নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
করিমতা লৈজদ্রবা নুপীশিংগী স্কিম
01 APR 2022 5:42PM by PIB Imphal
২০১১ সেন্সসকী মতুং ইন্না রাজ্য-রাজ্যগী ওইনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা লুখ্রবী অমদি পাম্বৈ লৈজদ্রবা নুপীশিংগী মশিং অদু এনেক্সচর-Iদা পীরি৷ সেন্সস ২০১১না লৈবাক অসিদা লৈরিবা পাম্বৈ লৈজদ্রবা নুপীশিংগী দাতা পীদে৷ অদুম ওইনমক, মিনিস্ত্রী ওফ ৱুমেন অমদি চিলদ্রেননা পাম্বৈ লৈজদ্রবা নুপীশিংগীদমক স্বধার গ্রেহ স্কিম চৎনরি, হায়রিবা গ্রেহশিং অসিদা লৈরিবা নুপীশিংগী মশিং অসি ২০২১১-২২দা ৮১৬৩নি৷
অসিগুম্বা নুপীশিংগী য়াইফনবগীদমক, মহৌশাগী পুন্সি হঞ্জিনহন্নবা, হেন্না থৌনা লৈহন্নবা, মহৈ-মশিং তমহন্নবা অমদি থবক পীনবগীদমক চলাইরিবা তোঙান তোঙানবা স্কিমশিং/প্রোগ্রামশিং সরকার অসিনা চৎনরি, মদুগী মনুং চল্লিবশিং অদু মখাদা লৈরে:
স্বধার গ্রেহ স্কিম: স্কিম অসিনা নুপীশিংগী ওইবা অরুবা ফিভমশিং- ইমুংদা য়ানদবনা মরম ওইদুনা ময়ুম থাদোক্তুনা লাক্লিবা, ক্রাইম, হিংশা, ৱাখলদা অৱাবা পীবা, সমাজতগী মীরাইবিবা নত্রগা ওক্তবীগী লম্বীদা নমফুদা চংহল্লিবা নত্রগা খুদোংথিবা তারিবা নুপীশিং অমদি নুপীমচাশিংগী মরু ওইবা তঙাই ফদবশিং পীনবা হোৎনরি৷ হায়রিবা নুপীশিং অসিনা লৈনবা, চানবা, শেৎনবা, কাউন্সিলিং তৌনবা, ত্রেনিং পীনবা, ক্লিনিকেল অমদি লিগেল এইদ পীবগী প্রোবিজনশিংগী খুৎথাংদা স্কিম অসিনা অসিগুম্বা শেল-থুম অমদি ৱাখলগী অৱাবা পোৎলুম পুদুনা অরুবা ফিভমশিংদা লৈরিবা নুপীশিংবু মহৌশাগী ফিভমদা হঞ্জিনহন্নবা মীৎয়েং থম্লি৷ স্বধার গ্রেহ স্কিমগী মখাদা, নুপীশিংগী শেল-থুমগী ফিভম মহৌশাগী মতৌগুম হঞ্জিনহন্নবগীদমক বোকেসনেল অমদি স্কিল অপগ্রেদেসন ত্রেনিং পীরি৷
লুখ্রাবীশিংগী য়ুম: লুখ্রাবীশিংনা লৈবদা, হেল্থ সর্ভিসেস পীবদা, মচি ওইবা চি়ঞ্জাক পীজবদা, লিগেল অমসুং কাউন্সিলিং সর্ভিসশিং পীবদা হেন্না শাফবা অমদি সেক্যোর ওইবা মফম অমা পীনবা লুখ্রাবীশিংগীদমক ইনমেত ১,০০০গী কেপাসিতী লৈবা হোম অমা উত্তর প্রদেশকী বৃন্দাবনদা শেমগৎখ্রে৷
ৱান স্তোপ সেন্তরশিং (ও.এস.সি.শিং), সাখি সেন্তরশিং হায়না মমিং চৎলিবা অসিনা রুফ অমগী মখাদা খুদম ওইনা পুলিসকা লাইনা শম্নহনবা, মেদিকেল এইদ, লিগেল এইদ অমদি লিগেল কাউন্সিলিং, সাইকো-সোসিএল কাউন্সিলিং, মতম খরগী ওইনা লৈফম পীবা য়াওনা ইন্তিগ্রেতেদ সর্ভিস কয়া অমা পীদুনা হিংশানা (দোমেস্তিক বাইওলেন্স য়াওনা) শোকহল্লবা নুপীশিংনা ঙাকলৌ পীদুনা হিংবগী পুন্সি লাইথোকহন্নবা মীৎয়েং থম্লি৷
