কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রীনা ‘বানিজ্য ভবন’ শঙ্গাখ্রে অমসুং নিরয়াত পোর্তেল হৌদোকখ্রে
“দাঃ শ্যামা প্রসাদ মুকর্জীগী পোলিসী, ৱারেপ অমসুং মখোয়বু ফংনবা হোৎনখিবশিংনা নীংতম্বা ভারতকী মাইকৈ পীবদা মরু ওইবা থৌদাং য়াখি”: প্রধান মন্ত্রী
“দিভেলপিংদগী দিভেলপ ওইবা লৈবাক ওইরকপদা এক্সপোর্তনা মরু ওইবা থৌদাং লৌই”: প্রধান মন্ত্রী
প্রধান মন্ত্রীগী নুং-পান ফাওনা উবগী অহোংবা পুরকপা মিৎয়েংনা দি.জি.এস. অমসুং এস.দি. লোইশিনহন্দুনা জি.ই.এম. শেমহনখিবনি: শ্রী পিয়ুশ গোয়ল
বানিজ্য ভবনবু মপুং ওইনা দিজিতেল ওইহনগনি অমসুং মসিনা ভারতকী হেনগৎলক্লিবা পাঙ্গলগী খুদম ওইগনি: শ্রী পিয়ুশ গোয়ল
23 JUN 2022 4:33PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নই দিল্লীদা ‘বানিজ্য ভবন’ শঙ্গাবগা লোয়ননা নিরয়াত পোর্তেলসু হৌদোকখ্রে। কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী পিয়ুশ গোয়ল, শ্রী সোম প্রকাশ অমসুং শ্রীমতি অনুপ্রিয়া পতেলসু অতোপ্পা মীওইশিংগা লোয়ননা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
প্রধান মন্ত্রীনা থৌরমসিদা তিল্লিবা মীয়ামদা ৱা ঙাঙবদা মমাংগী চহি ৮দগী চত্থদুনা লাক্লবা অনৌবা ভারতকী মীয়ামদা মিৎয়েং চঙবা লৈঙাকপগী খোঙচত্তা মরূ ওইবা অতোপ্পা খোঙথাং অমা ঙসি পায়খৎলে হায়না ফোংদোকখি। লৈবাক অসিনা অনৌবা অমসুং মতমগা চুনবা কম্মর্সিএল বিলদিংগা লোয়ননা এক্সপোর্ত পোর্তেল, ফিজিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অমা অমসুং অতোপ্পা দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর কয়াগী খুদোল অমা ফংলে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ইকুই কুইদ্রিবা মতমশিংগী খুদম পীরদুনা অনৌবা ভারতকী থবক পাংথোকপগী অনৌবা চৎনবীদা থবক লোইশিনবগী তারিখনা এস.ও.পি.গী শরুক অমা ওইরে অমসুং মসিবু অহকপা মওংদা ইন্নরি হায়না পাউদমখি। সরকারগী প্রোজেক্তশিংনা চহি কয়া পন্দুনা লৈতনা মতম চানা লোইশিল্লকপা মতমদা সরকারগী স্কিমশিংনা মখোয়গী পান্দম ফংগনি, মসিগী মতমসিখক্তদা লৈবাক্কী তেক্সপেয়রশিংবু ইকায় খুম্নবা হৌরক্কনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। ঐখোয়না পি.এম. গতিশক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লানগী মওংদা অনৌবা মতমগা চুনবা প্লেতফোর্ম অমা ঙসিদি লৈরে। মসিগী বানিজ্য ভবন্না লৈবাক্কী ‘গতি শক্তি’দা শাফু পীগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
