সিবিল এবিয়েসন মন্ত্রালয়
এ.এ.আই. এয়রপোর্তশিংনা ‘অৱসর’ স্কীমগী খুত্থাংদা লোকল অর্তিসানশিং অমসুং প্রোদক্তশিংগী পরওমোশনগীদমক্তা সেল্ফ-হেল্ফ গ্রুপশিংদা প্লেতফোর্ম অমা পীরি
‘অৱসর’না এস.ঐচ.জি.শিংদা লোকেল প্রোদক্তশিং উৎথোক্নবগী খুদোচাবা অমা পীরি
08 APR 2022 2:22PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ভিজন অদুগী মতুং ইন্না নুপীশিং, খুৎ-শা হৈবা অমসুং পোৎ-চৈ শাবা হৈবা মীশিংগী তেলেন্তপু থৌগৎনবা অমসুং মখোয়দা খুদোংচাবা পীনবগীদমক্তা, এয়রপোর্ত ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া (এ.এ.আই.)না সেল্ফ হেল্ফ গ্রুপশিং (এস.ঐচ.জি.শিং)দা মখোয়গী রিজন অদফুগী মখোয় মশানাা শাজবা পোত্থোকশিং অদুবু এয়রপোর্তশিংদা য়োন্নবা অমসুং উৎথোক্নবা মফম পীনবা আনৌবা খোংথাং অমা পাইখৎলকখ্রে
“অৱসর”গী মখাদা (রিজন অদুগী খুৎ-শা হৈ-শিংলবশিংগীদমক্তা এয়রপোর্ত অসিবু ভেন্যু অমা ওইনা), এ.এ.আই.গী অনৌবা খোংথাং অসিনা লমদম অসিগী ইমুংশিদা মরোমদোম লেপচবা অমসুং মিপাল তাংদবা মশানা শেল তাঞ্জবা গ্রুপ অমা ওইনা লৈবা ঙম্নবা খুদোংচাবা পীবদা মতেং পাংলি। মসিগী স্কীম অসিগী মখাদা এ.এ.আই.না ওপরেত তৌবা এবরপোর্ততা স্ক্যার ফিত ১০০-২০০গী মফম অমা তোঙান্না খাইদোক্তুনা থম্লি। মসিগী অহাংবা ফম অসি নুমিৎ ১৫নিগী মতমগীদমক্তা পলি খাইদোক্তুনা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা পীরি। চেন্নেআই , এগর্তলা, দেহরাদুন, কুশিনাগর, উদয়পুর অমসুং অমৃতসর এবরপোর্তদা অউতলেত খরদি কমিসন তৌখ্রে, মসিদা লোকেল নুপীশিংনা ওপরেত তৌবা এস.ঐচ.জি.শিংনা মখোয়গী য়ুমদা শাজবা লমদম অদুগী পোত্থোকশিং খুদম ওইনা পুফদ রাইস, পেকেজ তৌরবা পাপদ, পিক্কলশিং, ৱানা শাবা নুপীশিংগী বেগ, বোতল. লেমপম সেতশিং, লোকেল আর্তিফেক্তশিং, ত্রেদিস্নেল ক্রাফ, নেচরেল দাইশিং, এম্ব্রোইদেরী অমসুং লমদম অদুগী ওইবা ফিশা-লোনশাগী পোত্থোকশিং অদু এয়র ত্রাভেলরশিং অদুদা শোকেস অমসুং মার্কেতিং তৌরি।
অতোপ্পা এ.এ.আই. এয়রপোর্তশিংনা রাজ্য সরকারশিংগা লোইননা অসিগুম্বা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংদা মফম পীনবগী থবক পাইখৎলি, খুদম ওইনা রাঞ্চি, কোলকাতা, বারানসি, ইন্দোর, ভোপাল, বাদোদারা, বেলাগাভি, মদুরাই, কোইম্বাতোর, কেলিকত, সুরত, ভুবনেস্বর, রায়পুর, সিলচর, দিব্তুগর অমসুং জোরহাত।
সেল্ফ-হেল্ফ গ্রুপশিং অসি অপিকপা অমসুং খুঙ্গংগ কম্যুনিতীশিংবু সবসিস্তেন্সতগী সস্তেনেবিলিতীদাএমপাৱর তৌনবগীদমক্তা ভারতকী খ্বাদগী মপাঙ্গল লৈবা চেনেলশিংনি। সরকার অসিনা এস.ঐ.জি.শিংবু মপাঙ্গল কনখৎনবা াতমোফিয়র অমা লেপ্তনা শেম্লি। অসিগুম্বা গ্রুপ কয়া অমা য়াম্না ফবা প্রোদ্যুসরশিং, লোকল সর্তশিংগী করইয়েতরশিং, ক্রাফ, কঞ্জুমরশিংদগী দিমান্দ লৈবা কান্নবা অমসুং অফবা প্রোদক্তশিংনি অমসুং মখোয়না মখোয়গী পোত্থোকশিং অদুবু উৎথোক্নবা খুদোংচাবা অমসুং মফম মথৌ তাই। এ.এ.আই. এয়রপোর্তশিংদা মফম পীদুনা এস.ঐচ.জি.শিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগী অনৌবা খোংথাং আসিনা অপিকপা গ্রুপশিং অসিদা য়াম্না চাউনা মশক খঙবীবা অমসুং আম্লবা মীয়ামদা য়ৌহন্দুনা হেন্না পাক চাউবা স্পেক্ত্রমদা মখোয়গী প্রোদক্তশিং অদুবু প্রোমোত/মার্কেত তৌনবগীদমক্তা শেম শাবীরি।
সেল্ফ-হেল্ফ গ্রুপশিংদগী এপ্লিকেশনশিং অদু এস.ঐচ.জি.শিংনা লৈরিবা মফম অদুগী রাজ্যগী এবরপোর্ততা এলোতমেন্তকীদমক্তা এ.এ.আই. পোর্তলদা (এয়রপোর্তকী মতুং ইন্না ) লৌগনি।। থৱাই য়াওবা এস.ঐচ.জি.শিংনা এ.এ.আই. পোর্তল https://www.aai.aero/en/node/add/shg-user-detailগী খুত্থাংদা থাজিনগদবনি।
