হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রী, দা. ভারত প্রবিন পাৱরনা অতল ইনোভেশন মিসন- প্রাইম প্লেবুক অমসুং স্তারত-অপ শোকেস হৌদোকখ্রে
ঙসিগী ইনোভেশন্না তুংগী পুনশি মহিং ওইগদৌরিবনি: দা. ভারতি প্রবিন পাৱর
ভারত সরকারনা ভারত অসিবু মাংজিল থাদুনা চৎলিবা গ্লোবল ইন্নোভেশন ইকোনোমী অমা ওইহন্নবা অচেৎপা ফিরেপ লৌরি: দা. ভারতি প্রবিন পাৱর
10 MAY 2022 4:59PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রী, দা. ভারত প্রবিন পাৱরনা ঙসি নই দিল্লীগী দা. অম্বেদকর ইন্তর্নেস্নেল সেন্তরদা অতল ইনোভেশন মিসন- প্রাইম (প্রোগ্রাম ফোর ইনোভেশন, মার্কেত রেদিনেস এন্দ এন্তর্প্রনরশিপ) প্লেবুক অমসুং স্তারত-অপ শোকেস হৌদোকখ্রে।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রীনা হায়খি, “ভারত সরকারনা “আউত-ওফ-দ-বোক্স থিংকিং” অসিবু মশক খঙই অমসুং হেল্থ অমসুং মেদিকেল তেক্নোলোজী সেক্তরশিং ইনোৎ হাপ্লিবা মেক-ইন-ইন্দিয়া প্রোগ্রাম হৌদোকখি।” লাক্কদবা দিকেদ অসিদা ভারত অসিনা মেদিকেল দিভাইসশীং, দাইগ্নোস্তিক্স, প্রোতীন-বেসদ বায়োলোজিক্স, ত্রেদিস্নেল মেদিসিন অসিনচিংবশিং য়াওনা হেল্থ কিয়র প্রোদক্তশিংগী মরু ওইবা এক্সপোর্তর অমা ওইনবা শেম-শারি। ঐখোয়না করিগুম্বা রিসর্চতা য়ুমফম ওইবা ইনোভেশন অঞসুং ৱেল্থ ক্রিয়েশনগী সস্তেনেবল সার্কল অমা শেমগদবা ওইরবদি, ঐখোয়না তেক্নোলোজী কমর্সিয়েলাইজেশন অসি হৈবা মথৌ তাই। মসিগী কন্তেক্স অসিদা, এ.আই.এম. প্রাইম (প্রোগ্রাম ফোর ইনোভেশন, মার্কেত রেদিনেস এন্দ এন্তর্প্রনরশিপ) প্রোগ্রাম অসিনা মরু ওইবা সেক্তরশিংদা অরিংবা লমদম অসিগী মশাগী ওইবা মেনভুফেকচরিং কেপেবিলিতীশিং শেম্বগী য়াম্না মরু ওইবা পান্দম অমা পাংথোক্লগনি।
মসিগী অনৌবা খোংথাং অসিগীদমক্তা নিতি আবোগপু থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা, দা. ভার্তি পাৱরনা হায়খি মদুদি ঙসিগী ইনোভেশনশিং অসিনা তুংগী পুনশিং মহিং ওইগদৌরিবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি “থাইনঙৈগী মতমদগী হৌনা ঐখোয়না ঐখোয়গী এপ্রোচত আহান্নদগী হৌনা ইনোভেতিব ওইদুনা লাকখি। ভারতনা মালেম অসিদা আয়ুরবেদ, য়োগ অমসুং জিরোগী কন্সেপ অসিসু পীখি। ভারতনা মালেমগী থাক্তা ইনোভেশনশিংদা অওনবা অমা পুরকপদা হকথেংননা য়াম্না মরু ওইবা শরুক অমা লৌরি।”
রাজ্য মন্ত্রী অসিনা হায়খি মদুদি “ভারতকী ইকাইখুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকীদমক্তা ইন্নোভেশনগীদমক্তা হায়খি। মহাক্কী বিজনরী লীদরশিপ মখাদা মসিগী প্রোগ্রাম অসি হৌদোকখিবনি, মসিনআ থা ৯গী ত্রেনিং অমসুং গাইদেন্স তৌদুনা মার্কেত্তা সাইন্সতআ য়ুমফম ওইবা দিপ-তেকওলোজী আইদিয়াশিংবু য়োকখৎলি।”
মরু ওইনা কোবিদ লাইচৎ মনুংদা লৈবাক অসিগী ইনোভেশন ইকোসীস্তেমগী প্রোগ্রেস অদুবু পল্লদুনা, দা. ভারতি প্রবিন পাৱরনা হায়খি মদুদি, ভারত অসি গ্লোবল ইন্নোভেশন মেত্রিক্সতা লেপ্তনআ ফগৎলক্লি। “হেল্থকিয়ার অসিনা খ্বাইদগী মরু ওইখিবা লাইচৎ মনুংদা, তাঞ্জা অদুদা স্তার্ত-অপশিংনা চোংথোরক্তুনা অমসুং দাইগ্নোস্তিক্স, পি.পি.ই.শিং, ভেন্তিলেতরশিং অমসুং তঙাইফদবা মতমদা ভেক্সিন পুথোক্তুনা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাংশিং লৌখিবা ঐখোয়না থেংনখি। মসিনা ভারতকী হেল্থকীয়র সেক্তরদা মায়োক্নরিবা প্রোব্লেমশিং অদুবু কোকহনবদা ভারতকী স্তার্ত-অপশিংগী মতিক অদু উৎখি।”
মহাক্না রিসর্চরশিংদা হায়খি মদুদি “মাইপাকপা ইনোভেশন খুদিংমক্কী য়াম্না মরু ওইবা মচাক অসি মোতিভেশন্নি” অমসুং প্রজা খুদিংমকপু কান্নহনগদবা লৈবাক অসিদা আর. অমসুং দি. অমসুং তেক্নোললোজী খুমাং চাউশিনহন্নবা থবক খুদিংমক তৌগদবনি হায়না মখোয়দা তকশিনখি।
নিতি আয়োগকী ভাইস চেয়রমেন, দা. সুমন বেরী, নিতি আয়োগকী মেম্বর, দা. ভি.কে পোল, নিতি আয়োগকী সি.ই.ও., শ্রী অমিতাব কন্ত, ভারত সরকারগী প্রিন্সিপাল সাইন্তিফিক এদভাইজর, দা. অজয় সুদ, নিতি আয়োগকী অতল ইনোভেশন মিসনগী মিসন দাইরেক্তর দা. চিন্তন ৱৈস্নবশু হৌদোকপগী থৌরম অআদুদা শরুক য়াখি।

