নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
সাগৰমালাৰ সাত বছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱা উপলক্ষে সাগৰমালা প্ৰকল্পৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে জেএনপিএয়ে
মহাৰাষ্ট্ৰত ১.০৫ লাখ কোটি টকাৰ ১৩১ টা প্ৰকল্প ৰূপায়ণৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে
জেএনপিএৰ প্ৰকল্পসমূহে বন্দৰত ব্যৱসায় সহজতৰ কৰাৰ বাবে উৎসাহিত কৰিব, ভাৰতীয় আমদানি আৰু ৰপ্তানিক অধিক উচ্চতালৈ লৈ যাবঃ জেএনপিএৰ অধ্যক্ষ
08 APR 2022 6:39PM by PIB Guwahati
জৱাহৰলাল নেহৰু বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষই (জেএনপিএ) আজি ৮এপ্ৰিলত মুম্বাইত সাগৰমালাৰ সাত বছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱা উপলক্ষে জেএনপিএৰ অধ্যক্ষ সঞ্জয় শেঠীৰ অধ্যক্ষতাত এক সংবাদ মেলৰ আয়োজন কৰে। সাগৰমালা হৈছে ২০১৫ চনত ভাৰত চৰকাৰে আৰম্ভ কৰা জাহাজ পৰিবহন মন্ত্ৰালয়ৰ মুখ্য কাৰ্যসূচী।
অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি জেএনপিএৰ অধ্যক্ষগৰাকীয়ে কয়, "বন্দৰকেন্দ্ৰিক ঔদ্যোগিকৰণক উৎসাহিত কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ সাগৰমালা কাৰ্যসূচীত জেএনপিএ-য়ে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। জেএনপিএৰ হাতত সাগৰমালাৰ অধীনত একাধিক প্ৰকল্প আছে যিসমূহ চৰ্তুকোণীয় দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত আধাৰিত –বিকাশক নতুন মাত্ৰা প্ৰদান কৰা আৰু ভাৰতত লজিষ্টিক ব্যয় হ্ৰাস কৰা, বন্দৰৰ জৰিয়তে সামগ্ৰিক অৰ্থনৈতিক বিকাশ বৃদ্ধি কৰা আৰু মন্ত্ৰালয়ৰ দ্বাৰা উপকূলীয় সম্প্ৰদায়বোৰক শক্তিশালী কৰা।"
মহাৰাষ্ট্ৰৰ উপকূলীয় অঞ্চলত অপাৰ সম্ভাৱনাৰ কাৰণে ৰাজ্যখনত ১.০৫ লাখ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে ১৩১ টা প্ৰকল্প ৰূপায়ণৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৌছে। শ্ৰী শেঠীয়ে কয়, ১৩১ টা প্ৰকল্পৰ মাজৰ ২৯টা প্ৰকল্প জেএনপিএ-য়ে লৈছে। তেওঁ আৰু কয় যে বাকী প্ৰকল্পসমূহৰ ৰূপায়ণ প্ৰক্ৰিয়া চলি আছে।
অধ্যক্ষগৰাকীয়ে এয়াও কয় যে, জেএনপিএৰ প্ৰকল্পসমূহে বন্দৰগাহসমূহত ব্যৱসায় সহজতৰ কৰি তুলিব আৰু ভাৰতীয় আমদানি-ৰপ্তানিক এক নতুন শিখৰলৈ লৈ যাব।
জেএনপিএ-য়ে সাগৰমালা কাৰ্যসূচীৰ পাঁচটা স্তম্ভৰ সৈতে সংগতি ৰাখি বিভিন্ন প্ৰকল্প হাতত লৈছেঃ বন্দৰ আধুনিকীকৰণ আৰু নতুন বন্দৰ উন্নয়ন, বন্দৰ সংযোগ বৃদ্ধি, বন্দৰকেন্দ্ৰিক ঔদ্যোগিকৰণ, উপকূলীয় সামূহিক উন্নয়ন আৰু উপকূলীয় পৰিবহন।
সাগৰমালা কাৰ্যসূচী
সামুদ্ৰিক আন্তঃগাঁথনিয়ে দেশৰ অৰ্থনীতিত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। মেৰিটাইম ইণ্ডিয়া ভিজন ২০৩০ৰ সৈতে সংগতি ৰাখি, সাগৰমালা পদক্ষেপে আন্তঃগাঁথনি আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰিব আৰু বাণিজ্য সহজতৰ কৰাৰ বাবে আঞ্চলিক সংযোগব্যৱস্থা উন্নত কৰাৰ বাবে বিনিয়োগ বৃদ্ধি কৰিব। সাগৰমালা প্ৰকল্পই ভাৰতীয় বন্দৰসমূহক অধিক উন্নত কৰি তুলিব। বন্দৰ আধুনিকীকৰণ, ৰে'ল, পথ, ক্ৰুজ পৰ্যটন, ৰ'ৰ', ৰোপেক্স, মীন পালন, উপকূলীয় আন্তঃগাঁথনি আৰু দক্ষতা বিকাশৰ দৰে বিভিন্ন দিশত বহুতো প্ৰকল্প হাতত লোৱা হৈছে।
সন্মিলনৰ সময়ত সাগৰমালা কাৰ্যসূচীৰ অধীনত জেএনপিএ-য়ে হাতত লোৱা অসংখ্য প্ৰকল্পৰ ওপৰত এটা ভিডিঅ' আৰু উপস্থাপন সংবাদ মাধ্যমৰ আগত উপস্থাপন কৰা হয়। ইয়াৰ পিছত অধ্যক্ষৰ সৈতে এক মতবিনিময় অধিৱেশন অনুষ্ঠিত হয়।
জেএনপিএ সম্পৰ্কেঃ নৱী মুম্বাইৰ জৱাহৰলাল নেহৰু বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষ (জেএনপিএ) হৈছে ভাৰতৰ প্ৰধান কন্টেইনাৰ পৰিচালনা কৰা বন্দৰসমূহৰ মাজৰ অন্যতম। ১৯৮৯ চনৰ ২৬মে'ত ই আৰম্ভ হৈছিল। ইয়াৰ কাৰ্যকলাপৰ তিনি দশকতকৈও কম সময়ৰ ভিতৰত জেএনপিএ এক বাল্ক-কাৰ্গো টাৰ্মিনেলৰ পৰা দেশৰ এক প্ৰধান কণ্টেইনাৰ বন্দৰলৈ ৰূপান্তৰিত হৈছে।
বৰ্তমান জেএনপিএ-য়ে পাঁচটা কণ্টেইনাৰ টাৰ্মিনেল পৰিচালনা কৰেঃ জৱাহৰলাল নেহৰু পোৰ্ট কণ্টেইনাৰ টাৰ্মিনেল (জেএনপিচিটি),এনএছআইচিটি, গেটৱে টাৰ্মিনেলচ ইণ্ডিয়া প্ৰাইভেট লিমিটেড(জিটিআইপিএল),এনএছআইজিটি আৰু নতুনকৈ আৰম্ভ কৰা ভাৰত মুম্বাই কণ্টেইনাৰ টাৰ্মিনেল প্ৰাইভেট লিমিটেড (বিএমচিটিপিএল)।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
JNPA highlights Sagarmala projects undertaken on the completion of Seven years of Sagarmala