ৱুমেন হেল্পলাইন (দবল্যু.ঐচ.এল.) স্কিমনা পব্লিক অমসুং প্রাইভেৎ স্পেসশিংদা হিংশা তৌদুনা শোকহল্লবা নুপীশিংবু চুনবা ওথোরিতী খুদম ওইনা পুলিসকা শম্নহনবা, ৱান স্তোপ সেন্তর, হোস্পিতাল, লিগেল সর্ভিসেসনচিংবশিংগা শম্নহন্দুনা নুপীশিংগা পুং ২৪গী ইমর্জেন্সী অমদি নন-ইমর্জেন্সী রেস্পোন্স পীরি৷ দবল্যু.ঐচ.এল.না লৈবাক অসিদা লৈরিবা নুপীশিংগী ওইবা য়াইফনবগী স্কিমশিং অমদি প্রোগ্রামশিং অসিগী মরমদা ই-পাউ পীরিবা অসিগী মথক্তা রেস্ক্যু বেন অমদি কাউন্সিলিং সর্ভিসশিং পীদুনা অৱাবা চৈথেং মাইয়োক্নরিবা নুপীশিংবুসু মতেং পাংলি৷ ৱুমেন হেল্পলাইনদগী সর্ভিসশিং লৌননবা নুপীশিংনা ১৮১ অতেনবা কোদ অসিদা দাইল তৌবা য়াগনি৷
দি মহিলা শক্তি কেন্দ্র স্কিম: মিনিস্ত্রী ওফ ৱুমেন এন্দ চাইল্দ দিবেলপমেন্তগী মহিলা শক্তি কেন্দ্র স্কিমনা কম্ম্যুনিতী শরুক য়াহন্দুনা খুঙ্গংদা লৈরিবা নুপীশিংবু শক্তি পীনবা অমদি মখোয়না মখোয় মশাগী তৌবা ঙম্বা অদু খঙজহন্নবগী এনবাইরোনমেন্ত অমা শেমগৎনবা মীৎয়েং থম্লি৷
ইন্দিরা গান্ধী নেসনেল ৱিদো পেন্সন স্কিম: স্কিম অসিগী মখাদা, বিলো পোবর্তী লাইন (বি.পি.এল.) য়ুমথোংশিংদা লৈরিবা লুখ্রাবীশিংদা ৱিদো পেন্সন পীরি৷ মসি রুরেল দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়গী নেসনেল সোসিএল এসিস্তেন্স প্রোগ্রাম (এন.এস.এ.পি.)গী মখাদা লৈরিবা সব-স্কিম অমনি৷ স্কিম অসিগী মখাদা, চহি কাংলুপ ৪০-৭৯গী মনুংদা লৈরিবা লুখ্রাবীশিংদা থা খুদিংগী ওইনা লুপা ৩০০/-গী ওইবা কেন্দ্রগী মতেং পীরি, লুখ্রাবী অদুনা চহি ৮০ শুরকবা মতমদা পেন্সনগী শেনফম অসি থা অমদা লুপা ৫০০/-দা হেনগৎলি৷
নেসনেল সোসিএল এসিস্তেন্স প্রোগ্রাম (এন.এস.এ.পি.) অসি কেন্দ্র সরকারনা মপুং ফানা স্পোন্সর তৌরিবা স্কিম অমনি, স্কিম অসিনা রাজ্যশিং অমদি য়ু.তি.শিংনা পাম্বৈ লৈত্রবা মীওইশিংনি হায়না খন্দোক্লবা মীওইশিংদা শেল-থুমগী ওইবা মতেং পীনবা পান্দম থম্লি৷ এন.এস.এ.পি.গী মখাদা, অহল ওইরবা মীওইশিং ( চহি ৬০ অমদি হেল্লবশিং), লুখ্রাবীশিং (চহি ৪০-৭৯) অমদি নাম্মা শোইরবা মীওইশিংদা কেন্দ্রগী মতেং ওইনা লুপা ২০০-৩০০/-গী ওইবা পেন্সন পীরি৷
