Ministry of Education
Union Education Minister Shri Dharmendra Pradhan visits IIT Hyderabad, inaugurates a slew of facilities for strengthening research, innovation and entrepreneurship
Shri Dharmendra Pradhan said IIT Hyderabad will play a major role in building brand India globally, calls upon IITH to establish a world class skill development centre for harnessing IR 4.0 and 21st century job market
02 JUL 2022 4:31PM by PIB Delhi
Union Minister for Education and Skill Development Shri Dharmendra Pradhan today inaugurated the state-of-the-art facilities, laid the foundation stone for BVRSCIENT & witnessed a landmark MoU for the first-of-its-kind Greenko School of Sustainable Science & Technology at IIT Hyderabad.
Delegates from Japan, BoG Chairman Dr BVR Mohan Reddy; Mr SAITO Mitsunori, Chief Representative, JICA, Mr Anil Kumar Chalamalasetty, Chief Executive and Managing Director, Greenko Group; Mr OP Bhatt, Independent Director and Chairman of Board of Directors of Greenko; Prof BS Murty Director, Deans, HoDs, Faculty, Staff & Students of IIT Hyderabad also attended the event.
2022-07-02 16:22:13.7170002022-07-02 16:22:13.7830002022-07-02 16:22:13.8430002022-07-02 16:22:13.881000
The infrastructure inaugurated today is a part of the campus development project under the broader India-Japan collaboration through the JICA. On this occasion, IITH has also exchanged an MoU with English and Foreign Languages University (EFLU) to get support to meander students to accustomed to the foreign languages to be prepared for upcoming global opportunities on the way via various UG & PG programs at IITH with eminent global academic & industrial partners.
Speaking on the occasion, Shri Pradhan said that India is going to play a leading role in the fourth industrial revolution and IIT Hyderabad will play a major role in building brand India globally and in carving out a better and prosperous future, especially during the AmritKaal. We have to fulfil Prime Minister’s vision of an Aatmanirbhar Bharat, he added.
The Minister further said that India cannot be just a consuming nation. We have to innovate and establish our own models for achieving self-sufficiency as well as for furthering global welfare. He urged IIT Hyderabad to redefine its role to fulfil societal needs and also to provide affordable global solutions.
The Minister stated that NEP 2020 is a roadmap to situate India among the top in the new emerging world order. He suggested that IIT Hyderabad must endeavour to provide education & skilling in frontier areas, encourage risk taking, transform job-seekers into job-creators and establish new parameters of excellence.
He said that skilling is a lifelong process and NEP 2020 emphasises on integrating skill development into education system. He suggested IIT Hyderabad and experts from the industry to establish a world-class skill development centre at IITH for harnessing IR 4.0 & 21st century job markets. He expressed his confidence that IITH with its thrust on research and innovation will be a role model for emerging and global economies. The Minister thanked Mr BVR Mohan Reddy from Cyient & Mr Anil Chalamasetty from Greenko for taking responsibility and donating generously for strengthening research activities at IITH and also for placing the institute at the forefront of innovation and entrepreneurship.
Dr BVR Mohan Reddy said that both Entrepreneurship & Climate Change are dear to Minister of Education and it is gratifying to have him on the occasion today. He applauded the steps taken by Ministry of Education towards implementing NEP 2020. He expressed his confidence that world-class facilities at IITH will help in realizing the visionary Prime Minister Shri Narendra Modi’s dream of Aatma Nirbhar Bharat.
Expressing delight on occasion, Prof B S Murty that today we are witnessing the uniqueness of IITH, be it Innovation Park, Research Centre & foundation for upcoming school for innovation & Entrepreneurship and Sustainable Science and Technology. We look forward to continued guidance and support from the ministry to ensure IITH does its best in the field of Innovation, he added.
