ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଚଳିତ ଚିନି ଋତୁ ୨୦୨୧-୨୨ରେ ଚିନି ଉତ୍ପାଦନ ପୂର୍ବ ଚିନି ଋତୁ ତୁଳନାରେ ୧୩% ଅଧିକ ହେବା ଆଶା: କେନ୍ଦ୍ର
ଦେଶରେ ଚିନି ଉପଲବ୍ଧତା ଘରୋଇ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଅଟେ: କେନ୍ଦ୍ର
ଚଳିତ ଚିନି ଋତୁ ୨୦୨୧-୨୨ରେ ଚିନି କଳଗୁଡ଼ିକ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଆଖୁ ମୂଲ୍ୟ ବାବଦରେ ୧,୦୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଦାନ କରିବେ
19 APR 2022 6:57PM by PIB Bhubaneswar
ଚଳିତ ଚିନି ଋତୁ ୨୦୨୧-୨୨ରେ ଚିନି ଉତ୍ପାଦନ ପୂର୍ବ ଚିନି ଋତୁ ତୁଳନାରେ ୧୩% ଅଧିକ ହେବା ନେଇ ଆଶା କରାଯାଉଛି । ସଂଶୋଧିତ ଆକଳନ ଅନୁସାରେ ଚଳିତ ଚିନି ଋତୁ ୨୦୨୧-୨୨ରେ ଚିନି ଉତ୍ପାଦନ ପାଖାପାଖି ୩୫୦ ଲକ୍ଷ ମେଟି୍ରକ ଟନ (ଏଲଏମଟି) (ଇଥାନଲ ପାଇଁ ୩୫ ଏଲଏମଟି ଚିନି କାଟଛାଣ୍ଟ କରାଯିବା ପରେ) ହେବା ନେଇ ଆଶା ରହିଛି, ଯେବେ କି ଘରୋଇ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଖାପାଖି ୨୭୮ ଏଲଏମଟି ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି । ଚିନି ଋତୁ ୨୦୨୧-୨୨ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ପାଖାପାଖି ୮୫ ଲକ୍ଷ ମେଟି୍ରକ ଟନ ଚିନି ମହଜୁଦ ରହିଥିଲା ।
ପାଖାପାଖି ୯୫ ଏଲଏମଟିର ସମ୍ଭାବ୍ୟ ରପ୍ତାନି ପରେ ମଧ୍ୟ ୨୦୨୨ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ଶେଷ ବେଳକୁ ଚଳିତ ଚିନି ଋତୁ ନିମନ୍ତେ ଚିନିର କ୍ଲୋଜିଙ୍ଗ ଷ୍ଟକ ୬୦ ଏଲଏମଟିଠାରୁ ଅଧିକ ହେବା ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ଦେଶରେ ଚିନିର ଉପଲବ୍ଧତା ଘରୋଇ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ନିମନ୍ତେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ । ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ ଚିନି ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ଏବଂ ଘରୋଇ ବଜାରରେ ଚିନି ଦର ଉଚିତ ସ୍ତରରେ ସ୍ଥିର ରହିବା ନେଇ ଆଶା କରାଯାଉଛି ।
ଏ ନେଇ ସଚିବ (ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ), ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରମୁଖ ସଚିବ (ଚିନି)ଙ୍କ ସହିତ ଆଜି ଏଠାରେ ଏକ ଭର୍ଚୁଆଲ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଚିନି ଋତୁ ୨୦୨୧-୨୨ (ଅକ୍ଟୋବର-ସେପ୍ଟେମ୍ବର) ନିମନ୍ତେ ଆଖୁ ଚାଷ ଅଞ୍ଚଳର ଆକଳନ କରିବା, ଆଖୁ ଓ ଚିନି ଉତ୍ପାଦନ ସହିତ ଚିନିର ରପ୍ତାନି ଓ ଇଥାନଲ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଜରୁରି ଚିନି କାଟଛାଣ୍ଟ କରି ପୃଥକ ରଖିବା ଭଳି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଛି ।
ସରକାର ଚିନି କଳଗୁଡ଼ିକୁ ଅତିରିକ୍ତ ଆଖୁକୁ ପେଟ୍ରୋଲ ସହ ସାମିଲ କରି ମିଶ୍ରିତ ଇଥାନଲ ବନାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି । ଏହା କେବଳ ସବୁଜ ଇନ୍ଧନ ଭାବେ କାମ ଦେବନାହିଁ, ବରଂ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଆମଦାନିରେ ହ୍ରାସ ରୂପରେ ବିଦେଶୀ ମୁଦ୍ରା ସଞ୍ଚୟ ବି କରିବ । ବିଗତ ୩ ଚିନି ଋତୁ ୨୦୧୮-୧୯, ୨୦୧୯-୨୦ ଓ ୨୦୨୦-୨୧ରେ ପାଖାପାଖି ୩.୩୭ ଏଲଏମଟି, ୯.୨୬ ଏଲଏମଟି ଓ ୨୨ ଏଲଏମଟି ଚିନିକୁ ଇଥାନଲରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଚିନି ଋତୁ ୨୦୨୧-୨୨ରେ ପାଖାପାଖି ୩୫ ଏଲଏମଟି ଚିନିକୁ ଇଥାନଲ ପାଇଁ ଛଡ଼ାଯିବା ନେଇ ଅନୁମାନ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ୨୦୨୪-୨୫ ସୁଦ୍ଧା ପାଖାପାଖି ୬୦ ଏଲଏମଟି ଚିନିକୁ ଇଥାନଲରେ ପରିଣତ ନିମନ୍ତେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଅତିରିକ୍ତ ଆଖୁ ସମସ୍ୟା ସହିତ ବିଳମ୍ବରେ ହେଉଥିବା ଦେୟ ପ୍ରଦାନ ସମସ୍ୟାର ପ୍ରତିକାର ବାହାରି ପାରିବ ଏବଂ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଉଚିତ ସମୟରେ ପାଉଣା ମିଳିପାରିବ ।