নেসনেল হেল্থ পোলিসী (এন.ঐচ.পি.) ২০১৭কী মখাদা থম্লিবা পান্দমশিং অসিগা মরী লৈননা, সরকারনা এম্বিসিয়র্স অমদি হোলিস্তিক অয়ুশমান ভারত প্রোগ্রামগী ত্বিন পিল্লর অনি হেল্থ অমদি ৱেলনেস সেন্তরশিং অমসুং প্রধান মন্ত্রী জন অরোগ্যা য়োজনা (পি.এম.জে.এ.ৱাই.)গা লোইননা প্রোগ্রাম অসি ২০১৮গী সেপ্তেম্বর থাদা লাওথোকখি৷ জন অরোগ্যা য়োজনাগী মখাদা, লাইরবা অমদি ফিভম শোকপা য়ানা লৈরিবা ইমুংশিংদা কবরেজ পীরি৷ মসিনা নুপীশিংনা হেল্থ কেয়র সর্ভিসেস লৌনবা চংশিল্লকপা হেনগৎহনবদা মতেং য়াংলবা য়াই৷
ভারত সরকারনা নুপীশিং, এস.সি. অমসুং এস.তি. কাংলুপশিং, হায়বদি পাউতাক/মেন্তরশিপ ৱাৎপনা অমদি ক্রেদিং মতিক চাদবা অমসুং থিন্থবনা মরম ওইদুনা খুদোংথিবশিং থেংনরিবা মীয়ামগী মরক্তা লৈরিবা অদুগুম্বা সেক্সনশিংগী মরক্তা ওল্তরপ্রিনরশিপ প্রমোত তৌনবা ২০১৬কী এপ্রীল ৫দা স্তেন্দ অপ ইন্দিয়া হৌদোকখি৷ ত্রেদিং, মেনুফেকচরিং অমসুং সর্ভিসেস সেক্তরদা গ্রীনফিল্দ এন্তরপ্রাইজেস শেমগৎনবগীদমক সেদ্যুল কম্মর্সিয়েল বেঙ্কশিংগী বেঙ্ক ব্রাঞ্চ অমদা য়ামদ্রবদা নুপী বোরোৱর অমা অমদি য়ামদ্রবদা সেদ্যুল কাস্ত/সেদ্যুল ত্রাইব বোরোৱর অমদা স্কিম অসিনা বেঙ্ক লোনশিং ওইনা লুপা লাখ ১০দগী লুপা কোতি ১ ফাওবগী মরক্তা লোনশিং পীরি৷
লৈবাক শিনবা থিংবদা সরকার অসিনা প্রধান মন্ত্রী কৌশাল বিকাস য়োজনাগী মখাদা প্রধান মন্ত্রী কৌশাল কেন্দ্রশিং শেমগৎখ্রে৷ নুপীশিংগী ওইনা ত্রেনিং অমদি এপ্রেন্তাইসশিপ অনিমক্কী ওইনা অহেনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা, মোবাইল ত্রেনিং য়ুনিৎশিংগুম্বা ফ্লেক্সিবল ত্রেনিং দেলিভরী মেকানিজমশিং থম্বদা, লোকেল নীদ-বেজ ত্রেনিংগা লোইননা নুপীশিংবু ফ্লেক্সিবল ওইবা নুংথিলগী বেতচশিংদা হাপচিনবা অমদি নুপী ত্রেনরশিংগী সেফ অমসুং জেন্দর সেন্সিতিব ত্রেনিং এনবাইরোনমেন্ত থম্নবা, থবক্কী অৱামল পীবদা অমদি কমপ্লেন্ত রিদ্রেসেল মেকানিজমদা মান্নহন্নবা অখন্নবা মীৎয়েং চংখ্রে৷
মহাত্ম গান্ধী নেসনেল রুরেল এমপ্লোইমেন্ত গরেন্তী এক্ত, ২০০৫ (এম.জি.এন.আর.ই.জি.এ.) খুঙ্গংগী য়ুমথোংশিংদা থবক পীনবা হোৎনৈ, মসিদা পীরিবা থবকশিং অসিগী য়ামদ্রবদা অহুম থোকপগী মনুংদা অমদি নুপীশিংদা পীগদবনি হায়বসিনা তঙাই ফদবা ওইহল্লি৷ নুপী ওইবীশিংনা (মরু ওইনা নাম্মা তারবা নুপীশিংনা) অমদি অহল ওইরবশিংনা মখোয়গী মশাগী ময়ুমশিংদা নক্নবা মফমশিংদা থবক শুবা, চহি ৬কী মখাদা লৈবা অঙাং মঙাদগী হেন্না য়াওরবদি থবক শুফমশিং অদুদা চাইল্দ কেয়র ফেসিলিতীশিং হাপ্পা, এম.জি.এন.আর.ই.জি.এস. স্তাফতা নুপী মতিক চানা শরুক য়াহনবা য়াওনা নুপীশিংনা শরুক য়াববু হেন্না পুক্নিং থৌগৎনবা এম.জি.এন.আর.ই.জি.