ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଦେଶର ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡିକର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ‘କନଭରଜେନ୍ସ ମୋଡ୍‌’ରେ ୫୬୭ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଛି: ମନ୍ତ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୋୱାଲ
“ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକର ମୋଟ ଖର୍ଚ୍ଚ ଅଟକଳ ୫୮, ୭୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା”
ଜାତୀୟ ସାଗରମାଳା ଶୀର୍ଷ କମିଟି (ଏନ୍‌ଏସ୍‌ଏସି) ଦ୍ୱାରା ସାଗରମାଳା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଅଗ୍ରଗତି ସମୀକ୍ଷା ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ବିଚାର ଆଲୋଚନା
06 MAY 2022 4:49PM by PIB Bhubaneswar
ନୂଆଦିଲ୍ଳୀ, ୬ା୫(ପିଆଇବି)-କେନ୍ଦ୍ର ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଓ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୋୱାଲ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାଗରମାଳା ପ୍ରକଳ୍ପର ସଫଳତା ଆଧାରରେ ତାଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦେଶର ସମୁଦ୍ର ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡିକର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସାଗରମାଳା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ ।
ଜାତୀୟ ସାଗରମାଳା ଶୀର୍ଷ କମିଟି (ଏନ୍‌ଏସ୍‌ଏସି)ର ଏକ ବୈଠକ ପରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସୋନୋୱାଲ ସାମ୍ବାଦିକମାନଙ୍କୁ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଭିନ୍ନ ସମ୍ପୃକ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କ ସହ ଏକାଧିବାର ଆଲୋଚନା ଓ ବିଚାର ବିମର୍ଶ ପରେ ଦେଶର ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡିକରେ ୫୬୭ଟି ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି । ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିବା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ କନ୍‌ଭରଜେନ୍ସ ମୋଡ୍ (କେନ୍ଦ୍ରାଭିମୁଖୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା)ରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ୫୮,୭୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟୟ ଅଟକଳ କରାଯାଇଛି ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାଗରମାଳା ଯୋଜନାରେ ବନ୍ଦର ଓ ବନ୍ଦର ସଂଯୋଗକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇ ପରିବହନ ଓ ରପ୍ତାନୀ ଆମଦାନୀ ଖର୍ଚ୍ଚ ଯଥେଷ୍ଟ କମାଇବାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି । ତେବେ ଉପକୂଳ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡିକର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ଯୋଜନାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଲା ସମୁଦ୍ର ତଟବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ମୌଳିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଯେଉଁ ଅଭାବ ରହିଛି ତାହାକୁ ଦୂର କରିବା ଏବଂ ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ଅର୍ଥନୀତିକ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା । ଏଥିପାଇଁ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ସାଗରମାଳା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆସୁଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପର ମୋଟ ସଂଖ୍ୟା ୧୫୩୭ରେ ପହଞ୍ôଚିଛି । ଏ ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପର ବ୍ୟୟ ଅଟକଳ ୬. ୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସୋନୋୱାଲ କହିଛନ୍ତି ।
ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ କମିଟି ଦେଶରେ ଚାଲିଥିବା ସାଗରମାଳା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଅଗ୍ରଗତି ସମୀକ୍ଷା କରିବା ସହ ତତ୍‌ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ବିଚାର ଆଲୋଚନା କରିଛି ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାଗରମାଳା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୫.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ୫୦୨ ଟି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ୨୦୩୫ ସୁଦ୍ଧା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି । ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ୯୯.୨୮୧ କୋଟି ଟଙ୍କାର ୨୦୨ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ହୋଇଛି । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଏହି ଯୋଜନାରେ ସରକାରୀ-ଘରୋଇ (ପିପିପି) ସହଭାଗିତାରେ ୪୫ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ୨୯ଟି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ସଫଳତାର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇପାରିଛି । ଏହା ଫଳରେ ସରକାରୀ ତହବିଲ ଉପରୁ ଚାପ ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ଅତିରିକ୍ତ ୩୨ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ପିପିପି ଢାଞ୍ଚାରେ ଏବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି ଏବଂ ଏହାର ମୋଟ ବ୍ୟୟ ପରିମାଣ ୫୧ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ୨. ୧୨ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ଏବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବା ୨୦୦ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଦୁଇବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ସୋନୋୱାଲ କହିଛନ୍ତି ।
ଜାତୀୟ ସାଗରମାଳା ଶୀଷ କମିଟିର ବୈଠକ ଆଜି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୋୱାଲଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା । ଏଥିରେ କେନ୍ଦ୍ର ସଡକ ପରିବହନ ଓ ରାଜମାର୍ଗ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନୀତିନ ଗଡକରୀ, ବାଣିଜ୍ୟ, ଶିଳ୍ପ, ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ଯୋଗାଣ ତଥା ବୟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୀୟୂଷ ଗୋୟଲ, କେନ୍ଦ୍ରଶିକ୍ଷା ତଥା ଉଦ୍ୟମିତା ଓ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ, ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ସିନ୍ଦିଆ, ରେଳବାଇ, ଯୋଗାଯୋଗ, ଇଲେକଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ଆଇଟି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ, ଜଙ୍ଗଲ, ପରିବେଶ, ଶ୍ରମ ଓ ନିଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଯାଦବ, ସଂସ୍କୃତି ପର୍ଯ୍ୟଟନ ତଥା ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ବିକାଶମନ୍ତ୍ରୀ ଜି. କିଷନ ରେଡ୍ଡୀ, ଗୋଆର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରମୋଦ ସାୱନ୍ତ ଏବଂ ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମୁଦ୍ର ତଟବର୍ତ୍ତୀର ରାଜ୍ୟର ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଯୋଗଦେଇଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ବନ୍ଦର, ଜଳପଥ ଓ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୪୦ଟି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ୮୭୪୮ କୋଟି ଟଙ୍କା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ବିଭିିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ ବାବଦରେ ଆଉ ଯେଉଁ ସବୁ ଅତିରିକ୍ତ ପ୍ରସ୍ତାବ ପଠାଇଛନ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସେସବୁର ସମୀକ୍ଷା କରୁଛି । ଭାସମାନ ଜେଟି ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଦେଶର ୨୦୦ରୁ ଅଧିକ ସ୍ଥାନକୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି । ସେଥିରୁ ୫୦ଟି ସ୍ଥାନରେ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଜେଟି ନିର୍ମାଣ ଓ ବିକାଶ କାମ ହାତକୁ ନିଆଯିବ । ବୈଠକରୁ ଆହୁରି ଜଣାପଡିଥିଲା ଯେ ଦେଶର ବିିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ୩୩ଟି ମାଛଧରା ବନ୍ଦର ପ୍ରକଳ୍ପର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ସେଥିରୁ ୨୨ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ୨୪୦୦କୋଟି ଟଙ୍କା ଅଂଶଭିତ୍ତିକ ସହାୟତା ଆକାରରେ ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ଦେଶରେ ଚାଲିଥିବା ଜାତୀୟ ଧ୍ୱଜାଧାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସାଗରମାଳା ପ୍ରକଳ୍ପ ସଫତଳାର ସହିତ ସାତବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛି । ଏହା ଫଳରେ ଦେଶର ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟ କାରବାରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି ଘଟିବା ସହିତ ଦେଶରେ ଅର୍ଥନୀତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ବଢିଛି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବିଭିନ୍ନ ବୃହତ୍ ପ୍ରକଳ୍ପମାନ ନିର୍ମିତ ହେଉଛି । ଏଥିରେ ବନ୍ଦରର ଆଧୁନିକୀକରଣ, ରେଳ, ସଡକ ଓ ଜଳସଂଯୋଗ ପଥର ଉନ୍ନତି, ନୂଆ ଶିଳ୍ପାଂଚଳ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସହ ବନ୍ଦରଭିତିକ ଶିଳ୍ପାଂଚଳର ବିକାଶ, ଗୋଷ୍ଠୀ ଉନ୍ନୟନ, ଉପକୂଳ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଓ ଅନ୍ତର୍ଦେଶୀୟ ଜଳପଥର ଉନ୍ନତି ଆଦି କାମ କରାଯାଇଛି । ସାମର୍ଥ୍ୟ ବିକାଶ ଘଟିଛି, କର୍ମନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି, ଘରୋଇ ସହଯୋଗ ବଢୁଛି, ପରିବହନ ଓ ଗମନାଗମନ ସମୟ କମୁଛି । ସାମଗ୍ରୀ ବା ରସଦ ଯୋଗାଣ ବାବଦ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ ପାଉଛି, ବେପାର ବଣିଜ ପାଇଁ ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି ତଥା ସର୍ବୋପରି ଭାରତକୁ ଏହି ଯୋଜନା ବିଶ୍ୱ ସାମୁଦ୍ରିକ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଗ୍ରଣୀ ସ୍ଥାନରେ ପହଂଚାଇବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛି ।
ବନ୍ଦରଗୁଡିକର କାରବାରକୁ ସୁଗମ ଓ ଦକ୍ଷ କରିବାକୁ ସରକାର ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି । ସେଥିରେ ଆଧୁନିକୀକରଣ, ମେକାନାଇଜେସନ ଓ ଡିଜିଟାଇଜେସନଙ୍କୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଭିତିରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି । ଏହା ଫଳରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବାଣିଜ୍ୟରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ଓ ସମୟ ଯଥେଷ୍ଟ କମିଛି । ବନ୍ଦରଗୁଡିକରେ ଡାଇରେକ୍ଟ ପୋର୍ଟ ଡେଲିଭେରି, ଡାଇରେକ୍ଟ ପୋର୍ଟ ଏଣ୍ଟ୍ରି ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ କଣ୍ଟେନର ସ୍କାନର ଓ ରେଡିଓ ଫ୍ରିକ୍ୟୁଏନି୍ସ ଆଇଡେଣ୍ଟିଫିକେସନ ସୁବିଧା କରାଯାଇଛି । ଏହାଛଡା ପୋର୍ଟ କମ୍ୟୁନିଟି ସିଷ୍ଟମ ମାଧ୍ୟମରେ ସିଧାସଳଖ ବାଣିଜ୍ୟ ସୁବିଧା ବିଭିନ୍ନ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି ।
ଦେଶର ରପ୍ତାନୀ ଆମଦାନୀରେ ବନ୍ଦରଗୁଡିକରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଥିବାରୁ ସରକାର ବନ୍ଦର ସମୂହର ବିକାଶ, ଆଧୁନିକୀକରଣ ଓ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ଅଗ୍ରାଧିକପାର ଭିତିରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛନ୍ତି। ଏହା ଫଳରେ ଦେଶର କ୍ରମବର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଣୁ ବାଣିଜ୍ୟ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବାକୁ ବନ୍ଦରଗୁଡିକ ସମର୍ଥ ହେଉଛନ୍ତି । ୨୦୧୪-୧୫ରେ ଦେଶର ବନ୍ଦର ସମୂହର ମୋଟ କାରବାର କ୍ଷମତା ଥିଲା ବାର୍ଷିକ ୧୫୩୧ମେଟ୍ରିକ ଟନ । ୨୦୨୦-୨୧ରେ ଏହି କ୍ଷମତା ୨୫୫୪.୬୧ ମେଟ୍ରିକ ଟନକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା ।
ସେହିଭଳି ୨୦୨୧-୨୨ରେ ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦରଗୁଡିକରେ ଟ୍ରାଫିକ କାରବାର ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ୬.୯୪ ଶତାଂଶ ବଢିଥିଲା । କାମରାଜର, ଜେଏନପିଟି, ଦୀନଦୟାଲ, ମୁମ୍ବାଇ ଓ କୋଚିନ - ଏହି ପାଂଚଟି ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦରର କାରବାର ଏହି ସମୟରେ ବେଶ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ରହିଥିଲା ।
ବନ୍ଦରର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସାଗରମାଳା ଯୋଜନାରେ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି । ସେଥିରେ ବନ୍ଦରର ଗଭୀରତା ବୃଦ୍ଧି, ନୂଆ ବର୍ଥ ଓ ଟର୍ମିନାଲ ନିର୍ମାଣ, ଡ୍ରୋଜିଂ, ବୃହତ ଜାହାଜର ପ୍ରବେଶ ପାଇଁ ଚାନେଲର ଗଭୀରତା ଓ ପ୍ରଶସ୍ତତା ବୃଦ୍ଧି, ମାଲ୍‌ବୋଝେଇ ଓ ଖଲାସ ପାଇଁ ଆଧୁନିକ ଯାନ୍ତ୍ରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପ୍ରୟୋଗ ଆଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏସବୁ ଫଳରେ ବନ୍ଦରରେ ଜାହାଜରେ ହାରାହାରି ବୋଝେଇ ଓ ଖଲାସ ସମୟ ୨୦୨୧-୨୨ ରେ ୫୨.୮୦ ଘଣ୍ଟା ଥିଲା । ୨୦୧୪-୧୫ରେ ଏହି ସମୟ ଥିଲା ୯୬ ଘଣ୍ଟା । ସେହଭଳି କଣ୍ଟେନର ବୋଝେଇ ଓ ଖଲାସର ହାରାହାରି ସମୟ ୨୦୧୪-୧୬ରେ ୩୫.୨୧ ଘଣ୍ଟା ଥିବାବେଳେ ୨୦୨୧-୨୨ରେ ୨୭.୨୨ ଘଣ୍ଟାକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ।
ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟରେ ମଧ୍ୟ ସାଗରମାଳା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମୁମ୍ବାଇ ଓ ମର୍ମୁଗାଁଓ ବନ୍ଦରରେ ଦୁଇଟି ବୃହତ କ୍ରୁଜ ଟର୍ମିନାଲ ନିର୍ମାଣ କରୁଛି । ମୁମ୍ବାଇରେ ଏହା ୩୦୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ତିଆରି ହେଉଥିବାବେଳେ ଏହାର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ୭୦ ଶତାଂଶରେ ପହଞ୍ଚିଲାଣି । ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟ ଆର୍‌ଓଆରଓ ଏବଂ ରୋପାକ୍ସ ସୁବିଧା ଉପେରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି ଏବଂ ଏହା ଫଳରେ ଯାତ୍ରା ସମୟ ଯଥେଷ୍ଟ ହାସ ପାଉଛି । ଉଭୟଯାତ୍ରୀ ଓ ମାଲପରିବହନରେ ଘରୋଇ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ସରକାର ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଗାଉଛନ୍ତି । ଏବେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଜାଣିବାକୁ ପାଉଛିି ଯେ ବନ୍ଦରଗୁଡିକରେ ଡ୍ରେଜିଂ ବାବଦ ଖର୍ଚ୍ଚ ଅଧିକ ହେଉଛି ଏବଂ ମିଳୁଥିବା ରାଜସ୍ୱ ତୁଳନାରେ ଏହା ଅତି ଅଧିକ । ତେଣୁ ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ସବିଶେଷ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରି ଏକ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ରିପୋର୍ଟ ଦେବାକୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ କୁହାଯାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତିଶକ୍ତି ଯୋଜନା ଆଧାରରେ ସାଗରମାଳା ଯୋଜନାରେ ଦେଶର ବନ୍ଦରଗୁଡିକର ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ ଉନ୍ନତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇ କାମ ହେଉଛି । ଏଥିରେ ମୌଳିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଥିବା ସବୁ ଅଭାବ ଦୂର କରାଯାଉଛି । ସେହିଭଳି ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦରଗୁଡିକକୁ ଉତ୍ତମ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ଅବଶିଷ୍ଟ ବାକି କାମ ଶୀଘ୍ର ଶେଷ କରିବାକୁ ସଡକ ପରିବହନ ଓ ରାଜମାର୍ଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହ ପରାମର୍ଶ ଜାରି ରହିଛି ।
ଏହି ବୈଠକରେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ରାଜ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବା ସାଗରମାଳା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ପ୍ରଗତି ସମ୍ପର୍କରେ ତଥ୍ୟ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । କେବକ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଏଥିପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇ କେନ୍ଦ୍ରଠାରୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଲୋଡିଥିଲେ । ଜାତୀୟ ସାଗରମାଳା ଶୀର୍ଷ କମିଟି ୨୦୧୫ ମେ ୧୩ରେ ଗଠିତ ହୋଇଥିଲା । ସାଗରମାଳା ପ୍ରକଳ୍ପର ନିର୍ମାଣ, କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଓ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବାରେ ଏହା ଶୀର୍ଷ ସଂସ୍ଥା । କେନ୍ଦ୍ର ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ, ବନ୍ଦର ଓ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏହାର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ । ଏଥିରେ ବିଭିନ୍ନ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ମନ୍ତ୍ରୀ ସଦସ୍ୟ ଅଛନ୍ତି ।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
For holistic development of Coastal districts 567 projects identified under convergence mode with an estimated cost of Rs. 58,700 crore-Shri Sarbananda Sonowal
National Sagarmala Apex Committee (NSAC) reviews the progress of the Sagarmala program and deliberates on various agendas.
