Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Export of sugar in sugar season 2021-22 is 15 times that of 2017-18
Ethanol production capacities increased from 421 cr ltrs to 867 cr ltrs in last 8 years
From 2014, more than Rs. 64,000 Crore revenue generated by sugar mills & distilleries from sale of ethanol to OMCs
With a view to increase the income of sugarcane farmers, Government has increased FRP of sugarcane by 31% in past 8 years
19 MAY 2022 5:57PM by PIB Delhi
Export of sugar in current sugar season 2021-22 is 15 times of export as compared to export in sugar season 2017-18. The major importing countries are Indonesia, Afghanistan, Sri Lanka, Bangladesh, UAE, Malaysia and African Countries.
In sugar seasons 2017-18, 2018-19 & 2019-20, about 6.2 LMT, 38 LMT & 59.60 LMT of sugar was exported. In sugar season 2020-21 against target of 60 LMT about 70 LMT have been exported. About Rs 14,456 Cr released to sugar mills in past 5 years to facilitate export of sugar & Rs. 2000 cr as carrying cost for maintaining buffer stock. Since, the international prices of sugar are in uptrend & stable, so, contracts for export of about 90 LMT have been signed to export sugar in current sugar season 2021-22 & that too without announcement of any export subsidy; out of which 75 LMT have been exported till 18.05.2022.
In order to find a permanent solution to address the problem of excess sugar, Government is encouraging sugar mills to divert excess sugarcane to ethanol. With the vision to boost agricultural economy, to reduce dependence on imported fossil fuel, to save foreign exchange on account of crude oil import bill & to reduce the air pollution, Government has fixed target of 10% blending of fuel grade ethanol with petrol by 2022 & 20% blending by 2025.
Till year 2014, ethanol distillation capacity of molasses-based distilleries was only about 215 cr litres. However, in past 8 years due to the policy changes made by the Government, the capacity of molasses-based distilleries has been increased to 569 cr litres. Capacity of grain-based distilleries which was 206 cr ltrs in 2014 has increased to 298 cr ltrs. Thus, the total ethanol production capacities have increased from 421 cr ltrs to 867 cr ltrs in just 8 years.
Supply of ethanol to OMCs was only 38 crore litres with blending levels of only 1.53 % in ethanol supply year (ESY) 2013-14. Production of fuel grade ethanol and its supply to OMCs has increased by 8 times from 2013-14 to 2020-21. In ethanol supply year 2020-21 (December - November), about 302.30 cr ltrs of ethanol has been supplied to OMCs thereby, achieving 8.1% blending levels, which is historically highest.
In the current ESY 2021-22, about 186 cr ltrs ethanol have been blended with petrol till 08.05.2022 thereby achieving 9.90% blending. It is expected that in current ethanol supply year 2021-22, we will be achieving 10% blending target.
With a view to support sugar sector and in the interest of sugarcane farmers, the Government has also allowed production of ethanol from B-Heavy Molasses, sugarcane juice, sugar syrup and sugar. Government has been fixing remunerative ex-mill price of ethanol derived from C-heavy & B-heavy molasses & ethanol derived from sugarcane juice/ sugar/ sugar syrup for ethanol season to encourage mills to divert excess sugarcane to ethanol.
In sugar seasons 2018-19 , 2019-20 & 2020-21 about 3.37, 9.26 & 22 LMT of sugar was diverted to ethanol. In sugar season 2021-22, it is likely that about 35 LMT of excess sugar would be diverted to ethanol. By 2025, it is targeted to divert more than 60 LMT of excess sugar to ethanol, which would solve the problem of high inventories of sugar, improve liquidity of mills thereby help in timely payment of cane dues of farmers.
Since, 2014 more than Rs. 64,000 cr revenue has been generated by sugar mills & distilleries from sale of ethanol to OMCs which has helped in making timely payment of dues of farmers.
In sugar season 2013-14, Fair & Remunerative Price (FRP) of sugarcane was at Rs. 210/ qtl at 9.5 % recovery. With a view to increase the income of sugarcane farmers, Government has increased FRP of sugarcane from time to time in past 8 years & has revised it to Rs. 290/ qtl for sugar season 2021-22 at 10% recovery (which translates to Rs. 275.50 / qtl at 9.5 % recovery), which is 31% higher than the FRP of sugar season 2013-14. In sugar season 2020-21, sugarcane of worth Rs. 93,000 cr was purchased by mills. In the sugar season 2021-22, sugarcane of worth Rs. 1,10,000 crore is likely to be purchased by sugar mills which is at all time high level & is the second highest next to the procurement of paddy crop at Minimum Support Price.
