লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
কেন্দ্র অমসুং রাজ্য অনিনা নাগালেন্দ য়াওনা অৱাং নোংপোক পুম্বগী চাউখৎনবগীদমক পুন্না থবক পাংথোক্লি-কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ মন্ত্রী
লৌমীশিংগী কান্ননবগীদমক লৌউ-শিংউ অসিবু এদভান্স ফার্মিংদা ওন্থোকপা হায়বসি তঙাইফদ্রবনি- শ্রী তোমার
শ্রী তোমারনা নাগালেন্দগী সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুত ওফ হোর্তিকলচরদা চৎখি অমসুং লৌমীশিংগী ওইবা ৱর্কশোপ অমসুং এক্সিবিসন হৌদোকখি
26 JUN 2022 8:06PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র সিং তোমার ঙসি সেন্ত্রেল ইনস্তিত্যুত ওফ হোর্তিকল্চর, নাগালেন্দদা চৎখ্রে অমসুং লৌমীশিংগী ওইবা ৱর্কশোপ অমসুং এক্সিবিসন হৌদোকখ্রে। থৌরম অসিদা ৱা ঙাংবদা, শ্রী তোমারনা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য অনিনা নাগালেন্দ য়াওনা অৱাং নোংপোক পুম্বগী চাউখৎনবগীদমক পুন্না থবক পাংথোক্লি হায়না কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউগী মন্ত্রী অসিনা হায়খি।
"প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াম পুন্না অমসুং চপ মান্ননা চাওখৎপা অমসুং সরকারগী স্কীমশিং অসি য়াওনা গ্রাসরুত লেভেলদা লৈবা মতিক চাবা মীওইশিংনা ফংদুনা, মখোয়গী পুনশি মহিংদা অহোংবা পুরকপা পামী। মসিগীদমক কেন্দ্র সরকারনা খোংফম চেৎনা, অচেৎপা ফিরেপ অমগা লোইননা থবক পাংথোক্লি অমসুং তুংদসু লেপ্তনা পাংথোক্কনি। অৱাং নোংপোক্কী চাউখৎনবগীদমক কেন্দ্রগী সরকারনা রাজ্যশিংগা খোংথাং অমমম তৌদুনা অমসুং লেং মান্ননা লেপ্তনা থবক পাংথোক্লি। লৈবাক অসিগী লৌমীশিংগা লোয়না-লোয়ননা অৱাং নোংপোক্কী লৌমীশিংগী কান্ননবগীদমক এগ্রিকল্চরবু এদাভন্স ফার্মিংদা ওন্থোকপসি তঙাইফদ্রবনি" হায়না মহাক্না হায়খি।
সেন্ত্রেল ইনস্তিত্যুত ওফ হোর্তিকল্চর (মেদ্জিফেমা, দিমাপুর,) না সিন্বা থৌরম অসিদা, চিফ গেস্ত, শ্রী তোমারনা করিগুম্বা সেন্তর অমসুং রাজ্য অনিনা পুল্লগা থবক পাংথোক্লবদি মদুদগী ফংলকপা রিসল্ত অদু শোয়দনা ফগনি অমসুং মসিমক্নি হৌজিকসু ওয়রিবসিসু হায়না হায়খি। শ্রী তোমারনা প্রোদক্সন অমসুং প্রোদক্তিভিতিদা মরু ওইবা থমদুনা এগ্রিকল্চরগী হিরমদা থবক তৌরিবা ইচিন ইনাওশিংগী ইনমশু হেনগৎকদবনি, মসিগীদমক মখোয়না শেন্থোক লৈগদবা মহৈ-মরোংশিংদা ওন্থগদবনি, তেক্নোলোজিগী মতেং লৌগদবনি, আর. এন্দ দি. ইনস্তিত্যুসনশিংগী খুথাংদা লৌমীশিংদা অনৌবা তেক্নোলোজীশিং য়ৌহনগদবনি, লৌমীশিংনা সাইন্তিফিক রিসর্চকী অমসুং সরকারগী ফন্দিংশিংগী কান্নবা ফংগদবনি" হায়না মহাক্না হায়খি। শ্রী মোদীগী লুচিংবগী মখাদা কেন্দ্রগী সরকারনা রাজ্য সরকারশিংগা খুৎসম্নদুনা হিরমশিং অসিদা চেৎনা থৌ পাংথোক্লি" হায়না মহাক্না হায়খি
শ্রী তোমারনা লমদম অসিগী লৌমীশিংনা হোর্তিকলচর চাউখৎহনবদা অনৌবা য়াওল অমা পুরক্নবা লমজিংলগনি হায়না থাজবা থম্লি। “নোর্থ-ইস্ত রিজন অসি অথাপ্পা মফম অমা ওইবনা মতম শাংনদগী থৌওইবীদনা লৈরক্লবনি, মফম অসিদা স্কীমশিং অসিগী কান্নবশিং ফংবদা য়াম্না ৱাই, অদুবু শ্রী মোদীনা প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা মহাক্না নোর্থ-ইস্তকী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক্তা শেন্থংশিং মরাং কাইনা ফংহন্নবা মিৎয়েং চংখি, কেন্দ্রগী মন্ত্রীশিংনা লমদম অসিদা য়াম্না তোইনা শোইদনা চৎনবা শিনখি, প্রধান মন্ত্রী শামক্নসু লমদম অসিদা লৈরিবা প্রোব্লেমশিং অদুবু ভারত সরকারনা লেপ্তনা কোকহন্নবগীদমক্তা কয়ারক হন্না লাকখি,” হায়না মহাক্না হায়খি।
শ্রী তোমারনা সেন্ত্রেল হোর্তিকলচর ইনস্তিত্যুত অসি মফম অসিদা লৈগনি, অতোপ্পা মফম অমত্তদআ হোংদোক্লোই, মসিগীদমক্তা শেন্ধংগী অৱাৎপা লৈরোই অমসুং কেন্দ্র সরকারনা মসিগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক্তা তৌবা ঙম্বা পুম্নমক তৌগনি হায়না থাজবা পীরকখি।
