য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
হোম এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী নিত্যনন্দ রাইনা ‘অৱাং নোংপোক্তা ইনসর্জেন্সীশিং মরু ফংনা মুত্থৎনবা শেন্মীৎলোন্দা শাহৌ লৈবা তঙাই ফদে’ হায়বা হীরম অসিদা অসাম রাইফল্সনা শিনবা সেমিনার অমদা ৱা ঙাংখ্রে
সেমিনার অসি হীরমশিং অসিদা শরুক তম্লিবা কন্তেম্পররী তোপিকশিংগী ওইবা ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোক্নবা কম্প্রিহেন্সিব ওইবা ফোরম অমনি
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লমদম অসিগী শেন্মীৎলোনগী চাউখৎ-থৌরাং অসি লৈবাক্কী অপুনবা চাউখৎ-থৌরাংদা শরুক তম্লিবা অমা ওইনা লৌবা খক্তা নত্তনা লৈবাক অসিগী লেমহৌরিবা শরুক্কা লোয়ননা লমদম অসি ইন্তিগ্রেসন তৌবনি হায়না ফোঙদোকখি
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহগী লুচিং মখাদা লালহৌলুপ কয়ারুমগা ৱারী শাবা অমসুং রাজ্যশিংগা উনবা অসিনা অৱাং নোংপোক্তা লৈরিবা সেক্যুরিতীগী ফীভমদা চাউনা ফগৎলকখি অমসুং নহারোলশিংনা চাউখৎ-থৌরাংগী মেনস্ত্রীমদা খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লকপা উবা ফংখি
প্রধান মন্ত্রীগী মন্ত্র ‘সবকা সাথ, সবকা ভিকাস, সবকা ভিশ্বাস অমসুং সবকা প্রয়াস’কী ৱাখল্লোন্দা থবক পাইখৎতুনা অৱাং নোংপোকপু চাউখৎ মাইকৈদা পুদুনা চৎপা হায়বসি ঐখোয়গী পুম্নমক্কী থৌদাংনি
06 MAY 2022 6:03PM by PIB Imphal
হোম এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী নিত্যানন্দ রাইনা ঙসি নই দিল্লীদা ‘অৱাং নোংপোক্তা ইনসর্জেন্সীশিং মরু ফংনা মুত্থৎনবা শেন্মীৎলোন্দা শাহৌ লৈবা তঙাই ফদে’ হায়বা হীরম অসিদা অসাম রাইফল্সনা শিনবা সেমিনার অমদা ৱা ঙাংখ্রে। সেমিনার অসিদা দিরেক্তর জেনরেল, অসাম রাইফল্স, লেফতনেন্ত জেনরেল পি.সি. নায়র য়াওনা দিগনিতরী কয়ামরুমনা শরুক য়াখি। মহাক্কী ৱারোলদা শ্রী নিত্যানন্দ রাইনা অৱাং নোংপোক লমদমগা মরী লৈনবা স্ত্রেতেজিক ওইবা হীরমশিংদা শরুক তম্লিবা কন্তেম্পোররী তোপিকশিংগী ৱাখল্লোনশিংগী কম্প্রিহেন্সিব এক্সচেঞ্জ তৌনবা একাদমিসিয়নশিংগীদমক কম্মন প্লেৎফোর্ম অমা পীনবা সেমিনার অসি চহিগী ওইনা পাঙথোকপা মরু ওইবা থৌরম অমনি হায়না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা “অৱাং নোংপোক লমদম অসি নাথৈদুনা থমখি মরমদি লৈবাক অসিগী অপুনবা চাউখৎ-থৌরাং অসি মচেৎ-মচেৎ ওইনা উখি। মতমগা চুনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলগা অমসুং কন্নেক্তিবিতী ফগৎহল্লবা মতমদা সেক্তর অসিগী অচৌবা তৌবা ঙম্বা অসি পুথোকপা ঙমগনি। ঙসি লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাং অসি এক ভারত, শ্রেস্থ ভারতকী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা মীৎয়েং চংলি। চাউখৎ-থৌরাং অসি হৌজিক্তি লৈবাক অসিগী অপুনবা