পঞ্চায়তী রাজগী মন্ত্রালয়
পঞ্চায়তি রাজকী মন্ত্রালয়না অজাদি কা অমৃত মাহোতসব পাংথোক্নবগীদমক্তা আইকোনিক ৱীক সেলেব্রেশনগী শরুক অমা ওইনা ওগমেন্তেশন ওফ অউন সোর্সেস ওফ রেভেন্যু ফোর রুরল বোদীস (আর.এল.বি.শিং)গী মতাংদা নেস্নেল কনফরেন্স শিল্লগনি
13 APR 2022 7:33PM by PIB Imphal
পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়না অজাদি কা অমৃত মাহোতসব পাংথোক্নবগীদমক্তা আইকোনিক ৱীক (২০২২, এপ্রিল ১১দগী ১৭ ফাওবা) সেলেব্রেশনগী শরুক অমা ওইনা নই দিল্লীগী লোধি রোদ স্কোপ কমপ্লেক্স, স্কোপ কনভেন্সন সেন্তরদা ২০২০গী এপ্রিল ১৪দা ওগমেন্তেশন ওফ অউন সোর্সেস ওফ রেভেন্যু ফোর রুরল বোদীস (আর.এল.বি.শিং)গী মতাংদা নেস্নেল কনফরেন্স শিল্লগনি। কনফরেন্স অসিদা পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয় অমসুং ভারত সরকারগী মীহুৎশিং/সেনিয়র ওফিসিয়েলশিং, থ্রী তায়র পঞ্চায়তি রাজ ইন্সতিত্যুশন হায়বদি গ্রাম পঞ্চায়ত, ব্লোক পঞ্চায়ত অমসুং দিস্ত্রিক্ত পঞ্চায়তশিং, পোলিসীমেকরশিং অমসুং সবজেক্ত এক্সপর্তশিং অসিনচিংবশিং অসিদগী খনগৎলবা মীহুৎশিংনা হীরম অসিদা অমসুং রুরল লোকল বোদীশিংনা ও.এস.আর.শিংগী ওগমেন্তেশনগীদমক্তা মমাংলোমদা চৎখৎনবগী লম্বিগী মতাংদা য়াম্না কুপ্থনা খন্ন-নৈননবগীদক্তা শরুক য়ারগনি।
বেকগ্রাউন্দ:
অজাদি কা অমৃত মাহোতসব ( এ.কে.এ.এম.) অসি প্রোগ্রেসিব ইন্দিয়া অমসুং মখোয়গী মী, কলচর অমসুং এচীবমেন্তশিং অদুগী ফাওরবা পুৱারীগী চহি ৭৫শুবগী সেলেব্রেত অমসুং কমেমোরেত তৌনবা ভারত সরকারনা পাইখৎলকপা অনৌবা থৌদাংনি। এ.কে.এ.এম.গী চহি চুপ্না পাংথোক্লবা সেলেব্রেশন অসিদা, পঞ্চায়ত রাজনা ২০২২গী এপ্রিল ১১গদীনা এপ্রিল ১৭ অসিবু অজাদি কা অমৃত মাহোতসব পাথোকপাগী আইকোনিক ৱীক হায়না লাউথোকখি।
অউন সোর্স ওফ রেভেন্যু অসি আর.এল.বি.গীদমক্তা ফিস্কেল ফেদরেলিজমগী ইন্স্তরুমেন্ত অমনি। কন্সতিত্যুশনগী আর্তিকল ১৪৩ঐচ. না পি.আর.আই.গী ফাইনান্সিয়েল এমপাৱরমেন্তকীমদক্তা প্রোভিজন পী, মসিনা তেক্সশিং, দ্যুতীশিং, তোলশিং অমসুং ফীনচিংবশীং অসি লেভী তৌবা, খোমগৎপা অমসুং লেপ্পগী শক্তি পী। হৌজিক্কী ওইনা, আর.এল.বি.শিং অসিনা রুরল এরিয়াশিংদা তঙাইফদবা সার্বিশিং পীনবগীদমক্তা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী ফাইনান্স কমিসন গ্রান্তশিংগী মখা য়াম্না পোল্লি।
