হাউশিং অমসুং অর্বান পোবর্তী এল্লিবেসন মন্ত্রালয়
মিনিস্ত্রী ওফ হাউজিং এন্দ অর্বান এফিয়ার্সনা শহরগী লাইরবশিংগী য়ুম শানবগীদমক পি.এম.এ.ৱাই.-য়ু.গী মখাদা কেন্দ্রগী তেংবাংশিং ফংহন্দুনা রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা হোৎনরিবশিংদা সপ্লিমেন্তশিং পীরি
04 APR 2022 3:45PM by PIB Imphal
লম অমসুং কোলোনাইজেসন অসি রাজ্যগী হিরমশিংনি। মরম অদুনা, শহরগী লমদমশিংদা লৈরিবা মীওইশিংগী হাউজিংগা মরী লৈনবা স্ককিমশিং অসি রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংনা ইমপ্লিমেন্ত তৌরি। অদুম ওইনমক, মিনিস্ত্রী ওফ হাউজিং এন্দ অর্বান এফিয়ার্সনা মতিক চারবা ইমুং মনুং/বেনেফিসরী পুম্নমক্কী য়ুম শানবগীদমক ২৫.০৬.২০১৫গী হৌরগা প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা – অর্বান (পি.এম.এ.ৱাই.-য়ু.)গী মখাদা কেন্দ্রগী তেংবাংশিং ফংহন্দুনা রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা হোৎনরিবশিংদা সপ্লিমেন্তশিং পীরি।
নেস্নেল সেম্পল সর্ভে ওফিস (এন.এস.এস.ও.)গী ৬৯শুবা রাউন্দ সর্ভে ২০১২গী মতুং ইন্না রাজ্য-রাজ্যশিংগী ওইবা স্লমশিংগী মশিং অমসুং লৈবাক অসিদা সেন্সস ২০১১গী মতুং ইন্না স্লম দ্বেলরশিংগী পোপুলেসন এনেক্সচর-Iদা পীরি।
মতিক চারবা বেনেফিসরীশিংনা ফংলিবা ভর্তিকেল মরি হায়বদি বেনেফিসরী লেদ কন্সত্রক্সন (বি.এল.সি.), এফোর্দেবল হাউস ইন পার্তনরশিপ (এ.ঐচ.পি.), ইন-সিতু স্লম রিদিবলপমেন্ত (আই.এস.এস.আর.) অমসুং ক্রিদিৎ লিঙ্ক সবসিদী স্কিম (সি.এল.এস.এস.)গী মনুংদগী অমা হেক্তদগী মখোয়গী প্রিফরেন্সতা য়ুমফম ওইরগা পি.এম.এ.ৱাই.-য়ু.গী খুত্থাংদা কানবা ফংবা য়াই। পি.এম.এ.ৱাই.-য়ু.গী মখাদা হৌখিবা চহি অহুমদা সেঙ্কসন তৌখিবা য়ুমশিং অমসুং থাদোকখিবা ফন্দশিংগী রাজ্য-রাজ্যশিংগী ওইবা মশিং এনেক্সচর-IIদা পীরি।
এনেক্সচর-I
সেন্সস ওফ ইন্দিয়া ২০১১গী মতুং ইন্না স্লম পোপুলেসন অমসুং রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী এন.এস.এস.ও.২০১২গী ৬৯শুবা রাউন্দ সর্ভেগী মতুং ইন্না স্লমশিংগী মশিং
রাজ্যশিং/ য়ু.তি.শিং
এন.এস.এস.ও. (২০১২)গী ৬৯শুবা রাউন্দ সর্ভেগী মতুং ইন্না স্লমশিংগী মশিং
(জুলাই ২০১২দগী দিসেম্বর ২০১২)
সেন্সস ২০১১গী মতুং ইন্না স্লম পোপুলেসন
আন্ধ্র প্রদেশ
৪,৫৩৯
১,০১,৮৬,৯৩৪
অরুনাচল প্রদেশ
-
১৫,৫৬২
অসাম
৭১
১,৯৭,২৬৬
বিহার
৬৫৫
১২,৩৭,৬৮২
ছত্তিশগর
১,০৭৯
১৮,৯৮,৯৩১
গৱা
-
২৬,২৪৭
গুজরাত
২,৯২৩
১৬,৮০,০৯৫
হরিয়ানা
৭১
১৬,৬২,৩০৫
হিমাচল প্রদেশ
৪৭
৬১,৩১২
জম্মু & কাশ্মীর
৪২
৬,৬২,০৬২
ঝার্খন্দ
-
৩,৭২,৯৯৯
কর্নাতকা
১,৪২৪
৩২,৯১,৪৩৪
কেরলা
৩৫
২,০২,০৪৮
মধ্য প্রদেশ
১,৬৩৫
৫৬,৮৮,৯৯৩
মহারাস্ত্র
৭,৭২৩
১,১৮,৪৮,৪২৩
মনিপুর
-
এন.এস.