অমসুং অমত্তা ওইবা শক্তম ঙাকপগা লোয়ননা পাইখৎলি” হায়না ফোঙদোকখি হায়না হোম এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রীনা পাউদমখি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লমদম অসিগী শেন্মীৎলোনগী চাউখৎ-থৌরাং অসি লৈবাক্কী অপুনবা চাউখৎ-থৌরাংদা শরুক তম্লিবা অমা ওইনা লৌবা খক্তা নত্তনা লৈবাক অসিগী লেমহৌরিবা শরুক্কা লোয়ননা লমদম অসি ইন্তিগ্রেসন তৌবনি হায়না ফোঙদোকখি। মসিগা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রীনা অৱাং-নোংপোক্কী মফম খরদগী আর্মদ ফোর্সেস স্পেসিএল পাৱর এক্ত (অফস্পা) লৌথোক্নবা লৌখিবা ৱারেপ অসিনা মফম অসিদা লৈরিবা অচৌবা চাউখৎ-থৌরাংগী ওইথোকপা য়াবশিং অদু উৎলি।
শ্রী নিত্যানন্দ রাইনা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহগী লুচিং মখাদা লালহৌলুপ কয়ারুমগা ৱারী শাবা অমসুং রাজ্যশিংগা উনবা অসিনা অৱাং নোংপোক্তা লৈরিবা সেক্যুরিতীগী ফীভমদা চাউনা ফগৎলকখি অমসুং নহারোলশিংনা চাউখৎ-থৌরাংগী মেনস্ত্রীমদা খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লক্লি হায়না ফোঙদোকখি। শ্রী অমিত শাহনা মহাক্কী ৱারোল অমদা মোদী সরকারনা অৱাং-নোংপোক লমদম অসি হীরম পুম্নমক্তা চাউখৎনবা হোৎনরি হায়না ফোঙদোকখি। অৱাং নোংপোক লমদমদা তোঙানতোঙানবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিংগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক ইং কুমজা ২০১৪দগী মার্চ ২০২১ ফাওবা লুপা করোর ২,৬৫,৫১৩গী শেনফম অমা কাইথখি, মসিগী ফল অসি ঙসি খুমাং চাউশিনবা উবা ফংলি।
গৃহগী রাজ্য মন্ত্রীনা অৱাং নোংপোক্কী ফুরুপশিংগী মতাংদা স্তদী তৌবনা লমদম অসিদা লৈরিবা ত্রাইব কয়ামরুমগী ফজরবা পুৱারী, চৎনবী অমসুং নাৎকী ওইবা হীরমশিংগী মতাংদা খঙহল্লি হায়খি। অৱাং নোংপোক্তা ত্রাইবেল ফুরুপ ১৪৫রোম লৈ, মসি ভারতকী অপুনবা ত্রাইবেল পোপুলেসনগী চাদা ১২ অমসুং অৱাং নোংপোক্কী অপুনবা মীশিংগী চাদা ২৬ ওইরি। মসি তোঙান-তোঙানবা ইথনিক কলচরশিং, তোঙান-তোঙানবা লোশিং, তোঙান-তোঙানবা চৎনবী অমসুং লমদম অসিগী তোপ-তোপ্পা ত্রাইবেলগী মশক তাক্লিবা অচৌবা ফম্পাক অমনি।
শ্রী নিত্যানন্দ রাইনা দিকেদ খরা অসিদা লালহৌবগী ৱাখল্লোন অসি সোসিএল ইস্যুশিংদগী পোলিতিকেল এস্পিরেসনশিং, শক্তি অমসুং শেলগী কান্নবশিংদা হোংলক্লি হায়না ফোঙদোকখি। লমদম অসিগী চমজরবা নহারোলশিংবু লৈবাকনীংবা শাশিন্নবা অমসুং খুৎলাই পাইহন্দুনা শাথিরবা লাং অমদা থুহনখি। শেন্মীৎলোনগী ফীভম ফত্তবা অমসুং থবক্কী খুদোংচাবশিং ফংদনবগা লোয়ননা নীশাগী ইপাক্তা লুপ্পা অসিনা মীরোল অসিবু এক্সত্রিমিজমগী লাংদা থুহনখি। মখোয়বু হিংশা অমসুং অরানবা ৱাখল্লোন অসিগী লাপথোকহন্নবা সিস্তেম অসিদা খুন্নাইগী অমদি শেন্মীৎলোনগী থৌরাংশিং পাইখৎপা অসি তঙাই ফদবা অমা ওইরি। মসি লমদম অসিদা লৈরিবা থবক ফংদবা নহারোলশিংদা থবক মরাং কাইনা পীনবা পান্দম অমগা লোয়ননা রাজনিতীগী ফীভম অমসুং ঙাকশেলগী ফীভম অসি কুপ্না খন্নরবা অমসুং কম্প্রিহেন্সিব ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত প্লান অমা ইমপ্লিমেন্ত তৌরবা মতমদা ওইথোক্কনি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা অৱাং নোংপোক থংবা রাজ্যশিংদা অওনবশিং অসি পুরকপা ঙমখি অমসুং মসিনা অফবা ফলশিং পুরকপা ঙমখি। শান্তি, থবক পীবা অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী লমদা চাউনা খুমাং চাউশিনখি। ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং শেন্মীৎলোনদা চাউখৎলকপা অসিনা কন্নেক্তিবিতী ফগৎহল্লি, মসিনা তংদু লৈতাবা, শান্তি ওইবা অমসুং চাউখৎপা লমদম অমা ওইহন্নবা ফাইনান্সিএল স্তেভিলিতী অমসুং রিসোর্সশিং শিয়র তৌবা ঙমহল্লি।
হোম এফিয়র্সকী রাজ্য মন্ত্রীনা হায় অৱাং নোংপোক্তা ত্রান্সপোর্ত, হাইৱেজ, কম্ম্যুনিকেসন, পাৱর অমসুং ৱাতরৱেজদা চাউখৎ থৌরাং পুরক্নবা ঙসিদি রাজনিতীগী ওইবা অকনবা ৱারেপ অমা অমসুং কম্মিৎমেন্ত অমা লৈ। হৌজিক সিক্যুরিতীগী ওইবা ফীফম লাকশিনবা ঙমলে অমসুং মীয়াম্না চাউখৎ থৌরাং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিংগী কান্নবশিং ফংবা হৌরে। মহাক্না হায়না প্রধান মন্ত্রীগী মন্ত্র ‘সবকা সাথ, সবকা ভিকাস, সবকা ভিশ্বাস অমসুং সবকা প্রয়াস’কী মাইকৈদা থবক পাইখৎতুনা অৱাং নোংপোকপু মতম চুনরবা চাউখৎ থৌরাংগী মাইকৈদা পুদুনা চৎপা হায়বসি ঐখোয়গী পুম্নমক্কী থৌদাংনি।
শ্রী নিত্যনন্দ রাইনা হায় ১৮৩৫তা শেমখিবদগী হৌরগা অসাম রাইফল্সনা অৱাং নোংপোক লমদমদা চাউখৎ থৌরাং পুরকপা অমসুং শান্তি পুরকপদা মরুওইবা থৌদাং চাউনা লৌরি। মসিগী ফোর্স অসিনা ইন্দিয়ন আর্মীগা খুৎশম্নরগা অফবা থবকশিং পাইখৎলি অমসুং য়াম্না লাইবা মওংদা য়াম্না সেন্সিতিব ওইবা সিচুএসনশিং ৱারোইশিন পুরকপদা শীংথানীংঙাই ওইরবা থবক পাংথোকখি। সরকারনা অসাম রাইফল্সদা নার্কোতিক্স দ্রগস এন্দ সাইকোত্রোপিক সবসতেন্স এক্ত (এন.দি.পি.এস.)কী মখাদা শক্তিশিং পীরি, মসি য়াম্না কুপ্না খন্নরগা লৌখিবা ৱারেপ অমনি, মসিগী ফল ওইনা হৌখিবা চহি অমা অসিদা লুপা করোর ১,৫০০ রোমগী ময়াই কাবা চীঞ্জাক অমসুং দ্রগশিং ফাখি।
হোম এফিয়র্সকী রাজ্য মন্ত্রীনা হায়না অসাম রাইফল্সনা সরকারগী ত্রী প্লান্তেসন দ্রাইবকী মখাদা হৌজিক ফাওবদা উ পাম্বী লাখ ৩১ রোম থাখ্রে, মসি গৃহ মন্ত্রালয়গী মখদা লৈবা ফোর্স খুদিংমক্না থাখিবা অদুগী মরক্তগী খ্বাইদগী য়াম্বা ওইরি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিবু মালেমগী সুপরপাৱর অমা ওইহন্নবা ঐখোয়গী অপাম্বশিং অদু মখোয়না মালেমদা শান্তি অমসুং তংদু লৈতানা লৈহনবদা শরুক তমদুনা পুক্নীং থৌগৎলি। মহাক্না হায় ঐখোয়না মতম শাংনদগী য়ুনাইতেদ নেসন্স পিচকীপিংগী থৌশিলদা ঐখোয়না শরুক তমদুনা লাক্লি, অদু অসাম রাইফল্সকী রাইফলৱুমেন তীম্না য়াওশিনখিবদা লৈবাক কয়াগী কম্ম্যুনিতীদা ঐখোয়না শরুক তম্লিবা অতোপ্পা সোসিএল অমসুং হ্যুমন দাইমেন্সন অমা হাপচিনখ্রে। ঐহাক্না মসিগী ফীদম অসি ফংবা ঙমহনখিবা রাইফলৱুমেন খুদিংমক্তা থাগৎপা ফোঙদোকচরি অমসুং তুংলমচৎতা মখোয়না অহেনবা অফবা থবক কয়ামরুম তৌবা ঙম্বা ওইরক্কনি হায়না থাজবা থমজরি। শ্রী নিত্যনন্দ রাইনা হায় সরকার অসিনা এক্স-সর্ভিসমেনশিংগী য়াইফনবা থবক পাইখৎলি অমসুং লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা এক্স-সর্ভিসমেনশিংগী রেল্লী কয়ামরুম শিন্দুনা হায়রিবা লান্মীশিং অসিনা মায়োক্নরিবা অৱাশিং অদু অসাম রাফল্সনা কোকহনখ্রে। অসাম রাইফল্সনা নেপালদা এক্স-সর্ভিসমেনশিংগী ই.এস.এম. রেল্লী অমা শিনখ্রে।

Ministry of Home Affairs
Union Minister of State for Home Affairs, Shri Nityanand Rai addressed a seminar organized by Assam Rifles on the topic 'Economic growth is pre-requisite to address deeply rooted insurgencies in the Northeast'
The seminar was a comprehensive forum for exchange of views on contemporary topics contributing to the issues
Prime Minister Shri Narendra Modi has described economic development of the region as not only a contributor to overall development of the nation but also the integration of the region with the rest of the country.
It has also been seen that under leadership of Union Home Minister, Shri Amit Shah, talks with various extremist organizations, meetings with states, etc. have brought about a vast improvement in the security situation of the North East region and youth are rapidly joining the mainstream of development
It is our duty to take the North East towards development by working in the spirit of the Prime Minister's motto of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas'
06 MAY 2022 6:03PM by PIB Delhi
The Union Minister of State for Home Affairs, Shri Nityanand Rai, addressed a seminar organized by the Assam Rifles on the topic 'Economic growth is pre-requisite to address deeply rooted insurgencies in the North East' in New Delhi today. The seminar was attended by several dignitaries including Director General, Assam Rifles, Lt Gen PC Nair. In his address, Shri Nityanand Rai said that the seminar is an important annual event to provide a common platform for academicians, a comprehensive exchange of views on contemporary topics contributing to strategic issues related to the North East region.
