প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
দেওঘৰ বিমান বন্দৰৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ পূৰ্ণ পাঠ
12 JUL 2022 4:44PM by PIB Guwahati
ঝাৰখণ্ডৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী ৰমেশ বাইছজী, মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী হেমন্ত চোৰেনজী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাৰ মোৰ সহকৰ্মী শ্ৰী জ্যোতিৰাদিত্য সিন্ধিয়াজী, ঝাৰখণ্ড চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী, সাংসদ নিশিকান্তজী, অন্যান্য সাংসদ আৰু বিধায়কসকল, মহিলা আৰু ভদ্ৰলোকসকল,
বাবা ধামলৈ অহাৰ পিছত সকলোৰে মন প্ৰসন্ন হৈ পৰে। আজি আমি সকলোৱে দেওঘৰৰ পৰা ঝাৰখণ্ডৰ উন্নয়নত গতি প্ৰদান কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছোঁ। বাবা বৈদ্যনাথৰ আশীৰ্বাদত আজি ১৬,০০০ কোটিতকৈও অধিক মূল্যৰ প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰা হৈছে নাইবা আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। এই প্ৰকল্পবোৰে ঝাৰখণ্ডৰ আধুনিক সংযোগ, শক্তি, স্বাস্থ্য, বিশ্বাস আৰু পৰ্যটনক যথেষ্ট গতি প্ৰদান কৰিব। আমি দীৰ্ঘদিন ধৰি দেওঘৰ বিমান বন্দৰ আৰু দেওঘৰ এইমছৰ সপোন দেখিছিলোঁ। এই সপোনো এতিয়া বাস্তৱায়িত হৈছে।
বন্ধুসকল,
এই প্ৰকল্পসমূহে কেৱল যে ঝাৰখণ্ডৰ লাখ লাখ লোকৰ জীৱনেই সহজ কৰি তুলিব তেনে নহয়, ব্যৱসায়, বাণিজ্য, পৰ্যটন, নিযুক্তি আৰু স্ব-নিয়োজনৰ বাবে বহুতো নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰা হ'ব। এই সকলো উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ বাবে মই ঝাৰখণ্ডৰ সকলো লোকক অভিনন্দন জনাইছোঁ আৰু শুভেচ্ছা জনাইছোঁ। এই প্ৰকল্পসমূহ ঝাৰখণ্ডত আৰম্ভ কৰা হৈছে, কিন্তু ঝাৰখণ্ডৰ বাহিৰেও বিহাৰ আৰু পশ্চিম বংগৰ বহুতো অঞ্চল প্ৰত্যক্ষভাৱে লাভান্বিত হ'ব। এক প্ৰকাৰে, এই প্ৰকল্পসমূহে পূৱ ভাৰতৰ বিকাশকো গতি প্ৰদান কৰিব।
বন্ধুসকল,
বিগত আঠ বছৰ ধৰি দেশখনে ৰাজ্যসমূহৰ উন্নয়নৰ জৰিয়তে ৰাষ্ট্ৰৰ উন্নয়নৰ দৃষ্টিভংগীৰে কাম কৰি আহিছে। যোৱা আঠ বছৰত ঝাৰখণ্ডক ঘাইপথ, ৰে'লপথ, বায়ুপথ আৰু জলপথৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ প্ৰচেষ্টাতো এই একেই মনোভাৱক সৰ্বাধিক গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। উদ্বোধন কৰা বা আধাৰশিলা স্থাপন কৰা ১৩ টা ঘাইপথ প্ৰকল্পই বিহাৰ আৰু পশ্চিম বংগৰ লগতে দেশৰ বাকী অংশৰ সৈতে ঝাৰখণ্ডৰ যোগাযোগ শক্তিশালী কৰিব। মিৰ্জাচৌকি আৰু ফাৰাক্কাৰ মাজত নিৰ্মাণ কৰা চাৰি লেনৰ ঘাইপথটোৱে সমগ্ৰ সন্থাল পৰগণাক আধুনিক সুবিধা প্ৰদান কৰিব। ৰাঁচী-জামছেদপুৰ ঘাইপথটোৱে এতিয়া ৰাজ্যখনৰ ৰাজধানী আৰু ঔদ্যোগিক চহৰৰ মাজত ভ্ৰমণৰ সময় আৰু পৰিবহন ব্যয় দুয়োটাই যথেষ্ট হ্ৰাস কৰিব। পালমা গুমলা শাখাৰ পৰা ছত্তীশগড়লৈ উন্নত প্ৰৱেশাধিকাৰ থাকিব আৰু পাৰাদীপ বন্দৰ আৰু হালদিয়াৰ পৰা ঝাৰখণ্ডলৈ পেট্ৰ'লিয়াম সামগ্ৰী পৰিবহন কৰাটোও সহজ আৰু সস্তা হ'ব। আজি ৰে'ল নেটৱৰ্কৰ সম্প্ৰসাৰণে সমগ্ৰ অঞ্চলটোত নতুন ৰেল পথ মুকলি কৰিছে আৰু ৰেল পৰিবহণ দ্ৰুত কৰি তুলিছে। এই সকলোবোৰ সুবিধাই ঝাৰখণ্ডৰ ঔদ্যোগিক বিকাশত ইতিবাচক প্ৰভাৱ পেলাব।
বন্ধুসকল,
মই চাৰি বছৰ আগতে দেওঘৰ বিমান বন্দৰৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছিলোঁ। কৰোনাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত অসুবিধা সত্বেও, এই প্ৰকল্পটোত দ্ৰুত প্ৰগতি হৈছে আৰু আজি ঝাৰখণ্ডে দ্বিতীয় বিমান বন্দৰ লাভ কৰিছে। দেওঘৰ বিমান বন্দৰে প্ৰতি বছৰে প্ৰায় পাঁচ লাখ যাত্ৰী কঢ়িয়াব পাৰিব। ই বহু লোকৰ বাবে বাবাৰ 'দৰ্শন' কৰাটো সহজ কৰি তুলিব।
বন্ধুসকল,
জ্যোতিৰাদিত্যজীয়ে উল্লেখ কৰাৰ দৰে হাৱাই চেন্দেল পিন্ধা লোক সকলেও যাতে বিমান ভ্ৰমণ উপভোগ কৰিব পাৰে তাৰ চিন্তাৰে আমাৰ চৰকাৰে উড়ান আঁচনি আৰম্ভ কৰিছিল । আজি সমগ্ৰ দেশতে চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ লাভালাভ দেখা গৈছে। উড়ান আঁচনিৰ অধীনত, যোৱা পাঁচ-ছয় বছৰত ৭০ টাতকৈও অধিক নতুন স্থানক বিমান বন্দৰ, হেলিপোৰ্ট বা পানীৰ এৰোড্ৰমৰ সৈতে সংযোজিত কৰা হৈছে। আজি, সাধাৰণ নাগৰিকে ৪০০ৰো অধিক নতুন পথত বিমান ভ্ৰমণৰ সুবিধা উপভোগ কৰি আছে। এতিয়ালৈকে এক কোটি যাত্ৰীয়ে উড়ান আঁচনিৰ অধীনত অতি কম খৰচত বিমান ভ্ৰমণ ব্যৱহাৰ কৰিছে। ইয়াৰ মাজত লাখ লাখ লোক আছে যিয়ে প্ৰথমবাৰৰ বাবে বিমান বন্দৰ দেখিছিল আৰু প্ৰথমবাৰৰ বাবে বিমানত উঠিছিল। মোৰ দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত ভাই-ভনীসকল, যিসকলে যাতায়াতৰ বাবে বাছ আৰু ৰেলপথৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিছিল, তেওঁলোকে এতিয়া বিমানত চিট বেল্ট পিন্ধিবলৈ শিকিছে। মই সুখী যে আজি দেওঘৰৰ পৰা কলকাতালৈ বিমান আৰম্ভ হৈছে। ৰাঁচী, পাটনা আৰু দিল্লীৰ বাবে অতি সোনকালে বিমান চলাচল আৰম্ভ কৰাৰ প্ৰচেষ্টাও চলি আছে। দেওঘৰৰ পিছত, বোকাৰো আৰু দুমকাত বিমান বন্দৰ নিৰ্মাণৰ কাম চলি আছে। অৰ্থাৎ অদূৰ ভৱিষ্যতে ঝাৰখণ্ডত সংযোগ উন্নত হ'ব।
