Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Union Agriculture Minister inaugurates centenary year celebrations of National Dairy Research Institute
In its centenary year the National Dairy Research Institute should adopt 100 villages and develop animal husbandry – Shri Narendra Singh Tomar
01 JUL 2022 7:44PM by PIB Delhi
The Union Minister for Agriculture and Farmers Welfare, Shri Narendra Singh Tomar, today inaugurated the centenary year celebrations of the National Dairy Research Institute (NDRI), Karnal (Haryana). Speaking on the occasion, Shri Tomar said that India ranks first in the world in terms of most agricultural products, and in this situation it is even more necessary to maintain the quality of products.
“India is also in the leading position in the world in terms of milk production, but we need to keep working continuously. In this big achievement, the hard work of farmers and research of scientists have contributed unprecedentedly. Today all kinds of resources and scientific knowledge is available in our country. In such a situation progress should be made quickly, a target of ten years should be set and problems should be solved continuously,” he said.
Addressing the faculty, employees, students and farmers in the auditorium of NDRI, the Chief Guest, Union Minister Shri Tomar said that in the field of agriculture, not only crops, but also animal husbandry will have to be looked at with equal importance, which has been a part of our culture.
“The importance of research in the field of animal husbandry is as much as agriculture, that is why NDRI was established. Just as our scientists doing research in agriculture have tried their best, in the same way scientists related to animal husbandry have also done many researches, which has benefitted the country today,” he said.
Shri Tomar said that on the occasion of Azadi ka Amrit Mahotsav the Prime Minister Shri Narendra Modi has dedicated programmes for the welfare of the people, an example of which is the Amrit Sarovar (pond).
“On the call of PM, 75-75 Amrit Sarovars are being built in every district of the country. Similarly, Shri Modi publicized the importance of Yoga all over the world, as a result, the International Yoga Day was started every 21st June and this year 75 Union Ministers celebrated the Yoga Day at 75 landmark sites of our country that have spiritual and historical significance,” he said.
Shri Tomar said that the NDRI, established in the year 1923, has become a leading institution in teaching, research and extension education. He said that the NDRI is such a unique institution due to its many achievements. Shri Tomar called upon the ICAR to extend full cooperation during the centenary year of NDRI. He said that in its hundredth year, the NDRI should adopt 100 villages of the country and develop animal husbandry, then these villages will take it further to nearby villages.
On the occasion, Shri Tomar released books on the achievements of NDRI and the centenary logo. He also presented awards to the Best Employees of the Research Division, Support Section, Administration and Finance Section. Secretary, DARE and Director General of ICAR, Dr. Trilochan Mohapatra virtually joined the programme and congratulated the NDRI team. Director, NDRI, Dr. MS Chauhan and other senior officers, students and farmers attended the programme.
Earlier, Shri Tomar, along with the dignitaries, planted saplings and inaugurated the Oxygen Park. He also visited the Livestock Research Centre, Animal Biotechnology Center and Referral Laboratory and inaugurated the Centenary Commemorative Pillar based on 100 years of achievements of the Institute.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ মন্ত্রীনা নেস্নেল দাইরী ইন্সতিত্যুৎকী চহি ১০০ মপুং ফারকপগী হরাওবা ফোংদোকপগী থৌরম হৌদোকখ্রে