মেঘলায়া
-
৫৭,৪১৮
মিজোরাম
-
৭৮,৫৬১
নগালেন্দ
-
৮২,৩২৪
ওরিশা
৭৫৬
১৫,৬০,৩০৩
পঞ্জাব
৫৯৭
১৪,৬০,৫১৮
রাজস্থান
১,৬০০
২০,৬৮,০০০
সিক্কিম
-
৩১,৩৭৮
তমিল নাদু
২,৩৬৪
৫৭,৯৮,৪৫৯
ত্রিপুরা
-
১,৩৯,৭৮০
উত্তর প্রদেশ
১,৮১৪
৬২,৩৯,৯৬৫
উত্তরাখন্দ
-
৪,৮৭,৭৪১
ৱেস্ত বেঙ্গল
৩,৯৫৭
৬৪,১৮,৫৯৪
এ & এন ইথৎশিং
-
১৪,১৭২
চান্দিগর
-
৯৫,১৩৫
দি & এন হভেলি
-
এন.এস.
দামন & দিউ
-
এন.এস.
দিল্লী
৪৫৮
১৭,৮৫,৩৯০
লক্ষদ্বীপ
-
এন.এস.
পুদুচেরী
১৭
১,৪৪,৫৭৩
ভারত পুম্বা*
৩৩,৫১০
৬,৫৪,৯৪,৬০৪
খংজিনগদবা: সেম্পল স্লমগী মশিং অসি ১০দগী তাবনা এস্তিমেৎ প্রজেন্ত তৌদ্রে
‘এন.এস.’ রিপোর্ত তৌরক্তবা স্লম তাক্লি।
* অপিকপা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা লৈরিবা স্লমশিংগী মশিং ফংদ্রে, অদুমওইনমক লৈবাক অসিদা লৈরিবা স্লমশিংগী অপুনবা মশিং অসি ৬৯ শুবা এন.এস.এস.ও. সর্ভেগী মতুং ইন্না ৩৩,৫১০নি।
এনেক্সচর-II
পি.এম.এ.ৱাই.-য়ু.গী মখাদা হৌখিবা চহি অহুমদা সেঙ্কসন তৌখিবা য়ুমশিং অমসুং থাদোকখিবা ফন্দশিংগী রাজ্য-রাজ্যশিংগী ওইবা মশিং
সে.নং.
রাজ্য/য়ু.তি.