বন্ধুসকল,
সংযোগৰ লগতে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে দেশৰ বিশ্বাস আৰু আধ্যাত্মিকতাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত গুৰুত্বপূৰ্ণ স্থানসমূহত উন্নত সুবিধাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। বাবা বৈদ্যনাথ ধামতো প্ৰসাদ আঁচনিৰ অধীনত আধুনিক সুবিধাসমূহ সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে। যেতিয়া এক সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰে কাম কৰা হয়, তেতিয়া সমাজ আৰু খণ্ডৰ প্ৰতিটো শ্ৰেণীয়ে পৰ্যটনৰ ৰূপত উপাৰ্জনৰ নতুন উপায় লাভ কৰে। জনজাতীয় অঞ্চলত এনে ধৰণৰ আধুনিক সুবিধাই এই অঞ্চলসমূহৰ ভাগ্য সলনি কৰিবলৈ গৈ আছে।
বন্ধুসকল,
গেছ-আধাৰিত অৰ্থনীতিৰ দিশত দেশৰ প্ৰচেষ্টাই যোৱা আঠ বছৰত ঝাৰখণ্ডকো যথেষ্ট লাভান্বিত কৰিছে। পূৱ ভাৰতত যিধৰণৰ আন্তঃগাঁথনি আছিল তাৰ বাবে গেছ-আধাৰিত জীৱন আৰু উদ্যোগ ইয়াত অসম্ভৱ বুলি গণ্য কৰা হৈছিল। কিন্তু প্ৰধানমন্ত্ৰী উৰ্জা গংগা যোজনাই পুৰণি প্ৰতিচ্ছবি সলনি কৰিছে। আমি অভাৱক সুযোগলৈ পৰিৱৰ্তন কৰিবলৈ কেইবাটাও নতুন যুগান্তকাৰী সিদ্ধান্ত লৈছো। আজি বোকাৰো-আংগুল শাখাৰ উদ্বোধনে ঝাৰখণ্ড আৰু উৰিষ্যাৰ ১১ খন জিলাত মহানগৰ গেছ বিতৰণ নেটৱৰ্ক সম্প্ৰসাৰিত কৰিব। ই কেৱল পাইপৰ জৰিয়তে ঘৰত সস্তা গেছ প্ৰদান নকৰে, চিএনজি আধাৰিত পৰিবহন, বিদ্যুৎ, আৰু সাৰ, ইস্পাত, খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, শীতল ভঁৰাল আদিকে ধৰি বহুতো উদ্যোগেও গতি লাভ কৰিব।
বন্ধুসকল,
আমি সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস আৰু সবকা প্ৰয়াসৰ মন্ত্ৰ অনুসৰণ কৰি আছোঁ। আন্তঃগাঁথনিত বিনিয়োগ কৰি উন্নয়ন, নিযুক্তি আৰু স্ব-নিয়োজনৰ নতুন পথ আৱিষ্কাৰ কৰা হৈছে। আমি উচ্চাকাংক্ষী জিলাসমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব দি উন্নয়নৰ আকাংক্ষাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছোঁ। ইয়াৰ ফলস্বৰূপে আজি ঝাৰখণ্ডৰ বহুতো জিলাই সুবিধা লাভ কৰিছে। আমাৰ চৰকাৰে কঠিন বুলি বিবেচিত অঞ্চলসমূহ, বন আৰু পৰ্বতৰে আৱৰি থকা জনজাতীয় অঞ্চলবোৰৰ প্ৰতি বিশেষ মনোযোগ দি আছে। স্বাধীনতাৰ ইমান দশকৰ পিছত বিদ্যুৎ লাভ কৰা ১৮,০০০ খন গাঁৱৰ বেছিভাগেই দুৰ্গম অঞ্চলৰ আছিল। ভাল ৰাস্তাৰ পৰা যিবোৰ অঞ্চল বঞ্চিত আছিল, তাতো গ্ৰাম্য, জনজাতীয় আৰু