সস্তেনেবিলিতী পুরক্নবা, আর.এল.বি.শিংনা মখোয়গী পঞ্চায়তশিংদা তঙাইফদনা মথৌ তাবা সার্বিসশিং পীবদা মীপাল তাংদনবগীদমক্তা মখোয়গী ও.এস.আর.শিং অদু তানবা ঐম্নবা এমপাৱর তৌদুনা তশেংনা আর.এল.বি.শিং অসি এমপাৱর তৌবা ঙমগনি। রাজ্য কয়া অমনা ফন্দশিং, ফংশনশিং অমসুং ফংশনরিশিং দিভোল্যুশন তৌবদা শিংথাংনিংঙাই ওইবা খোংথাং কয়া অমা পাইখৎখ্রে। মসিনা মখোয়বু অফবা ও.এস.আর.শিং তানবা ঙমহল্লি, মসিনা মরম ওইরগা মখোয়দা খুঙ্গংগী লমশিংদা লৈরিবা মীয়ামশিংগীদমক্তা চাউখৎ-থৌরাংগী থবক-থৌরম কয়া অমা পাংথোকপদা মতেং পাংই।
নোংমগী ওইবা নেস্নেল কনফরেন্স
ওগমেন্তেশন ওফ অউন সোর্সেস ওফ রেভেন্যু ওফ রুরল লোকেল বোদীস
২০২২গী এপ্রিল ১৪
স্কোপ কমপ্লেক্স, নই দিল্লী
থৌরম পুম্নমক
সেসন
মতম
স্পীকরশিং
অকুপ্পা মরোলশিং/ প্রেজেন্তেশন পীরিবা
রেজিস্ত্রেশন
অয়ুক্কী ৯:৩০-১০:০০
পার্তিসিপেন্তশীংগী রেজিস্ত্রেশন অমসুং চা
. অহৌবা সেসন
রাপোতর: এ.ঐচ. জি.এস. কৃষ্ণন, কন্সল্তেন্ত
অয়ুক্কী ১০:০০-১০:০৩
দিগ্নিতররী ওকপা
অয়ুক্কী ১০:০৩-১০:০৮
মৈরা চাখত্তুনা ৱার্কশোপ হৌদোকপা
অয়ুক্কী ১০:০৮-১০:১৩
এম.ও.পি.আর.গি এদিস্নেল সেক্রেতরী দা. চন্দ্র শেখর কুমারনা ৱেলকম এদ্রেস পীবা
অয়ুক্কী ১০:১৩-১০.১৬
ও.এস.আর.গী মতাংদা শোর্ত ফিলমগী স্ক্রীনিং: পঞ্জাব রাজ্যগী পঞ্চায়ত
অয়ুক্কী ১০:১৬-১০.২৫
এম.ও.পি.আর.গী সেক্রেতরী সুনিল কুমারনা ওপনিং রিমার্ক পীবা
অয়ুক্কী ১০:২৫- ১০:৫৫
ভারত সরকারগী হান্নগী সি.ই.এ., এম.এল.এ. দা. অশোক লাহিরিনা কীনোত প্রেজেন্তেশণ পীবা
অয়ুক্কী ১০:৫৫- ১১:০০
এম.ও.পি.আর.গী জোইন্ত সেক্রেতরী শ্রী অলোক প্রেম নাগরনা ভোত ওফ থেংস পীবা
অয়ুক্কী ১১:০০- ১:১৫
চাগী ব্রেক
আই.আই.পি.এ.গী দি.জি. শ্রী এস.এন. ত্রিপাথিনা থৌবু ওইবা
রাপোতর: এস.ঐচ. নিলয় কে. সিং কন্সলতেন্ত
খ. আর.এল.বি.শিংগী ও.এস.আর.গী হৌজিক ওইরিবা ফিভম
অয়ুক্কী ১১:১৫- ১১:২৫
আর.এল.বি.শিংগী ও.এস.আর.গী ওভরভ্যুগী মতাংদা প্রেজেন্তেশন
পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়গী জোইন্ত দেক্রেতরী এস.ঐচ. অলোক প্রেম নাগর
অয়ুক্কী ১১:২৫-১১:৪০
আর.এল.বি.শিংগী ও.এস.আর.গী ফগৎহনবগী মাইকৈদা রাজ্যগী এক্তশিং/রুলশিংগী ফিভমগী মতাংদা প্রেজেন্তেশন
আই.আই.পি.এ.গী প্রোফেসর ভি.এন. অলোক
অয়ুক্কী ১১:৪০- ১১:৫৫
ও.এস.আর.গী মতাংদা নৈনবদা থেংনখিবশিং
এন.সি.এ.ই.আর.গী সেনিয়র ফেলো, শ্রী এস. বন্ধোপাধ্যায়
নুমিৎ য়ুংবা ১১:৫৫ - ১২:০০
থৌবুনা লোইশিনবা
শ্রী এ.পি. নাগর, জে.এস. এম.ও.পি.আর.না থৌবু ওইবা