Prior to 2014, there was always delay in payment of cane dues of farmers & maximum percentage of cane arrears were carried forward to subsequent seasons; but due to constructive policies of the present Govt., the fundamentals & liquidity of sugar mills have improved due to which now timely payment of cane dues are being made by sugar mills to sugar cane farmers. About 99% of cane dues upto sugar seasons 2019-20 have been cleared. Even for the sugar season 2020-21, out of total cane dues payable of Rs. 92938 cr, about Rs. 92549 cr have been paid & only Rs. 389 cr are pending as on 17.05.2022; thus 99.50% cane dues have been cleared. For the current sugar season 2021-22, out of total cane dues payable of Rs. 1,06,849 cr, about Rs. 89,553 cr have been paid & only Rs. 17,296 cr are pending as on 17.05.2022; thus 84% of cane dues have been paid. The domestic ex-mill prices of sugar are also now stable & are in the range of Rs. 32 -35/ kg which would enable sugar mills to make timely payment of cane dues to farmers in current sugar season 2021-22. The average retail price of sugar in the country is about Rs. 41.50/ kg & is likely to remain in the range of Rs. 40-43/ kg in coming months which is not a cause of worry.
To increase production of fuel grade ethanol, Govt. is also encouraging distilleries to produce ethanol from maize & rice available with FCI. Government has fixed remunerative price of ethanol from maize & FCI rice.
To achieve blending targets, Government is encouraging sugar mills and distilleries to enhance their distillation capacities for which Government is facilitating them to avail loans from banks for which interest subvention @ 6% or 50% of the interest charged by the banks whichever is lower is being borne by Government. This will bring an investment of about Rs. 41,000 crores. DFPD has also opened a window for 6 months w.e.f 22.04.2022 for inviting applications from Project Proponents for enhancement of their existing ethanol distillation capacity or to set up new distillery for producing 1st Generation (1G) ethanol from feed stocks such as cereals (rice, wheat, barley, corn & sorghum), sugarcane (including sugar, sugar syrup, sugarcane juice, B-heavy molasses, C-heavy molasses), sugar beet etc.
As a result of these measures, it is likely that ethanol distillation capacities in the country would be doubled by 2025, which would ensure achievement of 20 % blending target. It will address the problem of surplus sugar & ensure timely payment of cane dues of farmers.
Due to various steps taken by the Government in past few years, fundamentals of sugar mills have improved & sugar industry has become self-sustainable which has resulted in top line & bottom line growth of the sugar companies, which is reflected from the share prices of the listed companies which have increased 4 to 5 times in past couple of years.
Impact on country’s economy due to 20% blending by 2025.
• It would benefit maize & paddy farmers, would addresses surplus grain problem; about 165 lakh tons of grains will be utilized.
• Diversion of 60 lakh tons of surplus sugar would address the problem of surplus sugar, checks depressed sale of sugar, improves liquidity of sugar mills and will ensure timely payment of cane dues of farmers
• It will bring new investment opportunities as about Rs. 41,000 crore would be invested to set up new distilleries in rural areas & would result in job creation in villages.
• Would improve air quality, reduces Carbon Monoxide emission by 30-50% & Hydrocarbon by 20%.
• Would save foreign exchange of more than Rs. 40,000 cr on account of crude oil import bill and would reduce dependence on imported fossil fuel thereby would help in achieving the goal of Atmanirbhar Bharat in petroleum sector.
In normal Sugar Season (October- September), production of sugar is around 340-350 Lakh Metric Tonne (LMT) as against the domestic consumption of 270-280 LMT which results in huge carry over stock of sugar with mills. Due to excess availability of sugar in the country, the ex-mill prices of sugar remain subdued & even fell around Rs. 24-26 / kg which was even below the cost of production of sugar resulting in cash loss to sugar mills resulting in cash loss to sugar mills. This excess stock of 70 LMT also leads to blockage of funds & affects the liquidity of sugar mills resulting in accumulation of cane price arrears.
With a view to prevent cash loss to sugar mills caused due to subdued sugar prices, Government in June, 2018 has introduced the concept of Minimum Selling Price (MSP) of sugar & fixed MSP of sugar at Rs. 29/ kg which was revised to Rs. 31/ kg w.e.f 14.02.2019.
