প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
লাইফ আন্দোলনৰ শুভাৰম্ভণিৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠৰ অসমীয়া অনুবাদ
05 JUN 2022 8:10PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
আমি এইমাত্ৰ এখেতসকলৰ অন্তৰ্দৃষ্টিপূৰ্ণ দৃষ্টিভংগী শুনিলো:
মহামান্য ইংগাৰ এণ্ডাৰছন, ইউএনডিপি গ্ল’বেল হেড, মহামান্য আচিম ষ্টেইনাৰ, ইউএনডিপি গ্ল’বেল হেড, মোৰ বন্ধু মিঃ ডেভিড মালপাছ, ৱৰ্ল্ড বেংকৰ অধ্যক্ষ লৰ্ড নিকোলাছ ষ্টাৰ্ণ, মিঃ কাচ চানষ্টাইন, মোৰ বন্ধু মিঃ বিল গেটছ, শ্ৰী অনিল দাসগুপ্তা, ভাৰতৰ পৰিৱেশ মন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দৰ যাদৱ
তেওঁলোকৰ মতামতৰ বাবে মই তেওঁলোকক ধন্যবাদ জনাইছো।
ভদ্ৰমহিলা আৰু ভদ্ৰপুৰুষসকল
মৰমৰ বন্ধুসকল,
নমস্তে।
আজিৰ অনুষ্ঠান আৰু অনুষ্ঠানৰ তাৰিখ, দুয়োটা অতি প্ৰাসংগিক। আমি পৰিৱেশ আন্দোলনৰ বাবে জীৱন-জীৱনশৈলী আৰম্ভ কৰোঁ। এই বছৰৰ বিশ্ব পৰিৱেশ দিৱসৰ প্ৰচাৰ শ্লোগান হৈছে-''কেৱল এখন পৃথিৱী''। আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰটো হ'ল- ''প্ৰকৃতিৰ সৈতে সামঞ্জস্য ৰাখি স্থিৰভাৱে জীয়াই থকা''। গম্ভীৰতা আৰু সমাধানটো এই বাক্যাংশবোৰত সুন্দৰভাৱে আৱৰি আছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ গ্ৰহটোৰ প্ৰত্যাহ্বানবোৰ আমাৰ সকলোৰে বাবে সুবিদিত। সময়ৰ প্ৰয়োজন হৈছে মানৱ-কেন্দ্ৰিক, সামূহিক প্ৰচেষ্টা আৰু শক্তিশালী পদক্ষেপ যি অধিক বহনক্ষম বিকাশ। চি.অ’.পি.-26-ত গ্লাছগোত যোৱা বছৰৰ সন্মিলনত মই পৰিৱেশৰ বাবে মিছন লাইফ-লাইফষ্টাইলৰ বাবে প্ৰস্তাৱ দিছিলো। এনে অভিযানৰ বাবে কৰা প্ৰচেষ্টাই সমগ্ৰ বিশ্বৰ পৰা সমৰ্থন লাভ কৰিছিল। মই আনন্দিত যে জীৱন আন্দোলনৰ এই সংকল্প আজি উপলব্ধি কৰা হৈছে। এনে অভিলেখ সমৰ্থনৰ বাবে মোৰ কৃতজ্ঞতা থাকিল। নামটোৱে প্ৰদৰ্শন কৰা মতে মিছন লাইফ-য়ে আমাৰ সকলোৰে ওপৰত ব্যক্তিগত আৰু সামূহিক কৰ্তব্য ৰাখে যাতে আমি এক উন্নত গ্ৰহৰ বাবে যি কৰিব বিচাৰো সেয়া কৰিব পাৰোঁ। লাইফৰ দৃষ্টি ভঙ্গী হৈছে এনে এক জীৱনশৈলী জীয়াই থকা যি আমাৰ গ্ৰহৰ সৈতে খাপ খায় আৰু ইয়াৰ ক্ষতি নকৰে। আৰু যিসকলে এনে জীৱনশৈলী জীয়াই থাকে তেওঁলোকক ''গ্ৰহ-পন্থী লোক'' বুলি কোৱা হয়। মিছন লাইফ-য়ে অতীতৰ পৰা শিক্ষা লয়, বৰ্তমানত কাম কৰে আৰু ভৱিষ্যতৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়ে।
বন্ধুসকল,