মমাংগী চহিদা, মালেমগী ওইবা পুৱারী ওইরবা অয়েৎপা কয়া লৈখ্রবসু, ভারতকী অপুনবা এক্সপোর্তনা বিলিয়ন দোল্লর ৬৭০, হায়বদি, লুপা করোর লাখ ৫০ য়ৌখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। লৈবাক অসিনা মমাংগী চহিদা, শিংনবা কয়া থেংনরবসু, বিলিয়ন দোল্লর ৪০০, হায়বদি লুপা করোর লাখ ৩০গী পোত্থোক এক্সপোর্ত তৌবগী থ্রেসহোল্দ শোইদনা লানগনি হায়বা ৱারেপ লৌখিবনি। ঐখোয়না মসিবু ৱাংমা লানখি অমসুং বিলিয়ন দোল্লর ৪১৮, হায়বদি, লুপা করোর লাখ ৩১গী এক্সপোর্ত তৌবগী অনৌবা রেকোর্দ থমখি। “মমাংগী চহিশিংগী মায় পাকপশিংনা পুক্নিং থৌগত্তুনা, হৌজিক্তি ঐখোয়না ঐখোয়গী এক্সপোর্তকী পান্দম হেনগৎলে অমসুং মদুবু ফংনবা হোৎনবগী চাংসু শরুক অনি হেনগৎলে। মসিগুম্বা অনৌবা পান্দমশিং ফংনবগীদমক্তা মীয়াম পুম্নমক্না হোৎনমিন্নবগী তঙাই ফদবা লৈ”, হায়না মহাক্না অতেনবা মতমগী পান্দম খক্তা নত্তনা অশাংবা মতমগী পান্দমসু থমগদবনি হায়না মখা তানা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা বানিজ্য ভবনবু মহাক্কী সরকারনা মতমসিগী মনুংদা কম্মর্সকী লমদা মায় পাকপগী খুদম অমনি হায়না ফোংদোকখি। মসিগী উরেপ উয়ুং তমখিবগী মতমদা মহাক্না ইন্নোভেসন পাংথোকপা অমসুং গ্লোবেল ইন্নোভেসন ইন্দেক্সতা ফগৎপগী তঙাই ফদবা লৈ হায়না ফোংদোকখিববু মহাক্না ঙসি অমুক্কা হন্না নীংশিংখি। ঙসিদি, ভারত অসি গ্লোবেল ইন্নোভেসন ইন্দেক্সতা ৪৬শুবা থাক্তা লৈরে অমসুং লেপ্পা লৈতনা ফগৎলি। মহাক্না মতমদুদা কারবার তৌবদা হেন্না লাইথোকহনবগী মতাংদসু ৱাফম থমখিবনি, অদুগা ঙসিদি, কান্নদবা কমপ্লাইএন্স ৩২০০০ হেনববু লৌথোকখ্রে। মান্নবা অমা ওইনা, বিলদিং অসিগী উরেপ উয়ুং তম্বা মতমদা জি.এস.তি. অসি য়াম্না নৌরি, অদুবু, থা অমদা লুপা করোর লাখ ১গী জি.এস.তি. খোমগৎপা হায়বসিদি মফম খুদিংদা পাংথোক্নরে। জি.ই.এম.গী মতাংদা পল্লগসু, লুপা করোর লিশিং ৯গী ওরদরসু মতমদুদা অদুমক পাংথোক্লম্মি, অদুগা হৌজিক, পোর্তেল অসিদা স্মোল ওন্তোপ্রিনর লাখ ৪৫ হেনবনা রেজিস্তর তৌরে অমসুং লুপা করোর ২.২৫ হেনবগী ওর্দর পীরকখ্রে। ইং ২০১৪দা মোবাইল য়ুনিত ২খক লৈরম্বদগী মতমদুদা মোবাইল য়ুনিত ১২০ য়ৌখিবগী মতাংদসু প্রধান মন্ত্রীনা ৱাফম থমখিবনি। মসিগী মশিংনা হৌজিক্তি ২০০ হেনখ্রে। ঙসিদি, ভারত্তা চহি ৪গী মমাংদা লৈরম্বা রেজিস্তর তৌরবা ফিন্তেক মশিং ৫০০দগী য়াম্না হেনগত্তুনা ২৩০০ লৈরে। বানিজ্য ভবনগী উরেপ উয়ুং তমখিবা মতমদা ভারতা স্তার্তঅপ ৮০০০ চহি খুদিংগী শকখঙলম্মি, অদুবু ঙসিদি, মসিগী মশিংনা ১৫০০০ হেল্লে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি।