শ্রী তোমারনা হায়খি মদুদি নোর্থ-ইস্ত রিজনদা লৈরিবা জিয়োগ্রাফিকেল ভেরিয়েশনশিং য়াম্না পাক শন্না লৈবগা লোইননা এগ্রো-ক্লাইমেতিক জোন ৬ লৈবনা মরম ওইরগা অমসুং মরু ওইনা নাগালেন্দদা অতোপ্পা রাজ্যশিংগা চাংদম্নবদা হোর্তিকলচরগী মহৈ-মরোংশিং থাবগী স্কোপ অমসুং খুদোংচাবা পীনবগী পোতেন্সিয়েল য়াম্না ৱাংনা লৈ।
“ওইথোকপা য়াবা কয়া অমা য়াম্না চাউনা লৈ। নাগালেন্দসু সোউথ-ইস্ত এসিয়ন লৈবাকশিংগা য়াম্না নক্নবা ওইবনা মখোয়গী লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিং অদু এক্সপোর্ত তৌবগী পোতেন্সিয়েল য়াম্না ৱাংনা লৈ, প্রোদক্তিবিতী হেনগৎহনবা অসি য়াম্না তঙাইফদে অমসুং লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিং অদু মালেমগী থাক্তা ক্বালিতী লৈহনগদবনি। মরম অদুনা, লৌমীশিংনা মমল মতিক চানা ফংগনি অমসুং মখোয়গী শেল-থুমগী ফিভম অদু ফগৎলগনি অমসুং এগ্রিকলচর সেক্তরনসু লৈবাক অসিগী জি.দি.পি.দা হেন্না শরুক য়াগনি,” হায়না মহাক্না হায়খি।
শ্রী তোমারনা হায়খি মদুদি মীপুম খুদিংমক্না লৌমীশিংদা অহোংবা মমলদা লৌমিঈসংদা অনৌবা তেক্নোলোজী ফংহন্নবা ময়াম পুন্না হোৎনরি হায়না হায়খি, মহাক্না ইনস্তইত্যুত অমসুং রাজ্য সরকারনা মসিগী মাইকৈ অসিদা হোৎনরিবশিং অদুগীদমক্তা থাগৎখি।
নাগালেন্দগী লৌউ-শিংউ মন্ত্রী, শ্রী জি. কাইতোনা মীতিন অদুদা ৱা ঙাংখি অমসুং রাজ্য অসিদা লৌউ-শিংউগী চাউখৎ-খোংথাংগী মতাংদা ঙাংখি। কেন্দ্রগী হোর্তিকলচরগী কমিস্নর, দা. প্রাভত কুমারনা ৱেলকম এদ্রেস পীখি। সেন্ত্রেল এগ্রিকলচরেল য়ুনিভর্সিতী, ইমফালগী ভাইস চান্সেলর, দা. অনুপম মিশ্রা, ইন্সতিত্যুত অসিগী দাইরেক্তর অমসুং কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী েদিস্নেল কমিস্নর (হোর্তিকলচর), দা. এন.কে. পত্লেনা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারগী সেনিয়র ওফিসিয়েলশিং, লৌমীশিং অমসুং এফ.পি.ও.শিংগী মীহুৎশিং অমসুং এন্ত্রপ্রেনরশিংনা থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা দিগ্নিতরীশিংগী মরক্তা য়াওখি।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Center and States are together engaged in holistic development of Northeast including Nagaland - Union Agriculture Minister
It is necessary to transform agriculture into advanced farming for the benefit of farmers - Shri Tomar
Shri Tomar visits Central Institute of Horticulture, Nagaland and inaugurates Farmers Workshop and Exhibition
26 JUN 2022 8:06PM by PIB Delhi
The Union Minister for Agriculture and Farmers Welfare, Shri Narendra Singh Tomar, today visited the Central Institute of Horticulture in Nagaland and inaugurated a farmers workshop and exhibition. Speaking on the occasion, Shri Tomar said that the Central Government and the State Governments are working together for the development of the North East Region including Nagaland.
“The Prime Minister, Shri Narendra Modi, wants that there should be holistic and balanced development and the benefits of the government's schemes should reach the eligible people including farmers right down to the grassroots level, which will improve their standard of living. The Central Government is dedicated towards this and will continue to do so. For the development of Northeast, the Central Government will continue to walk step by step and shoulder to shoulder with the States. It is necessary to transform agriculture into advanced farming for the benefit of the farmers in the country including the Northeast,” he said.
In the programme organized by the Central Institute of Horticulture (Medziphema, Dimapur), the chief guest Shri Tomar said that if the Central and State Governments work together, then its results are bound to be good, and this is what is happening now. Emphasizing on increasing production and productivity, Shri Tomar said that the income of brothers and sisters working in the agriculture sector should also increase, for this they should shift to remunerative crops, connect with technology, bring new technology to the farmers through R&D institutions, the common farmers should get the benefit of the scientific research and government funding should also reach them. “The Central Government under the leadership of Prime Minister Shri Modi is working closely with the State Governments on all these issues,” he said.
Shri Tomar expressed the hope that the farmers of this region will lead a new revolution in the development of horticulture. “The North-East Region has been a victim of neglect for a long time and due to its remoteness, it became difficult to get the benefits of schemes here, but after becoming the Prime Minister, Shri Modi has constantly paid attention to get enough funds for the development of the North-East, ensured the Union Ministers visit this region regularly, the Prime Minister himself also came here several times so that the problems of the region continue to be resolved by the Government of India,” he said.
Shri Tomar assured that the Central Horticulture Institute will remain here, it will not shift anywhere, there will be no shortage of funds for this and the Central Government will leave no stone unturned in its development.
Shri Tomar said that by virtue of 6 agro-climatic zones with vast geographical variations present in the North-East Region, and Nagaland in particular, it has the potential to provide considerable scope and advantages for growing many horticultural crops as compared to other states.
“There are huge possibilities. Nagaland also has great potential for export of agricultural products due to its proximity to South-East Asian countries, it is necessary to increase productivity and ensure that the quality of agricultural products is of global standards. As a result, farmers will get good price and their financial condition will improve and the agriculture sector will also contribute more to the country's GDP,” he said.
Shri Tomar said that everyone is making efforts together to bring new technology to the farmers at low cost, he appreciated the efforts of the institute and the State Government in this direction.
The Agriculture Minister of Nagaland, Shri G. Kaito also addressed the gathering and spoke about the development of agriculture in the state. Central Horticulture Commissioner Dr. Prabhat Kumar delivered the welcome address. Vice Chancellor of Central Agricultural University, Imphal, Dr. Anupam Mishra, Director of the Institute and Additional Commissioner (Horticulture) of the Union Ministry of Agriculture and Farmers Welfare, Dr. NK Patle along with senior officials of Central and State Governments, farmers and representatives of FPOs and entrepreneurs were among the dignitaries present on the occasion.