Further, to liquidate excess stocks and to improve the liquidity position of sugar mills enabling them to make timely payment of cane dues of farmers, the Government has taken various short term interventions from time to time in past 8 years viz. provided assistance to sugar mills to offset the cost of cane, extended financial assistance to sugar mills for maintenance of buffer stocks, extended financial assistance to sugar mills to facilitate export of sugar, extended soft loans to sugar mills, etc.

কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
সুগর সিজন ২০২১-২২দা চীনি এক্সপোর্ত তৌখিবা অসি ২০১৭-১৮দগী শরুক ১৫ হেনখি
হৌখিবা চহি ৮দা ইথানোল পুথোকপগী কেপাসিতীশিং অসি লিতর করোর ৪২১দগী লিতর করোর ৮৬৭তা হেনগৎলকখি
২০১৪দগী সুগর মিলশিং অমসুং দিস্তিলরীশিংনা ও.এম.সি.শিংদা ইথানোল য়োনবদগী রিভেন্যু লুপা করোর ৬৪,০০০ হেন্না লাকহনখি
চু থারিবা লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্নবা ৱাখল্লোন অমগা লোয়ননা সরকারনা হৌখিবা চহি ৮ অসিদা চুগী এফ.আর.পি. চাদা ৩১ হেনগৎহনখি
20 MAY 2022 10:45AM by PIB Imphal
চৎলিবা সুগর সিজন অসিদা চীনি এক্সপোর্ত তৌবা অসি ২০১৭-১৮গী সুগর সিজন্দা এক্সপোর্ত তৌখিবা চীনিগা চাংদম্নবদা শরুক ১৫ হেনগৎলকখি। মরু ওইবা ইম্পোর্ত তৌরিবা লৈবাকশিং অসি ইন্দোনেসিয়া, অফঘানিস্তান, শ্রী লঙ্কা, বাংলাদেশ, য়ু.এ.ই., মলেসিয়া অমসুং অফ্রিকাগী লৈবাকশিংনা ওইরি।
সুগর সিজন ২০১৭-১৮, ২০১৮-১৯ অমসুং ২০১৯-২০দা চীনি এল.এম.তি. ৬.২., এল.এম.তি. ৩৮ অমসুং এল.এম.তি. ৫৯.৬০ এক্সপোর্ত তৌখি। সুগর সিজন ২০২০-২১দা এল.এম.তি. ৬০ এক্সপোর্ত তৌনবা তার্গেৎ তৌখিবা অদু এল.এম.তি. ৭০ এক্সপোর্ত তৌখি। চীনি এক্সপোর্ত তৌবদা মতেং পীনবা হৌখিবা চহি ৫ অসিদা সুগর মিলশিংদা লুপা করোর ১৪,৪৫৬ কাইথখি অমসুং বফর স্তোক মেন্তেন তৌনবা শেনফম ওইনা লুপা করোর ২০০০ কাইথখি। চীনিগী ইন্তর্নেস্নেল প্রাইস অসি অপত্রেন্দ অমসুং স্তেবল ওইবনা মরম ওইরগা চৎলিবা সুগর সিজন ২০২১-২২দা এক্সপোর্ত সবসিদী অমত্তা লাউথোকখিদনা চীনি এক্সপোর্ত তৌনবা এল.এম.তি. ৯০গী কন্ত্রেক্তশিং খুৎয়েক পীনখি; মসিগী মনুংদা ১৮.০৫.২০২২ ফাওবদা এল.এম.তি. ৭৫ এক্সপোর্ত তৌখি।