লৈবাক অমনা দিভেলপিংদগী দিভেলপ ওইবগী থাক্তা লাকপদা এক্সপোর্তনা লৌবা মরু ওইবা থৌদাংশিংদা প্রধান মন্ত্রীনা মিৎয়েং চঙখি। মমাংগী চহি ৮দা, ভারতনা মশাগী এক্সপোর্ত লেপ্তনা হেনগৎহনবগা লোয়ননা এক্সপোর্তকী পান্দম কয়া ফংদুনা লাক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। এক্সপোর্ত হেনগৎহন্নবা হান্নদগী হেন্না ফবা থৌশিল থৌরাং, কাঙলোনশিং লাইথোকহনবা অমসুং পোত্থোকশিংবু অনৌবা কৈথেলদা পুবগী থৌওংনা মতেং চাউনা পাংখি। মন্ত্রালয়, বিভাগ খুদিংনা ‘হোল ওফ গভর্নমেন্ত এপ্রোচ’কা লোয়ননা এক্সপোর্ত হেনগৎহনবদা ঙসি খ্বাইদগী অহানবা মিৎয়েং চঙলি হায়না মহাক্না হায়খি। এম.এস.এম.ই. মন্ত্রালয় নত্ত্রগা এক্সতর্নেল এফিয়র্স, এগ্রিকলচর নত্ত্রগা কম্মর্স মন্ত্রালয় ওইরো, পুম্নমক্না মান্নবা পান্দম অমগীদমক্তা মান্ননা হোৎনরি। “অনৌবা লমদগী এক্সপোর্ত তৌবসু হেনগৎলক্লি। এস্পিরেস্নেল জিলাশিংদগীসু হৌজিক এক্সপোর্ত য়াম্না হেনগৎলক্লি। লশিং অমসুং হেন্দলুমগী পোত্থোক্কী এক্সপোর্ত্তা ৫৫%গী চাংদা হেনগৎলক্লিবা অসিনা গ্রাসরুত লেভেলদা করম্না থবক পায়খৎলি হায়বা তাক্লি”, হায়না মহাক্না অখন্ননা তমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা নিরয়াত- নেস্নেল ইম্পোর্ত-এক্সপোর্ত ফোর য়র্লী এনালাইসীস ওফ ত্রেদ পোর্তেলনা স্তেকহোলদরশিংগী রিএল তাইম দেতা পীদুনা সাইলোশিংবু লৌথোকপদা তেংবাংগনি হায়না ফোংদোকখি। “মালেমগী লৈবাক ২০০ হেনবদা এক্সপোর্ত তৌরিবা কম্মোদিতী গ্রুপ ৩০ হেনবগা মরী লৈনবা মরু ওইবা ই-পাউশিং পোর্তেল অসিদগী লৌবা য়াগনি। জিলাশিংগী এক্সপোর্ত তৌবগী ই-পাউশিংসু পোর্তেল অসিদগী মতুং তারকপা মতমশিংদা লৌবা য়ারগনি। মসিনা জিলাশিংবু এক্সপোর্ত তৌবগী মরু ওইবা সেন্তর ওইনা চাউখৎহন্নবা হোৎনরিবা থবকশিংবু হেন্না মপাঙ্গল লৈহনগনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী, কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন অমসুং তেক্সতাইলগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা ঙসিগী থৌরমদা থমখিবা ৱারোলদা প্রধান মন্ত্রীগী পান্দমদি লৈবাক্কী পথাপশিংদা নুং পান ফাওবগী ফিভম লৈহন্দুনা মতমগা চুনবা ভারত অমা শেম্বনি হায়খি। দি.জি.এস. অমসুং দি. (দাইরেক্তোরেত জেনেরেল ওফ সপ্লাই অমসুং দিস্পোজেল)গুম্বা চপ মান্নবা মফমদা লৈবা মথৌ নীংথিনা পাংথোক্তবা অমসুং মীয়াম্না খুদোংচাবা লৌবদা লুবা ওর্গনাইজেসন অমবু নাকল অমরোমদা লোইশিনখি অমসুং মান্নবা নাকল অমদনা নুং-পান ফাওনা উবা পোত্থোক লৈবগী পথাপ, গবর্নমেন্ত-ই-মার্কেতপ্লেস (জি.ই.এম.) হৌদোকখি। জি.ই.এম.না নুপী ওন্তোপ্রিনর, স্তার্তঅপ, এম.এস.এম.ই. সেক্তর অমসুং অতোপ্পশিংদা প্লেৎফোর্ম পীদুনা পথাপ অসিদা তেংবাংবগী খুদোংচাবা পীবগা লোয়ননা মসিগী মথৌ নীংথিনা পাংথোকপগী মতৌবুসু হেনগৎহল্লি।