দুৰ্গম অঞ্চলৰ অংশ সৰ্বাধিক আছিল। যোৱা আঠ বছৰত দুৰ্গম অঞ্চলবোৰত গেছ আৰু পানীৰ সংযোগ প্ৰদান কৰাৰ বাবে মিছন মোডত কাম আৰম্ভ হৈছে। আমি সকলোৱে দেখিছোঁ যে আগতে কিদৰে উন্নত স্বাস্থ্য সুবিধাসমূহ কেৱল ডাঙৰ চহৰতহে সীমাবদ্ধ আছিল। এতিয়া ঝাৰখণ্ডৰ লগতে বিহাৰ আৰু পশ্চিম বংগৰ বৃহৎ জনজাতীয় অঞ্চলত এইমছৰ আধুনিক সুবিধা উপলব্ধ। এই সকলোবোৰ প্ৰকল্পই প্ৰমাণ কৰে যে যেতিয়া আমি জনসাধাৰণৰ সুবিধাৰ বাবে পদক্ষেপ লওঁ, তেতিয়া ৰাষ্ট্ৰৰ সম্পদ সৃষ্টি হয় আৰু উন্নয়নৰ বাবে নতুন সুযোগো সৃষ্টি হয়। এয়া হৈছে প্ৰকৃত বিকাশ। আমি একেলগে এনে বিকাশৰ গতি ত্বৰান্বিত কৰিব লাগিব। আকৌ এবাৰ, মই ঝাৰখণ্ডক বহুত অভিনন্দন জনাইছোঁ। মই আপোনালোকক শুভকামনা জনাইছোঁ। বহুত ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of Deoghar Airport
12 JUL 2022 4:44PM by PIB Delhi
Governor of Jharkhand Shri Ramesh Bais ji, Chief Minister Shri Hemant Soren ji, my colleague in the Union Cabinet Shri Jyotiraditya Scindia ji, Ministers of the Government of Jharkhand, MP Nishikant ji, other MPs and MLAs, ladies and gentlemen,
Everyone feels pleased after visiting Baba Dham. Today all of us are privileged to give an impetus to the development of Jharkhand from Deoghar. With the blessings of Baba Baidyanath, today projects worth more than 16,000 crores have been either inaugurated or their foundation stones have been laid. These are going to give a lot of impetus to Jharkhand's modern connectivity, energy, health, faith and tourism. We had dreamt of Deoghar Airport and Deoghar AIIMS for a long time. This dream is also being realized now.
Friends,
These projects will not only make life easier for lakhs of people of Jharkhand, many new opportunities will be created for business, trade, tourism, employment and self-employment. I congratulate and extend my best wishes to all the people of Jharkhand for all these development projects. These projects are being launched in Jharkhand, but many areas of Bihar and West Bengal, apart from Jharkhand, will also be directly benefited. In a way, these projects will also give impetus to the development of eastern India.