পৃথিৱীৰ দীৰ্ঘ জীৱনৰ আঁৰৰ ৰহস্য হৈছে আমাৰ পূৰ্বপুৰুষসকলে প্ৰকৃতিৰ সৈতে বজাই ৰখা সম্প্ৰীতি। যেতিয়া পৰম্পৰাৰ কথা আহে, পৃথিৱীৰ প্ৰায় সকলো প্ৰান্ততে এনে পৰম্পৰা আছে যি পৰিৱেশগত সমস্যাৰ এক সৰল আৰু বহনক্ষম সমাধান প্ৰদৰ্শন কৰে।
ঘানাত, পৰম্পৰাগত নিয়মবোৰে কাছ সংৰক্ষণত সহায় কৰিছে। তাঞ্জানিয়াৰ চেৰেঙ্গেটি অঞ্চলত, হাতী আৰু জোপোহা পৱিত্ৰ।
সেয়েহে, তেওঁলোকে অবৈধ চিকাৰৰ ফল ভুগিছে। ইথিওপিয়াত ওকপাঘা আৰু অগ্ৰিকি গছ বিশেষ। জাপানত ফুৰোচিকি আছে যি প্লাষ্টিকৰ এক বহনক্ষম বিকল্প হ'ব পাৰে। চুইডেনৰ লাগোম দৰ্শনে এক সন্তুলিত জীৱনক উৎসাহিত কৰে। আমি ভাৰতত প্ৰকৃতিক দৈৱত্বৰ সৈতে তুলনা কৰিছো। আমাৰ দেৱ-দেৱীসকলৰ লগত উদ্ভিদ আৰু প্ৰাণী জড়িত আছে। মই মাত্ৰ কেইটামান উদাহৰণ দিছো। এনেধৰণৰ আৰু বহুতো অভ্যাস আছে। হ্ৰাস, পুনৰ ব্যৱহাৰ আৰু পুনৰ্ব্যৱহাৰ হৈছে আমাৰ জীৱনত বোৱা ধাৰণা। বৃত্তাকাৰ অৰ্থনীতি আমাৰ সংস্কৃতি আৰু জীৱনশৈলীৰ অবিচ্ছেদ্য অংশ হৈ আহিছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ ১.৩ বিলিয়ন ভাৰতীয়ক ধন্যবাদ, আমি আমাৰ দেশৰ পৰিৱেশৰ বাবে বহুতো ভাল কাম কৰিবলৈ সক্ষম হৈছো। আমাৰ বনাঞ্চল বৃদ্ধি পাইছে আৰু সিংহ, বাঘ, নাহৰফুটুকী বাঘ, হাতী আৰু গঁড়ৰ সংখ্যাও বৃদ্ধি পাইছে। জীৱাশ্ম-ইন্ধন-আধাৰিত উৎসৰ পৰা স্থাপিত বৈদ্যুতিক ক্ষমতাৰ ৪০% প্ৰাপ্ত কৰাৰ আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি নিৰ্ধাৰিত সময়তকৈ বছৰ পূৰ্বে প্ৰাপ্ত কৰা হৈছে। যোৱা কেইবছৰমানত প্ৰায় ৩৭০ নিযুত এলইডি বাল্ব বিতৰণ কৰা হৈছে। প্ৰতি বছৰে প্ৰায় ৫০ বিলিয়ন ইউনিট বিদ্যুৎ সঞ্চয়ত অৰিহণা যোগাইছে। প্ৰতি বছৰে প্ৰায় ৪০ নিযুত টন কাৰ্বন ডাই অক্সাইড হ্ৰাস কৰাটো নিশ্চিত কৰিছে। আমি পেট্ৰ'লত ১০% ইথানল মিশ্ৰণ লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰিছো, নৱেম্বৰ ২০২২-ৰ লক্ষ্যতকৈ মাহ আগতে।
২০১৩-১৪ বৰ্ষত মিশ্ৰণ ৰখাৰ পৰিমাণ অতি কমেই ১.৫% আৰু ২০১৯-২০ বৰ্ষত ৫% আছিল বুলি বিবেচনা কৰাটো এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সফলতা। ইয়াৰ ফলত ভাৰতৰ শক্তি সুৰক্ষা বৃদ্ধি হৈছে, খাৰুৱা তেলৰ আমদানি ৫.৫ বিলিয়ন ডলাৰতকৈও অধিক হ্ৰাস হৈছে। কাৰ্বন ডাই অক্সাইড নিৰ্গমন ২.৭ নিযুত টন হ্ৰাস কৰিছে। আৰু কৃষকসকলৰ উপাৰ্জন প্ৰায় ৫.