নীতি আয়োগ
নিতি আয়োগনা ‘কোবিদ-১৯গী মিতিগেসন অমসুং মেনেজমেন্ত: ভারতকী রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী আয়ুশতা য়ুম্ফম ওইবা প্রেক্তিসশিংগী কম্পেন্দিয়ম’ ফোঙখ্রে
02 JUL 2022 11:05AM by PIB Imphal
নিতি আয়োগনা কোবিদ-১৯ লাইচৎ শন্দোরকপা লাকশিন্নবা অমসুং য়েংশিন্নবা ভারতকী রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংনা পাইখৎপা তোঙান-তোঙানবা আয়ুশতা য়ুম্ফম ওইবা থৌশিল অমসুং প্রেক্তিসশিংগী মরমদা অকুপ্পা মরোল পীরিবা রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী আয়ুশতা য়ুম্ফম ওইবা প্রেক্তিসশিংগী কম্পেন্দিয়ম অমা ফোঙখ্রে।
কম্পেন্দিয় অসি নিতি আয়োগকী ভাইস-চিয়রমেন শ্রী সুমন বেরী অমসুং আয়ুশ অমসুং দবল্যু.সি.দি.গী রাজ্য মন্ত্রী, দা. মুঞ্জপরা মহেন্দ্রভাইস কালুভাইনা ফোঙখি। থৌরম অসিদা নিতি আয়োগকী মেম্বর (হেল্থ) দা. ভি.কে. পোল অমসুং নিতি আয়োগ অমদি আয়ুশ মন্ত্রালয়গী ওফিসিএলশিংনা শরুক য়াখি।
ইং কুমজা ২০২০দগী হৌনা মালেম্না কোবিদ-১৯গী মওংদা অমুক্তা থোকখিদ্রিবা পব্লিক হেল্থ ক্রাইসিস অমা মায়োক্নদুনা লাকখি। রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংনা ভারত্তা কোবিদ-১৯ লাইচৎ লাকশিনবদা কেন্দ্র সরকারগী চপ মান্নবা খোঙলোই অমা ওইখি। রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী আয়ুশ বিভাগশিংনা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা ভারতনা লান্থেংনরিবা অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা রাজ্যগী হকশেল বিভাগশিংগা খুৎশম্নখি। ক্রেদিবিলিতীনা য়ুম্ফম ওইবা আয়ুন হেন্না বিজিবিলিতী লৈরকখি অমসুং মোমেন্তম অসি মখা চত্থবা মথৌ তাখি।
“কোবিদ-১৯ শন্দোরকপগী লুরবা তানফমদা মীয়ামদা কান্নবা ফংহন্দুনা জাতি অমদি রাজ্যগী থাক্তা আয়ুশকী প্রেক্তিসশিং করম্না ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবগে হায়বদগী তমশিনবা য়াবা লৌশিনহৌবা অসি মরু ওই। কম্পেন্দিয়ম অসিনা আয়ুশকী রিসোর্সশিং অমসুং ইন্তর্ভেন্সনশিং শীজিন্নদুনা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা লৈবাক অসিনা লান্থেংনরিবা অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ভারতকী রাজ্য অমসুং য়ু.তি. কয়ামরুমনা লৌখৎখিবা প্রেক্তিসশিং অদুদা মীৎয়েং থম্লিবা ই-পাউশিং পীরি। দোক্যুমেন্ত অসিনা ত্রেদিস্নেল মেদিসিন সিস্তেমশিংগী অফবা নেৎৱার্ক লৈবা অতোপ্পা লৈবাকশিংগী স্তেকহোল্দরশিংগীদমক কান্নরবা লৌশিংগী রিসোর্স অমা ওইরগনি। মসিনা ঐখোয়না কোবিদ-১৯, অতোপ্পা ইপিদেমিক অমসুং তুংদা থেংনবা লাইচৎশিং লান্থেংনবদা চাউনা মতেং ওইরগনি,” হায়না নিতি আয়োগকী চিয়রমেন শ্রী সুমন বেরীনা মহাক্কী পাউজেলদা ফোঙদোকখি।
“ভারত্তা কন্তেম্পোররী মেদিসিন সিস্তেমগা লোয়ননা আয়ুশ সিস্তেমশিংনা কোবিদ-১৯ লাইচৎনা থোকহনবা হেল্থ ক্রাইসিস লাকশিনবদা তোঙান-তোঙানবা হীরমদা এক্তিব রোল লৌখি। ত্রেদিস্নেল অমসুং কনভেন্সনেল হেল্থকিয়র সিস্তেমশিংগী অপুনবা খোঙথাংশিংনা হোলিস্তিক হেল্থকিয়র সিস্তেম মোদেল অমা পীদুনা মালেমগীদমক লম্বী য়াৎলগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ,” হায়না কম্পেন্দিয়ম অসি ফোঙবদা আয়ুশকী রাজ্য মন্ত্রী মুঞ্জপরা মহেন্দ্রভাই কালুভাইনা ফোঙদোকখি।
নিতি আয়োগকী মেম্বর দা. ভি.কে. পোলনা মহাক্কী পাউজেলদা হায়খি, “কম্পেন্দিয়ম অসিদা দোক্যুমেন্ত তৌরিবা প্রেক্তিসশিং অসিনা তুংদা লাইচৎ অমা হেক্তা থোরকপা লাকশিন্নবা কান্নরগনি অমসুং মসিনা হেল্থ এক্সনগী ইন্তিগ্রেতিব এপ্রোচকী মোদেল ওইনা মথৌ তৌরগনি”।
আয়ুশতা য়ুম্ফম ওইবা প্রেক্তিসশিংগী কম্পেন্দিয়ম অসি শেম্বদা নিতি আয়োগনা রাজ্যগী সরকার পুম্নমক অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী এদমিনিস্ত্রেসনশিংদা কোবিদ-১৯গী মিতিগেসন অমসুং মেনেজমেন্তদা মখোয়না পাইখৎখিবা আয়ুশকী প্রেক্তিসশিং অদু শিয়র তৌরক্নবা হায়জখি।
কম্পেন্দিয়ম অসিদা য়াওরিবা প্রেক্তিসশিং অসি সেক্সন মঙা থোক্না খাইদোকপা য়াই: (i) দরাজ্য/য়ু.তি.শিংনা পাইখৎপা প্রেক্তিসশিংগী শমলপ্পা ৱারোল অমসুং পান্দমশিং(ii) আয়ুশ হ্যুমেন রিসোর্স অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর (iii) ইন্তর্ভেন্সন অমসুং ইনিসিএতিবশিং (iv) দিজিতেল প্লেৎফোর্ম অমসুং তেলি-মেদিসিন (v) থোকখিবা নত্ত্রগা কোকহনখিবা সমস্যশিং। কম্পেন্দিয়ম অসিদা ভারত সরকারগী আয়ুশ মন্ত্রালয়গী গাইদলাইন অমসুং ইনিসিএতিবশিংগী অতেনবা ৱারোল অমসু য়াওখি।