Friends,
The country has been working with this approach of development of the nation through the development of the states for the last eight years. The same spirit has been paramount in the last eight years in our endeavor to connect Jharkhand with highways, railways, airways and waterways. The 13 highway projects that have been either inaugurated or their foundation stones have been laid will strengthen Jharkhand's connectivity with Bihar and West Bengal as well as with the rest of the country. The four-lane highway being built between Mirzachowki and Farakka will provide modern facilities to the entire Santhal Pargana. The Ranchi-Jamshedpur highway will now significantly reduce both the travel time and the cost of transport between the state’s capital and the industrial city. There will be better access to Chhattisgarh from the Palma Gumla section and transporting petroleum products to Jharkhand from Paradip Port and Haldia will also become easier and cheaper. The expansion in the rail network today has also opened avenues for new trains across the region and making rail transport faster. All these facilities will have a positive impact on the industrial development of Jharkhand.
Friends,
I was privileged to lay the foundation stone of Deoghar airport four years ago. Despite the difficulties in the wake of Corona, rapid progress was made on this project and today Jharkhand is getting a second airport. Deoghar airport will be able to handle about five lakh passengers every year. This will make it easier for many people to have ‘darshan’ of Baba.
Friends,
As Jyotiraditya ji was mentioning that our government launched the UDAN scheme with this thinking that even those wearing Hawai Chappals could enjoy air travel. Today the benefits of the efforts of the government are visible across the country. Under the UDAN scheme, more than 70 new places have been either connected with airports, heliports or water aerodromes in the last five-six years. Today, ordinary citizens are enjoying the air travel facility on more than 400 new routes. So far one crore passengers have used air travel at very low cost under the UDAN scheme. There are millions of them who saw the airport for the first time and boarded the plane for the first time. My poor and middle class brothers and sisters, who once depended on buses and railways for commuting, have now learned to wear a seat belt in airplanes. I am happy that today the flight from Deoghar to Kolkata has started. Efforts are also on to start flights for Ranchi, Patna and Delhi at the earliest. After Deoghar, work is underway on the construction of airports in Bokaro and Dumka. That is, connectivity in Jharkhand is going to be better in the near future.
Friends,
Along with connectivity, the central government is also emphasizing on better facilities at important places related to faith and spirituality of the country. In Baba Baidyanath Dham too, modern facilities have been expanded under the PRASAD scheme. When work is done with a holistic approach, then every section of the society and sector gets new means of income in the form of tourism. Such modern facilities in the tribal area are going to change the fate of this area.
Friends,
The country’s efforts towards a gas-based economy have also benefited Jharkhand greatly in the last eight years. The gas-based life and industry was considered impossible here given the kind of infrastructure that was in place in eastern India. But the Pradhan Mantri Urja Ganga Yojana is changing the old image. We are making a number of new landmark decisions to turn scarcity into opportunities. The inauguration of the Bokaro-Angul section today will expand the city gas distribution network in 11 districts of Jharkhand and Odisha. This will not only provide cheaper gas from pipes in the homes, CNG based transport, electricity, and many industries, including fertilizers, steel, food processing, cold storage etc. will also get impetus.
Friends,
We are following the mantra of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas. New avenues of development, employment and self-employment are being discovered by investing in infrastructure. We have laid emphasis on aspiration for development by focusing on aspirational districts. Today many districts of Jharkhand are getting the benefit as a result of this. Our government is paying special attention to the areas considered difficult, to the tribal areas surrounded by forests and mountains. Most of the 18,000 villages which received electricity after so many decades of independence were from inaccessible areas. The share of rural, tribal and inaccessible areas was the highest even in the areas which were deprived of good roads. Work on mission mode has begun to provide gas and water connections in the inaccessible areas in the last eight years. We all have seen how earlier better health facilities were limited to big cities only. Now the modern facilities of AIIMS are available to large tribal areas of Bihar and West Bengal along with Jharkhand. All these projects are proof that when we take steps for the convenience of the people, then the wealth of the nation is created and new opportunities for development are also created. This is true development. Together we have to accelerate the pace of such development. Once again, I congratulate Jharkhand very much. I wish you all the very best. Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.