সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
এপ্রিল ২৪দা লৈবাক শিনথুংনা “পঞ্চায়তি রাজ দিৱস” থৌরম পাংথোকপা অদুবু শরুক য়ানবা প্রধান মন্ত্রীগী জম্মুগী খোংচৎ অদুগী মমাংদা জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী সাম্বা জিলাগী পল্লি পঞ্চায়ত্তা সোলর প্লান্ত অদু য়াম্না য়াংনা লোইশিনখ্রে
কেন্দ্রগী মন্ত্রী, দা. জিতেন্দ্র সিংনা পল্লি পঞ্চায়ত্তা পুথোক্কদবা সোলর প্লান্ত অমসুং অতোপ্পা এক্জিবিশন থীমশিং অদুবু য়েংশিনখ্রে
19 APR 2022 2:35PM by PIB Imphal
এপ্রিল ২৪দা পাংথোক্কদবা “পঞ্চায়তি রাজ দিৱস” থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীগিখোংচৎ অদুগী মাংওইননা, জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী সাম্বা জিলাদা পল্লি পাঞ্চায়ত্তা কিলোৱাত ৫০০গী সোলর প্লান্ত অদু য়াম্না য়াংনা লোইশিনখি অমসুং মথৌ তৌবা য়ারগনি।
কেন্দ্রগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ); অর্থ সাইন্সেসকী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ); পি.এম.ও., পর্সোনেল, পব্লিক গ্রীভান্সেস, পেন্সন্স, অতোমিক ইনর্জী অমসুং স্পেসকী এম.ও.এস., দা. জিতেন্দ্র সিং না ৱাফম অসি মহাক্না ইন্সপেক্সনগীদমক্তা সাইততা চৎপা মতমদা অমসুং নৌনা ইন্সতোল তৌবা সোলর প্লান্তকী ত্রায়েল রন পাংথোকপা মতমদা হায়খিবনি। সোলর প্লান্ত অসিনা মথৌ তৌবা হৌরকপা অসিনা য়ুম ২৪০ ময়া নক্না লৈবা খুঙ্গং অসি কার্বোন ফ্রী ওইরগনি হায়না মহাক্না হায়খি।
মন্ত্রী অসি মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্ত, জুগল কিশোর শর্মা অমসুং প্রধান মন্ত্রীগী খোংচৎ অদুগী নোংমা ৱাৎলিঙৈদা অথুবা মতমদা সোলর প্লান্ত অসিবু ইন্সতোল তৌবগী থৌদাং লৌখিবা কেন্দ্রগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রেলয়গী মখাদা লৈবা পি.এস.ই., সেন্ত্রেল ইলেক্ত্রোনিক্স লিমিতেদ (সি.ই.এল.)গী সি.এম.দি., চেতন প্রকাশ জেন্না লোইনখি। সেনিয়র সাইন্তিস্ত অমসুং কেন্দ্রগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়দগী সেনিয়র ওফিসরশিংনা মন্ত্রী অসিগী খোংচত্তা শরুক য়াখি।
দা. জিতেন্দ্র সিংনা হায়খি মদুদি পুন্না স্ক্ব্যার মিতর ৬,৪০৮কী এরিয়াদা ইন্সতোল তৌখিবা কিলোৱাত ৫০০গী সোলর প্লান্ত অসি পঞ্চায়ত অদুদা লৈরিবা য়ুম ৩৪০দা শেংলবা ইলেক্ত্রিসিতী অমসুং মঙাল পীগদবা অসিবু নুমিৎ ২০নিগী য়াম্না থুরবা মতম অসিগী মনুংদা লোইশিনখি। করোর ২.৭৫কী প্রোজেক্ত অসিবু লোইশিন্নবা মেম্বর ২৫গী তীম অমনা পুং ২৪ থবক তৌখি হায়না মআক্না হায়খি। মসিদা পুথোরকপা ইলেক্ত্রিসিতী অদু লোকেল গ্রিদ পাৱর স্তেশন অমগী খুত্থাংদা নোংমগী ওইনা বুনিৎ ২,০০০ মথৌ তাংরিবা খুঙ্গং অসিদা পীরগনি হায়না মহাক্না হায়খি।
হৌখিবা চয়োল অনিগী মমাংদগী প্রধান মন্ত্রীগী জম্মুগী থৌরম অসিগীদমক্তা একজিবিশন থীমশিং অদুবু ফাইন ত্যুন তৌনবা নই দিল্লীদা কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. জিতেন্দ্র সিং অমসুং শ্রী গিরিরাজ সিংগী মরক্তা মীফম কয়া অমা পাংথোকখি। মীফম অদুদা শরুক য়ারিবা তোঙান-তোঙানবা মন্ত্রালয়শিং অমসুং ভারত সরকারগী দিপপার্তমেন্তশিংদগী সেনিয়র ওফিসরশিং অদুগী মনুংদা রুরল দেবেলপমেন্ত, পঞ্চায়তি রাজ অমসুং সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী দিপার্তমেন্ত তরুক, কাউন্সিল ওফ সান্তিফিক এন্দ ইন্দস্ত্রিয়েল রিসর্চ, বায়োতেক্নোলোজী, স্পেস, এতোমিক ইনর্জী অমসুং অর্থ সাইন্সেসনি হায়না মহাক্না হায়খি।
পনবা য়াবা অমনা, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত কয়া অমা অমসুং মশাশিং অদুনা প্রধান মন্ত্রীগী থৌরম অদুগী একজিবিশন ভেন্যুদা স্তোল ২০ মবা নক্না হাংদোক্লগনি, হায়রিবশিং অসিনা খুঙ্সংগী লমশিং অমসুং লৌউ-শিংউগীদমক্তা কান্নগদবা খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজীশিং অমসুং ইন্নোভেশনশিং উৎকনি।
দা. জিতেন্দ্র সিংনা হায়খি মদুদি থীম খরা অমদি লাইর-অনং অমসুং খুঙ্গংগী হিংনবগী লম্বি, ফভম ফনা লৈবা খুঙ্গং, চাইল্দ ফ্রেন্দলী ওইবা খুঙ্গং, ঈশিং মরাং কাইনা ফংবা খুঙ্গং, লু-নানবা অমসুং শংনা লৈবা খুঙ্গং, খুঙ্গং অদুদা সেল্ফ সফিসিবেন্ত ওইবা ইন্ফ্রাস্ত্রকচর লৈবা, খুঙ্গং অদুদা সাইন্স মন্ত্রালয়গী তোঙান-তোঙানবা দিপার্তমেন্তশিংনা পাইখৎকদবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অদুনা খুঙ্গংগী মীশিংদা মখোয়গী ইনকমশিং অদু হেন্না চাউখৎহনবদা অহোংবা পুরক্কদবা অওনবা অমা পুরক্লগনি হায়না হায়খি।
এগ্রিকলচরগী লমদা খ্বাদগী হেন্না ফাবা প্রক্তিসশিং উৎলিবা স্তোলশিং, দি.বি.তি.গী বায়ো-তেক কিসান স্কীমবু ওইরো, দ্রোন ফার্মিং অসি লৌমীশিংগী য়াইফনবগীদমক্তা সেন্তর অমসুং য়ু.তি. সরকারগী ইন্নোভেতিব ওইবা অনৌবা খোংথাংশিং অদুনা হেন্না ফগৎহল্লগনি হায়না দা. জিতেন্দ্র সিংনা হায়খি। মহাক্না অরোমা মিসন অমসুং পর্পল রিভোল্যুশন ফ্লোরিকলচর মিসন, ৱাবু মোদর্ন ওইবা মওংদা শিজিন্নবা, ৱেস্ত ৱাতর মেনেজমেন্ত উৎপা স্তোলশিংসু আপকনি হায়না হায়খি। অসিগা চপ মান্ননা, মন্ত্রীনা হায়খি, মীচম প্রজাশিংগী কান্ননবগীদমক্তা রুরল