06 MAY 2022 4:49PM by PIB Delhi
Union Minister for Ports, Shipping and Waterways Shri Sarbananda Sonowal has said building upon the success of the Sagarmala Programme, Ministry of Ports Shipping and Waterways has formulated a plan under the Sagarmala Programme for carrying out “Holistic Development of Coastal Districts”. Briefing the media after the meeting of the National Sagarmala Apex Committee (NSAC) he said after multiple consultations with stakeholders, the Ministry has identified a total of 567 projects under convergence mode with an estimated cost of Rs. 58,700 Crore. He said while Sagarmala is Port-led and focusses on the logistic cost reduction and EXIM competitiveness, Holistic Development of Coastal Districts aims to bridge the gaps in infrastructure at the coastal areas and improve economic opportunity. The minister said with addition of projects identified in Holistic Development of Coastal Districts and new project proposals received under Sagarmala, total number of projects stands at 1537 worth Rs. 6.5 lakh crore.
Shri Sonowal said the committee reviewed the progress of the Sagarmala program and deliberated on various agendas. He said there are 802 projects worth Rs. 5.5 lakh Crore under the Sagarmala program targeted to be executed by 2035. Out of which, 202 projects worth Rs. 99,281 Crore have been completed. He said a total of 29 projects worth Rs. 45,000 Crore have been successfully implemented under PPP model, thus, reducing the financial burden on the exchequer. Additional 32 PPP projects worth Rs. 51,000 Crore are currently being implemented. Further, there are more than 200 projects worth Rs. 2.12 lakh Crore under construction and expected to be completed in 2 years’ time, he added.
The meeting of the National Sagarmala Apex Committee (NSAC) held today was chaired by Shri Sarbananda Sonowal, Union Minister for Ports, Shipping and Waterways and Ayush and was attended by Shri Nitin Gadkari, Minister for Road Transport and Highways, Shri Piyush Goyal, Minister for Commerce and Industry, Consumer Affairs & Food & Public Distribution and Textiles, Shri Dharmendra Pradhan, Minister of Education and Skill development & Entrepreneurship, Shri Jyotiraditya Scindia, Minister for Civil Aviation, Shri Ashwini Vaishnav, Minister of Railways, Communication, Electronics & Information Technology, Shri Bhupender Yadav, Minister of Environment, Forest & Climate Change and Labour & Employment, Shri G Kishan Reddy, Minister of Culture, Tourism and Development of North-Eastern Region, Shri Pramod Sawant, Chief Minister of Goa and other ministers from coastal states.
The Ministry has till date funded 140 projects to the tune of Rs. 8748 crore and is reviewing additional proposals sent by various state governments. More than 200 locations have been identified for development of floating jetties and 50 locations form part of the phase 1 implementation. It also was noted that there are 33 fishing harbour projects taken up of which part funding of 22 fishing harbour projects to the tune of Rs. 2400 crore has been sanctioned.
The successful completion of 7 years of National Flagship Sagarmala Programme has contributed significantly to the comprehensive development of country’s maritime trade and boost in economic growth. Under the program, MoPSW has implemented various large scale projects since inception. These projects range from port modernization, connectivity, industrialization, community development, coastal shipping and inland waterways development. As a result of such effort, the nation has achieved various milestones viz. increased efficiencies, capacity, employment generation, increased private participation, reduction of commuting time, reduction in logistics cost, increase in ease of doing business and placing India on the global map of leading maritime nations.
Government has taken several modernization, mechanization and digital transformation measures at ports to reduce cost and time in international trade like Direct Port Delivery, Direct Port Entry, installation of container scanners and RFID (Radio-Frequency Identification) system, Port Community System (PCS1x). Further, PCS1x is being upgraded to NLP-MARINE to provide end-to-end trade facilitation for the shipping ecosystem.
As port play vital role in the EXIM trade of the country, the focus of the government continues to be on the capacity augmentation of the ports so that they are able to meet ever increasing trade requirements of the country. The installed capacity of Indian ports during 2014-15 was 1531 MTPA, which has now increased to 2554.61 MTPA in 2020-21.
Traffic handled during FY 2021-22 at Major Ports witnessed a rise of 6.94% over last year. Five Major Ports record their highest ever traffic during FY 2021-22. Kamarajar Port attained an increase of 49.63% traffic over the previous year. The JNPT achieved highest ever traffic during the same period with an impressive growth of 17.27% over the previous year. Deendayal Port also clocked an impressive growth rate of 8.11% and also attained its highest ever traffic of 127.1 Million Tonnes. Mumbai Port marked an increase in traffic of 11.46% over the previous year. Cochin Port grew at 9.68% on Y-o-Y basis and also attained its highest ever traffic.