অহেনবা চীনিগী সমস্যা অসি কোকহন্নবা পর্মিনেন্ত ওইবা সোল্যুসন অমা থীনবা সরকারনা সধগর মিলশিংদা মখোয়গী অহেনবা চু অদু ইথানোলদা দাইভর্ত তৌনবা পুক্নিং থৌগৎলি। লোয়ননা লৌউ-শিংউগী শেন্মীৎলোন চাউখৎহন্নবা, মপালদগী পুশিল্লকপা ফোসিল ফ্যুএলদা মীপাল তাংবা হন্থহন্নবা, ক্রুদ ওইলগী ইম্পোর্ত বিলগী শেনফমদা ফোরেন একচেঞ্জ তুংশিলহৌনবা অমসুং এয়র পোলুসন হন্থহন্নবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা সরকারনা ২০২২ ফাওবদা পেত্রোলদা ফ্যুএল গ্রেদ ইথানোলগী ব্লেন্দিং ১০% তৌনবা অমসুং ২০২৫ ফাওবদা ২০% ব্লেন্দিং তৌনবা তার্গেৎ অমা থমখি।
২০১৪ ফাওবদা, মলাসেস-বেজ দিস্তিলরীশিংগী ইথানোল দিস্তিলেসন কেপাসিতী অসি লিতর করোর ২১৫ খক্তা ওইরমখি। অদুবু হৌখিবা চহি ৮ অসিদা সরকারনা শেম্বা পোলিসীশিংদা অহোংবশিং লাকপনা মরম ওইরগা মলাসেস-বেজ দিস্তিলরীশিংগী কেপাসিতী অসি লিতর করোর ৫৬৯দা হেনগৎলকখি। গ্রেন-বেজ দিস্তিলরীশিংগী কেপাসিতী অসি ২০১৪দা লিতর করোর ২০৬ ওইরম্বদগী লিতর করোর ২৯৮দা হেনগৎলকখি। অসুম্না অপুনবা ইথানোল পুথোকপগী কেপাসিতী অসি শুপ্নগী চহি ৮দা লিতর করোর ৪২১দগী লিতর করোর ৮৬৭তা হেনগৎলকখি।
ইথানোল সপ্লাই ইয়র (ই.এস.আই.) ২০১৩-১৪দা ব্লেন্দিং লেবেল ১.৫৩% ওইবগা লোয়ননা ও.এম.সি.শিংদা ইথানোল সপ্লাই তৌবা অসি লিতর করোর ৩৮ খক্তা ওইরমখি। ফ্যুএল গ্রেদ ইথানোল পুথোকপা অমসুং ও.এম.সি.শিংদা সপ্লাই তৌবা অসি ২০১৩-১৪দগী ২০২০-২১দা শরুক ৮দা হেনগৎলকখি। ইথানোল সপ্লাই ইয়র ২০২০-২১ (দিসেম্বর – নবেম্বর)দা ইথানোল লিতর করোর ৩০২.৩০ ও.এম.সি.শিংদা সপ্লাই তৌখি, অসুম্না ইতিহাসিক ওইবা মওংদা ব্লেন্দিংলেবেল ৮.১% ফংবা ঙমখি।
চৎলিবা ই.এস.ৱাই. ২০২১-২২গী ওইনা ০৮.০৫.২০২২ ফাওবা ইথানোল লিতর করোর ১৮৬ পেত্রোলদা ব্লেন্দ তৌখি অসুম তৌবনা ব্লেন্দিং ৯.৯০% য়ৌবা ঙমখি। চৎলিবা ইথানোল সপ্লাই ইয়র ২০২১-২২দা ঐখোয়না ব্লেন্দিং তার্গেৎ ১০০% ফংবা ঙমগনি হায়না থাজবা থম্লি।
সুগর সেক্তরদা তেংবাং পীনবা অমসুং চু থাবা লৌমীশিংগী কান্ননবা পীনবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা সরকারনা বি-হেভী মলাসেস, চুহী, সুগর সিরপ অমসুং চীনিদগী ইথানোল পুথোকপা য়াহনখি। মিলশিংনা অহেনবা চুবু ইথানোল শুনবা পুক্নিং থৌগৎপা ওইনা সরকারনা সি-হেভী অমসুং বি-হেভী মলাসেসতগী শুংবা ইথানোল অমসুং ইথানোলসিজনগী চুহী/ চীনি/ সুগর সিরপতগী শুবা ইথানোলগী রিম্যুনরেতিব এক্স-মিল প্রাইস লেপখি।
