Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Inauguration of Honey Testing Lab in Nagaland by Union Agriculture Minister, Visit to Bamboo Museum and Organic Market
The nation will move forward with the strength of Northeast- Shri Tomar
27 JUN 2022 5:21PM by PIB Delhi
The Union Minister for Agriculture and Farmers Welfare, Shri Narendra Singh Tomar has said that the Government of India wants to realize the vision of all-round and balanced development in the country. Shri Tomar said that it is the belief of Prime Minister Shri Narendra Modi that if the strength of the Northeast will increase, then the country's strength will consolidate and with this strength the nation will move forward.
“The Northeast Region cannot be overlooked when it comes to all-round development. Therefore, through the schemes-programmes, funding and institutions of the government, it is our constant endeavour that the northeastern region should not depend on anyone, but should stand on its own feet and be able to contribute its fullest to the country's development. That is why the Prime Minister visits this area time and again and he has also asked his cabinet ministers to visit this area regularly and understand the difficulties here and quickly solve the problems related to their departments. He launched many schemes for the development of the Northeast in the last few years, so that the neglect which has been done here for years can be compensated,” said Shri Tomar, at an event organized at the North-East Agri Expo, Chumaokedlma today.
Shri Tomar said that it is a matter of good fortune and happiness for all of us that our Prime Minister is Shri Modi, who has the trust of the country and his popularity is soaring in the world too.
“When the leadership of the country is capable and empowered, it becomes easy for the citizens to move forward. If the citizens are fully prepared, then the leadership also gets strengthened and find solutions to the problems facing the country and we are able to reach our goals easily,” he said.
Shri Tomar said that in the last 8 years the Union Government has relentlessly tried to work sincerely to eradicate poverty, inequality and unemployment in our country.
“If there is an imbalance in the society and the country, it becomes difficult to move forward. After taking oath Shri Modi started doing concrete work to remove poverty and imbalance, in this effort crores of Jan-Dhan accounts of the poor have been opened and they have been benefited continuously through many schemes. Under the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi scheme the central government has given more than Rs 2 lakh crore to 11-and-a-half crore farmers so far, each farmer getting Rs. 6,000 rupees every year, this is not a simple matter. During Covid, 80 crore people have been given free ration and other facilities were also provided by the Center,” he said.
Later, Shri Tomar launched the Honey Testing Laboratory at Dimapur, Nagaland, which will help beekeepers and processors for testing the honey produced. He also visited the Bamboo Museum and Organic AC Market. During these events, the Agriculture Minister of Nagaland Shri G. Kaito, Chief Secretary Shri J. Alam, Central Horticulture Commissioner Shri Prabhat Kumar, other senior officers and distinguished people, farmers and scientists were present.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ মন্ত্রীনা নাগালেন্দদা হনী তেস্তিং লেব শঙ্গাবা, বেম্বু ম্যুজিয়ম অমসুং ওর্গানিক মার্কেত্তা চৎপা
