নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
শখি-ৱান স্তোপ সেন্তরশিং
06 APR 2022 3:40PM by PIB Imphal
ভারত সরকারনা ২০১৫গী এপ্রিল ১দগী চৎনবা হৌদুনা ৱান স্তোপ সেন্তর (ও.এস.সি.) স্কিম ইমপ্লিমেন্ত তৌখি। ও.এস.সি.শিংনা পুলিস তান্নবগী খুদোংচাবা, মেদিকেলগী তেংবাং, আইনগী ওইবা তেংবাং অমসুং কাউন্সেলিং, সাইকো-সোসিএল কাউন্সেলিং অমসুং হিংসা নত্ত্রগা অৱাবা তারবা নুপীশিংবু মতম খরগী ওইবা চংজফম পীবা য়াওনা মফম অমদা ইন্তিগ্রেতেদ সর্ভিস মখল কয়ামরুম ফংহল্লি। ঙসি ফাওবদা, লৈবাক অসিদা লৈরিবা জিলা ৭২৯দা ও.এস.সি. ৭৩৩ অয়াবা পীখ্রে, মসিগী মনুংদা ও.এস.সি. ৭০৪দি রাজ্য/য়ু.তি. ৩৫দা মথৌ তৌবা হৌখ্রে, মসিনা নুপী লাখ ৪.৯৩ হেনবদা মতেং পাংখ্রে। ২০১৫দগী হৌদুনা জিলাগী থাক্তা লিংখৎখিবা ও.এস.সি.শিংনা জিলাগী থাক্তা অৱানা তারবদা নুপীশিংদা, মমাংদা ফংলমদবা মথৌ তাবা মতেং ফংনবা দেদিকেতেদ প্লেৎফোর্ম অমা ফংহনখি।
জিলা/দিস্ত্রিক্ত ওথোরিতীশিংনা স্কিম অসি নীংথিনা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগীদমক সেন্তরশিং অসিদা মতিক চাবা মেনপাৱর/স্তাফ লৌবগী থৌদাং লৌরি। রাজ্য/য়ু.তি. ২৪দগী ফংবা ই-পাউগী মতুং ইন্না কাউন্সেলর ৫২০ খনখ্রে। মথৌ তৌবা হৌরবা ও.এস.সি.শিংগী অমসুং সাইকো-সোসিএল কাউন্সেলরশিংগী মশিংগী রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী অকুপ্পা মরোল এনেক্সরদা পীরি।
মন্ত্রালয় অসিনা মীফমশিং, ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা অমসুং রাজ্যশিংগী সরকার/য়ু.তি. এদমিনিস্ত্রেসনশিংগীনা এদভাইজরীশিং থোক্তুনা মতম মতমগী ওইনা সেন্তরশিং অসিদা স্কিম ইমপ্লিমেন্তেসন অমসুং ফঙ্কসন তৌবা অসি য়েংশিল্লি।
কেন্দ্র সরকারনা নুপীশিংগী সেফতী অমসুং সেক্যুরিতী পীবদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংলি অমসুং সেকচুএল অমসুং জেন্দর-বেজ ভাইওলেন্সকী ভিক্তিমশিং মতেং পাংনবা অমসুং সেকচুএল অমসুং জেন্দর-বেজ ভাইওলেন্স য়াওনা নুপীশিং অমসুং নুপীমচাশিংগী সেফতী অমদুং সেক্যুরিতী ঙাক্তুনা থম্নবা রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী খোঙথাংশিং অসি মতেং পাংনবা খোঙথাং কয়ামরুম লৌখৎখি। স্কিম/প্রোজেক্ত অসিদা ৱান স্তোপ সেন্তরশিং (ও.এস.সি.শিং); য়ুনিভর্সেলাইজেসন ওফ ৱুমেন হেল্পলাইনশিং (দবল্যূ.ঐচ.এল.); ইমর্জেন্সীশিংগীদমক পেন-ইন্দিয়া সিঙ্গল নম্বর (১১২)/মোবাইল এপ বেজ সিস্তেম অমা ওইরিবা ইমর্জেন্সী রেস্পোন্স সপ্পোর্ত সিস্তেম; ওবসিন কন্তেন্ত রিপোর্ত তৌনবা সাইবে-ক্রাইম রিপোর্তিং পোর্তেল অমা; ইনভেস্তিগেসন ওফিসরশিং, প্রোজিক্যুসন ওফিসরশিং অমসুং মেদিকেল ওফিসরশিংগীদমক এৱের্নেস প্রোগ্রামশিং, ত্রেনিং অমসুং স্কিল দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রামশিংগী খুত্থাংদা ইনফ্রাস্ত্রকচর, তেক্নোলোজী এদোপসন অমসুং কম্ম্যুনিতীগী কেপাসিতী বিল্দিং য়াওনা শহর ৮ (অহমদাবাদ, বেঙ্গলুরু, চেন্নাই, দিল্লী, হায়রদাবাদ, কোলকাতা, লখনৌ অমসুং মুম্বাই)গী সেফ সিতী প্রোজেক্তশিং ; রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা সেকচুএল এসোল্ত ইভিদেন্স কল্লেক্সন (এস.