সুগর সিজন ২০১৮-১৯, ২০১৯-২০ অমসুং ২০২০-২১দা চীনি এল.এম.তি. ৩.৩৭., এল.এম.তি. ৯.২৬ অমসুং এল.এম.তি. ২২ ইথানোলদা দাইভর্ত তৌখি। সুগর সিজন ২০২১-২২দা অহেনবা চীনি এল.এম.তি. ৩৫রোম দাইভর্ত তৌখি। ২০২৫ ফাওবদা, অহেনবা চীনি এল.এম.তি. ৬০ হেন্না ইথানোলদা দাইবর্ত তৌনবা পান্দম থমখি মসিনা চীনিগী হায় ইনভেন্তরীশিংগী সমস্যা কোকহনগনি, মিলশিংগী লিক্বিদিতী হেনগৎহনগনি অমসুং মসিনা লৌমীশিংগী চুগী পেমেন্ত মতম চানা তৌবদা মতেং পাংলগনি। ২০১৪দগী সুগর মিলশিং অমসুং দিস্তিলরীশিংনা ও.এম.সি.শিংদা ইথানোল য়োনবদগী রিভেন্যু লুপা করোর ৬৪,০০০ হেন্না লাকহনখি মসিনা লৌমীশিংগী অতোনবা শেনফম মতম চানা পীবাদা মতেং পাংখি।
সুগর ২০১৩-১৪দা, চুগী ফিয়র এন্দ রিম্যুনরেতিব প্রাইস (এফ.আর.পি.) অসি ক্বিন্তল অমদা লুপা ২১০ ওইদুনা ৯.৫% হেনগৎলকখি। চু থারিবা লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্নবা ৱাখল্লোন অমগা লোয়ননা সরকারনা হৌখিবা চহি ৮ অসিদা মতম মতমগী ওইনা চুফী এফ.আর.পি. হেনগ*হনখি অমসুং মসি ১০%গী রিকবরী লৈহন্দুনা সুগর সিজন ২০২১-২২দা ক্বিন্তল অমদা লুপা ২৯০দা রিভাইস তৌখি ( মসিনা ক্বিতম অমদা লুপা ২৭৫.৫০ ওইদুনা রিকবরী ৯.৫% ওইহনখি), মসি ২০১৩-১৪গী চীনিগী এফ.আর.পি.দগী ৩১% হেন্না ৱাংখি। সুগর সিজন ২০২০-২১দা মিলশিংনা লুপা করোর ৯৩,০০০রোমগী চু লৈশিনখি। সুগর সিজন ২০২১-২২দা লুপা করোর ১,১০,০০০রোমগী চু সুগর মিলশিং লৈশিনখি মসি খ্বাইদগী ৱাংবা লেবেল ওইখি অমদি মিনিমম সপ্পোর্র প্রাইসতা ফৌ লৈশিনখিবগী মথংদা অনিশুবদা লৈরি।
২০১৪গী মমাংদা লৌমীশিংগী চুগী অতোনবা শেনফম পীথোকপদা মতম পুম্বদা থিন্থখি অমসুং কেন এরিয়গী মেক্সিমম পর্সেন্তেজ অসি থংনবা সিজন্দা অমুক নমশিনখি; অদুবু হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিগী অফবা পোলিসীশিং অসিনা মরম ওইরগা সুগর মিলশিংগী ফন্দামেন্তেল অমসুং লিক্বিদিতী অসি ফগৎলকখি অমসুং মসিনা হৌজিক কেন দ্যুশিং অসি সুগর মিলশিংনা চু থারিবা লৌমীশিংদা মতম চানা পীথোকপা ঙমহল্লি। ২০১৯-২০দা কেন দ্যুগী ৯৯% ক্লিয়র তৌখি। সগর সিজন ২০২০-২‌১দা লুপা করোর ৯২৯৩৮কী পীথোক্কদবা অপুনবা কেন দ্যুশিংগী মনুংদা লুপা করোর ৯২৫৪৯ পীথোকখি অমসুং ১৭.০৫.২০২২দা লুপা করোর ৩৮৯ খক্তা পন্দুনা লৈহৌখি; অসুম্না ৯৯.৫০% ক্লিয়র তৌবা ঙমখি। চৎলিবা সুগর সিজন ২০২১-২২গী ওইনা লুপা করোর ১,০৬,৮৪৯গী থীদোক্কদবা কেন দ্যুশিংগী মনুংদা লুপা করোর ৮৯,৫৫৩ শেংদোকপা ঙমখি অমসুং ১৭.০.২০২২ ফাওবদা লুপা করোর ১৭,২৯৬ খক্তা পন্দুনা লৈহৌখি। চীনিগী দোমেস্তিক এক্স-মিল প্রাসি অসি হৌজিক স্তেবল ওইরে অমসুং মসি কে.জি.দা লুপা ৩২-৩৫ ওইরি মসিনা সুগর মিলশিংনা লৌমীশিংদা চৎলিবা সুগর সিজন ২০২১-২২গী ওইনা কেন দ্যুশিং মতম চানা পীথোকপা ঙমহল্লি। লৈবাক অসিগী চীনিগী রিতেল প্রাইসকী চাংচৎ অসি কে.জি.দা লুপা ৪১.৫০ ওইরি অমসুং মসি লাক্কদৌরিবা থাশিংদা লুপা ৪০-৪৩ ওইরবা য়াই, অদুবু মসি নুংনাংনীংঙাই ওইদে।
ফ্যুএল গ্রেদ ইথানোল পুথোকপা হেনগৎহন্নবা সরকারনা এফ.সি.আই.দা লৈরিবা চুজাক অমসুং চেংদগী ইথানোল পুথোক্নবা দিস্তিলরীশিংগী পুক্নিংসু থৌগৎলি। সরকারনা চুজাক অমসুং এফ.সি.আই.দা লৈরিবা চেংগী রিম্যুনরেতিব প্রাইসসু লেপখি।
ব্লেন্দিং তার্গেৎশিং য়ৌবা ঙম্নবা সরকারনা সুগর মিল অমসুং দিস্তিলরীশিং অসিবু মখোয়গী দিস্তিলেসন কেপাসিতীশিং হেনগৎহন্নবা পুক্নিং থৌগৎলি মসিগীদমক সরকারনা মখোয়দা বেঙ্কশিংদগী লোনশিং পীহল্লি মসিনা ইন্তরেস্ত সবভেন্সন অসি বেঙ্কশিংনা লৌবা ৬% নত্ত্রগা ৫০% দগী অতাবা অদু সরকারনা পুথোক্লি। মসিনা লুপা করোর ৪১,০০০রোমগী ইনভেস্তমেন্ত অমা লাকহল্লি। দি.ই.পি.দি.না প্রোজেক্ত প্রোপোনেন্তশিংনা মখোয়গী হান্নদগী লৈরিবা সিস্তিলেসন কেপাসিতী হেনগৎহন্নবা নত্ত্রগা সিরিএল (চেং, গেহু, বার্লী, চুজাক অমসুং সোর্ঘম), চু (চীনি, সুগর সিরপ, চুহী, বে-হেভী মলেসেস, সি-হেভী মলাসেস), দুগর বীত অসিগুম্বা ফীদ স্তোকশিংদগী ফার্স্ত জেনরেসন (১জি) ইথানোল পুথোক্নবা অনৌবা দিস্তিলরী লিংখৎনবগী এপ্লিকেসন কৌনবা ২২.০৪.২০২২দগী হৌনা থা ৬কী ৱিন্দো অমা হাংখি।
খোঙথাংশিং অসিনা মরম ওইরগা লৈবাক অসিগী ইথানোল দিস্তিলেসন কেপাসিতী অসি ২০২৫ ফাওবদা শরুক অনি হেনগৎলবা য়াই মসিনা ২০%গী ব্লেন্দ তার্গেৎ য়ৌবা ঙমহল্লগনি। মসিনা সরপ্লস সুগরগী সমস্যা কোকহনবা অমসুং লৌমীশিংগী কেন দ্যুশিং মতম চানা পীথোকপা ঙম্লগনি।
হৌখিবা চহি খরা অসিদা সরকারনা লৌখৎখিবা খোঙথাং কয়ামরুমনা মরম ওইরগা সুগর মিলশিংগী ফন্দামেন্তেলশিং হেনগৎলকখি অমসুং সুগর ইন্দস্ত্রী অসি সেল্ফ-সস্তেনেবল ওইরকখি মসিনা সুগর কম্পনীশিংগী তোপ লাইন অমসুং বত্তম লাইন গ্রোথ লৈবা ঙমহনখি মসি য়াওরিবা কম্পনীশিংগী শিয়র প্রাইসশিংদা চহি খরা অসিদা শরুক ৪দগী ৫ হেনগৎলকপা অসিনা উৎখি।
২০১৫ ফাওবদা ২০% ব্লেন্দিং তৌবনা মরম ওইরগা লৈবাক্কী শেন্মীৎলোদা পীরিবা শাফু অদুদি:
• মসিনা চুজাল অমসুং ফৌ থারিবা লৌমীশিংদা কান্নবা পীগনি, অহেনবা গ্রেনগী সমস্যা কোকহনগনি; গ্রেনগী তন লাখ ১৬৫ শীজিন্নবা ঙম্লগনি।
• সর্প্লস সুগরগী তন লাখ ৬০কী দাইভর্জন তৌবনা অহেনবা চীনিগী সমস্যা কোকহনবা, চীনি য়োনবগী অৱাৎপা চেক তৌবা, সুগর মিলশিংগী লিক্বিদিতী হেনগৎহন্নবা ঙমগনি অমসুং লৌমীশিংগী কেন দ্যুশিং মতম চানা পীথোকপা ঙমগনি।
• মসিনা লুপা করোর ৪১,০০০রোমগী অনৌবা ইনভেস্তমেন্তগী খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি মসিনা খুঙ্গংগী মফমশিংদা অনৌবা দিস্তিলরীশিং লিংখৎপদা ইনভেস্ত তৌরগনি অমসুং খুঙ্গংশিংদা থবক পীবা ঙম্লগনি।
• মসিনা কার্বোন মোনোক্সাইদ ইমিসন ৩০-৫০% অমসুং হাইদ্রোকার্বোন ২০% হন্থহন্দুনা এয়র ক্বালিতী হেনগৎহনগনি।
• ক্রুদ ওইল ইম্পোর্ত বিলদা লুপা করোর ৪০,০০০ হেনবগী ফোরেন একচেঞ্জ তুংশিনবা ঙমগনি অমসুং ইম্পোর্ত তৌরিবা ফোসিল ফ্যুএলদা মীপাল তাংবা হন্থহনবা ঙমগনি অমসুং পেত্রোলিয়ম সেক্তরদা আত্মনির্ভর ভারতকী পান্দম ফংবদা মতেং পাংগনি।
মহৌশাগী সুগর সিজন (ওক্তোবর-সেপ্তেম্বর)দা চীনি পুথোকপা অসি এল.এম.তি. ২৭০-২৮০গী দোমেস্তিক কঞ্জুম্পসন লাখ মেত্রিক তন (এল.এম.তি.) ৩৪০-৩৫০রোম পুথোকখি, মসিনা মরম ওইরগা মিলশিংগী চীনিগী অচৌবা স্তোক হেনগৎহনবা ঙমগনি। লৈবাক অসিদা চীনি হেন্না ফংবনা মরম ওইরগা চীনিগী এক্স-মিল প্রাইস অসি সবদ্যু ওইনা লৈরি অমসুং চীনি পুথোকপা মমলদগী তানা কে.জি.দা লুপা ২৪-২৬তা হন্থনখি। এল.এম.ত. ৭০গী অহেনবা স্তোক অসি ফন্দশিংবু ব্লোকেজ তৌনবা অমসুং সুগর মিলশিংগী লিক্বিদিতীদা অকাইবা লাকপনা কেন প্রাইস এরিয়রশিংদা হেনগৎলকখি।
সবদ্যু সুগর প্রাইসশিংনা মরম ওইদুনা সগর মিলশিংগী শেল মাংবা থোক্তনবা সরকারনা জুন, ২০১৮দা চীনিগী মিনিমম সেল্লিং প্রাইসকী ৱাখল্লোন পুথোকখি অমসুং চীনিগী এম.এস.পি. অসি কে.জি.দা লুপা ২৯দা লেপখি অসি ১৪.০২.২০১৯দগী কে.জি.দা লুপা ৩১ ওইহনখি।
মখা তানা অহেনবা স্তোকশিং লিক্বিদেৎ তৌনবা অমসুং সুগর মিলশিংগী লিক্বিদিতী পোজিসন হেনগৎহন্দুনা লৌমীশিংগী কেন দ্যুশিং মতম চানা পীথোকপা ঙম্নবা সরকারনা হৌখিবা চহি ৮ অসিদা মতম মতমগী ওইবা শোর্ত তর্ম ইন্তরভেন্সন কয়ামরুম পাইখৎখি, খুদম ওইনা কেনগী মমল ওফসেৎ তৌনবা সু্গর মিলশিংদা তেংবাং পীবা, বফর স্তোকশিং মেন্তেন তৌনবা সুগর মিলশিংদা শেলগী তেংবাং পীবা, সুগর মিলশিংদা চীনি এক্সপোর্ত তৌনবা শেলগী তেংবাং পীবা, সুগর মিলশিংদা সোফ লোনশিং পীবা অসিনি।