ଇଥାନଲ ଯୋଗାଣ ବର୍ଷ (ଇଏସୱାଇ) ୨୦୧୩-୧୪ (ଡିସେମ୍ବର-ନଭେମ୍ବର)ରୁ ଇଏସୱାଇ ୨୦୨୦-୨୧ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଚିନି କଳ/ଡିଷ୍ଟିଲରିଗୁଡ଼ିକ ତୈଳ ବିପଣନକାରୀ କମ୍ପାନି (ଓଏମସି) ଗୁଡ଼ିକୁ ଇଥାନଲ ବିକି୍ରରୁ ପାଖାପାଖି ୫୩,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ରାଜସ୍ୱ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଇଏସୱାଇ ୨୦୨୧-୨୨ରେ ଚିନି କଳଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଓଏମସିକୁ ଇଥାନଲ ବିକି୍ରରୁ ୧୮,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ରାଜସ୍ୱ ସୃଷ୍ଟି ହେବା ଆଶା ରହିଛି ।
ଗତ ଚିନି ଋତୁ ୨୦୨୦-୨୧ରେ ୯୨,୯୩୮ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆଖୁ ବକେୟାରୁ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ୧୮-୪-୨୦୨୨ ସୁଦ୍ଧା ପାଖାପାଖି ୯୨,୪୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆଖୁ ବକେୟା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ସେହିଭଳି ବିଗତ ଚିନି ଋତୁର ୯୯.୫% ଆଖୁ ବକେୟାକୁ ପରିଶୋଧ କରାଯାଇଛି । ଚଳିତ ଚିନି ଋତୁ ୨୦୨୧-୨୨ରେ ୯୧,୪୬୮ କୋଟି ଟଙ୍କାର ମୋଟ ଆଖୁ ବକେୟା ମଧ୍ୟରୁ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ୧୮-୪-୨୦୨୨ ସୁଦ୍ଧା ୭୪,୧୪୯ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପାଉଣା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା କି ୮୦%ରୁ ଅଧିକ । ଚଳିତ ଚିନି ଋତୁରେ ଚିନି କଳଗୁଡ଼ିକ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ୧,୦୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଆଖୁ ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବା ନେଇ ଆଶା ରହିଛି । ଆଖୁ ରପ୍ତାନିରେ ବୃଦ୍ଧି ଓ ଆଖୁରୁ ଇଥାନଲ ଉତ୍ପାଦନ ହେବା କାରଣରୁ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଆଖୁ ମୂଲ୍ୟ ବାବଦ ପାଉଣା ପ୍ରଦାନ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହୋଇପାରିଛି ।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Sugar Production in the current sugar season 2021-22 is expected to be 13% higher than the previous sugar season: Centre
The availability of sugar in the country is sufficient to meet the domestic requirement: Centre
In the current sugar season 2021-22, cane price payment of more than ₹ 1,00,000 crores would be made by sugar mills to farmers
19 APR 2022 6:57PM by PIB Delhi
Sugar production in the current sugar season 2021-22 is expected to be 13% higher than the previous sugar season. As per the revised estimates production of sugar in the current sugar season 2021-22 is estimated to be about 350 Lakh Metric Tonne (LMT) (after discounting diversion of 35 LMT of sugar to ethanol) against estimated domestic consumption of about 278 LMT. There was carry over stock of about 85 LMT at the beginning of the sugar season 2021-22.
