য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসনগী মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা ঙসি নই দিল্লীদা পার্লিয়ামেন্তরী ওফিসিএল লেংগ্বেজ কম্মিতিগী ৩৭শুবা মীফমদা ময়াই তাংবল লৌখ্রে
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা কম্মিতিগী রিপোর্তকী ১১শুবা ভোল্যুম ভারতকী রাস্ত্রপতিদা পীশিনবদা অয়াবা পীখ্রে
ওফিসিএল লেংগ্বেজ কম্মিতিনা হৌজিক থবক তৌবগী খোঙজেল অসি মমাংদা অমুক্তা উখিদ্রি অমসুং কম্মিতি অসিগী চপ মান্নবা তেনরগী মতমদা ভারতকী রাস্ত্রপতিদা রিপোর্ত অহুম থাবা ঙম্বা অসি পুম্নমক্কী ওইবা অপুনবা মাইপাকপা অমনি
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা মপুং ওইবা ৱাফম অহুমদা মীৎয়েং চংখি
কম্মিতিনা রিপোর্তকী অহানবদগী ১১শুবা ভোল্যুম ফাওবগী রিকম্মেন্দেসনশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা জুলাইদা মীফম অমা পাঙথোক্কদবনি, মসিদা ওফিসিএল লেংগ্বেজ কম্মিতিগী সেক্রেতরীনা মেম্বরশিংদা ভোল্যুম অমমমগী রিপোর্ত অদু ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী মতাংদা খঙহনগদবনি
ক্লাস ৯ ফাওবগী মহৈরোয়শিংদা হিন্দীগী ইলিমেন্তরী নোলেদজ পীগদবনি অমসুং হিন্দী তাকপগী পরিক্ষাশিংদা হেন্না মীৎয়েং চংগদবনি
অহুমশুবা ৱাফমগী মখাদা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হিন্দী দিক্সনারী অসি রিভাইজ তৌদুনা অমুক হন্না ফোঙনবা হায়খ্রে
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা সরকার চল্লাইবগী মেদিয়ম অসি ওফিসিএল লেংগ্বেজনা ওইহনগনি হায়না ৱারেপ লৌখি অমসুং মসিনা হিন্দীগী মরু ওইবা অদু শোইদনা হেনগৎল
07 APR 2022 8:20PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসনগী মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা ঙসি নই দিল্লীদা পার্লিয়ামেন্তরী ওফিসিএল লেংগ্বেজ কম্মিতিগী ৩৭শুবা মীফমদা ময়াই তাংবল লৌখ্রে। গৃহগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অজয় কুমার মিশ্রা অমসুং শ্রী নিশিথ প্রামানিক, ওফিসিএল লেংগ্বেজ পার্লিয়ামেন্তরী কম্মিতিগী ভাইস-চিয়রমেন শ্রী ভৃর্তহরি মহতাব অমসুং কম্মিতি অসিগী অতোপ্পা মেম্বরশিংনা মীফম অদুদা শরুক য়াখি। থৌরম অসিদা গৃহ মন্ত্রীনা কম্মিতিগী রিপোর্তকী ১১শুবা ভোল্যুম ভারতকী রাস্ত্রপতিদা পীশিনবদা অয়াবা পীখ্রে। শ্রী অমিত শাহনা হৌজিক ওফিসিএল লেংগ্বেজ কম্মিতিনা থবক তৌবগী খোঙজেল অসি মমাংদা অমুক্তা উখিদ্রি হায়খ্রে। মহাক্না কম্মিতি অসিগী চপ মান্নবা তেনরগী মতমদা ভারতকী রাস্ত্রপতিদা রিপোর্ত অহুম থাবা ঙম্বা অসি পুম্নমক্কী ওইবা অপুনবা মাইপাকপা অমনি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা মপুং ওইবা ৱাফম অহুমদা মীৎয়েং চংখি। মখোয় অদুদি, কম্মিতিনা রিপোর্তকী অহানবদগী ১১শুবা ভোল্যুম ফাওবগী রিকম্মেন্দেসনশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা জুলাইদা মীফম অমা পাঙথোক্কদবনি। শ্রী শাহনা ওফিসিএল লেংগ্বেজ কম্মিতিগী সেক্রেতরীনা মীফম অদুদা মেম্বরশিংদা ভোল্যুম অমমমগী রিপোর্ত অদু ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী মতাংদা খঙহনগদবনি হায়খি। অনিশুবা ৱাফমগী মখাদা, মহাক্না ক্লাস ৯ ফাওবদা মহৈরোয়শিংদা হিন্দীগী ইলিমেন্তরী নোলেদজ পীবা অমসুং হিন্দী তাকপগী পরিক্ষাশিংদা হেন্না মীৎয়েং চংবা মথৌ তাই হায়খি। অহুমশুবা ৱাফমগী মখাদা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হিন্দী দিক্সনারী অসি রিভাইজ তৌদুনা অমুক হন্না ফোঙনবা হায়খি। শ্রী শাহনা মরী লৈনবা সেক্রেতরীশিংগা লোয়ননা মীফম পাঙথোক্লবা মতুংদা, ওফিসিএল লেংগ্বেজ কম্মিতিগী অহানবদগী ১১শুবা ভোল্যুমগী রিকম্মেন্দেসনশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী খোঙজেল য়েংশিন্নবা ইমপ্লিমেন্তেসন কম্মিতি শেমগদবনি হায়খি।
ওফিসিএল লেংগ্বেজ কম্মিতিগী চিয়রমেন, শ্রী অমিত শাহ অমসুং প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা সরকার চল্লাইবগী মেদিয়ম অসি ওফিসিএল লেংগ্বেজনা ওইহনগনি হায়না ৱারেপ লৌখি অমসুং মসিনা হিন্দীগী মরু ওইবা অদু শোইদনা হেনগৎলক্কনি। মহাক্না হৌজিক্তি ওফিসিএল লেংগ্বেজ অসিবু লৈবাক অসিগী অপুনবা শক্তমগী মরু ওইবা শরুক অমা ওইহনবা মতম ওইরে হায়খি। অতোপ্পা লোল ঙাংবা রাজ্যশিংগী প্রজাশিংনা অমনা অমগা পাও ফাওনবা ভারতকী লোল শীজিন্নগদবনি হায়খি। শ্রী শাহনা হিন্দী অসি অতোপ্পা লোকেল লোলশিংগী মহুৎ ইংলিশকী অলতর্নেতিব ওইনা লৌগদবনি হায়খি। মহাক্না হিন্দী অসি অতোপ্পা লোকেল লোলশিংদগী ৱাহৈশিং শীজিন্নদুনা ফ্লেক্সিবল ওইহনদ্রিবা ফাওবা মসি প্রোপাগেৎ তৌবা য়ারোই হায়খি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা মন্ত্রী-মন্দলগী এজেন্দাগী চাদা ৭০দি হৌজিক হিন্দীদা শেম্লে হায়খি। মহাক্না অৱাং নোংপোক্কী রাজ্য নিপান্দা হিন্দী ওজা ২২,০০০ লৌখ্রে হায়খি। অমসুং অৱাং নোংপোক্কী ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতী মপালনা মখোয়গী দাইলেক্তকী স্ক্রিপ্ত অদু দেবনাগরীদা ওন্থোকখ্রে। মসিগী মথক্তা অৱাং নোংপোক্কী রাজ্য নিপান্দা ক্লাস X ফাওবা স্কুলশিংদা হিন্দী কমপলসরী ওইহন্নবা য়ান্নখ্রে।

Ministry of Home Affairs
Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah presided over the 37th meeting of the Parliamentary Official Language Committee in New Delhi today
The Union Home Minister unanimously approved the sending of the 11th Volume of the Committee Report to the President of India