এ.ই.সি.) কিৎশিং য়েন্থোকপা; চান্দিগরগী সি.এফ.এস.এলদা. স্তেৎ ওফ দি আর্ত দি.এন.এন. লেবোরেতরোতী লিংখৎপা; ফোরেন্সিক সাইন্স লেবোরেতোরীশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা রাজ্যয়ু.তি. ২৪দা তেংবাংবা; পোক্সো এক্তকী মখাদা রেপ অমসুং কেসশিংগী কেসশিং খোঙজেল য়াংখৎহন্নবা ফর্স্ত ত্রেক স্পেসিএল কোর্তস (এফ.তি.এস.সি.শিং ) ১০২৩ লিংখৎপা; লৈবাক অসিগী জিলা পুম্নমক্তা এন্তি হ্যুমেন ত্রাফিকিং য়ুনিৎ (এ.ঐচ.তি.য়ু.শিং) লিংখৎপা/মপাঙ্গল কনখৎহনবা; পুলিস স্তেসনশিংদা ৱুমেন হেল্প দেস্কশিং (দবল্যু.ঐচ.দি.শিং) লিংখৎপা/মপাঙ্গল কনখৎহনবা অসিনচিংবা য়াওরি।
নির্ভায়া ফন্দগী মখাদা ব্যুরো ওফ পুলিস রিসর্চ এন্দ দিভেলপমেন্ত (বি.পি.আর.&দি.)না ইনভেস্তিগেসন ওফিসরশিং, প্রোসিক্যুসন ওফিসরশিং অমসুং মেদিকেল ওফিসরশিংগী ত্রেনিং অমসুং স্কিল দিভেলপমেন্ত প্রোগ্রামশিং অমসুং রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা সেক্সুএল এসোল্ত ইভিদেন্স কলেক্সন (এস.এ.ই.সি.) কিৎশিং য়েন্থোকপা য়াওনা তোঙান তোঙানবা খোঙথাং কয়ামরুমসু পাইখৎলি। বি.পি.আর.&দি.না ইনফ্রাস্ত্রকচর, ত্রেনিং, হ্যুমেন রিসোর্স দিবেলপেমন্ত অমসুং রেস্পোন্স মেকানিজম হায়রিবা মরুওইবা মচাক মরি অসিদা মীৎয়েং চংদুনা ৱুমেন হেল্প দেস্কশিং অপনবা লৈতনা মথৌ তৌনবা ‘পোলিস স্তেসনশিংদা লৈবা ৱুমেন হেল্প দেস্কশিং’গী স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রিসিদ্যুরশিং (এস.ও.পি.) শেম শাখ্রে। ‘ৱুমেন’স সেফ্তি এন্দ সিক্যুরিতী- এ হেন্দবুক ফোর ফর্স্ত রেস্পোন্দর্স এন্দ ইনভেস্তিগেতর্স ইন দি পুলিস’ হায়না মমিং থোনবা লাইরিক অমা ইনভেস্তিগেসন, ভিক্তিম কম্পেন্সেসন অমসুং রিহেবিলিতেসন য়াওনা সেকচুএল এসোল্তকী ক্রাইমদা অখন্নবা রিফরেন্স পীদুনা নুপীশিংগী মায়োক্তা চত্থবা ক্রাইম ঙাকথোক্নবা অমসুং থিজিন্নবা ৱাখল্লোন্দা শেম শাখ্রে। নুপী অমসুং অঙাংশিংগী মায়োক্তা চত্থবা ক্রাইম ঙাকথোক্নবা অমসুং খংদোক্নবা অমসুং ক্রাইমনা মরম ওইরগা অৱাবা তারবশিংগা ৱারী ৱাতাই শাবদা মতেং ওইনবা পুলিসকী মতিক চাবা বিহেবিয়রিকেল অমসুং এতিচ্যুদিনেল স্কিলশিংদা অহেনবা মীৎয়েং চংখ্রে। বি.পি.আর.&দি.না ৱুমেন সেফ্তী ৱিদ সেন্সিবিলিতী, জেন্দর সেন্সিতাইজেসন ওফ পুলিস পর্সনেলনচিংবদা ৱেবিনারশিং পাংথোকখি।
ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিভেলপমেন্ত মন্ত্রালয়না ওৎপী নৈবীরবা নুপীশিং অমসুং ৱাখল ৱারবা নুপীশিংদা মতেং পাংবদা মথৌ তারিবা সাইকো-সোসিএল অমসুং মেন্তল হেল্থ পীনবা লৈবাক পুম্বদা লৈরিবা ৱান স্তোপ সেন্তরশিং (ও.এস.সি.)গী স্তাফশিংদা ‘স্ত্রী মনোরক্ষা’ হায়না কৌবা প্রোজেক্তকী মখাদা তঙাই ফদবা অমসুং এদভান্স ত্রেনিং পীবদা নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ মেন্তল হেল্থ এন্দ ন্যুরো সাইন্সেস (নিমহান্স)কী সর্ভিসশিংগী মতেং লৌরি।