দেবেলপমেন্ত অমসুং পঞ্চায়তি রাজকী থীমশিংগা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগা ইন্তিগ্রেত তৌদুনা উৎলিবা স্তোলশিং হাপ্লগনি হায়না হায়খি। থৌরম অদুদা কনভেনস্নেল স্তোলশিং হাপ্পগী মহুত্তা লৌমীশিংগী ইনকমদা ভেল্যু হাপকদবা খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজী অমসুং পঞ্চায়তি রাজ ফীচরশিং য়াওবা সাইন্সতা য়ুমফম ওইবা দেমোন্সত্রেশনশিং উৎনবা হোৎনরি হায়না মহাক্না হায়খি।
জম্মুগী পঞ্চায়ত পল্লি অসি হন্দক্কী চহি অসিগী পঞচায়তি রাজ দিৱসকী থৌরম অসিগীদমক্তা খনকি অমসুং খ্বাদগী অনৌবা ইন্নোভেশনশিং উৎপা একজিবিশন অমা লৌমীশিং, সরপঞ্চশিং অমসুং খুঙ্গংগী মকোক ওইবশিংনা মখোয়গী ইনকম অমসুং পোত্থোক হেনগৎহন্নবগীদমক্তা শিল্লগনি। উৎকদাব মরু ওইবা ইন্নভেশনশীং অদুগী মননুংদা রুরল দেবেলপমেন্ত অমসুং লৌমীশিংগীদমক্তা জিয়োস্পেসেল তেক্নোলোজী, নুমিৎ মঙানিগী ৱেদর ফোরকাস্তকীদমক্তা লৌমীশিংনা শিজিন্নবা য়াবা এপশিং, পর্পল রিভোল্যুশন হায়নসু খঙনবা লেভেন্দর কলতিভেশন, লৌমীশিংগী ইনকম হেনগৎহন্নবা চপ মান্নবা মফমদা শেমগী পোত্থোক হেনগৎহন্নবা বায়োতেক্নোলোজী ইন্নোভেশন, পেস্তিসাইত স্প্রে অমসুং ৱেস্ত ত্রীতমেন্তকীদমক্তা দ্রোন এপ্লিকেশন, এতোমিক রেসিয়েশনগী খুত্থাংদা হৈশিংগী সেল্ফ লাইফ হেনগৎহনবনচিংবা অসি য়াওগনি।
নেস্নেল পঞ্চায়তি রাজ নুমিত্তা, প্রধান মন্ত্রীনা জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী পঞ্চায়তি রাজ ইন্সতিত্যুশন (পি.আর.আই.) মেম্বর ৩০,০০০ হেন্না পুনবা মীতিন অমদা ৱা ঙাংলগনি অদুগা লৈবাক অসিগী মফম কয়াদগী পি.আর.আই.শিং অদুনা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল অসিগীদমক্তা ভর্চুৱল ওইনা কনেক্ত তৌরগনি।

Ministry of Science & Technology
The Solar Plant in the Palli Panchayat of Samba District of Jammu and Kashmir was completed in record time ahead of Prime Minister’s visit to Jammu to grace the nationwide “Panchayati Raj Diwas” celebrations on 24th April
Union Minister Dr Jitendra Singh inspects the Solar Plant and other Exhibition themes to be put at the Palli Panchayat
19 APR 2022 2:35PM by PIB Delhi
Ahead of Prime Minister Narendra Modi’s visit on 24th April on the occasion of “Panchayati Raj Diwas”, the 500 Kilowatt Solar Plant at Palli Panchayat in Samba district of Jammu and Kashmir has been completed in a record time and is ready to become functional.