নেস্নেল দাইরী ইন্সতিত্যুৎকী ১০০শুবা চহিসিদা মসিনা খুঙ্গং ১০০ কোনশিনগদবনি অমসুং এনিমেল হসবেন্দরী চাউখৎহনগদবনি – শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমার
01 JUL 2022 7:44PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা ঙসি হরিয়ানাগী কর্নালদা লৈবা নেস্নেল দাইরী ইন্সতিত্যুৎ (এন.দি.আর.আই.)কী চহি ১০০ মপুং ফারকপগী হরাওবা ফোংদোকপগী থৌরম হৌদোকখ্রে। থৌরম অসিদা শ্রী তোমারনা ৱা ঙাঙবদা লৌউ-শিংউ পোত্থোক খ্বাইদগী য়াম্বগী মতাংদা ভারতনা মালেমগী মঙাশুবা থাক্তা লৈ, অমসুং মসিগুম্বা ফিভমদা লৈবনা, পোত্থোকশিংগী মগুন ঙাকপা হায়বসি হেন্না মরু ওইরে হায়না ফোংদোকখি।
“ভারতনা শঙ্গোম পুথোকপগী হীরমদসু মকোক্তা লৈরিবনি, অদুবু ঐখোয়না হোৎনবা লেপ্তবগী মথৌ তাই। অসিগুম্লবা চাউনা মায় পাক্লিবা অসিদা ঐখোয়গী লৌমীশিংগী হোৎনবা কনবা অমসুং সাইন্তিস্তশিংনা পাংথোক্লিবা রিসর্চশিং অসিনা মমাংদা ওইরমদবা মওংদা তেংবাংলি। লৈবাক অসিদা ঙসিদি রিসোর্স মখল খুদিং অমসুং সাইন্তিফিক ওইবা লৈশিং খুদিংমক লৈরে। অসিগুম্বা তাঞ্জা অসিদদি অথুবা মতমদা চাউখৎফম থোকই, মসিগীদমক্তা চহি তরাগী পান্দম থমগদবনি অমসুং শিংনবা কয়াগী ৱারোইশিন লেপ্তনা পুরক্কদবনি”, হায়না মহাক্না হায়খি।
এন.দি.আর.আই.গী ওদিতোরিয়মদা তিল্লিবা ফেকলতী, ইমপ্লোয়ী, মহৈরোই অমসুং লৌমীশিংগী মফমদা থৌরম অসিগী ময়াই তাংবল লৌরিবা কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী তোমারনা ৱা ঙাঙবদা লৌউ-শিংউগী হীরমদা, লৌরোক খক্তা নত্তনা, এনিমেল হসবেন্দরীবুসু চপ মান্নবা মরু ওইবগা লোয়ননা য়েংফম থোকই অমসুং মসিনা ঐখোয়গী চৎনবীগী শরুক অমা ওইদুনা লাক্লবনি হায়না ফোংদোকখি।
“এনিমেল হসবেন্দরী লমদা রিসর্চ পাংথোকপগা লৌউ-শিংউগী লমদা রিসর্চ পাংথোকপগা মরু ওইবা চপ মান্নৈ, মসিনা মরম ওইরগা এন.দি.আর.আই. লিংখৎখিবনি। লৌউ-শিংউগী লমদা রিসর্চ তৌরিবা সাইন্তিস্তশিংনা মখোয়গী খ্বাইদগী অফবা থৌওং পাংথোকপগুম্না এনিমেল হসবেন্দরীগা মরী লৈনবা সাইন্তিস্তশিংসু মান্নবা থৌওং অমগুম্না তোঙানবা রিসর্চ কয়া পাংথোক্লি। মখোয়শিং অসিনা ঙসিদি ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা কান্নবা কয়া পীরি”, হায়না মহাক্না হায়খি।
নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসবকী থৌরমসিদা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মীয়ামগী য়াইফ য়ুম্বালগীদমক্তা প্রোগ্রাম কয়া মীয়ামদা খুৎশিন্নখি, অমসুং মসিগী খুদম অমা হায়রগদি অমৃত সরোবর (পুখ্রি)নি হায়না শ্রী তোমারনা হায়খি।
“প্রধান মন্ত্রীগী খোল্লাওগী মতুং ইন্না, লৈবাক্কী জিলা খুদিংদা অমৃত সরোবর ৭৫/৭৫ শেমগৎলি। শ্রী মোদীনা মালেম পুম্বগী মফমদা য়োগগী মতাংদা তাকখি, মসিনা মরম ওইদুনা চহিগী জুন ২১ খুদিংদা মালেমগী য়োগ নুমিৎ হৌদোকখি অমসুং হন্দক্কী চহিদসু, কেন্দ্র মন্ত্রালয় ৭৫না স্পিরিচুএল অমসুং পুৱারী ওইবা লৈবাক্কী মশক নাইবা মফম ৭৫দা য়োগ নুমিৎ পাংথোকখি”, হায়না মহাক্না হায়খি।
ইং ১৯২৩দা লিংখৎখিবা এন.দি.আর.আই.না ঙসিদি মহৈ তম্বীবা, রিসর্চ অমসুং এক্সতেন্সন এজুকেসনগী লমদা মকোক থোংবা ইন্সতিত্যুসন অমা ওইরে হায়না শ্রী তোমারনা হায়খি। এন.দি.আর.আই.না ফংখিবা মায় পাকপা কয়ানা মরম ওইরগা মসিনা লৈবাক্কী তোপ-তোপ্পা ইন্সতিত্যুসন অমা ওইরিবনি হায়না মহাক্না হায়খি। শ্রী তোমারনা আই.সি.এ.আর. খুদিংদা এন.দি.আর.আই.গী ১০০শুবা চহিসিদা মপুং ফানা তেংবাংননবা হায়খি। এন.দি.আর.আই.না মখোয়গী ১০০শুবা চহিসিদা লৈবাক্কী খুঙ্গং ১০০ কোনগদবনি অমসুং এনিমেল হসবেন্দরীবু চাউখৎহনগদবনি, মদুগী মতুংদা, হায়রিবা খুঙ্গংশিং অসিনা মনাক নকপা অতোপ্পা খুঙ্গংশিংদা অমুক শন্দোক্কনি হায়না মহাক্না হায়খি।
শ্রী তোমারনা ঙসিগী থৌরমসিদা এন.দি.আর.আই.গী মায় পাকপগী লাইরিক অমা অমসুং সেন্তিনরী লোগো ফোঙখি। রিসর্চ দিবিজন, সপ্পোর্ত সেক্সন, এদমিনিস্ত্রেসন অমসুং ফাইনান্স সেক্সনগী বেস্ত ইমপ্লোয়ীগী মনাসু মহাক্না লান্থোকখি। দি.এ.আর.ই.গী দাইরেক্তর অমসুং আই.সি.এ.আর.গী দাইরেক্তর জেনেরেল, দাঃ ত্রিলোচন মোহাপাত্রানা থৌরম অসিদা ভর্চুএলগী খুত্থাংদা শরুক য়াখি অমসুং এন.দি.আর.আই. তিম্বু থাগৎখি। এন.দি.আর.আই.গী দাইরেক্তর, দাঃ এম.এস. চৌহান অমসুং অতোপ্পা সেনিয়র ওফিসর, মহৈরোই অমসুং লৌমীশিংনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
থৌরম অসিগী মমাংদা, শ্রী তোমারনা অতোপ্পা দিগ্নিতরীশিংগা লোয়ননা উ-চারা থাখি অমসুং ওক্সীজেন পার্ক শঙ্গাখি। মহাক্না লাইবস্তোক রিসর্চ সেন্তর, এনিমেল বাইওতেক সেন্তর অমসুং রিফরেল লেবোরেতরীদা চৎখি অমসুং ইন্সতিত্যুৎ অসিনা চহি ১০০দা ফংখিবা মায় পাকপা কয়াদা য়ুম্ফম ওইবা সেন্তিনরী কম্মেমোরেতিব পিল্লরসু শঙ্গাখি।