১দা অয়াবা পীখিবা ওতোমোবিল অসুং ওতো কম্পোনেন্তকী প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব (পি.এল.আই.) স্কিমগী মনুং চল্লি।
৪) ইলেক্ত্রিক গারিগী জি.এস.তি.বু ১২%দগী ৫%দা হন্থখি; ইলেক্ত্রিক গারিশিংগী চার্জিং স্তেসন/চার্জরশিংগী জি.এস.তি.সু ১৮%দগী ৫%দা হন্থখি।
৫) রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱে মন্ত্রালয় (এম.ও.আর.তি.ঐচ.)না বেত্তরীনা চলায়বা গারিশিংদা অশংবা মচুগী নম্বর প্লেত পীগনি অমসুং পর্মিতকী তঙাই ফদবা লৈবদগী কোকহনগনি লাউথোকখি।
৬) এম.ও.আর.তি.ঐচ.না রাজ্যশিংনা ই.ভি.দগী রোদ তেক্স লৌদনবা নোতিফিকেসন থোকখি অমসুং মসিনা মরম ওইরগা ই.ভি.শিংগী ইনিসিএল কোস্ত হন্থহনবদা অমুক তেংবাংগনি।
লৈবাক শিনবা থুংবগী রাজ্যশিংগী ই-কারশিং য়াওনা ইলেক্ত্রিক গারিশিংগীদমক্তা হৌজিক লৈরিবা ই-চার্জিং স্তেসনগী মশিং এনেক্সর ২দা পীরি।
এনেক্সর ১
ভারতকী রাজ্যশিংদা ১৪/৭/২০২২ ফাওবদা চেল্লিবা ই-গারিশিংগী মশিং -
মথং মনাও
রাজ্য
অপুনবা ইলেক্ত্রিক গারি মশিং
অপুনবা নন-ইলেক্ত্রিক গারি মশিং
অপুনবা
১
অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎ
১৬২
১,৪৬,৯৪৫
১,৪৭,১০৭
২
অরুনাচল প্রদেশ
২০
২,৫২,৯৬৫
২,৫২,৯৮৫
৩
অসম
৬৪,৭৬৬
৪৬,৭৭,০৫৩
৪৭,৪১,৮১৯
৪
বিহার
৮৩,৩৩৫
১,০৪,০৭,০৭৮
১,০৪,৯০,৪১৩
৫
চান্দিগর
২,৮১২
৭,৪৬,৮৮১
৭,৪৯,৬৯৩
৬
ছতিসগর
২০,৯৬৬
৬৮,৩৬,২০০
৬৮,৫৭,১৬৬
৭
দিল্লী
১,৫৬,৩৯৩
৭৬,৮৫,৬০০
৭৮,৪১,৯৯৩
৮
গোৱা
৩,৮৭০
১০,৭১,৫৭০
১০,৭৫,৪৪০
৯
গুজরাত
৪৫,২৭২
২,০৬,০৫,৪৮৪
২,০৬,৫০,৭৫৬
১০
হরিয়ানা
৩৭,০৩৫
১,০৭,৭৮,২৭০
১,০৮,১৫,৩০৫
১১
হিমাচল প্রদেশ
১,১৭৫
১৯,৬৪,৭৫৪
১৯,৬৫,৯২৯
১২
জম্মু অমসুং কশ্মির
২,৯৪১
১৮,৬৯,৯৬২
১৮,৭২,৯০৩
১৩
ঝার্খন্দ
১৬,৮১১
৬৪,৮৬,৯৩৭
৬৫,০৩,৭৪৮
১৪
কর্নাতকা
১,২০,৫৩২
২,৬৮,৭০,৩০৩
২,৬৯,৯০,৮৩৫
১৫
কেরলা
৩০,৭৭৫
১,৫৭,৭৪,০৭৮
১,৫৮,০৪,৮৫৩
১৬
লদাখ
২৬
৩৮,৩০২
৩৮,৩২৮
১৭
মহারাস্ত্রা
১,১৬,৬৪৬
৩,১০,৫৮,৯৯০
৩,১১,৭৫,৬৩৬
১৮
মনিপুর
৫৮৬
৪,৯৯,৩২৪
৪,৯৯,৯১০
১৯
মেঘালয়
৪৯
৪,৫৯,০০১
৪,৫৯,০৫০
২০
মিজোরম
২১
৩,১৫,৬২৬
৩,১৫,৬৪৭
২১
নাগালেন্দ
৫৮
৩,৩৯,১২৯
৩,৩৯,১৮৭
২২
ওরিশা
২৩,৩৭১
৯৮,৪৫,০৭৩
৯৮,৬৮,৪৪৪
২৩
পুদুচেরী
২,১৪৯
১২,১৩,৭৩৫
১২,১৫,৮৮৪
২৪
পঞ্জাব
১৪,৮০৪
১,২৪,৬৩,০১৯
১,২৪,৭৭,৮২৩
২৫
রাজস্থান
৮১,৩৩৮
১,৭৩,২৭,৩৮৮
১,৭৪,০৮,৭২৬
২৬
সিক্কিম
২১
৯৭,১৮৯
৯৭,২১০
২৭
তমিল নাদু
৮২,০৫১
২,৯৮,৪২,৩৭৬
২,৯৯,২৪,৪২৭
২৮
ত্রিপুরা
৯,২৬২
৬,৫০,০২৬
৬,৫৯,২৮৮
২৯
দি.এন.ঐচ. অমসুং দি.দি.গী য়ু.তি.
১৮৩
৩,০৭,৬৭১
৩,০৭,৮৫৪
৩০
উত্তরাখন্দ
৩১,০০৮
৩৩,১২,০৪১
৩৩,৪৩,০৪৯
৩১
উত্তর প্রদেশ
৩,৩৭,১৮০
৪,০০,৯২,৪৯০
৪,০৪,২৯,৬৭০
৩২
নোংচুপ বেঙ্গোল
৪৮,৭৬৭
১,৪১,৩৪,১৭১
১,৪১,৮২,৯৩৮
অপুনবা মশিং
১৩,৩৪,৩৮৫
২৭,৮১,৬৯,৬৩১
২৭,৯৫,০৪,০১৬
খঙজিনগদবাঃ
১) অকুপ্পা মরোলশিং অসিদি সেন্ত্রেলাইজ বাহন ৪গী মখা পোনবা দিজিতাইজ তৌরবা ভেহিকল রেকোর্দকী মতুং ইনবনি।
২) অন্ধ্র প্রদেশ, মধ্য প্রদেশ, তেলঙ্গানা অমসুং লক্ষদ্বীপকী মপুং ওইবা দেতাশিং বাহন৪দা লৈতবনা এনেক্সর মনুং চন্দ্রে।
এনেক্সর ২
এফ.এ.এম.ই. ইন্দিয়া স্কিমগী অহানবা ফেজকী মখাদাঃ হেভী ইন্দস্ত্রীজ মন্ত্রালয়না ই.ভি. চার্জিং স্তেসন ৫২০গী অয়াবা পীখ্রে অমসুং মসিদগী চার্জিং স্তেসন ৪৭৯দি মখাদা পীবগুম্না জুলাই ১, ২০২২ ফাওবদা খিনখ্রে।
রাজ্য/য়ু.তি.
চার্জিং স্তেসন
হাইৱে
চার্জিং স্তেসন
চান্দিগর
৪৮
দিল্লী-চান্দিগর
২৪
দিল্লী
৯৪
মুম্বাই-পুনে
১৭
রাজস্থান
৪৯
দিল্লী-জয়পুর-আগ্রা
৩১
কর্নাতকা
৬৫
জয়পুর দিল্লী হাইৱে
৯
ঝার্খন্দ
৩০
উত্তর প্রদেশ
১৬
গোৱা
৩০
তেলঙ্গানা
৫৭
হিমাচল প্রদেশ
৯
অপুনবা
৩৯৮
৮১
এফ.এ.এম.ই. ইন্দিয়া স্কিমগী অনিশুবা ফেজকী মখাদাঃ হেভী ইন্দস্ত্রীজ মন্ত্রালয়না রাজ্য/য়ু.তি. ২৫ শিনবা থুংবগী ই.ভি. চার্জিং স্তেসন ২৮৭৭গী অয়াবা পীখ্রে। মসিদগী চার্জিং স্তেসন ৫০দি জুলাই ১, ২০২২ ফাওবদা খিনখ্রে।
রাজ্য
অয়াবা পীরবা ই.ভি. চার্জিং স্তেসন মশিং
মহারাস্ত্রা
৩১৭
আন্ধ্র প্রদেশ
২৬৬
তমিল নাদু
২৮১
গুজরাত
২৭৮
উত্তর প্রদেশ
২০৭
রাজস্থান
২০৫
কর্নাতকা
১৭২
মধ্য প্রদেশ
২৩৫
নোংচুপ বেঙ্গল
১৪১
তেলঙ্গানা
১৩৮
কেরলা
২১১
দিল্লী
৭২
চান্দিগর
৭০
হরিয়ানা
৫০
মেঘালয়
৪০
বিহার
৩৭
সিক্কিম
২৯
জম্মু অমসুং কশ্মির
২৫
ছতিসগর
২৫
অসম
২০
ওরিশা
১৮
উত্তরাখন্দ
১০
পুদুচেরী
১০
অন্দমান অমসুং নিকোবার (পোর্ত ব্লাইর)
১০
হিমাচল প্রদেশ প্রদেশ
১০
অপুনবা
২৮৭৭
এম.ঐচ.আই.না এক্সপ্রেসৱে ৯ অমসুং হাইৱে ১৬তা ই.ভি. চার্জিং স্তেসন ১৫৭৬কী অয়াবা পীখ্রে। অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা পীরিঃ
মথং মনাও
এক্সপ্রেসৱে
অয়াবা পীরবা ই.ভি. চার্জিং স্তেসন
১
মুম্বাই-পুনে
১০
২
অহমেদবাদ-ভদোদরা
১০
৩
দিল্লী অগ্রা য়মুনা
২০
৪
বেঙ্গালুরু মৈসুরু
১৪
৫
বেঙ্গালুরু-চেন্নৈ
৩০
৬
সুরত-মুম্বাই
৩০
৭
আগ্রা-লখনৌ
৪০
৮
ইস্তর্নে পেরিফরেল (এ.)
১৪
৯
হাইদ্রবাদ (ও.আর.আর.)
১৬
মথং মনাও
হাইৱে
অয়াবা পীরবা ই.ভি. চার্জিং স্তেসন
১
দিল্লী-শ্রীনগর
৮০
২
দিল্লী-কোলকাতা
১৬০
৩
আগ্রা-নাগপুর
৮০
৪
মীরত্তগী গঙ্গোত্রী ধাম ফাওবা
৪৪
৫
মুম্বাই-দিল্লী
১২৪
৬
মুম্বাই-পানাজী
৬০
৭
মুম্বাই – নাগপুর
৭০
৮
মুম্বাই - বেঙ্গালুরু
১০০
৯
কোলকাতা - ভুবনেশ্বর
৪৪
১০
কোলকাতা - নাগপুর
১২০
১১
কোলকাতা – গেংতোক
৭৬
১২
চেন্নৈ-ভুবনেশ্বর
১২০
১৩
চেন্নৈ – ত্রিবান্দ্রম
৭৪
১৪
চেন্নৈ-বেল্লারী
৬২
১৫
চেন্নৈ - নাগপুর
১১৪
১৬
মঙ্গলদাই – ৱাক্রো
৬৪
১৫৭৬
১/১/২০২২ ফাওবদা ই.ভি. চার্জিং ফেসিলিতী লৈরবা রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী রিতেল আউতলেত (আর.ও.এস.) মশিং
রাজ্য/য়ু.তি.
ই.ভি. চার্জিং ফেসিলিতী লৈরবা রিতেল আউতলেত (আর.ও.এস.)
আন্ধ্র প্রদেশ
৬৫
অরুনাচল প্রদেশ
৪
অসম
১৯
বিহার
২৬
চান্দিগর
৪
ছতিসগর
৫১
দিল্লী
৬৬
গোৱা
১৭
গুজরাত
৮৭
হরিয়ানা
১১৪
হিমাচল প্রদেশ
১৩
ঝার্খন্দ
২২
জম্মু অসুং কশ্মির
৩
কর্নাতকা
১০০
কেরলা
৩৯
লেহ
২
মধ্য প্রদেশ
১৬৭
মহারাস্ত্রা
৮৮
মনিপুর
১
মেঘালয়
৩
নাগালেন্দ
২
ওরিশা
২৬
পোন্দিচেরী
২
পঞ্জাব
৪১
রাজস্থান
১৭৪
তমিল নাদু
৭৬
তেলঙ্গানা
১১২
ত্রিপুরা
৩
উত্তর প্রদেশ
১২৮
উত্তরাখন্দ
১০
নোংচুপ বেঙ্গোল
৭১
অপুনবা মশিং
১৫৩৬
ৱারোল অসি হেভী ইন্দস্ত্রীগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী কৃশন পাল গুর্জরনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম অইনা পীখিবনি।

Ministry of Heavy Industries
Over 13 lakh Electric Vehicles in use in India;
Centre is taking a number of steps to promote use of electric vehicles in India
19 JUL 2022 4:24PM by PIB Delhi
India has a total of 13, 34, 385 Electric Vehicles and 27,81,69,631 non-Electric Vehicle in use. The e-vahan portal (Ministry of Road Transport and Highways), the detailed list of electric vehicles and total vehicles on roads of India, state/UT-wise is at ANNEXURE-I.
Following steps have been taken by the Government to promote the use of electric vehicles in India including Maharashtra, Dadar and Nagar Haveli, Daman & Diu and Lakshadweep State/UT :
1) The Faster Adoption and Manufacturing of (Hybrid &) Electric Vehicles in India (FAME India) Scheme in 2015 with an aim to reduce dependency on fossil fuel and to address issues of vehicular emissions. At present, Phase-II of FAME India Scheme is being implemented for a period of 5 years w.e.f. 01stApril, 2019 with a total budgetary support of Rs. 10,000 crores.
2) The Government on 12th May, 2021 approved a Production Linked Incentive (PLI) scheme for manufacturing of Advanced Chemistry Cell (ACC) in the country in order to bring down prices of battery in the country. Drop in battery price will result in cost reduction of electric vehicles.
3) Electric Vehicles are covered under Production Linked Incentive (PLI) scheme for Automobile and Auto Components, which was approved on 15th September 2021 with a budgetary outlay of Rs. 25,938 crore for a period of five years.
4) GST on electric vehicles has been reduced from 12% to 5%; GST on chargers/ charging stations for electric vehicles has been reduced from 18% to 5%.
5) Ministry of Road Transport & Highways (MoRTH) announced that battery-operated vehicles will be given green license plates and be exempted from permit requirements.
6) MoRTH issued a notification advising states to waive road tax on EVs, which in turn will help reduce the initial cost of EVs.
The details of number of e-charging stations currently available for electric vehicles including e-cars across the country, State-wise is at ANNEXURE-II.
ANNEXURE-I
The number of electric vehicles currently being used on the roads of India, State wise as on
14-07-2022
Sr. No.
State Name
Total Electric Vehicle
Total Non-Electric Vehicle
Total
1
Andaman & Nicobar Island
162
1,46,945
1,47,107
2
Arunachal Pradesh
20
2,52,965
2,52,985
3
Assam
64,766
46,77,053
47,41,819
4
Bihar
83,335
1,04,07,078
1,04,90,413
5
Chandigarh
2,812
7,46,881
7,49,693
6
Chhattisgarh
20,966
68,36,200
68,57,166
7
Delhi
1,56,393
76,85,600
78,41,993
8
Goa
3,870
10,71,570
10,75,440
9
Gujarat
45,272
2,06,05,484
2,06,50,756
10
Haryana
37,035
1,07,78,270
1,08,15,305
11
Himachal Pradesh
1,175
19,64,754
19,65,929
12
Jammu and Kashmir
2,941
18,69,962
18,72,903
13
Jharkhand
16,811
64,86,937
65,03,748
14
Karnataka
1,20,532
2,68,70,303
2,69,90,835
15
Kerala
30,775
1,57,74,078
1,58,04,853
16
Ladakh
26
38,302
38,328
17
Maharashtra
1,16,646
3,10,58,990
3,11,75,636
18
Manipur
586
4,99,324
4,99,910
19
Meghalaya
49
4,59,001
4,59,050
20
Mizoram
21
3,15,626
3,15,647
21
Nagaland
58
3,39,129
3,39,187
22
Odisha
23,371
98,45,073
98,68,444
23
Puducherry
2,149
12,13,735
12,15,884
24
Punjab
14,804
1,24,63,019
1,24,77,823
25
Rajasthan
81,338
1,73,27,388
1,74,08,726
26
Sikkim
21
97,189
97,210
27
Tamil Nadu
82,051
2,98,42,376
2,99,24,427
28
Tripura
9,262
6,50,026
6,59,288
29
UT of DNH and DD
183
3,07,671
3,07,854
30
Uttarakhand
31,008
33,12,041
33,43,049
31
Uttar Pradesh
3,37,180
4,00,92,490
4,04,29,670
32
West Bengal
48,767
1,41,34,171
1,41,82,938
Grand Total
13,34,385
27,81,69,631
27,95,04,016
Note:-
1. The details given are for the digitized vehicle records as per centralized Vahan4.
2. The complete data of Andhra Pradesh, Madhya Pradesh, Telangana, and Lakshadweep is not available in Vahan4 hence they are not included.