রাপোতর: এস.ঐচ. এস. মোহিত রাও, কন্সল্তেন্ত
. রাজ্যশিংদা আর.এল.বি.শিংগী ও.এস.আর.গী পর্ফোর্মেন্স অমসুং মমাংগী লম্বি
নুংথিলগী ১২:০০- ১২:১৫
কেরলাগী প্রেজেন্তেশন
কিলাগী দা. এলামোন
নুংথিলগী ১২:১৫- ১২:৩০
তামি নাদুগী প্রেজেন্তেশন
তি.এন.গী কমিস্নর পি.আর., শ্রী প্রবীন নায়র,
নুংথিলগী ১২:৩০-১২:৪৫
গুজরাতকী প্রেজেন্তেশন
গুজরাতকী ঐহমদাবাদকী দি.দি.ও. অমসুং সি.ই.ও., শ্রী অনিল কুমার থমেলিয়া
নুংথিলগী ১২:৪৫- ১:০০
মধ্য প্রদেশকী প্রেজেন্তেশন
এম.পি.গী কমিস্নর পি.আর., শ্রী অলোক কুমার সিংগী প্রেজেন্তেশন
নুংথিলগী ১:০০- ১:১৫
থৌবুনা লোইশিনবা
নুংথিলগী:১৫ – ২:০০
চাক্কী ব্রেক
সেসন
মতম
স্পীকরশিং
অকুপ্পা মরোলশিং/প্রেজেন্তেশন পীরিবা
কর্নাতকাগী পঞ্চায়তি রাজ দিপার্তমেন্তকী প্রিন্সিপাল সক্রেতরী, শ্রীমতি ঊমা মহাদেবননা থৌবু ওইবা
রাপোতর: এ.ঐচ. জি.এস. কৃষ্ণন, কন্সল্তেন্ত
. ও.এস.আর.শিংগীদমক্তা পঞ্চায়তশিংনা পাংথোকপা ইন্নোভেশনশিং অমসুং ও.এস.আর. ওগমেন্তেশনগী মাইকৈদা রোদ মেপকীদমক্তা ওইবা ফ্রেমৱার্ক
নুংথিলগী ২:০০- ২:১৫
তামিল নাদুগী গ্রেম পঞ্চায়তকী প্রেজেন্তেশন
জি.পি.দগী মীহুৎ: ত্রিচী, ইরাঙ্গোলুরগী খুঙ্গংগী পঞ্চায়তকী প্রেসিদেন্ত, শ্রী এস. ভিন্সেন্ত
নুংথিলগী ২:১৫- ২:৩০
ৱেস্ত বেঙ্গল গ্রেম পঞ্চায়তকী প্রেজেন্তেশন
১. মানবজারগী জোইন্ত বি.দি.ও., শ্রী রাজিব মুর্মু
২. ৱেস্ত বেঙ্গলগী পুরুলিয়া জি.পি.গী নিরমান সহায়ক, শ্রী রাজু দাস
নুংথিলগী ২:৩০- ২:৪৫
সিক্কিমগী জিলা পঞ্চায়তকী প্রেজেন্তেশন
শ্রী হিরহর শর্মা - পঞ্চায়ত মেম্বর
নুংথিলগী ২:৪৫- ৩:০০
রাজ্যগী মিৎয়েংগী মতাংদা প্রেজেন্তেশন
কর্নাতকাগী পঞ্চায়তি রাজ দিপার্তমেন্তকী প্রিন্সিপাল সক্রেতরী, শ্রীমতি ঊমা মহাদেবন
নুংথিলগী ৩:০০ – ৩:১৫
পেনেল দিসকসন
১. এদিস্নেল সেক্রেতরী, দা. চন্দ্রশেখর কুমার
২. নিতি আয়োগকী এদভাইজর, শ্রী অভিনাশ মিশ্রা
৩. এন.জি.ও. তীসরি সরকারগী ফাউন্দর, শ্রী চন্দ্রশেখর প্রান
নুংথিলগী ৩:১৫ – ৩:৩০
এম.ও.পি.আর.গী সেক্রেতরীনা লোইশিনবগী ৱারোল
নুংথিলগী ৩:৩০ – ৩:৩৫
এম.ও.পি.আর.গী দিপ্যুতী সেক্রেতরী শ্রী বিজয় কুমারনা ভোত ওফ থেংক্স

Ministry of Panchayati Raj
Ministry of Panchayati Raj to organize National Conference on Augmentation of Own Sources of Revenue for Rural Local Bodies (RLBs) as part of Iconic Week Celebrations to commemorate Azadi Ka Amrit Mahotsav
