প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
দ্বিতীয় ভাৰত-ন’ৰ্ডিক শীৰ্ষ সন্মিলন
04 MAY 2022 7:32PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ডেনমাৰ্কৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী মেট্টে ফ্ৰেডাৰিকছেন, আইচলেণ্ডৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী কাৰ্টিন জেকবছডট্টিৰ, নৰৱে’ৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী জোনাছ গাৰ ষ্ট’ৰ, ছুইডেনৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী মেগডালেনা এণ্ডাৰছন আৰু ফীনলেণ্ডৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী ছান্না মেৰিনৰ সৈতে ‘দ্বিতীয় ভাৰত-ন’ৰ্ডিক শীৰ্ষ সন্মিলন’ত অংশগ্ৰহণ কৰে।
এই সন্মিলনে ২০১৮ চনত ষ্টকহমত অনুষ্ঠিত হোৱা প্ৰথমখন ‘ভাৰত-ন’ৰ্ডিক শীৰ্ষ সন্মিলন’ৰ পৰৱৰ্তি সময়ছোৱাত হোৱা অগ্ৰগতিসমূহ পৰ্যালোচনা কৰাৰ সুন্দৰ সুযোগ প্ৰদান কৰে। মহামাৰীৰ পিচত অৰ্থনৈতিক পুনৰুথ্থানৰ লগতে জলবায়ু পৰিৱৰ্তন, বহণক্ষম উন্নয়ণ, উদ্ভাৱন, ডিজিটাইজেশ্যন আৰু ‘গ্ৰীণ এণ্ড ক্লীন গ্ৰ’থ’ আদি ক্ষেত্ৰত বহু পক্ষীয় সহযোগিতাৰ প্ৰসংগত সন্মিলনত বিশেষ আলোচনা অনুষ্ঠিত হয়।
‘বহণক্ষম মহাসাগৰীয় প্ৰবন্ধন’ক গুৰুত্ব প্ৰদানৰে নৌ-পৰিবহণ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা সন্দৰ্ভতো সন্মিলনত অলোচনা কৰা হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ন’ৰ্ডিক কোম্পীনীসমূহক ‘ব্লু ইক’নমী’ খণ্ড, বিশেষকৈ ভাৰতৰ ‘সাগৰমালা প্ৰকল্প’ত বিনিয়োগ কৰাৰ বাবে আমন্ত্ৰণ জনায়।
সেইদৰে ‘আৰ্কটিক ৰিজন’ত ন’ৰ্ডিক অঞ্চলৰে ভাৰতৰ সহয়োগিতামূলক সম্পৰ্ক সন্দৰ্ভতো আলোচনাই ঠাই পায়। ভাৰতৰ ‘আৰ্ক্টিক নীতি’য়ে ‘ভাৰত-ন’ৰ্ডিক’ সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰখন সম্প্ৰাসৰিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এক ভাল পৰিকাঠামো তৈয়াৰ কৰাৰ কথাও প্ৰসংগক্ৰমে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ন’ৰ্ডিক দেশসমূহৰ ‘সাৰ্বভৌম সম্পদ নিধি’সমূহক ভাৰতত বিনিয়োগ কৰাৰ বাবেও আমন্ত্ৰণ জনায়।
সন্মিলনত আঞ্চলিক আৰু গোলকীয় উন্নয়ণী কাৰ্যক্ৰমসমূহৰ সন্দৰ্ভতো বিভিন্ন আলোচনা অনুষ্ঠিত হয়।
সন্মিলনত এক যুটীয়া বিবৃতিও সৰ্বসন্মতিক্ৰমে গ্ৰহণ কৰা হয়।
which may be seen here.

Prime Minister's Office
2nd India-Nordic Summit
04 MAY 2022 7:32PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi participated in the 2nd India-Nordic Summit along with Prime Minister Mette Frederiksen of Denmark, Prime Minister Katrín Jakobsdóttir of Iceland, Prime Minister Jonas Gahr Støre of Norway, Prime Minister Magdalena Andersson of Sweden and Prime Minister Sanna Marin of Finland.
The Summit provided an opportunity to review the progress of the India-Nordic relations since the 1st India-Nordic Summit, which was held in 2018 in Stockholm. Discussions were held on multilateral cooperation in post-pandemic economic recovery, climate change, sustainable development, innovation, digitalization, and green and clean growth.
Discussions were also held on cooperation in maritime sector with a focus on sustainable ocean management. Prime Minister invited Nordic companies for investing in the Blue Economy sector, especially in India’s Sagarmala project.
India’s partnership with the Nordic region in the Arctic Region was discussed. Prime Minister noted that India’s Arctic Policy provides a good framework for expansion of India-Nordic cooperation in the Arctic region.
Prime Minister invited the sovereign wealth funds of the Nordic countries to invest in India.
Discussions also took place on regional and global developments.
A Joint Statement was adopted after the Summit, which may be seen here.