মসিগী ই-পাউ অসি ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিভেলপমেন্তকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রীমতি স্মৃতি জুবিন ইরানিনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখি।
*****
এনেক্সর
রাজ্য রাজ্যগী ওইবা লৈবাক অসিদা লিংখৎখিবা ৱান স্তোপ সেন্তরশিং (ও.এস.সি.শিং)গী মশিং অমসুং সাইকো-সোসিও কাউন্সেল্লরশিংগী মশিং
সিরিএল নম্বর
রাজ্য
অয়াবা পীরবা ও.এস.সি.শিংগী মশিং
মথৌ তৌরিবা ও.এস.সি.শিংগী মশিং
সাইকো-সোসিও কাউন্সেল্লরশিংগী মশিং
১
অন্দামান অমসুং নিকোবার ইথৎশিং
৩
৩
০
২
আন্ধ্র প্রদেশ
১৪
১৩
*
৩
অরুনাচল প্রদেশ
২৫
২৪
*
৪
অসাম
৩৩
৩৩
১৯
৫
বিহার
৩৮
৩৮
*
৬
চন্দিগর
১
১
১
৭
ছত্তিশগর
২৭
২৭
২৬
৮
দাদ্রা অমসুং নগর হভেলি অমসুং দামন অমসুং দ্যু
৩
৩
*
৯
দিল্লী
১১
১১
১১
১০
গোৱা
২
২
১২
১১
গুজরাত
৩৩
৩৩
*
১২
হরিয়ানা
২২
২২
*
১৩
হিমাচল প্রদেশ
১২
১২
৮
১৪
জম্মু অমসুং কাশ্মীর
২০
২০
২০
১৫
ঝারখন্দ
২৪
২৪
২৪
১৬
কর্নাতকা
৩০
৩০
*
১৭
কেরেলা
১৪
১৪
১৪
১৮
লদাখ-য়ু.তি.
২
২
*
১৯
লক্ষদ্বীপ
১
১
*
২০
মধ্য প্রদেশ
৫২
৫২
৫২
২১
মহারাস্ত্র
৩৭
৩৭
২৭
২২
মনিপুর
১৬
১৬
১৬
২৩
মেঘালয়
১১
১১
১১
২৪
মিজোরাম
৮
৮
১
২৫
নাগালেন্দ
১১
১১
১১
২৬
ওরিশা
৩০
৩০
*
২৭
পুদুচেরী
৪
৪
২
২৮
পঞ্জাব
২২
২২
৯
২৯
রাজস্থান
৩৩
৩৩
৬০
৩০
সিক্কিম
৪
৪
৪
৩১
তমিল নাদু
৩৮
৩৪
৩৮
৩২
তেলঙ্গনা
৩৩
৩৩
৬৬
৩৩
ত্রিপুরা
৮
৮
*
৩৪
উত্তর প্রদেশ
৭৫
৭৫
৭৫
৩৫
উত্তরাখন্দ
১৩
১৩
১৩
৩৬
ৱেস্ত বেঙ্গল
২৩
০
*
অপুনবা
৭৩৩
৭০৪
৫২০

Ministry of Women and Child Development
Sakhi-One Stop Centres
06 APR 2022 3:40PM by PIB Delhi
The Government of India implements the One Stop Centre (OSC) Scheme with effect from 1st April, 2015. OSCs provide a range of integrated services under one roof including police facilitation, medical aid, legal aid and counselling, psycho-social counselling and temporary shelter to women affected by violence or in distress. As on date, 733 OSCs have been approved for 729 districts across the country, out of which 704 OSCs have been operationalized in 35 States/ UTs, which have assisted over 4.93 lakh women. The setting up of OSCs from the year 2015 onward, at district level, have provided a dedicated platform to women facing violence and who are in distress to get necessary help and assistance, which was not available earlier.
State / District Authorities are responsible for recruitment and appointment of suitable manpower / staff at these centres for effective implementation of the scheme. As per information received from 24 States/ UTs, 520 counsellors have been appointed. The State/ UT –wise details of functional OSCs and the number of psycho-social counsellors is at Annexure.