৫ বিলিয়ন ডলাৰ বৃদ্ধি কৰিছে। নৱীকৰণযোগ্য শক্তি ব্যাপকভাৱে জনপ্ৰিয় হৈ উঠিছে আৰু আমাৰ চৰকাৰে এই খণ্ডৰ বিকাশৰ বাবে যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আগুৱাই যোৱাৰ পথটো হৈছে উদ্ভাৱন আৰু মুক্ততাৰ বিষয়ে। প্ৰতিটো স্তৰত, আমি বহনক্ষম বিকাশৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া উদ্ভাৱকসকলক উৎসাহিত কৰোঁ আহক। এইটো প্ৰাপ্ত কৰিবলৈ প্ৰযুক্তি এক মহান সমৰ্থক হ'ব পাৰে। যেতিয়া পৰম্পৰা আৰু প্ৰযুক্তিৰ মিলন হয়, লাইফৰ দৃষ্টিভংগী আৰু অধিক আগুৱাই নিয়া হ'ব। মই বিশেষভাৱে শৈক্ষিক জগতৰ লোকসকলক, গৱেষক সকলক আৰু আমাৰ গতিশীল ষ্টাৰ্ট-আপসকলক এই বিষয়ে চিন্তা কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছো। এই গুৰুত্বপূৰ্ণ সময়ত পৃথিৱীখনক তেওঁলোকৰ যৌৱনশক্তিৰ প্ৰয়োজন। আমি আমাৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অনুশীলনবোৰ আনৰ সৈতে ভাগ বতৰা কৰিবলৈ আৰু আনৰ সফল অনুশীলনৰ পৰা শিকিবলৈও মুক্ত হোৱা উচিত।
মহাত্মা গান্ধীয়ে এক শূন্য-কাৰ্বন জীৱনশৈলীৰ বিষয়ে কৈছিল। আমাৰ দৈনন্দিন জীৱনৰ পছন্দবোৰত আমি সেয়া বাছনি কৰোঁ আহক আটাইতকৈ বহনক্ষম বিকল্প। আহক আমি পুনৰ-ব্যৱহাৰ, হ্ৰাস আৰু পুনৰ-চক্ৰৰ নীতি অনুসৰণ কৰোঁ। আমাৰ গ্ৰহ এটা কিন্তু আমাৰ প্ৰচেষ্টা বহুত হ'ব লাগিব। এখন পৃথিৱী, বহুতো প্ৰচেষ্টা।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে উন্নত পৰিৱেশৰ বাবে যিকোনো প্ৰচেষ্টাক সমৰ্থন কৰিবলৈ আৰু বিশ্বব্যাপী সুস্থতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ সাজু হৈ আছে। আমাৰ ট্ৰেক ৰেকৰ্ডে এই কথাই কয়। যোগক অধিক জনপ্ৰিয় কৰি তোলাত আগভাগ লৈ আমি গৌৰৱান্বিত। আন্তৰ্জাতিক সৌৰ মিত্ৰতা, এক সূৰ্য, এক বিশ্ব, এক গ্ৰিড, দুৰ্যোগ স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে মিত্ৰজোঁটৰ দৰে পদক্ষেপে গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদান আগবঢ়াইছে। আমি আনন্দিত যে বিশ্বই এই প্ৰচেষ্টাবোৰক সমৰ্থন কৰি আছে। মই নিশ্চিত যে, লাইফ আন্দোলনে আমাক আৰু একত্ৰিত কৰিব আৰু আগন্তুক প্ৰজন্মৰ বাবে এক সুৰক্ষিত ভৱিষ্যত নিশ্চিত কৰিব। মই আকৌ এবাৰ বিশ্বক এই যাত্ৰাৰ অংশ হ'বলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছো। একেলগে আমি আমাৰ গ্ৰহটো উন্নত কৰোঁ আহক। আহক আমি একেলগে কাম কৰোঁ এয়া হৈছে কাৰ্যৰ সময়। লাইফৰ বাবে পদক্ষেপ, পৰিৱেশৰ বাবে জীৱনশৈলীৰ বাবে কাৰ্য।
ধন্যবাদ
অশেষ ধন্যবাদ

Prime Minister's Office
Text of PM’s speech at launch of LiFE Movement
05 JUN 2022 8:10PM by PIB Delhi
Namaskar!