অৱাং নোংপোক্কী পাঙ্গলগা লোয়ননা লৈবাক অসিনা তুংলমচত্তা চঙশিনগনি – শ্রী তোমার
27 JUN 2022 5:21PM by PIB Imphal
লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র তোমারনা ভারত সরকারনা লৈবাক অসিদা হীরম খুদিংদা অমসুং খল মান্ননা চাউখৎপগী পান্দম ফংবা পাম্মি হায়না ফোংদোকখ্রে। অৱাং নোংপোক লমদমগী মপাঙ্গল হেনগৎলকপা মতমদা, লৈবাক্কী পাঙ্গল হেনগৎলক্কনি অমসুং মসিগী পাঙ্গল অসিগা লোয়ননা লৈবাক অসিনা তুংলমচত্তা চঙশিনগনি হায়বসি প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী থাজবনি হায়না শ্রী তোমারনা হায়খি।
“হীরম খুদিংদা চাউখৎপা পুরকপগী মতাং লাকপদা অৱাং নোংপোক লমদম্বু নাথৈদুনা চৎপা য়ারোই। মরম অদুনা, সরকারগী স্কিম প্রোগ্রাম, ফন্দিং অমসুং ইন্সতিত্যুসনশিংগী খুত্থাংদা অৱাং নোংপোক লমদম্না কনা অমত্তগী মখা পোলহন্দনা, মশা মথন্তনা লেপ্পা ঙমজদুনা লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংদা অচৌবা থৌদাং য়াবা ঙমহন্নবা ঐখোয়না লেপ্তনা হোৎনরি। মসিনা মরম ওইরগা, প্রধান মন্ত্রীনা লমদম অসিদা তোয়না চৎলিবনি অমসুং মহাক্কী কেবিনেতশিংনসু লমদমসিদা চাং নাইনা চত্তুনা মখোয়গী বিভাগকা মরী লৈনবা শিংনবশিংগী অথুবা মতমদা ৱারোইশিন পুরক্নবা কন্না হায়রিবনি। মতম শাংনা মীরাইদুনা লাকখিবশিংগী থবক্তা মেনখৎনবগীদমক্তা মহাক্না লমদমসিগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক্তা চহি খরগী মমাংদা স্কিম কয়া অমা হৌদোকখ্রে”, হায়না ঙসি চুমাওকেদলমাদা পাংথোক্লিবা নোর্থ ইস্ত এগ্রি এক্সপোগী শরুক অমা ওইনা শীন-লাঙবা থৌরমদা মহাক্না হায়খি।
লৈবাক অসিনা থাজবা য়াম্না থম্লিবা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীবু পাম্নবগী মতৌনা মালেমদসু মশক থোক্না হেনগৎলক্লিবসি ঐখোয়গী লাইবক ফবনি অমসুং চাউথোকচনীংঙাইনি হায়না শ্রী তোমারনা হায়খি।
“লৈবাক অমগী লুচিংবনা মতিক লৈবা অমসুং মপাঙ্গল লৈবা অমা ওইবা মতমদা, লৈবাক্কী মীয়াম্না তুংলমচৎকীদমক্তা চঙশিনবসু অরায়বা ওইরকই। লৈবাক মীয়াম্না করিগুম্বা মতিক চানা শেম-শাদুনা লৈরবদি লুচিংবশিংগী মপাঙ্গলসু হেনগৎলি অমসুং লৈবাক্না থেংনরিবা শিংনবা কয়াগী ৱারোইশিন পুরকপা ঙমদুনা ঐখোয়না ঐখোয়গী পান্দম ফংবদা লাইহল্লি”, হায়না মহাক্না হায়খি।
কেন্দ্র সরকারনা মমাংগী চহি ৮গী মনুংদা লৈবাকসিদা লৈরিবা লাইরবা, মান্নদবা মিৎয়েং য়েংবা অমসুং থবক ফংদবগী খুদোংচাবশিং লৈহন্দনবা থম্মোই শেংনা লেপ্তনা হোৎনদুনা লাকখি হায়না শ্রী তোমারনা হায়খি।
“খুন্নাই অমসুং লৈবাক অসিদা করিগুম্বা খল কায়বগী ফিভম লৈরবদি তুংলমচত্তা খোঙদাবদা ৱানা থোকই। শ্রী মোদীনা ৱাশক লৌরবা তুংদা, লাইরবা অমসুং খল মান্নদবগী ফিভম মুত্থৎনবা মশক থোকপা থবক পাংথোকপা হৌখি। থৌওং অসিগী মনুং চনবা ওইনা, লাইরবশিংগী জন ধন একাউন্ত করোর কয়া অমা হাংদোকখি অমসুং মখোয়না স্কিম কয়াগী খুত্থাংদা কান্নবা কয়া অমা ফংখি। প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্মান নিধী স্কিমগী মখাদা কেন্দ্র সরকারনা হৌজিক ফাওবগী ওইনা অপুনবা লৌমী করোর ১১.৫গী মফমদা লুপা করোর লাখ ২ হেন্না পীথোকখ্রে, লৌমী খুদিংনা চহি খুদিংগী লুপা ৬০০০ ফংলিবসি অচম্বা ৱাফমদি নত্তে। কোবিদ লাইচৎ মনুংদসু, মীওই করোর ৮০দা লেম্না রাসন য়েন্থোকখি অমসুং কেন্দ্র সরকারনা অতোপ্পা খুদোংচাবা কয়াসু পীখি”, হায়না মহাক্না হায়খি।
শ্রী তোমারনা মখা তারকপদা নাগালেন্দগী দিমাপুরদা লৈবা হনী তেস্তিং লেবোরেতরীদা চৎখি। লেবোরেতরী অসিনা খোই য়োকপশিংদা তেংবাংবগা লোয়ননা প্রোসেসরশিংনা পুথোক্লিবা খোইহীগী চাংয়েং তৌবদসু মতেং পাংগনি। মহাক্না বেম্বু ম্যুজিয়ম অমসুং ওর্গানিক মার্কেত্তসু চৎখি। থৌরমশিং অসিদা নাগালেন্দগী লৌউ-শিংউ মন্ত্রী, শ্রী জি. কাইতো; চীফ সেক্রেতরী, শ্রী জে. আলম; সেন্ত্রেল হোর্তিকলচর কম্মিস্নর, শ্রী প্রভাত কুমার, অতোপ্পা সেনিয়র ওফিসর, শক্নাইরবা মীওই, লৌমী অমসুং সাইতিস্তশিংনা শরুক য়াখি।