মহাক্না মখা তারদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা জুন ২২, ২০১৮, ঙসিদগী চপ চানা চহি ৪গী মমাংদা, বানিজ্য ভবনগী উরেপ উয়ুং তমখিবনি হায়না ফোংদোকখি। বিলদিং অসি শাবদা চঙগনি পারম্বা লুপা করোর ২২৬তগী তানা চঙদুনা শাবা লোইশিনখিবনি। মসিদি প্রোজেক্তশিংবু অকক্নবা মতমগী মনুংদা লোইশিনবগী অনৌবা ৱাখল্লোনগী শরুক অমনি হায়না শ্রী গোয়লনা হায়খি। মহাক্না ‘হোল ওফ গবর্নমেন্ত’ এপ্রোচনা বানিজ্য ভবনবু মায় পাক্না লোইশিন্নবগীদমক্তা তোঙানবা বিভাগশিংবু অমত্তা ওইনা পুরকপদা য়াম্না তেংবাংখি হায়না ফোংদোকখি। বানিজ্য ভবনবু মপুং ওইনা দিজিতেল ওইহনগনি অমসুং মসিনা ভারতকী হেনগৎলক্লিবা পাঙ্গলগী খুদম ওইগনি হায়না শ্রী গোয়লনা মখা তানা ফোংদোকখি।

Ministry of Commerce & Industry
PM inaugurates 'Vanijya Bhawan' and launches NIRYAT portal
“Dr Shyama Prasad Mukherjee’s policies, decisions, resolve, and their fulfilment were very important in giving direction to independent India”: Prime Minister
“Exports play a key role in the transition of a country from developing to developed status”: Prime Minister
PM’s transformative vision of transparency led to closure of DGS&D and creation of GeM: Shri Piyush Goyal
Vanijya Bhawan will be made completely digital and will become a symbol of India’s growing power: Shri Piyush Goyal
23 JUN 2022 4:33PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated 'Vanijya Bhawan' and launched the NIRYAT portal in Delhi today. Union Ministers Shri Piyush Goyal, Shri Som Prakash and Smt Anupriya Patel were among those present on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister said today another important step has been taken in the direction of the journey of Citizen-Centric Governance in New India on which the country has been moving for the last 8 years. The country has got the gift of a new and modern commercial building as well as an export portal, one physical and other digital infrastructure, he said.
Referring to many examples of the recent past, the Prime Minister said that in the new work culture of the New India, completion date is part of SoP and is strictly adhered to. He remarked that only when the government's projects do not hang for years and are completed on time, similarly, the government's schemes reach their goals, then only, the taxpayer of the country is respected. Now we also have a modern platform in the form of the PM Gatishakti National Master Plan. He said that this Vanijya Bhawan will give a push to the nations ‘Gati Shakti’.
