ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ-ଭାରତ ଜଳ ସୁରକ୍ଷା ପଦକ୍ଷେପ (ଏଆଇଡବ୍ଲ୍ୟୁଏଏସଆଇ) ବୈଷୟିକ ସହଯୋଗ ନିମନ୍ତେ ଭାରତ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ରକୁ କ୍ୟାବିନେଟର ଅନୁମୋଦନ
08 JUN 2022 4:48PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଗୃହ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ବ୍ୟାପର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମଓଏଚୟୁଏ) ଓ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିୟା ସରକାରଙ୍କ ବିଦେଶ ବ୍ୟାପାର ଓ ବାଣିଜ୍ୟ (ଡିଏଫଏଟି) ବିଭାଗ ମଧ୍ୟରେ ସହରାଞ୍ଚଳ ଜଳ ପରିଚାଳନା ଉପରେ ହୋଇଥିବା ବୈଷୟିକ ସହଯୋଗ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ନେଇ ଅବଗତ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ଏମଓୟୁ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୧ରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିଲା ।
ସହରାଞ୍ଚଳ ଜଳ ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ନିରାପତା ଏହି ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷର ଯୋଗୁଁ ଦୁଇଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କ ଅଧିକ ମଜବୁତ ହେବ । ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ସହରୀଜଳ ପରିଚାଳନାର ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ମଜବୁତ କରିବା ସହ ଉପଲବ୍ଧତା, ଜଳର ଗୁଣାତ୍ମକ ଓ ପରିମଳ ସେବାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ । ଏହା ଜଳ ଓ ଜଳ ଉପଲବ୍ଧ ନଗରୀରେ ଚକ୍ରୀୟ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହ ଜଳବାୟୁ ଅନୁକୂଳ ନମନୀୟ ଜଳ ପରିଚାଳନାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ । ଜଳ ପରିଚାଳନାରେ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଓ ଉପଲବ୍ଧ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସାମାଜିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ।
ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସନନ୍ଦ ଯୋଗୁଁ ଉଭୟପକ୍ଷ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଭିନ୍ନ ବୈଷୟିକ ବ୍ୟାପାର ନେଇ ଅବଗତ ହେବା ସହ ବିଭିନ୍ନ ଶିକ୍ଷଣୀୟ ବିଷୟ ଉପରେ ପରସ୍ପର ମତ ବିନିମୟ କରିପାରିବେ । ଏହା ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେବ ।

Ministry of Housing & Urban Affairs
Cabinet approves Memorandum of Understanding between India and Australia for Technical Cooperation for Australia-India Water Security Initiative (AIWASI)
08 JUN 2022 4:48PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi, was apprised the Memorandum of Understanding between the Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA), Government of India and Department of Foreign Affairs and Trade (DFAT), Government of Australia for Technical Cooperation in urban water management. The MoU has been signed in December, 2021.
MoU would reinforce bilateral cooperation between the two countries in the area of urban water security. It would strengthen institutional capacities at all levels for urban water management; improve accessibility, affordability & quality of water and sanitation services; promote circular economy of water & water secure cities; encourage climate resilient water management practices; enhance community participation in water management and improve social inclusion through initiatives for accessible infrastructure.
MoU will enable both sides to learn about technological advancements gained by two nations in key areas of urban water security and will promote exchange of learning, best practices and capacity building of institutions. This will help towards realisation of AatmaNirbhar Bharat.