Brief about the event highlights:
1. Signing of MoU between IITH and Greenko for setting up of Greenko School of Sustainable Science and Technology (GSSST):
Greenko, India’s leading energy transition and industrial decarbonization solutions company, and IIT Hyderabad signed an MoU to launch India’s first dedicated school for sustainable science and technology. The Greenko School of Sustainable Science and Technology (GSSST) aims to plug the rising research, education, and skills gaps caused by the imperatives of sustainable development. The school will be advancing knowledge in these key thrust areas:
• Climate Change Mitigation
• AI & Space Technology
• Energy Transition & Industrial Transformation
• Circular & Regenerative Economy
• ZeroC processes, fuels, materials, and products
• Industrial Ecology and Net Zero Clusters
GSSST will open towards the end of this year and, by June 2023, will induct students for MTech and Ph.D. in sustainable science and technology, followed by BTech programs. The experience gained at GSSST will be replicated at other IITs, engineering colleges, and later at polytechnics and schools. This joint initiative demonstrates the national educational establishment’s endorsement of Greenko’s pioneering initiative to accelerate R&D and contextualize education and skills for sustainable development. Greenko is working in consultation with the Ministry of Education, AICTE, NCERT, and NCVET to ensure GSSST both conforms to and advances learning in sustainable science and technology.
2. Foundation Stone Laying ceremony for the BVR Mohan Reddy School of Innovation and Entrepreneurship:
The school is the first of its kind initiative in collaboration with IIT Hyderabad (IITH) by Cyient Foundation (the CSR arm of Cyient Ltd.) and Shibodhi Foundation (the family foundation of Dr. BVR Mohan Reddy). This initiative aims to nurture and develop world-class innovation and entrepreneurial talent from India in the light of the country’s ambition to become Aatma Nirbhar Bharat. The School will offer a wide range of courses, including Bachelors, Masters, Executive Education, PhD programs, and Certification courses consistent with NEP 2020 and envisions providing the best-in-class academic training and creating an enabling ecosystem to nurture economically and socially impactful techno-entrepreneurial ventures.
3. Inauguration of Technology Innovation Park (TIP):
The TIP building, with a total built-up area of 14313 sqm, consisting of 11 blocks with a G+5 structure, is ready to support the incubation activity at IITH. The motto of IIT Hyderabad is Inventing and Innovating in Technology for Humanity (IITH). The Incubation ecosystem of IITH aims at nurturing ideas and innovations into viable technological and business ventures. The establishment of TIP is a major step forward in strengthening the incubation ecosystem of IITH. To date, IITH has incubated more than 100+ startups and sanctioned more than Rs. 5 crores to startups directly while supporting the startups in raising more than Rs. 50 crores from external sources. So far, the IITH startups have generated more than Rs. 100 crores of revenues and created 800+ jobs.
4. Inauguration of Research Centre Complex (RCC):
The Research Centre Complex (RCC) is a five-storied (G+4) building with an interesting oval shape. The total plinth area of the building is 12,325 Sqm. The objective of the RCC is to house sophisticated labs with high-end research equipment. This building is a part of the JICA collaborative project, which has funded both construction and some of the research equipment. The RCC constitutes 48 labs in total, out of which 16 are wet labs, 20 dry labs, and 2 mega labs on the ground floor with double ceiling height. An animal house is also proposed to be set up in the RCC building to carry out high-end research related to the Biotech/biomedical field.

হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী এজুকেসন মন্ত্রী, শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান্না আই.আই.তি. হাইদ্রবাদতা চৎখ্রে, রিসর্চ, ইন্নোভেসন অমসুং ওন্তোপ্রিনর্শিপ মপাঙ্গল লৈহন্নবা তোঙানবা ফেসিলিতী কয়া শঙ্গাখ্রে
শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান্না আই.আই.তি. হাইদ্রবাদনা মালেমগীদমক্তা ব্রান্দ ইন্দিয়া শাবদা অচৌবা থৌদাং লৌগনি হায়খ্রে, আই.আর. ৪.০ অমসুং ২১শুবা চহি-চাগী জোব মার্কেতকী কান্নবা লৌনবগীদমক্তা মালেমগী থাক্তা লৈবা স্কিল দিভেলপমেন্ত সেন্তর অমা শেম্নবা আই.আই.তি.ঐচ.কী মফমদা হায়খ্রে
02 JUL 2022 4:31PM by PIB Imphal
এজুকেসন অমসুং স্কিল দিভেলপমেন্তকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান্না ঙসি হাইদ্রবাদকী আই.আই.তি.দা হৌজিক্কী মতমগা চুননা চাউখৎলবা ফেসিলিতী কয়া শঙ্গাখ্রে, বি.ভি.আর.এস.সি.আই.ই.এন.তি.গী উরেপ উয়ুং তমখ্রে অমসুং খ্বাইদগী অহানবা মখল অমা ওইরিবা গ্রীনকো স্কুল ওফ সস্তেনেবল সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী মশক থোকপা এম.ও.য়ু. অমসু খুৎয়েক পীনখ্রে।
জাপান্দগী লাকপা দেলিগেত, বি.ও.জি. চেয়রমেন দাঃ বি.ভি.আর. মোহন রেদ্দী; জে.আই.সি.এ.গী চীফ রিপ্রজেন্তেতিব, শ্রী সাইতো মিতসুনোরী; গ্রীনকো গ্রুপকী চীফ একজেক্যুতিব ওফিসর অমসুং মেনেজিং দাইরেক্তর, শ্রী অনিল কুমার চালামালাসেত্তী; গ্রীনকোগী ইন্দিপেন্দেন্ত দাইরেক্তর অমসুং বোর্দ ওফ দাইরেক্তরগী চেয়রমেন, শ্রী ও.পি. ভত; আই.আই.তি. হাইদ্রবাদকী দাইরেক্তর প্রোফঃ বি.এস. মুর্তী, দীন, ঐচ.ও.দি., ফেকলতী, স্তাফ অমসুং মহৈরোইশিংনা ঙসিগী থৌরমদা শরুক য়াখি।
2022-07-02 16:22:13.7170002022-07-02 16:22:13.7830002022-07-02 16:22:13.8430002022-07-02 16:22:13.881000
ঙসি শঙ্গাখিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি জে.আই.সি.এ.গী খুত্থাংদা ভারত-জাপান তেংবাংনবগী মখাদা পায়খৎপা কেম্পস চাউখৎহনবগী প্রোজেক্তকী শরুক অমনি। মালেমগী মশক নাইবা একাদমিক ইন্সতিত্যুসন অমসুং ইন্দস্ত্রীগী পার্ত্নরশিংগা লোয়ননা আই.আই.তি.ঐচ.তা লৈরিবা তোঙানবা য়ু.জি. অমসুং পি.জি. প্রোগ্রামশিংগী খুত্থাংদা মালেমগী তোঙানবা খুদোংচাবা কয়া লাক্কদৌরিবা অসিগীদমক্তা শেম-শাবদা তঙাই ফদবা ফোরেন লোলশিংগী মতাংদা মহৈরোইশিংদা তেংবাংবা ঙম্নবগীদমক্তা ইংলিশ অমসুং ফোরেন লেংগ্বেজ য়ুনিভর্সিতী (ই.এফ.এল.য়ু.)গা লোয়ননা আই.আই.তি}ঐচ.না থৌরম অসিদা এম.ও.য়ু. অমসু লান্নখি।