The pace at which the current Official Language Committee is working, has rarely been seen before and sending three Reports to the President of India in the same tenure of the Committee is a joint achievement of all
Union Home Minister emphasized on three main points
For implementation of the recommendations made from the first to the 11th Volume of the Committee’s report, a meeting should be held in July in which the Secretary of Official Language should inform members about the implementation of the Volume wise report
To give elementary knowledge of Hindi to students up to 9th class and to pay more attention to Hindi teaching examinations
Under the third point, the Union Home Minister suggested to republish the Hindi dictionary by revising it
Prime Minister Shri Narendra Modi has decided that the medium of running the government is the Official Language, due to which the importance of Hindi will definitely grow
Hindi should be accepted as an alternative to English and not to local languages
Time has come to make the Official Language an important part of the unity of the country, when persons from States which speak other languages communicate with each other, it should be in the language of India
Unless we make Hindi flexible by accepting words from other local languages, it will not be promoted
70 percent of the agenda of the Cabinet is prepared in Hindi now
22,000 Hindi teachers have been recruited in eight states of the North East
Nine tribal communities in the North East have converted their dialects’ scripts into Devanagari and all eight North East states have agreed to make Hindi compulsory in schools up to Class 10
07 APR 2022 8:20PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah presided over the 37th meeting of the Parliamentary Official Language Committee in New Delhi today. Union Ministers of State for Home Shri Ajay Kumar Mishra and Shri Nishith Pramanik, Vice-Chairman of the Official Language Parliamentary Committee Shri Bhritahari Mahtab and other members of the Committee were also present at the meeting. On this occasion, the Home Minister unanimously approved the sending of the 11th Volume of the Committee’s report to the President of India. Shri Amit Shah said that the pace at which the current Official Language Committee is working, has rarely been seen before. He said that sending three Reports to the President of India in the same tenure of the committee is a joint achievement of all.
The Union Home Minister emphasized on three main points. These are, the Committee is requested to hold a meeting in July for implementation of the recommendations made from 1st to 11th Volume of the Report. Shri Shah said that the Secretary of the Official Language Committee should inform the members about the implementation of the volume wise report in that meeting. Under the second point, he stressed the need to give elementary knowledge of Hindi to students up to Class 9 and pay more attention to Hindi teaching examinations. Under the third point, the Union Home Minister suggested to republish the Hindi dictionary by revising it. Shri Shah also said that after meeting with all concerned Secretaries, an Implementation Committee should be constituted to review the progress of implementing recommendations of the 1st to 11th volume of the Official Language Committee report.
The Chairperson of the Official Language Committee, Shri Amit Shah said that the Prime Minister, Shri Narendra Modi, has decided that the medium of running the government is the Official Language and this will definitely increase the importance of Hindi. He said that now the time has come to make the Official Language an important part of the unity of the country. He said that when citizens of States who speak other language, communicate with each other, it should be in the language of India. Shri Shah said that Hindi should be accepted as an alternative to English and not to local languages. He said that unless we make Hindi flexible by accepting words from other local languages, it will not be propagated.
The Union Home Minister informed members that now 70 percent of the agenda of the Cabinet is prepared in Hindi. He said 22,000 Hindi teachers have been recruited in the eight states of the North Eeast. Also, nine tribal communities of the North East have converted their dialects’ scripts to Devanagari. Apart from this, all the eight states of the North East have agreed to make Hindi compulsory in schools up to Class X.