হৌখিবা চহি অহুমদা সেঙ্কসন তৌখিবা য়ুমশিং (মশিং)
হৌখিবা চহি অহুমদা রিলিজ তৌখিবা কেন্দ্রগী তেংবাং
(₹ করোরদা)
১
এ&এন ইথৎশিং
৫৭৭
০.৬৮
২
আন্ধ্র প্রদেশ
১৩,৫০,১২৪
৬,৮০৩.২২
৩
অরুনাচল প্রদেশ
১,০৯৫
৪০.৯৫
৪
অসাম
৮১,৬২৮
৬৩৫.১২
৫
বিহার
২,২৪,৮৬৮
১,৬০৪.৯০
৬
চান্দিগর
৯২৩
২০.৮৪
৭
ছত্তিশগর
১,৬৬,১২০
১,৮৩৩.৯৪
৮
দি&এন.ঐচ অমসুং দি&দি
৫,০৩৫
১০৯.৩৪
৯
দিল্লী
২২,৮১০
৫১৯.৫৩
১০
গৱা
২,৩৯৪
৫৬.১৭
১১
গুজরাত
৫,৩৮,৫৯২
৯,০০০.৮৯
১২
হরিয়ানা
৯৫,১৭০
৯০৬.৬৪
১৩
হিমাচল প্রদেশ
৪,৩০৯
৮৭.৯৯
১৪
জে&কে
২৬,৫৬২
২৬৫.০৫
১৫
ঝার্খন্দ
৬৩,৪১২
১,২৮৫.৭৯
১৬
কর্নাতকা
২,৯০,৭৭৫
২,৫৭৩.২৩
১৭
কেরলা
৬০,৭৮৩
১,১০০.৪০
১৮
লদাখ
৩৮২
২.২২
১৯
লক্ষদ্বীপ
-
-
২০
মধ্য প্রদেশ
৪,০৩,৯৪২
৬,১৭৮.৩৫
২১
মহারাস্ত্র
১১,২৭,২২২
৯,২৬৭.৪৮
২২
মনিপুর
২৬,০০৮
১৭৭.২২
২৩
মেঘলায়া
৩,৯৬৫
২.৯৩
২৪
মিজোরাম
১০,৭৩০
১১৩.৮৮
২৫
নগালেন্দ
২১,৫৬৪
১৮৬.২৩
২৬
ওরিশা
৮০,৯৫৭
১,১১৮.৪১
২৭
পুদুচেরী
৮,৪৬০
১০৩.৬৪
২৮
পঞ্জাব
৬৩,৪৬৫
৮৭৭.০৪
২৯
রাজস্থান
১,১৮,১৬২
১,৭৮৮.৩০
৩০
সিক্কিম
১২৩
৩.৭৫
৩১
তমিল নাদু
৩,৯২,৪৮১
৪,৯৭৮.৪৫
৩২
তেলঙ্গনা
৮১,৮০২
১,৫০৩.৯১
৩৩
ত্রিপুরা
২২,৬৪৫
৫৫১.৪
৩৪
উত্তর প্রদেশ
১৩,৩৬,৬২৪
১৩,৫৮৫.৯০
৩৫
উত্তরাখন্দ
২৮,৪৮৮
৩২০.৬৪
৩৬
ৱেস্ত বেঙ্গল
৩,৪১,২৬৩
৩,৮৩১.১৬
অপুনবা
৭০,০৩,৪৬০
৭১,৪৩৫.৬০
ইনফোর্মেশন অসি ঙসি রাজ্য সভাদা হাউজিং অমসুং অর্বান এফিয়ার্সকী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী কৌশল কিশোরনা অইবা পাউখুম অমদা পীখিবনি।

Ministry of Housing & Urban Affairs
MoHUA supplements efforts of State/UTs by providing Central Assistance under PMAY-U for construction of houses for urban poor
04 APR 2022 3:45PM by PIB Delhi
Land and colonization are State subjects. Therefore, schemes related to housing for people living in urban areas are being implemented by State/ Union Territories (UTs). However, the Ministry of Housing and Urban Affairs is supplementing the efforts of State/ UTs by providing Central Assistance under Pradhan Mantri Awas Yojana – Urban (PMAY-U) since 25.06.2015 for construction of houses for all eligible families/ beneficiaries.
State-wise number of slums as per 69th Round survey of National Sample Survey Office (NSSO) 2012 and the population of slum dwellers as per Census 2011 in the country is at Annexure-I.
Eligible beneficiaries can avail the benefit of PMAY-U through any one of the available four verticals i.e. Beneficiary-led Construction (BLC), Affordable House in Partnership (AHP), In-Situ Slum Redevelopment (ISSR) and Credit Linked Subsidy Scheme (CLSS) based on their preference. Data pertaining to number of slums demolished and the amount of compensation disbursed is not maintained by this Ministry. The State-wise number of houses sanctioned and funds disbursed during the last three years under PMAY-U are at Annexure-II.