শ্রী প্রধান্না থৌরমসিদা ৱা ঙাঙবদা ভারতনা মরিশুবা ইন্দস্ত্রীএল রিভোল্যুসন্দা মরু ওইবা থৌদাং য়াগনি অমসুং মালেমগী মাঙদা ব্রান্দ ইন্দিয়া শাবা অমসুং অমৃত কালগী মনুংদা অখন্নবা ওইনা নুংঙাই য়াইফবা তুংগী মতম অমা শেম্বদা মরু ওইবা থৌদাং অমসু আই.আই.তি. হাইদ্রবাদনা লৌগনি হায়না ফোংদোকখি। ঐখোয়না আত্মানির্ভর ভারত ওইবগী প্রধান মন্ত্রীগী মঙলানবুসু মঙফাওনহনগদবনি।
ভারতনা শুপ্নগী কঞ্জ্যুমিং নেসন খক্তমক ওইদুনা লৈবা য়ারোই হায়না মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি। ঐখোয়না ইন্নোভেত তৌদুনা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবগীদমক্তা অমসুং মালেমগী নুংঙাই য়াইফবগী মতৌবু হেন্না ফগৎহন্নবা ইশাগী মোদেল শেম্বা তাই। মহাক্না আই.আই.তি.ঐচ.না খুন্নাইগী তঙাই ফদবশিং পীবদা মখোয়না লৌরিবা থৌদাংগী অনৌবা ৱাহন্থোক পীনবা অমসুং মালেমগী ওইবা শেল চঙদবা ৱারোইশিন পীনবা হোৎনসি হায়না ফোংদোকখি।
এন.ই.পি. ২০২০ অসিদি হৌজিক থোক্লক্লিবা মালেমগী অনৌবা ওর্দর অসিদা ভারতপু মকোক থোংবা ফমদা লৈহন্নবা থৌরাং অমনি হায়না মহাক্না হায়খি। আই.আই.তি.ঐচ.না ফ্রন্তিয়র এরিয়াশিংদা এজুকেসন অমসুং স্কিল পীনবা, রিস্ক লৌবগী মতৌ পুক্নিং থৌগৎনবা, থবক থীবা মীওইশিংবু থবক পীবা মীওই ওইহন্নবা অমসুং মীথোই মীহেনবগী অনৌবা পেরামিতর শেমগদবনি হায়না মহাক্না হায়খি।
স্কিলিং হায়বসি পুন্সি চুপ্পা চত্থগদবা থৌওংনি অমসুং এন.ই.পি. ২০২০না এজুকেসনগী পথাপ্তা স্কিল দিভেলপমেন্তসু মনুং চলহন্নবা হোৎনরি হায়না মন্ত্রীনা হায়খি। আই.আই.তি. হাইদ্রবাদ অমসুং ইন্দস্ত্রীগী অখঙ-অহৈশিংনা আই.আর. ৪.০ অমসুং ২১শুবা চহি-চাগী জোব মার্কেতকী কান্নবা লৌনবগীদমক্তা মালেমগী থাক্তা লৈবা স্কিল দিভেলপমেন্ত সেন্তর অমা শেম্নবা ৱাফম মহাক্না হৌদোকখি। আই.আই.তি.ঐচ.না রিসর্চ অমসুং ইন্নোভেসন্দা অহেনবা মিৎয়েং চঙলিবা অসিনা মরম ওইরগা চাউখৎলক্লিবা অমসুং মালেমগী শেন্মিৎলোনশিংগী রোল মোদেল ওমা ওইবা ঙমগনি হায়বগী থাজবা লৈ হায়না মহাক্না হায়খি। মন্ত্রীনা সাইয়েন্তকী শ্রী বি.ভি.আর. মোহন রেদ্দী অমসুং গীরনকোগী শ্রী অনিল চালামাসেত্তীবু আই.আই.তি.ঐচ.কী রিসর্চকী থবক-থৌরমশিংগী মপাঙ্গল হেন্না লৈহন্নবগীদমক্তা থৌদাং লৌবা অমসুং শেলগী তেংবাং নীংথিনা পাংবীবগীদমক্তা থাগৎখি অমসুং ইন্সতিত্যুত অসিবু ইন্নোভেসন অমসুং ওন্তোপ্রিনরশিপকী হীরমদা খ্বাইদগী মমাঙদা থম্বগীদমক্তা ইকায় খুম্নবসু উৎখি।
ওন্তোপ্রিনরশিপ অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জকী ৱাফম অসি এজুকেসন মন্ত্রীনা থৱাই চঙবা হীরম্নি হায়না শ্রী বি.ভি.আর. মোহন রেদ্দীনা হায়খি অমসুং ঙসিগী থৌরমসিদা মহাক্না শরুক য়াবসিদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই হায়না ফোংদোকখি। এন.ই.পি. ২০২০বু থবক্তা ওন্থোকপগী মাইকৈদা এজুকেসন মন্ত্রালয়না লৌখৎখিবা খোঙথাংশিংবু মহাক্না থাগৎখি। আই.আই.তি.ঐচ.তা লৈরিবা মালেমগী থাক্কী ফেসিলিতীশিংনা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী আত্মানির্ভর ভারতকী মঙলান মঙফাওনহনবদা তেংবাংবা ঙমগনি হায়বগী থাজবা লৈ হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
ঙসিগী থৌরম অসিদা নুংঙাইবা ফাওই হায়না ফোংদোক্লদুনা প্রোফঃ বি. এস. মুর্তীনা ঙসিদি আই.আই.তি.ঐচ.কী তোপ-তোপ্পা মগুন চেল্লিবসি উবা ফংলে। মসিনা ইন্সতিত্যুত অসিদা লৈরিবা ইন্নোভেসন পার্ক, ইন্নোভেসন অমসুং ওন্তোপ্রিনরশি অমদি সস্তেনেবল সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগীদমক্তা লিংখৎলক্কদৌরিবা স্কুল অমসুং রিসর্চ সেন্তরগী ফাউন্দেসন ওইবা য়াই হায়না মহাক্না মখা তাখি। আই.আই.তি.ঐচ.না ইন্নোভেসনগী লমদা খ্বাইদগী ফবা থৌওং পাংথোকপা ঙম্নবগীদমক্তা মন্ত্রালয়না লেপ্তনা তেংবাংগনি হায়বগী ঐখোয়না থাজবা থম্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
ঙসিগী থৌরমগী শম্লপ্পা পাউদমঃ
১) আই.আই.তি.ঐচ. অমসুং গ্রীনকোগী মরক্তা গ্রীনকো স্কুল ওফ সস্তেনেবল সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী (জি.এস.এস.এস.তি.) শাবগী এম.ও.য়ু. খুৎয়েক পীনবাঃ
ভারতকী ইনর্জী ত্রাঞ্জিসন অমসুং ইন্দস্ত্রীএল দিকার্বোনাইজেসন সোল্যুসন কম্পেনী, গ্রীনকো অমসুং আই.আই.তি. হাইদ্রবাদনা সস্তেনেবল সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী ভারতকী অহানবা অখন্নবা স্কুল অমা লিংখৎনবা এম.ও.য়ু. অমগী খুৎয়েক পীনখ্রে। সস্তেনেবল দিভেলপমেন্তকী তঙাই ফদবা লৈরকপনা মরম ওইরগা লৈরক্লিবা রিসর্চ, এজুকেসন অমসুং স্কিল গেপশিং মেনশিন্নবা গ্রীনকো স্কুল ওফ সস্তেনেবল সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী (জি.এস.এস.এস.তি.)না পান্দম থম্লি। স্কুল অসিনা মখাগী মরু ওইবা হীরমশিংগী লৌশিংবু হেন্না খুমাং চাউশিলহনগনিঃ
• ক্লাইমেত চেঞ্জকী পামদবা থৌওং হন্থহনবদা তেংবাংবা
• এ.আই. অমসুং স্পেস তেক্নোলোজী
• ইনর্জী ত্রাঞ্জিসন অমসুং ইন্দস্ত্রীএল ত্রান্সফোর্মেসন
• সর্ক্যুলর অমসুং রিজেনেরেতিব ইকোনোমী
• জিরো সি. প্রোসেস, ফুএল, মেতরিএল অমসুং পোত্থোকশিং
• ইন্দস্ত্রীএল ইকোলোজী অমসুং নেত জিরো ক্লস্তর