13 APR 2022 7:33PM by PIB Delhi
Ministry of Panchayati Raj is organizing National Conference on Augmentation of Own Sources of Revenue for Rural Local Bodies (RLBs) on 14th April, 2022 at SCOPE Convention Centre, SCOPE Complex, Lodhi Road, New Delhi as part of Iconic Week (11th – 17th April, 2022) celebrations to commemorate Azadi Ka Amrit Mahotsav. The conference would be attended by representatives/ Senior Officials from Ministry of Panchayati Raj and Government of India, Elected Representatives from three-tier Panchayati Raj Institutions i.e. Gram Panchayat, Block Panchayat and District Panchayats, Policymakers and Subject Experts etc. for in-depth deliberations on the subject and the way forward for augmentation of OSRs by Rural Local Bodies.
Background:
Azadi Ka Amrit Mahotsav (AKAM) is an initiative of the Government of India to celebrate and commemorate 75 years of progressive India and the glorious history of its people, culture and achievements. During year-long celebration of AKAM, the Ministry of Panchayati Raj has been allocated the period from 11th April to 17th April, 2022 as Iconic Week for celebration of Azadi Ka Amrit Mahotsav.
Own Sources of Revenues is one of the instruments of fiscal federalism for RLBs. Article 243H of the Constitution makes provision for financial empowerment of PRIs thereby giving powers to levy, collect and appropriate taxes, duties, tolls and fees etc. At present, RLBs are widely dependent on the Central and State Finance Commission Grants for providing basic services in rural areas.
Actual empowerment to RLBs can be ensured through empowering them to earn their OSRs for bringing sustainability, self-reliance in providing need-based services to their panchayats. Many States have taken commendable steps in devolution of funds, functions and functionaries. This has enabled them in earning good OSRs which in turn have given them leverage for delivering various developmental activities for the common masses in rural areas.