Ministry of Health and Family Welfare
Dr Bharati Pravin Pawar, Union Minister of State for Health and Family Welfare launches Atal Innovation Mission- PRIME Playbook & Start-up showcase
Innovations of today will be lifestyle of the Future:Dr Bharati Pravin Pawar
Government of India is committed to making India a leading global innovation economy: Dr Bharati Pravin Pawar
10 MAY 2022 4:59PM by PIB Delhi
Dr Bharati Pravin Pawar, Union Minister of State for Health and Family Welfare launched Atal Innovation Mission- PRIME (Program for Researchers for Innovation, Market Readiness and Enterpreneurship) Playbook & Start-up showcase at Dr Ambedkar International Centre, New Delhi, today.
Speaking on the occasion, the Union Minister of State said, "Government of India recognized "out-of-the-box thinking" and initiated Make-In-India program that has boosted health and medical technology sectors. "In the coming decade, India is poised to bea major exporter of health care products including medical devices, diagnostics, protein-based biologics, traditional medicine etc. If we are to create a sustainable circle of research-based innovation and wealth creation, we need to master technology commercialization. In this context, AIM PRIME (Program for Researchers in Innovation, Market Readiness and Entrepreneurship) program is will serve an important purpose of creating strong indigenous manufacturing capabilities in all critical sectors.”
Congratulating NITI Aayog for this initiative, Dr Bharati Pravin Pawar stated that the innovations of today will be lifestyle of the future. She said that "We have always been innovative in our approach since ancient times. India gave the world Ayurveda, Yoga and also the concept of zero. India has played an active part in shaping the innovations globally. "
The Minister of State stated that“Hon’ble Prime Minister of India has always called for Innovation for India. It is under his visionary leadership that this program has been initiated which promotes science-baseddeep-technology ideas to market through training and guidance over a period of 9 months. The Government is committed to making India a leading global innovation economy.”
Noting the progress of the country’sinnovation ecosystem especially during Covid pandemic,Dr Bharati Pravin Pawar said that India is constantly improving in global innovation metrics. "During the pandemic when healthcare took the centrestage, we saw start-ups rise up to the occasion and make important contributions in diagnostics, PPEs, ventilators and last mile vaccine delivery. This demonstrated the potential of Indian start-ups in solving problems in the Indian healthcare sector.”
She exhorted the researchers that "motivation is the catalysing ingredient of every successful innovation” and urged them to make every effort to advance R&D and technology in the country that can benefit the citizens.
Dr. Suman Bery, Vice Chairman, NITI Aayog, Dr V K Paul, Member, NITI Aayog,Shri Amitabh Kant, CEO, NITI Aayog, Dr. Ajay Sood, Principal Scientific Advisor to Government of India, Dr. Chintan Vaishnav, Mission Director, Atal Innovation Mission, NITI Aayogwere also present at the inauguration event.