এ. গাইদলাইনশিংনসু অখন্নবা প্রোবিজনশিং শেমখ্রে, মসিনা নোংমগী খুৎশুমল তাল্লিবা মীওই পুম্নমক্না (নুপীশিং য়াওনা) বেঙ্ক প্রোসিদ্যোরশিং হেন্দল তৌবা ঙম্নবা, মীরোনবীশিং অমদি শঙ্গোম পীথোক্লিবা মমা ওইবীশিংবু অখন্নবা কেতিগোরী অমা ওইনা থম্নবা অমদি মখোয়গীদমক চুনবা থবক পীনবগী প্রোবিজন হাপ্নবা এৱার্নেস অমদি আউত্রিচ এক্তিবিতীশিং পাংথোকপা অমদি লুখ্রাবীশিং, মাং-তাক্লবা নুপীশিং অমদি পাম্বৈ লৈত্রবা নুপীশিংদা নুমিৎ ১০০গী ওইবা থবক পীরি৷
অতোপ্পা পেন্সন স্কিম অমতা কবর তৌবিদ্রবা অনওর্গনাইস শিন্মীশিংবু ঙাক শেন্নবগীদমক ওল্দ এদজ প্রোতেক্সন পীনবা প্রধান মন্ত্রী শ্রম য়োগি মান-ধান (পি.এম.-এস.ৱাই.এম.) হৌদোকখ্রে৷ নুপীশিং য়াওনা অনওর্গনাইস ৱার্করশিং অয়াম্বনা হোম বেজ ৱার্করশিং, স্ত্রীত বেন্দরশিং, মিদ-দে মীল ৱার্করশিং, হেদ লোদরশিং, চেক ফার্মগী শিন্মীশিং, খোংউপ ফোৎপা, শেগায়-তুকাই খুনবা, দোমেস্তিক ৱার্করশিং, ফি শুবা, রিকশো থৌবাশিং, লম লৈজদবা শিন্মীশিং, লৌমীশিং, য়ুম-কৈ, লম্বী থোং শেম-শাজরিবা শিন্মীশিং, বীদি ৱার্করশিং, হেন্দলুম ৱার্করশিং , লেদর ৱার্করশিং, ওদিও-বিদ্যুল ৱার্করশিং অমদি অতোপ্পা মান্নবা শিনফমশিংদা থবক শুরি, মখোয়গী থাগী ওইনা ফংলিবা শেনফম অসি থা অমদা লুপা ১৫,০০০/ নত্রগা মসিদগী হেন্না তাই অমদি মখোয় চহি কাংলুপ ১৮-৪০ ফাওবগী মনুংদা লৈবা মীওইশিংনি৷
মশানা মশাবু থবক লাইনা পীজনবগীদমক সরকারনা প্রধান মন্ত্রী মুদ্রা য়োজনা (পি.এম.এম.ভি.ৱাই.) হৌদোকখিবনি৷ পি.এম.এম.ভি.ৱাই.গী মখাদা, লুপা লাখ ১০ য়ৌনা কোলেতরেল ফ্রী লোনশিং মাইক্রো/স্মোল বিজিনেস এন্তরপ্রাইসশিংদা অমদি মশাগী বিজিনেস এক্তিবিতীশিং শেমগৎপা নত্রগা চাওথোকপা ঙমজনবা হোৎনজরিবা মীওইশিংদা পীরি৷
প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা (পি.এম.এ.ৱাই.-জি): ২০২২ ফাওবগী মনুংদা খুঙ্গংগী লমদমশিংদা লৈরিবা মলশিল্লক্লবা য়ুমশিং, কতচাদা লৈরিবা ইমুংশিং অমদি ইমুং অমা ওইবদা তঙাই ফদনা চংলিবা তঙাউ ফদবশিং ৱাৎতুনা লৈরিবা ইমুং পুম্নমক্তা মরু ওইবা অৱাৎ-অপাশিং পীবগা লোইননা পক্কা হাউসকী প্রোবিজন হাপতুনা স্কিম অসিনা ‘ময়াম পুম্নমক্কী য়ুম শাবিনবা’ মীৎয়েং থম্লি৷