This has been possible on account of various infrastructure projects undertaken at various ports for construction of new berths and terminals, mechanization of existing berths and terminals, capital dredging for deepening of drafts for attracting large of vessels in port channels. Overall Average Turn Around Time reduced from 96 hours in 2014-15 to 52.80 hours in 2021-22 while Container Average Turn Around Time at Major Ports also reduced from 35.21 hours in 2014-15 to 27.22 hours in 2021-22.
Ministry is also developing two mega cruise terminal projects through Sagarmala Scheme at Mumbai and Mormugao Port. Upgrading and modernization of International Cruise Terminal at Mumbai worth Rs. 303 crore is under construction, project has registered progress more than 70%. Ministry is also supporting development of international and domestic cruise terminal and allied facilities at Mormugao Port.
Ministry is providing big push to RORO and Passenger transportation through waterways as it is environment friendly solution to mobility and resulting in significant savings of cost and time. ROPAX facilities are being developed by State or Central authorities and vessel deployment and services are carried out majorly by private players. It is observed that maintenance cost of the dredging is high compared to the revenue coming to authority. A detailed study is planned to be conducted for comprehensive assessment in all coastal states / UTs. Develop new business models for O&M on long-term contract while promoting use of electric ferries for Urban Water Transport. Separate scheme will be prepared in consultation with stakeholders for providing suitable financial assistance during operational phase
In line with PM Gati Shakti initiatives and port connectivity pillar of Sagarmala, MoPSW carried out an intensive exercise to find the connectivity gaps. Based on the consultation with Major
Ports and State Maritime Boards, a list of 52 last mile road connectivity projects have been identified and shared with MoRTH for assessment and development. Similarly, 28 last mile rail connectivity projects have been identified and conveyed to MoRTH for assessment and development.
As per the studies conducted under the Sagarmala, there is an additional potential of coastal shipping upto ~340 MT by FY25, with an estimated annual cost savings of Rs. 9600 crore. Major commodities which can be transported through coastal shipping are Coal, Steel, Cement, Automobile, Foodgrain, Fertilizer, POL, etc. As a part of promotion of Coastal Shipping, it is proposed to create “Sagarmala Coastal Shipping Monitoring Committee” under Ministry of Ports, Shipping & Waterways, which will monitor the progress, provide funding support to infrastructure from Sagarmala scheme. To facilitate cargo movement and enabling infrastructure at ground level, dedicated Sagarmala Coastal Shipping Nodal Officer planned at each Major and Non-Major Ports.
Our inland waterways can become a viable medium for Intracity commute, short distance passenger transport needs. By means of ferries, Ro-pax vessels and high-speed launches, state governments and urban local bodies can offer seamless, integrated transport services to urban and suburban population and ease the stress and congestion of daily commute. The Kochi Metro Rail Ltd has procured 23 hybrid electric boats manufactured by Cochin Shipyard Limited. Each such vessel has the capacity to carry 100 passengers. IWAI has proposed similar services for 5 locations: Varanasi, Kolkata, Patna and Guwahati, Dibrugarh. The Ministry of Housing & Urban Affairs has recommended this model. State governments were requested to adopt the model for multi-modal green and cheaper mode of transport.
Inland Water Transport can also be an effective mode for enabling movement of bulk commodities in an eco-friendly and economical way. IWAI, has earlier this year, carried out a successful pilot run of 200 tonnes food grains between Patna and Guwahati and 2000 tonnes of steel between Haldia and Guwahati through the Ganga, Hooghly, Meghna, Brahmaputra rivers in India and Bangladesh. This movement, across international waters highlights the potential of the mode. This model can be replicated and upscaled for other bulk commodities including coal, LPG, fertilisers containers, integrating it with the coastal shipping. The North-Eastern States can benefit by reduced distance and congestion free transport.
The State ministers also explained their association with Sagarmala Projects and committed to conduct a detailed master plan of their Ports infrastructure and work out additional project proposals for Sagarmala funding.
The National Sagarmala Apex Committee (NSAC) is the apex body providing policy directions and guidance for port led development-Sagarmala projects and reviews its implementation. The NSAC was constituted on 13.05.2015 by the Union Cabinet and is chaired by Minister for Ports, Shipping & Waterways with Cabinet Ministers from stakeholder central Ministries and Chief Ministers & Administrators of Maritime States and Union territories respectively as members.