রিপোর্তনা লৈবাক অসিগী ত্রেদিস্নেল হেল্থকিয়র সিস্তেমশিং মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহনবা মথৌ তাই তাকখি। মোদর্ন সিস্তেমগা লোয়ননা ইভিদেন্স-বেজ আয়ুশ সর্ভিসশিং ইন্তিগ্রেসন তৌবনা ভারতকী হেল্থকিয়র সিস্তেম চাউনা মপাঙ্গল কনখৎহনবা ঙম্বগী মতিক-ময়াই লৈ।
মপুং ফাবা দোক্যুমেন্ত মসিদা ফংগনি:

NITI Aayog
NITI Aayog releases ‘Mitigation and Management of COVID-19: Compendium of Ayush-Based Practices from Indian States and Union Territories’
02 JUL 2022 11:05AM by PIB Delhi
NITI Aayog released a compendium of Ayush-based practices from States and Union territories detailing information about various Ayush-based initiatives and practices adopted by the States and Union territories in India for containing and managing the COVID-19 outbreak.
The compendium was released by Shri Suman Bery, Vice-Chairman, NITI Aayog, and Dr. Munjpara Mahendrabhai Kalubhai, Minister of State for Ayush and WCD. The event was also attended by Dr. V K Paul, Member (Health), NITI Aayog, and Officials of NITI Aayog and the Ministry of Ayush.
Since the year 2020, the world has been facing an unprecedented public health crisis in the form of COVID-19. States and Union territories have been equal partners of the Union Government in managing the COVID-19 outbreak in India. Ayush Departments of States/UTs have joined their hands with State Health Departments to strengthen India’s fight against COVID-19. There is greater visibility of Ayush and need to maintain momentum, build on credibility.
“It is critical to communicate the learnings from the testing times during COVID-19 outbreak about how Ayush practices implemented at national and State level benefited people. The compendium provides information focused on practices adopted by various States and UTs of India for strengthening the country’s fight against COVID-19, using Ayush’s resources and interventions. I am sure this document will be a crucial knowledge resource for stakeholders from other countries who have a good network of traditional medicine systems. It will significantly aid to our fight against COVID-19, other epidemics, and pandemics in future,” stated NITI Aayog Vice Chairman Shri Suman Bery in his message.
“In India, along with the contemporary medicine system, Ayush systems have played an active role on various fronts to tackle the health crisis caused by the COVID-19 pandemic. I hope that these collective efforts of traditional and conventional healthcare systems will pave the way for the world by providing a holistic healthcare system model,” said Minister of State for Ayush Dr. Munjpara Mahendrabhai Kalubhai during the release of the compendium.
NITI Aayog Member Dr. V K Paul in his message mentioned, “I am hopeful that practices documented in this compendium will be useful to address any future surge of the pandemic and also serve as a model of an integrative approach to health action.”.
In preparing the compendium of Ayush-based practices, NITI Aayog reached out to all State Governments and administrations of Union territories, requesting them to share Ayush practices they have undertaken for Covid-19 mitigation and management.
The practices in the compendium have been disaggregated under five sections: (i) Overview and objectives of practices adopted by the States/UTs (ii) Ayush Human Resource and infrastructure (iii) Interventions and Initiatives (iv) Digital Platform and Tele-medicine (v) Issues occurred or addressed. The compendium has also included a summary of the Ministry of Ayush, Government of India guidelines, and initiatives.
The report indicates that traditional healthcare systems in the country to be strengthened further. The integration of evidence-based Ayush services with the modern system has the potential to significantly strengthen India's healthcare system.
The full document can be accessed here: