থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
দিপার্তমেন্ত ওফ পেন্সন এন্দ পেন্সনর্স ৱেলফ্যারনা পুদুচেরীদা পেন্সনরশিংগী এৱ্যারনেস প্রোগ্রাম পাঙথোকখ্রে
28 JUN 2022 3:06PM by PIB Imphal
দিপার্তমেন্ত ওফ পেন্সন এন্দ পেন্সনর্স ৱেলফ্যারনা (দি.ও.পি. এন্দ পি.দব্লিউ.) ঙসি পুদুচেরীদা পেন্সনরশিংগী এৱ্যারনেস প্রোগ্রাম পাঙথোকখ্রে‍। থৌরম অদু লৈবাকসিগী খা থংবা শরুক কোনশিন্দুনা পাঙথোকপা লাইচৎ মতুংগী অহানবা থৌরম্নি‍। থৌরম অদুদা চেন্নাই অমসুং পুদুচেরীগী পেন্সনর্স এসোসিএসনশিংগা খুৎশম্নদুনা চেন্নাই অমসুং পুদুচেরীদগী পেন্সনর ৩০০ হেনবনা শরুক য়াখি‍।
দি.ও.পি. এন্দ পি.দব্লিউ.গী ওফিসর কাঙবু অমনা লৈঙাক্কী ‘ইজ ওফ লিভিং’ থৌরাংগী মখাদা পুরকখ্রাবা অহোংবশিং পেন্সনরশিংগী মফমদা খঙহন্নবগী পান্দমদা কেন্দ্র লৈঙাক্কী পেন্সনরশিংদা পেন্সন/ ফেমিলী পেন্সন সেংসন তৌবগা মরী লৈনবা পেন্সন পোলিসীদা লৈরিবা অওনবা অমদি দিজিতাইজেসনগী মতাঙদা সেসন অমা পাঙথোকখি‍। পেন্সনরশিংগী মরী লৈনবা ইনকম তেক্সকী ৱাফমশিং লোয়ননা এনুএল লাইফ সর্তিফিকেত থাগৎপগী দিজিতেলগী পাম্বৈশিংগী মতাঙদা অখন্নবা সেসনশিংসু পাঙথোকখি‍।
থৌরমশিং অসি পাঙথোকপগী পান্দমদি কেন্দ্র লৈঙাক্কী পেন্সনরশিংগী পেন্সন এন্তাইতলমেন্ত অমসুং অমসুং থৌওংশিংগা মরী লৈনবা তোঙান তোঙানবা চৎন-কাঙলোন অমসুং থৌওংশিং খঙহনবগা লোয়ননা পেন্সনরশিংদা পোলিসী অমসুং প্রোসিজর শেমদোক শাদোক্তুনা মতম মতমগী ওইনা লাক্লিবা অহোংবশিংগী মরমদা খঙহনবনি‍। অসিগুম্বা থৌরমশিং অসিনা পেন্সনরশিংদগী পেন্সন পোলিসীগী মতাঙদা ফীদবেক লৌননবগী পাম্বৈ অমসু ওইনৈ‍।
শ্রী এস.এন. মাথুর, জোইন্ত সেক্রেতরী (দি.ও.পি. এন্দ পি.দব্লিউ.), শ্রী ভুপাল নন্দ, সি.সি. (পি)-সি.পি.এ.ও., শ্রী রুচির মিত্তল, দাইরেক্তর, দোক্তর প্রমোদ কুমার, দাইরেক্তরনা থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍। শ্রী এস.এন. মাথুর, জোইন্ত সেক্রেতরী (দি.ও.পি. এন্দ পি.দব্লিউ.)না শরুক য়াখিবশিংদা পেন্সনরশিংগী ইজ ওফ লিভিংগী ফীভম ফগৎহন্নবা দিপার্তমেন্তনা লৌখৎলিবা তোঙান তোঙানবা থৌরাংশিংগী মরমদা পাউদমখি‍। দিজিতেল লাইফ সর্তিফিকেৎ ২০১৪দা হৌদোক্তুনা আধারদা য়ুম্ফম ওইবা বাইওমেত্রিক দিভাইস, ইন্দিয়ন পোস্ত পেমেন্ত বেঙ্ককী গ্রামিন দাক সেবক ১,৯০,০০০ অমসুং বেঙ্কশিংনা পীরিবা দোরস্তেপ বেঙ্কিং সর্ভিসশিংগী খুত্থাঙদা ফংহল্লি‍। নবেম্বর ২০২১দা পেন্সনরশিংনা মখোয়গী লাইফ সর্তিফিকেৎ থাজিনবগী মওংদা অহোংবা পুরক্কদবা ফেস ওথেন্তিফিকেসন তেক্নো.লোজী হৌদোকখ্রে‍।
চীফ কন্ত্রোলর (পেন্সন্স), সি.পি.এ.ও., এম.ও.এফ.নসু পেন্সনরশিংগী মফমদা ৱা ঙাঙলদুনা পেন্সনরশিংনা থেংনরিবা মান্নবা খুদোংচাদবশিং, মখোয়গী ৱাখৈ পুরক্নবা পাম্বৈ লোয়ননা পেন্সনরশিংগী ইজ ওফ লিভিংগী ফীভম ফগৎহন্নবা সি.পি.এ.ও.না পায়খৎলিবা অনৌবা থৌরাংশিংগী মরমদা ৱাফম কয়া থমখি‍। সি.জি.ঐচ.এস.কী মীহুৎ অমনসু পেন্সনরশিংনা পুখৎলকপা ৱাহংশিংগী পাউখুম পীখি‍।
পেন্সনরশিং অমসুং ফেমিলী পেন্সনরশিংগী ইজ ওফ লিভিংগী ফীভম ফগৎহন্নবগীদমক ভারত লৈঙাক্না পেন্সন পোলিসীদা য়াইফ থৌরাং কয়ামরুম লৌখৎপগা লোয়ননা পেন্সনগা মরী লৈনবা থৌওংশিং দিজিতাইজ তৌবগী থৌরাং কয়া পায়খৎলে‍। পেন্সনগী কাঙলোনদা মশিং য়াম্না শেমদোক শেমজিন তৌখ্রে অমদি হৌখিবা চহি ৫০সিদা শেংদোকপগী ওর্দর/ইন্সত্রক্সন কয়ামরুম থোকখ্রে‍। হায়রিবশিং অসিবু খোমজিন্দুনা দিসেম্বর ২০২১দা সেন্ত্রেল সিভিল সর্ভিস (পেন্সন) রুল্স, ২০২১ হায়না পুথোরকপনি‍।

Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Pensioners’ Awareness Program by Department of Pension & Pensioners’ Welfare conducted at Puducherry
28 JUN 2022 3:06PM by PIB Delhi
Department of Pension and Pensioners’ Welfare (DoP&PW) today conducted Pensioners’ Awareness Program at Puducherry. This is the first physical program post pandemic covering the Southern region of country. The program was attended by more than 300 pensioners from Chennai and Puducherry in collaboration with Pensioners Associations from Chennai and Puducherry.
A team of officers from DoP&PW took sessions on Pension policy reforms & digitization regarding pension/ family pension sanction to Central Government pensioners, with the objective of updating the pensioners of the changes made under the “Ease of Living” initiative of the Government. Special sessions were organized on Income Tax matters related to pensioners as well as Digital means of submitting the Annual Life Certificates.
The objective of these programmes is to spread awareness of the various rules and procedures regarding pension entitlements and processes to Central Government pensioners as well as to update the pensioners about the changes that take place from time to time through various amendments in the policy and procedures. Such programs also serve as a feedback mechanism of pension policy from pensioners.
Shri S N Mathur, Joint Secretary (DoP&PW), Shri Bhupal Nanda, CC (P)-CPAO, Shri Ruchir Mittal, Director, Dr Pramod Kumar, Director participated in the program. Shri S N Mathur, Joint Secretary (DoP&PW) informed the participants about various initiatives taken by the Department to enhance Ease of Living of Pensioners. Digital life Certificate was launched in 2014 which is available through Aadhaar based bio-metric devices, Indian Post Payments bank’s 1,90,000 Gramin Dak Sevaks and Doorstep banking by banks. Face authentication technology was launched in November, 2021 which will transform the way pensioners submit their life certificate.
Chief Controller (Pensions), CPAO, MoF also addressed the pensioners providing information about the common grievances faced by pensioners, their modes of redressal as well as new initiatives taken by CPAO to enhance Ease of Living of pensioners. A representative from CGHS also addressed the participants and provided information on the queries raised by pensioners.
To enhance “Ease of Living” of pensioners and family pensioners, Government of India has taken large number of welfare measures in pension policy as well as digitization of pension related processes. There have been a number of amendments in the pension rules and several clarificatory orders/ instructions have been issued during the last 50 years. These have been compiled and brought out as Central Civil Service (Pension) Rules, 2021 in December, 2021.