One-Day National Conference
Augmentation of Own Sources of Revenue of Rural Local Bodies
14thApril 2022
SCOPE COMPLEX, New Delhi
Minute by Minute Programme
Session
Timeslot
Speakers
Details/Presentation by
Registration
9:30- 10:00 AM
Registration of Participants and Tea
A. Inaugural Session
Rapporteur: Sh. G S Krishnan, Consultant
10:00- 10:03 AM
Welcome of Dignitary
10:03- 10:08 AM
Inauguration of the Workshop by Lamp Lighting
10:08- 10:13 AM
Welcome Address by Dr. Chandra Shekhar Kumar Additional Secretary, MoPR
10:13-10.16 AM
Screening of short film on OSR: Panchayat of Punjab State
10:16-10.25 AM
Opening Remarks by Shri Sunil Kumar Secretary, MoPR
10:25- 10:55 AM
Keynote Presentation by Dr. Ashok Lahiri, MLA, Former CEA, Govt of India
10:55- 11:00 AM
Vote of Thanks by Shri Alok Prem Nagar, Joint Secretary, MoPR
11:00- 11:15 AM
Tea Break
Chaired by Shri S N Tripathi, DG, IIPA
Rapporteur: Sh. Nilay K Singh, Consultant
B. Present Status of OSR of RLBs
11:15- 11:25 AM
Presentation on Overview of OSR of RLBs
Sh. Alok Prem Nagar, Joint Secretary, Ministry of Panchayati Raj
11:25-11:40 AM
Presentation on Status of State Acts / Rules towards enhancement of OSR of RLBs
Prof V. N. Alok, IIPA
11:40- 11:55 AM
Findings of the Study on OSR
Shri S. Bandyopadhyay, Senior Fellow, NCAER
11:55 - 12:00 Noon
Summation by the Chair
Chaired by Shri A.P.Nagar, JS MoPR
Rapporteur: Sh. S Mohit Rao, Consultant
C. Performance of OSR of RLBs in States and Way forward
12:00- 12:15 PM
Presentation by Kerala
Dr. Joy Elamon, Kila
12:15- 12:30 PM
Presentation by Tamil Nadu
Shri Praveen Nair, Commissioner PR, TN
12:30- 12:45 PM
Presentation by Gujarat
Shri Anil Kumar Dhameliya DDO & CEO, Ahmedabad, Gujarat
12:45- 1:00 PM
Presentation by Madhya Pradesh
Presentation by Shri Alok Kumar Singh, Commissioner, PR MP
1:00- 1:15 PM
Summation by the Chair
1:15 – 2:00 PM
Lunch Break
Session
Timeslot
Speakers
Details/Presentation by
Chaired by Mrs Uma Mahadevan, Principal Secretary, Panchayati Raj Department, Karnataka
Rapporteur: Sh. G S Krishnan, Consultant
D. Innovations by Panchayats for OSR and Framework for Road Map towards OSR augmentation
2:00- 2:15 PM
Presentation by Gram Panchayat Tamil Nadu
Representative from GP: Mr. S Vincent, Village Panchayat President Irangolur, Trichy
2:15- 2:30 PM
Presentation by Gram Panchayat West Bengal
1. Shri Rajiv Murmu, Joint BDO Manbazar
2. Shri Raju Das, Nirman Sahayak, GP Jitujuri, Purulia, WB
2:30- 2:45 PM
Presentation by District Panchayat Sikkim
Shri Harihar Sharma- Panchayat Member
2:45- 3:00 PM
Presentation on States’ Perspective
Mrs Uma Mahadevan, Principal Secretary, Panchayati Raj Department, Karnataka
3:00 – 3:15 PM
Panel Discussion
1. Dr. Chandrasekhar Kumar, Additional Secretary,
2. Shri Avinash Mishra, Adviser, NITI Aayog
3. Shri Chandrashekhar Pran, Founder Teesri Sarkar, NGO.
3:15 – 3:30 PM
Concluding Remarks – Secretary, MoPR
3:30 – 3:35 PM
Vote of Thanks - Shri Vijay Kumar, Deputy Secretary, MoPR