কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
কেবিনেতনা ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং এদভান্স তেক্নোলোজীশীংগী লমদা তেংবাং পীনবগী মতাংদা ভারত অমসুং য়ুনাইতেদ আরব এমিরেতস (য়ু.এ.ই.)কী মরক্তা মেমোরেন্দম ওফ অন্দরস্তেন্দিংগী অয়াবা পীখ্রে
08 JUN 2022 5:05PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থৌবুরেল ওইদুনা পাংথোকখিবা কেন্দ্রগি কেবিনেতনা ঙসি ইন্দস্ত্রিশিং অমসুং েদভান্স তেক্নোলোজীশিংগী লমদা কোওপরেশন পীননবা ভারত অমসুং য়ুনাইতেদ আরব এমিরেতস (য়ু.এ.ই.)গী মরক্তা বাইলেতরেল মেমোরেন্দম ওফ অন্দরস্তেন্দিং (এম.ও.য়ু.) অমা খুৎয়েক পীননবগী প্রোপোজল অদুবু অয়াবা পীখ্রে।
চা্খৎলক্লিবা ভারত-য়ু.এ.ই.গী ইকোনোমিক অমসুং কমর্সিয়েলগী ওইবা মরি অসিনা লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা লৈরিবা য়াম্না য়াংনা দাইভর্সিফাই তৌরক্লিবা অমসুং হেন্না চেৎশিল্লক্লিবা নাকল অনিমক্কী ওইবা মরি অসিবু মরা চেৎশিনহনবদা অমসুং কনখৎহনবদা য়াম্না চাউবা থৌদাং লৌরি। ভারত-য়ু.এ.ই. বাইলেতরে ত্রেদ অসি ১৯৭০দা চহি অমদা য়ু.এস. দোলর মিলিয়ন ১৮০ (করোর ১৩৭৩) ওইখিবা অদু য়ু.এস. দোলর বিলিয়ন ৬০ (লুপা করোর লাখ ৪.৫৭)দা হেনগৎলকখ্রে, মসিনা য়ু.এ.ই. অসিবু চাইনা অমসুং য়ু.এস.এ.গী মতুংদা চহি ২০১৯-২০গীদমক্তা ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা ত্রেদিং পার্তনর ওইরি। মসিগী মথক্তা চহি ২০১৯-২০২০গীদমক্তা য়ু.এস.দোলর বিলিয়ন ২৯ (লুপা করোর লাখ ২.২১)গী এক্সপোর্ত ভেল্যুগা লোইননা য়ু.এ.ই. অসি (য়ু.এস.কী মতুংদা) ভারতকী অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা এক্সপোর্ত দেস্তিনেশন্নি। য়ু.এ.ই. অসি য়ু.এস.দোলর বিলিয়ন ১৮ (লুপা করোর লাখ ১.৩৭)গী চাউরাকপা ইনভেস্তমেন্তকা লোইননা ভারত্তা নিপানশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইনভেস্তরনি। য়ু.এ.ই.দা ভারতকী ইনভেস্তমেন্ত অসি চাউরাক্না বু.এস. দোলর বিলিয়ন ৮৫ মুক্নি (লুপা করোর লাখ ৬.৪৮)।
ভারত অমসুং য়ু.এ.ই.না ১৮/০২/২০২২দা বাইলেতরেল “কমপ্রেহেন্সিব ইকোনোমিক পার্তনরশিপ এগ্রীমেন্ত” (সি.ই.পি.এ.) খুৎয়েক পীনখি। মসিগী এগ্রীমেন্ত অসিদা মথংগী চহি মঙা অসিদা ভারত অমসুং য়ু.এ.ই.গী মরক্তা লৈরিবা ত্রেদ অদু য়ু.এস. দোলর বিলিয়ন ৬০ (লুপা করোর লাখ ৪.৫৭)দগী য়ু.এস. দোলর বিলিয়ন ১০০ (লুপা করোর লাখ ৭.৬৩) হেনগৎপা য়াবগী পোতেন্সিয়েল লৈ।
এম.ও.য়ু. অসিনা মখাদা পীরিবা হিরমশিং অসিদা নাকল অনিমক্তা কান্নগদবা মওংদা তেংবাং পীননবগী পান্দম থম্লি:
ক. ইন্দস্ত্রিশিংগী সপ্লাই চেন রেজিলিয়েন্স হেনগৎহনবা
খ. রিন্যুৱেবল অমসুং ইনর্জী এফিসিয়েন্সী
গ. হেল্থ অমসুং লাইফ সাইন্সেস
ঘ. স্পেস সীস্তেমশিং
ঙ. আর্তিফিসিয়েল ইন্তেলিজেন্স
চ. ইন্দস্ত্রী ৪.০ য়াহনগদবা তেক্নোলোজীশিং
ছ. স্তেন্দার্দাইজেশন, মেত্রোলোজী, কনফোর্মিতী এসেসমেন্ত, এক্রিদিতেশন, অমসুং হলাল আর্তিফিকেশন।
এম.ও.য়ু. অসিনা ইনভেস্তমেন্তশিং, তেক্নোলোজী ত্রান্সফর অমসুং ইন্দস্ত্রীশিংদা মরু ওইবা তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নদুনা লৈবাক অনিমক্কী ইন্দস্ত্রীশিংগী মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং চাউখৎহনবদা পান্দম থম্লি। মসিনা ইকোনোমীদা এমপ্লোইমেন্ত জেনরেত তৌরগনি।
এম.ও.য়ু. ইমপ্লিমেন্ত তৌবা অসিনা মরু ওইনা রিন্যুৱেবল ইনর্জী, আর্তিফিসিয়েল ইন্তেলিজেন্স, ইন্সত্রী ইনেব্লিং তেক্নোলোজীশিং অমসুং হেল্থ অমসুং লাইফ সাইন্সতা ম্যুচুৱল কোওপরেশন লমশীংদা রিসর্চ অমসুং ইন্নোভেশন হেনগৎহল্লগনি। মসিনা হায়রিবা সেক্তরশিং অসিদা চাউখৎহল্লগনি, দোমেস্তিক প্রোদক্সন হেনগৎহল্লগনি, এক্সপোর্ত হেনগৎহ্লগনি অমসুং ইমপোর্তশিং হন্থহল্লগনি।
এম.ও.য়ু. অসি খুৎয়েক পীনবনা ভারত অসিবু মীপাল তাংদনা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ভারত অমা ওইহন্নবগী ঐখোয়গী ইকাইখুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীগী খোল্লাও, আত্মানির্ভর ভারতকী পান্দম অদুবু মপুং ফাহল্লগনি।