The Minister of State for Home Affairs said that Prime Minister Shri Narendra Modi had said that the “North East region was neglected because overall development of the country was seen in segments. The vast potential of this sector will be unleashed by creating modern infrastructure and improving connectivity. Today national development is being seen with the spirit of Ek Bharat, Shreshtha Bharat. Development is now considered synonymous with the unity and integrity of the country.” Prime Minister Shri Narendra Modi has described the economic development of this region as not only a contributor to the overall development of the nation, but also has seen it as the integration of the region with the rest of the country. Along with this, the decision of the Prime Minister to remove the Armed Forces Special Powers Act (AFPSA) from some areas of the North East also highlights the possibilities of huge development in this area.
Shri Nityanand Rai said that under the leadership of Union Home Minister Shri Amit Shah, talks with various extremist organizations and meetings with states have brought about a vast improvement in the security situation in the North East and the youth are rapidly joining the mainstream of development. In one of his speeches, Shri Amit Shah had said that the Modi government is committed to the all-round development of the North East region. An amount of Rs 2,65,513 crore has been spent from the year 2014 to March 2021 for the development of various infrastructure projects in the North East region, the result of which is visible in the form of development.
The Minister of State for Home said that the study of North East communities gives a glimpse into the rich history, vibrant traditions and cultural values ​​of the diverse tribes living in the region. About 145 tribal communities are present in the North East, which is 12 percent of the total tribal population of India and 26 percent of the total population of the North East. It is a vast platform offering diverse ethnic cultures, different languages, diverse traditions and unique tribal identity to the region
Shri Nityanand Rai said that over the decades, the ideology of rebellion has shifted from social issues to political aspirations, hunger for unquestionable power and monetary gains. The innocent youths of the region got caught in the vicious cycle of pseudo-nationalism and weapons. The economic deprivation and lack of job opportunities coupled with drug menace pulled this generation further into the web of extremism. The practice of building social and economic incentives into the system is an essential condition, in order to dissuade them from violence and wrong ideologies. This can happen only when the political scenario and security situation in the region is conducive to the implementation of a well thought-out and comprehensive economic and infrastructure development plan with the aim of generating adequate employment for unemployed youth. Under the leadership of the Prime Minister, Shri Narendra Modi, this transformation has come in the North Eastern states and it has also yielded good results. Considerable progress has been made in the field of peace, employment and development. Infrastructure development and economic development have led to better connectivity which has initiated the financial stability and sharing of resources for the development of a stable, peaceful and prosperous region.
The Minister of State for Home Affairs said there is a strong political resolve and commitment today for the development of transport, highways, communication, power and waterways in the North East. Now the security situation is under control and people have started receiving the benefits of development and infrastructure projects. He said that it is the duty of all to take the North East towards modern development by working towards the Prime Minister's mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas'.
Shri Nityanand Rai said that since its inception in 1835, the Assam Rifles has been instrumental in development and has contributed immensely in restoring normalcy in the North East. This force is doing good work shoulder to shoulder with the Indian Army and has done a commendable job of resolving very sensitive situations with great ease. The government has given the Assam Rifles the powers under the Narcotics Drugs and Psychotropic Substances Act( NDPS Act), it was a well thought out decision, as a result the Assam Rifles has confiscated narcotics substances and drugs worth of about Rs. 1,500 crore in the last one year.
The Minister of State for Home Affairs said that the Assam Rifles has so far planted about 31 lakh trees under the government's tree plantation drive, which is the highest among all the forces under the Ministry of Home Affairs. Our aspirations to make the country a global superpower are motivated by its contribution to world peace and stability. He said we have been contributing to United Nations peacekeeping efforts for very long, but with the riflewomen team of Assam Rifles joining, another social and human dimension has been added to our commitment to the community of nations. I congratulate all riflewomen of the force who made this feat possible and look forward for even more better work from them in the future. Shri Nityanand Rai said the government is working for the welfare of the Ex-Servicemen and the Assam Rifles has removed hurdles faced by these soldiers in many areas by organizing several rallies for Ex-Servicemen in different part of the country. Assam Rifles also organized an ESM rally for ex-servicemen in Nepal.