The Prime Minister noted that last year, despite the historic global disruptions, India’s exports stood at a total of $ 670 billion i.e. Rs 50 lakh crore. Last year, the country had decided that despite every challenge, it has to cross the threshold of $ 400 billion i.e. 30 lakh crore merchandise export. We crossed this and created a new record of export of $ 418 billion i.e. 31 lakh crore rupees. “Encouraged by this success of the past years, we have now increased our export targets and have doubled our efforts to achieve them. Collective effort of everyone is very necessary to achieve these new goals”, he said, further adding that not only short term but long-term targets should be set.
The Prime Minister cited the new Vanjiya Bhawan as also the symbol of his Government’s achievements in the field of commerce during this period. He recalled that at the time of foundation stone laying, he had stressed the need for innovation and improvement in the Global Innovation Index. Today, India is ranked 46th in the Global Innovation Index and is continuously improving. He had also talked about improving ease of doing business at that time, today, more than 32000 unnecessary compliances have been removed. Similarly, GST was new at the time of foundation stone laying of the building, today, 1 lakh crore GST collection per month has become commonplace. In terms of GeM, 9 thousand crore rupees worth orders were discussed then, today, more than 45 lakh small entrepreneurs are registered on the portal and orders worth more than 2.25 lakh crore have been placed. The Prime Minister had talked about 120 Mobile units at that time up from just 2 in 2014, today this number has crossed 200. Today India has 2300 registered Fin-tech startups, up from 500, 4 years ago. At the time of the foundation stone laying of the Vanijya Bhawan India used to recognize 8000 startups every year, today, this number is more than 15000, the Prime Minister informed.
The Prime Minister underlined the role of increasing exports in the transition of a country from developing to developed country. The Prime Minister said that in the last eight years, India has also been continuously increasing its exports and achieving export goals. Better policies to increase exports, easing of the process, and taking products to new markets, have helped a lot. He said that today, every ministry, every department of the government is giving priority to increasing exports with a 'whole of government' approach. Be it the Ministry of MSME or Ministry of External Affairs, Agriculture or Commerce, all are making common efforts for a common goal. “Exports from new areas are increasing. Even from many aspirational districts, exports have now increased manifold. The increase in exports of cotton and handloom products by 55 per cent shows how the work is being done at the grassroot level”, he pointed out.
The Prime Minister said that NIRYAT - National Import-Export for Yearly Analysis of Trade portal will help in breaking silos by providing real time data to all stakeholders. “From this portal, important information related to more than 30 commodity groups exported to more than 200 countries of the world will be available. In the coming time, information related to district-wise exports will also be available on this. This will also strengthen the efforts to develop the districts as important centers of exports”, the Prime Minister said.
Shri Piyush Goyal, Union Minister of Commerce & Industry, Consumer Affairs, Food and Public Distribution and Textiles, while addressing the event said that Prime Minister’s vision is to make a modern India by bringing transparency to the system. On the one hand, an inefficient and inaccessible organization like DGS&D (Directorate General of Supplies & Disposal), which stood at the same place, was wound up and on the other Government e-Marketplace (GeM), a transparent purchase system has been established. The GeM has provided platform to women entrepreneurs, Start-Ups, MSMEs sector and others to contribute to the system and accelerate its efficiency.
Adding on, he said that the Prime Minister on June 22nd, 2018, exactly 4 years ago, laid the foundation stone of the Vanijya Bhawan. The building has been completed in less than the budgeted cost of 226 crore. Shri Goyal said that it was part of this new thinking where the projects are being completed in a time-bound manner. He said that “Whole of Government” approach helped in getting various departments to come together for successful completion of the Vaanijya Bhawan. Shri Goyal said that the Vanijya Bhawan will be made completely digital and will become a symbol of India’s growing power on the global platform.