ANNEXURE-II
Under Phase-I of FAME India Scheme – Ministry of Heavy Industries has sanctioned520 EV Charging Stations out of which 479 charging stations have been installed as on 01stJuly, 2022 as follows:
State/ UT
Charging Stations
Highway
Charging Stations
Chandigarh
48
Delhi -Chandigarh
24
Delhi
94
Mum-Pune
17
Rajasthan
49
Delhi- Jaipur- Agra
31
Karnataka
65
Jaipur-Delhi Highway
9
Jharkhand
30
Uttar Pradesh
16
Goa
30
Telangana
57
Himachal Pradesh
9
Total
398
81
Under Phase-II of FAME India Scheme:
Ministry of Heavy Industries has sanctioned 2877 EV Charging Stations in 68 cities across 25 states/UTs. Out of which 50 charging stations have been installed as on 01stJuly, 2022.
State
No. of EV chargers sanctioned
Maharashtra
317
Andhra Pradesh
266
Tamil Nadu
281
Gujarat
278
Uttar Pradesh
207
Rajasthan
205
Karnataka
172
Madhya Pradesh
235
West Bengal
141
Telangana
138
Kerala
211
Delhi
72
Chandigarh
70
Haryana
50
Meghalaya
40
Bihar
37
Sikkim
29
Jammu & Kashmir
25
Chhattisgarh
25
Assam
20
Odisha
18
Uttarakhand
10
Puducherry
10
Andaman and Nicobar (Port Blair)
10
Himachal Pradesh
10
Total
2877
MHI has sanctioned 1576 EV Charging Stations across 9 Expressways & 16 Highways. Details are as specified below:
Sl. No
Expressways
EV Charging Stations Sanctioned
1
Mumbai - Pune
10
2
Ahmadabad - Vadodara
10
3
Delhi Agra Yamuna
20
4
Bengaluru Mysore
14
5
Bangaluru-Chennai
30
6
Surat-Mumbai
30
7
Agra-Lucknow
40
8
Eastern Peripheral (A)
14
9
Hyderabad ORR
16
Sl. No
Highways
EV Charging Stations Sanctioned
1
Delhi - Srinagar
80
2
Delhi – Kolkata
160
3
Agra - Nagpur
80
4
Meerut to Gangotri Dham
44
5
Mumbai - Delhi
124
6
Mumbai-Panaji
60
7
Mumbai - Nagpur
70
8
Mumbai - Bengaluru
100
9
Kolkata - Bhubaneswar
44
10
Kolkata - Nagpur
120
11
Kolkata - Gangtok
76
12
Chennai-Bhubaneswar
120
13
Chennai - Trivendram
74
14
Chennai-Ballary
62
15
Chennai - Nagpur
114
16
Mangaldai - Wakro
64
1576
State/UT No. of Retail Outlets (Ros) where EV Charging facility is available as on 1.1.2022
State/UT
No of RO's where EV Charging Facility available
Andhra Pradesh
65
Arunachal Pradesh
4
Assam
19
Bihar
26
Chandigarh
4
Chhattisgarh
51
Delhi
66
Goa
17
Gujarat
87
Haryana
114
Himachal Pradesh
13
Jharkhand
22
J&K
3
Karnataka
100
Kerala
39
Leh
2
Madhya Pradesh
167
Maharastra
88
Manipur
1
Meghalaya
3
Nagaland
2
Odisha
26
Pondicherry
2
Punjab
41
Rajasthan
174
Tamil Nadu
76
Telangana
112
Tripura
3
Uttar Pradesh
128
Uttarakhand
10
West Bengal
71
Grand Total
1536
This information was given by the Minister of State for Heavy Industries Shri Krishan Pal Gurjar in a written reply in the Lok Sabha today.