131 projects worth Rs. 1.05 lakh crore proposed to be implemented in Maharashtra
JNPA’s projects will foster for port’s ease of doing business, take Indian EXIM to greater heights: Chairman JNPA
08 APR 2022 6:39PM by PIB Mumbai
: Mumbai, April 08, 2022
Jawaharlal Nehru Port Authority (JNPA), organized a media meet chaired by Chairman, JNPA Sanjay Sethi, on the completion of seven years of Sagarmala, in Mumbai today 08th April 2022. Sagarmala is the flagship programme of the Ministry of Shipping initiated by the Government of India in 2015.
Speaking on the occasion, Chairman, JNPA, said, “JNPA plays a pivotal role in the government’s initiative of the Sagarmala to boost the port-led industrialization. JNPA has multiple projects under Sagarmala based on the four-fold view- to change dynamics and reduce logistics costs in India, boost overall economic development through ports and empower coastal communities put across by the ministry.”
Due to the immense potential in Maharashtra’s coastal region, 131 projects worth Rs. 1.05 lakh crore have been proposed to be implemented in Maharashtra. “Of the 131 projects, 29 projects have been taken up by JNPA. Projects taken up by JNPA amount to Rs. 80,000 Crore,” said Shri Sethi. He also informed that the rest of the projects are in the process of implementation.
The Chairman also mentioned that JNPA’s projects will foster for port’s ease of doing business and take Indian EXIM to greater heights. JNPA’s projects include the fourth container terminal, JNPA SEZ, Dry Ports at Wardha and Jalna, additional liquid cargo jetty among others.
JNPA has undertaken various projects aligning with the five pillars of the Sagarmala Programme: Port Modernization & New Port Development, Port Connectivity Enhancement, Port Led Industrialization, Coastal Community Development and Coastal Shipping.
Sagarmala Programme
Maritime infrastructure plays a vital role in the nation’s economy. Aligning with the Maritime India Vision 2030, Sagarmala initiatives will further boost infrastructure and drive investments to improve regional connectivity to aid trade. The Sagarmala initiative has successfully enabled the Indian ports to handle large volumes by making them more efficient and reducing the turnaround time of containers. Numerous projects have been undertaken across various categories such as port modernization, rail, road, cruise tourism, RORO, ROPAX, fisheries, coastal infrastructure and skill development.
During the conference, a video and presentation on the numerous projects undertaken by JNPA under Sagarmala Programme were presented to the media, followed by an interactive session with the Chairman.
PPT Presented during the briefing can be accessed here.
About JNPA: The Jawaharlal Nehru Port Authority (JNPA) at Navi Mumbai is one of the premier container handling ports in India. Commissioned on 26th May 1989, in less than three decades of its operations, JNPA has transformed from a bulk-cargo terminal to become the premier container port in the country.
Currently JNPA operates five container terminals: The Jawaharlal Nehru Port Container Terminal (JNPCT), the Nhava Sheva International Container Terminal (NSICT), the Gateway Terminals India Pvt. Ltd. (GTIPL), Nhava Sheva International Gateway Terminal (NSIGT) and the newly commissioned Bharat Mumbai Container Terminals Private Limited (BMCTPL). The Port also has a Shallow Water Berth for general cargo and another Liquid Cargo Terminal which is managed by BPCL-IOCL consortium and newly constructed coastal berth.