Even after likely export of about 95 LMT, the closing stock for the current sugar season at the end of September 2022 is likely to be more than 60 LMT. The availability of sugar in the country is sufficient to meet the domestic requirement. As such, there will be smooth availability of sugar and the sugar prices in the domestic market are expected to remain stable at reasonable levels.
A virtual meeting in this regard, was held under the chairmanship of Secretary (F&PD), Government of India with the State Principal Secretaries (Sugar) and Cane Commissioners/Directors (Sugar) of the State Governments to assess area under cane cultivation, Sugarcane and Sugar Production for Sugar Season 2021-22 (October-September) as well as export of sugar & diversion of sugar for production of ethanol here today.
Government is also encouraging sugar mills to divert excess sugarcane to ethanol which is blended with petrol, which not only serves as a green fuel but also saves foreign exchange on account of crude oil import. In last 3 sugar seasons 2018-19, 2019-20 and 2020-21 about 3.37 LMT, 9.26 LMT and 22 LMT of sugar has been diverted to ethanol. In the current sugar season 2021-22, about 35 LMT of sugar is estimated to be diverted & by 2024-25 about 60 LMT of sugar is targeted to be diverted to ethanol, which would address the problem of excess sugarcane as well as delayed payment issue as farmers would get timely payment.
From Ethanol Supply Year (ESY) 2013-14 (Dec – Nov) to ESY 2020-21, about ₹53,000 crore revenue has been generated by sugar mills/distilleries from sale of ethanol to Oil Marketing Companies (OMCs). In the current ESY 2021-22, more than ₹ 18,000 crore revenue is expected to be generated by sugar mills from sale of ethanol to OMCs.
In the previous sugar season 2020-21, out of cane dues payable of ₹ 92,938 crores, about ₹ 92,480 crores cane dues have been paid to farmers, as on 18.4.2022. Thus, 99.5% cane dues of previous sugar season have been cleared. In current sugar season 2021-22, out of total cane dues payable of ₹ 91,468 crores, about ₹ 74,149 crores have been paid to farmers as on 18.4.2022 which is more than 80%. It is expected that in the current sugar season, cane price payment of more than ₹ 1,00,000 crores would be made by sugar mills to farmers. Increase in export & diversion of sugarcane to ethanol has expedited cane price payments to farmers.