The Ministry also reviews implementation of the scheme and functioning of these centres from time to time through meetings, Video Conferencing and by issuing advisories to States Governments/ UT Administrations.
The Central Government gives high priority to ensuring safety and security of women and has undertaken various steps for helping the victims of sexual and gender-based violence and supports and supplements the efforts of States / UTs in ensuring the safety and security of women and girls including the cases of sexual and gender-based violence. The schemes/ projects include One Stop Centres (OSCs); Universalisation of Women Helplines (WHL), Emergency Response Support System (ERSS) which is a pan-India single number (112)/ mobile app based system for emergencies; a cyber-crime reporting portal to report obscene content; safe city projects in 8 cities (Ahmedabad, Bengaluru, Chennai, Delhi, Hyderabad, Kolkata, Lucknow and Mumbai) including infrastructure, technology adoption and capacity building in community through awareness programmes, training and skill development programs for Investigation Officers, Prosecution Officers and Medical Officers; distribution of Sexual Assault Evidence Collection (SAEC) Kits to States/ UTs; establishment of state of the art DNA Laboratory at CFSL, Chandigarh; assistance to 24 States/ UTs to strengthen Forensic Science Laboratories; setting up of 1023 Fast Track Special Courts (FTSCs) for speedy disposal of cases of rape and cases under POCSO Act; setting up/ strengthening of Anti Human Trafficking Units (AHTUs) in all districts of the country; setting up/ strengthening of Women Help Desks (WHDs) at Police Stations etc.
Under Nirbhaya Fund, Bureau of Police Research and Development (BPR&D) has also undertaken several initiatives, which, inter-alia includes training and skill development programs for Investigation Officers, Prosecution Officers and Medical Officers, distribution of Sexual Assault Evidence Collection (SAEC) Kits to States/ UTs. BPR&D has also prepared Standard Operating Procedures (SoPs) for ‘Women Help Desk at Police Stations’ to ensure smooth functioning of Women Help Desks by focusing on four critical components viz. infrastructure, training, human resource development and response mechanism. A book titled ‘Women’s Safety and Security- a Handbook for First Responders and Investigators in the Police’ has also been prepared for the purpose of prevention and investigation of crime against women with specific reference to the crime of sexual assault, which includes investigation, victim compensation and rehabilitation. Emphasis has been laid upon appropriate behavioural and attitudinal skills of the police in course of prevention and detection of crime against women and children and interaction with victims of crime. Webinars on women safety with sensitivity, gender sensitization of police personnel etc. have also been organized by BPR&D.
Ministry of Women and Child Development has engaged the services of National Institute of Mental Health and Neuro Sciences (NIMHANS) for providing basic and advanced training under the project named ‘Stree Manoraksha’ to the staff of One Stop Centres (OSCs) across the country on handling psycho-social and mental health care needs to support the women facing violence and women in distress.
This information was given by the Union Minister of Women and Child Development, Smt. Smriti Zubin Irani, in a written reply in Rajya Sabha today.
*****
BY/AS
Annexure
State-wise number of One Stop Centres (OSCs) set up in the country and number of psycho-social counsellors
Sl. No.
State
Number of OSCs approved
Number of operational OSCs
No. of psycho-social counsellors
1
Andaman and Nicobar Islands
3
3
0
2
Andhra Pradesh
14
13
*
3
Arunachal Pradesh
25
24
*
4
Assam
33
33
19
5
Bihar
38
38
*
6
Chandigarh
1
1
1
7
Chhattisgarh
27
27
26
8
Dadra and Nagra Haveli and Daman & Diu
3
3
*
9
Delhi
11
11
11
10
Goa
2
2
12
11
Gujarat
33
33
*
12
Haryana
22
22
*
13
Himachal Pradesh
12
12
8
14
Jammu and Kashmir
20
20
20
15
Jharkhand
24
24
24
16
Karnataka
30
30
*
17
Kerala
14
14
14
18
Ladakh-UT
2
2
*
19
Lakshadweep
1
1
*
20
Madhya Pradesh
52
52
52
21
Maharashtra
37
37
27
22
Manipur
16
16
16
23
Meghalaya
11
11
11
24
Mizoram
8
8
1
25
Nagaland
11
11
11
26
Odisha
30
30
*
27
Puducherry
4
4
2
28
Punjab
22
22
9
29
Rajasthan
33
33
60
30
Sikkim
4
4
4
31
Tamil Nadu
38
34
38
32
Telangana
33
33
66
33
Tripura
8
8
*
34
Uttar Pradesh
75
75
75
35
Uttrakhand
13
13
13
36
West Bengal
23
0
*
Total
733
704
520
*Information not received from the concerned State / UT.