এ.এ.আই.গী চেন্নাই এয়রপোর্ত‌তা এস.ঐচ.জি.আউৎলেত
দেহরাদুন এয়রপোর্ত্তা এস.ঐচ.জি.আউৎলেত
আগর্তলা এয়রপোর্ত্তা এস.ঐচ.জি.
উদয়পুর এয়রপোর্ত্তা এস.ঐচ.জি.আউৎলেত

Ministry of Civil Aviation
AAI Airports providing platform to Self-Help Groups for promotion of local artisans and products through ‘AVSAR’ Scheme
‘AVSAR’ to provide SHGs an opportunity to showcase local products
08 APR 2022 2:22PM by PIB Delhi
In the line with the vision of Prime Minister Shri Narendra Modi to encourage the talent of women, artisans and craftsmen and provide them with the right opportunities, Airport Authority of India (AAI) has taken an initiative to allocate space to Self Help Groups (SHGs) at its airports for selling/showcasing the self-made products of their region.
Under “AVSAR” (Airport as Venue for Skilled Artisans Of The Region), which is an initiative of AAI, an opportunity to help the indigent to mobilize their households into functionally effective self-earned groups for self-reliance and self-dependence, has been provided. Under this scheme, an area of 100-200 square feet has been earmarked at each AAI operated airport. The space is being allotted to the self- help groups, turn on turn basis, for a duration of 15 days. Few outlets have already been commissioned at Chennai, Agartala, Dehradun, Kushinagar, Udaipur & Amritsar Airport wherein SHGs operated by local women, are showcasing and marketing their homemade local products like Puffed Rice, Packaged Papad, Pickles, Bamboo based Ladies Bag/Bottle/Lamp Sets, local artefacts, traditional craft, natural dyes, embroidery and indigenous weaves with contemporary design to the air travellers.
More AAI Airports are in the process of allotting space in coordination with State Governments to such Self-Help Groups which includes Ranchi, Kolkata, Varanasi, Indore, Bhopal, Vadodara, Ranchi, Belagavi, Madurai, Coimbatore, Calicut, Surat, Bhubaneswar, Raipur, Silchar, Dibrugarh and Jorhat.
Self-help Groups are India’s most powerful channels for empowering small and rural communities to move from subsistence to sustainability. Government is constantly creating an atmosphere to strengthen the SHGs. Many such groups are excellent producers, creators of local arts, craft, useful and quality products with demand from the consumers and they need opportunity and space to showcase their products. The initiative to strengthen SHGs by allotting space at AAI Airports will provide huge visibility to these small groups and prepare them to promote/market their products to the wider spectrum, reaching out to the larger population.
Applications from self-help groups are received on AAI portal (Airport Wise) for allotment at airport in that particular state where the SHG’s are located. The interested SHG’s need to apply through AAI portal - https://www.aai.aero/en/node/add/shg-user-detail
SHG Outlet at AAI’s Chennai Airport
SHG Outlet at Dehradun Airport
SHG at Agartala Airport
SHG Outlet at Udaipur Airport