জি.এস.এস.এস.তি.না হন্দক্কী চহি লোইরকপদা হাংগনি অমসুং জুন ২০২৩ ফাওবদা সস্তেনেবল সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী লমদা এম.তেক অমসুং পি.ঐচ.দি.গী মহৈরোই লৌবা হৌরগনি, মসিগী মতুংদা বি.তেক প্রোগ্রাম্না অমুক তুং ইল্লক্কনি। জি.এস.এস.এস.তি.দা ফংলকপা এক্সপেরিএন্সশিংবু অতোপ্পা আই.আই.তি., ইঞ্জিনিয়রিং কোলেজশিংদা মতৌ তমগনি অমসুং মখা তারকপদা পোলিতেক্নিক অমসুং স্কুলশিংদা অমুক লাক্কনি। মসিগী পুন্না থাংজিনমিন্নবা খোঙথাংনা আর. অমসুং দি. খোঙজেল লৈহন্নবা অমসুং এজুকেসন অমসুং স্কিল দিভেলপমেন্তকী অকোয়বগী ফিভম অমা লৈহন্নবগীদমক্তা গ্রীনকোনা লমজিংদুনা পাংথোক্লিবা লৈবাক্কী এজুকেস্নেল ইস্তাব্লিশমেন্তশিংবু পুক্নিং থৌগৎপগী মতৌবু ময়েক শেংনা উৎলি। গ্রীনকোনা এজুকেসন মন্ত্রালয়, এ.আই.সি.তি.ই., এন.সি.ই.আর.তি. অমসুং এন.সি.ভি.ই.তি.গা খুৎশম্নদুনা জি.এস.এস.এস.তি.না সস্তেনেবল সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী মতাংদা মাংজিন থাবা চৎপা ঙম্নবা হোৎনরি।
২) বি.ভি.আর. মোহন রেদ্দী স্কুল ওফ ইন্নোভেসন অমসুং ওন্তোপ্রিনরশিপকী উরেপ উয়ুং তম্বাঃ
স্কুল অসি সাইয়েন্ত ফাউন্দেসন (সাইয়েন্ত লিমিতেদকী সি.এস.আর. মশা) অমসুং শিবোধী ফাউন্দেসন (দাঃ বি.ভি.আর. মোহন রেদ্দীগী ফেমিলী ফাউন্দেসন)না আই.আই.তি. হাইদ্রবাদ (আই.আই.তি.ঐচ.)কা লোয়ননা লিংখৎপা হীরম অসিগা মরী লৈনবা খ্বাইদগী অহানবা স্কুল অমা ওইগনি। খোঙথাং অসিনা লৈবাক অসিনা মরোমদোম লেপ্পা ঙম্নবা হোৎনরক্লিবগী মরকসিদা ভারতকী তেলেন্তশিংবু য়োকখত্তুনা মালেমগী থাক্তা লৈবা ইন্নোভেসন অমসুং ওন্তোপ্রিনর শেম্বগী পান্দম থম্লি। স্কুল অসিনা বেচলর, মাস্তর, একজেক্যুতিব এজুকেসন, পি.ঐচ.দি. প্রোগ্রাম অমসুং এন.ই.পি.না পান্দমগা মান্নবা সর্তিফিকেত য়াওনা কোর্স মখা কয়া পীগনি।
৩) তেক্নোলোজী ইন্নোভেসন পার্ক (তি.আই.পি.) শঙ্গাবাঃ
জি.+৫ স্ত্রকচর য়াওনা ব্লোক ১১গা লোয়নবা স্ক্বার মিতর ১৪৩১৩গী অপুনবা পাক-চাউবা লৈবা তি.আই.পি. বিলদিংনা আই.আই.তি.ঐচ.কী ইনক্যুবেসন এক্তিবিতীশিং শৌগৎনবা শেম শারে। আই.আই.তি. হাইদ্রবাদকী মোত্তোদি ইনভেন্তিং এন্দ ইন্নোভেতিং ইন তেক্নোলোজী ফোর হ্যুমেনিতী (আই.আই.তি.ঐচ.) হায়বনি। মসিগী ইনক্যুবেসন ইকোসীস্তেম্না ৱাখল্লোন অমসুং ইন্নোভেসনশিংবু চুনবা তেক্নোলোজী অমসুং কারবারদা ওন্থোকপগী পান্দম থম্লি।
৪) রিসর্চ সেন্তর কমপ্লেক্স (আর.সি.সি.) শঙ্গাবাঃ
রিসর্চ সেন্তর কমপ্লেক্স (আর.সি.সি.) অসিদি য়াম্না পুক্নিং হুবা ওভেল শেপ ওইবা মথোল মঙাগী বিলদিং অমনি। বিলদিং অসিগী অপুনবা পাক চাউবসি স্ক্বার মিতর ১২৩২৫নি। মসিগী পান্দমদি হাই এন্দ রিসর্চ ইক্বিপমেন্তকা লোয়নবা সোফিস্তিকেতেদ ওইবা লেব থম্বনি। বিলদিং অসি জে.আই.সি.এ. প্রোজেক্তকী শরুক অমনি, অমসুং জে.আই.সি.এ.না রিসর্চ ইক্বিপমেন্ত খরা শেম-শাবদা ফন্দ তৌবনি।