This was stated in Samba today by Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; Minister of State (Independent Charge) Earth Sciences; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh who visited the site while inspection and trial run of the newly installed Solar Plant. He said with this Solar Plant becoming functional, the village with about 340 houses will become carbon-free.
The Minister was accompanied by Jugal Kishor Sharma, Member of Parliament and Chetan Prakash Jain, CMD, Central Electronics Limited (CEL), a PSE under the Union Ministry of Science & Technology which had taken the responsibility of installing a solar plant at a short notice on the eve of Prime Minister’s visit. A team of around a dozen senior scientists and senior officers from the Union Ministry of Science & Technology were also present at the site during the Minister’s visit.
The successful trial run of the Solar Plant was demonstrated to Dr Jitendra Singh at the site and the Minister complimented the engineers of Central Electronics Limited and senior scientists and senior officers of the Union Ministry of Science & Technology for installation of the project in a record time and making it fully functional.
Dr Jitendra Singh added that the 500 Kilowatt Solar Plant installed on a total area of 6,408 square metres was completed in a record time of 20 days that will provide clean electricity and light to 340 houses in the Panchayat. He said, a twenty-five member team was working round the clock to complete the Rs 2.75 crore project. He said the electricity generated will be distributed to the village, having a daily requirement of about 2,000 units through the local grid power station.
It may be recalled that a series of meetings were held in New Delhi between Union Ministers Dr Jitendra Singh and Shri Giriraj Singh to fine-tune Exhibition themes for Prime Minister Narendra Modi's Jammu event in the last fortnight. Dr Jitendra Singh said that senior officers from different participating Ministries and Departments of Government of India that took part in the meeting included Rural Development, Panchayati Raj and six science Departments of Science & Technology, Council of Scientific and Industrial Research, Biotechnology, Space, Atomic Energy and Earth Sciences.
Pertinent to mention that around 20 Stalls at the Exhibition venue of the Prime Minister's programme are being put up by various departments and wings of the Union Ministry of Science & Technology, which will display latest technologies and innovations beneficial for rural areas and farming.
Dr Jitendra Singh informed that some of the themes identified as poverty and enhanced village livelihood, Healthy village, Child-friendly village, Water sufficient village, Clean and green village, Self-sufficient infrastructure in village, Engendered development in village to be implemented by different departments of Science Ministries will bring about revolutionary transformation in augmenting the household income of the rural populace.
Dr Jitendra Singh said that stalls demonstrating best practices in Agriculture, be it DBT’s Bio-Tech Kisan Scheme, Drone farming will be supplemented by Centre’s and UT Government’s innovative initiatives for the welfare of farmers. He said, stalls exhibiting Aroma Mission & Purple Revolution Floriculture mission, modern uses of Bamboo, wastewater management will also be set up. Similarly, the Minister said, Stalls showcasing integration of Science & Technology with the themes of Rural Development and Panchayati Raj will be put up for the benefit of common man. He added that instead of having conventional stalls at the event, efforts are being made to showcase latest technology which can add value to farmers’ income and science-based demonstration with Panchayati Raj features.
Panchayat Palli in Jammu has been selected for the Panchayati Raj Diwas function this year and an exhibition showcasing latest innovations will be put up enabling farmers, sarpanchs and village heads to improve their income and their produce. Amongst important innovation that are planned to be showcased, are geospatial technology for rural development and farmers, apps usable by farmers for weather forecast for five days, lavender cultivation famously known as purple revolution, biotechnology innovation to increase produce of apple at the same land to increase farmers’ income, drone application for pesticide spray and waste treatment, shelf life of fruits to be increased through atomic radiation etc.
On the National Panchayati Raj Day, the Prime minister is scheduled to address a gathering including more than 30,000 Panchayati Raj Institution (PRI) members of Jammu and Kashmir while PRIs from across the country will be connected virtually for the Prime Minister’s address.