We just heard the insightful views of:
Her Excellency Inger Andersen, UNEP Global Head, His Excellency Achim Steiner, UNDP Global Head, My Friend Mr. David Malpass, President of the World Bank, Lord Nicholas Stern, Mr. Cass Sunstein, My Friend Mr. Bill Gates, Shri Anil Dasgupta, India's Environment Minister, Shri Bhupender Yadav,
I thank them for their views.
Ladies and gentlemen,
Dear friends,
Namaste.
Today's occasion and the date of the occasion, both are very relevant. We begin the LIFE-Lifestyle for Environment Movement. This year's World Environment Day campaign slogan is-''Only One Earth''. And the focus area is-''Living sustainably in harmony with nature''. The seriousness and the solution are beautifully covered in these phrases.
Friends,
Our planet's challenges are well-known to all of us. The need of the hour is human-centric, collective efforts and robust actions that further sustainable development. At the COP-26 the last year’s Summit in Glasgow. I proposed for Mission LiFE-Lifestyle for Environment. Efforts for such a mission received support from all across the world. I am glad that this resolution of the LiFE Movement is being realized today. My gratitude for such a record support. As the name suggests, Mission LiFE puts individual and collective duty on all of us to do whatever we can for a better planet. The vision of LiFE is to live a lifestyle that is in tune with our planet and does not harm it. And those, who live such a lifestyle are called ''Pro-Planet People''. Mission LiFE borrows from the past, operates in the present and focuses on the future.
Friends,
The secret behind the Earth's long life is the harmony our ancestors maintained with nature. When it comes to tradition, almost all parts of the world, have traditions that show a simple and sustainable solution to environmental problems.
In Ghana, traditional norms have helped in turtle conservation. In the Serengeti region of Tanzania, elephants and bush bucks are sacred.
Thus, they have suffered less from illegal hunting. The Okpagha and Ogriki trees are special in Ethiopia. In Japan there is Furoshiki which could be a sustainable alternative to plastics. Sweden's Lagom philosophy encourages a balanced life. We in India have equated nature with divinity. Our gods and goddesses have plants and animals associated with them. I have given just a few examples. There are many more such practices. Reduce, Reuse and Recycle are the concepts woven in our life. Circular Economy has been integral part of our culture and lifestyle.
Friends,
Thanks to our 1.3 billion Indians, we have been able to do many good things for the environment in our country. Our forest cover is increasing and so is the population of lions, tigers, leopards, elephants and rhinos. Our commitment to reach 40% of installed electric capacity from non-fossil-fuel based sources has been achieved, 9 years ahead of schedule. About 370 million LED bulbs have been distributed in the last few years. This has contributed to energy saving of about 50 billion units of electricity per year. It has also ensured a reduction of almost 40 million tonnes of Carbon dioxide per year. We have achieved 10% ethanol blending in petrol, 5 months ahead of the November 2022 target.
This is a major accomplishment given that blending was hardly 1.5% in 2013-14 and 5% in 2019-20. This has enhanced India's energy security, reduced crude oil import of more than 5.5 billion dollars. It has also reduced Carbon Dioxide emissions by 2.7 million tonnes. And it has increased income of farmers by almost 5.5 billion dollars. Renewable energy is becoming widely popular and our government has very high focus for development of this sector.
Friends,
The way ahead is all about innovation and openness. At every level, let us encourage innovators focusing on the sustainable development. Technology can be a great supporter to achieve this. When tradition and technology meet, the vision of LiFE will be taken further. I specially urge those in the academic world, researchers and our dynamic Start-Ups to think about this. Their youthful energy is exactly what the world needs at this crucial time. We should also be open to sharing our best practices with others and learning from the successful practices of others.
Mahatma Gandhi talked about a zero-carbon lifestyle. In our daily life choices, let us pick
the most sustainable options. Let us follow the principle of Re-use, Reduce and Re-cycle. Our planet is one but our efforts have to be many. One earth, many efforts.
Friends,
India stands ready to support any effort for a better environment and to further global wellness. Our track record speaks for itself. We are proud to have taken the lead in making Yoga more popular. Initiatives like the International Solar Alliance, the focus on One Sun, One World, One Grid, the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure are making major contributions. We are glad that the world is supporting these efforts. I am sure that, the LiFE movement will further unite us, and ensure a secure future for the coming generations. I once again invite the world to be a part of this journey. Together let us make our planet better. Let us Act Together. It is time for Action. Action for LiFE, Action for Lifestyle For Environment.
Thank you.
Thank you very much.