Annexure-I
Slum Population as per Census of India 2011 and Number of Slums as per 69th Round survey of NSSO2012 for State/UTs.
States/ UTs
Number of Slums as per 69th Round survey of NSSO (2012)
(July 2012 to December 2012)
Slum Population as per Census 2011
Andhra Pradesh
4,539
1,01,86,934
Arunachal Pradesh
-
15,562
Assam
71
1,97,266
Bihar
655
12,37,682
Chhattisgarh
1,079
18,98,931
Goa
-
26,247
Gujarat
2,923
16,80,095
Haryana
71
16,62,305
Himachal Pradesh
47
61,312
Jammu & Kashmir
42
6,62,062
Jharkhand
-
3,72,999
Karnataka
1,424
32,91,434
Kerala
35
2,02,048
Madhya Pradesh
1,635
56,88,993
Maharashtra
7,723
1,18,48,423
Manipur
-
NS
Meghalaya
-
57,418
Mizoram
-
78,561
Nagaland
-
82,324
Odisha
756
15,60,303
Punjab
597
14,60,518
Rajasthan
1,600
20,68,000
Sikkim
-
31,378
Tamil Nadu
2,364
57,98,459
Tripura
-
1,39,780
Uttar Pradesh
1,814
62,39,965
Uttarakhand
-
4,87,741
West Bengal
3,957
64,18,594
A& N Islands
-
14,172
Chandigarh
-
95,135
D & N Haveli
-
NS
Daman & Diu
-
NS
Delhi
458
17,85,390
Lakshadweep
-
NS
Puducherry
17
1,44,573
All India*
33,510
6,54,94,604
Note: Estimate not presented as the number of sample slum is less than 10.
‘NS’ indicates slum not reported.
* Number of slums in small States/UTs is not available, however the total number of slums in the country as per NSSO surveys 69th is 33,510.
Annexure-II
The State-wise number of houses sanctioned and funds disbursed during the last three years under PMAY-U
S. No.
State/UT
Houses Sanctioned during last three years (Nos.)
Central Assistance Released during last three years
(₹ in Cr.)
1
A&N Islands
577
0.68
2
Andhra Pradesh
13,50,124
6,803.22
3
Arunachal Pradesh
1,095
40.95
4
Assam
81,628
635.12
5
Bihar
2,24,868
1,604.90
6
Chandigarh
923
20.84
7
Chhattisgarh
1,66,120
1,833.94
8
D&NH and D&D
5,035
109.34
9
Delhi
22,810
519.53
10
Goa
2,394
56.17
11
Gujarat
5,38,592
9,000.89
12
Haryana
95,170
906.64
13
Himachal Pradesh
4,309
87.99
14
J&K
26,562
265.05
15
Jharkhand
63,412
1,285.79
16
Karnataka
2,90,775
2,573.23
17
Kerala
60,783
1,100.40
18
Ladakh
382
2.22
19
Lakshadweep
-
-
20
Madhya Pradesh
4,03,942
6,178.35
21
Maharashtra
11,27,222
9,267.48
22
Manipur
26,008
177.22
23
Meghalaya
3,965
2.93
24
Mizoram
10,730
113.88
25
Nagaland
21,564
186.23
26
Odisha
80,957
1,118.41
27
Puducherry
8,460
103.64
28
Punjab
63,465
877.04
29
Rajasthan
1,18,162
1,788.30
30
Sikkim
123
3.75
31
Tamil Nadu
3,92,481
4,978.45
32
Telangana
81,802
1,503.91
33
Tripura
22,645
551.4
34
Uttar Pradesh
13,36,624
13,585.90
35
Uttarakhand
28,488
320.64
36
West Bengal
3,41,263
3,831.16
Total
70,03,460
71,435.60
This information was given by the Minister of State for Housing & Urban Affairs, Shri Kaushal Kishore, in a written reply in the Rajya Sabha today.