প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা (পি.এম.এ.ৱাই.-য়ু.): ১৭.০৬.২০১৫দগী হৌদুনা ২০২২ ফাওবগী মনুংদা মীয়াম পুম্নমক্কী য়ুম শাবিবগী মংলান লৈরিবা স্কিম অমনি৷ স্কিম অসিগী মখাদা, শহরশিংগী মফমশিংদা লৈরিবা স্লম দ্বেল্লরশিং য়াওনা ইকোনোমিকেল্লী ৱিকর সেক্সনশিং (ই.দবল্যু.এস.)গী য়ুম শাবদা চংলিবা তঙাই ফদবশিং অদু পীনবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা কেন্দ্রগী ওইবা মতেং পীরি৷ অদুম ওইনমক, মিসন অসিগী ক্রেদিৎ লিঙ্ক সবসিদী স্কিম (সি.এল.এস.এস.) কম্পোনেন্তকী মখাদা, এল.আই.জি., এম.আই.জি.I অমসুং এম.আই.জি. II সেগমেন্তশিংসু কবর তৌরি৷
দীনদয়াল অন্ত্যোদায়া য়োজনা- নেসনেল আর্বান লিবলিহুদ মিসন (দি.এ.ৱাই.-এন.য়ু.এল.এম.): শহরগী মফমশিংদা লৈরিবা লাইরবা য়ুমথোংশিংগী পোবর্তী অমদি হেন্না ফিভম থোকচিল্লকপা য়ানা লৈরিবা অদু হন্থনবা অমদি সস্তেনেবল ওইবা মওং অমদা মখোয়গী হিংবগী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবগীদমক স্তেত্যুতরী তাউনশিংদা দি.এ.ৱাই.-এন.য়ু.এল.এম. চৎনরি৷ খুদোংচাবা ফংদ্রবা কাংলুপশিং খুদম ওইনা এস.সি.শিং, এস.তি.শিং, নুপী, মাইনোরিতীশিং, নাম্মা শোইরবশিংগী ইমুংশিং য়াওনা মথক্তা পল্লিবা আর্বান পোপুলেসনগী চাদা ২৫দগী হেনগৎতনা কবরেজ চাওথোকহন্নবা মিসন অসিনা হোৎনরি৷
অতল পেন্সন য়োজনা (এ.পি.ৱাই.) : ভারত মচাশিং মরু ওইনা লাইরবা, খুদোংচাবা ফংদ্রবা অমদি অনওর্গনাইজ সেক্তরদা থবক তৌরিবা শিন্মী পুম্নমক্কী ওইনা য়ুনিবর্সেল সেসিএল সেক্যুরিতী অমা শেমগৎনবগী পান্দম অমা স্কিম অসিনা থম্লি ৷ স্কিম অসিনা বেঙ্ক নত্রগা পোস্ত ওফিস অমদা সেবিং বেঙ্ক একাউন্ত লৈজবা চহি ১৮-৪০ ফাওবগী মনুংদা লৈরিবা ভারত মচা পুম্নমক্কী ওইনা থোং হাংদুনা থম্লি৷
ইন্তিগ্রেতেদ প্রোগ্রাম ফোর ওল্দর পর্সন্স: মরু ওইবা তঙাই ফদবশিং খুদম ওইনা লৈনবা, চানবা, মেদিকেল কেয়র অমদি এন্তরতেনমেন্তগী ওইবা খুদোংচাবশিং পীদুনা অমদি রাজ্যশিং/য়ু.তি. সরকারশিং/নন-গভর্মেন্তেল ওর্গনাইজেসনশিং (এন.জি.ও.শিং)/পঞ্চায়তি রাজ ইন্সতিত্যুসনশিং (পি.আর.আই.শিং)/লোদেল বোদীশিং অমদি কম্ম্যুনিতীগী কেপাসিতী শেমগৎপদা মতেং পাংদুনা প্রদক্তিব অমদি এক্তিব এজিইংবু হেন্না থৌনা হাপতুনা অহল ওইরবা প্রজাশিংগী পুন্সিবু ক্বালিতী হেন্না লৈহনবা হায়বসিনা স্কিম অসিগী ওবজেক্তিব ওইরি৷
স্কিম ফোর দিবেলপমেন্ত ওফ পার্তিকুলর্লী বলনেরেবল ত্রাইবেল গ্রুপস(পি.ভি.তি.জি.শিং): সেদ্যুল ত্রাইবশিংগী মনুংদা মরাই চাইথরক্লবা নত্রগা মীশিং হন্থরক্লবা, ইবা-পাবগী চাং নেম্বা, প্রি-এগ্রীকল্চরেল লেবেল ওফ তেক্নোলোজী লৈবা অমদি শেল-থুমগী ফিভম শোৎথনা লৈরিবা অখন্নবা কাংলুপ খরা লৈরি৷ হায়রিবা কাংলুপশিং অসি সমাজ অসিদা মশিং য়ামদবনা সোসিএল অমদি ইকোনোমিক দিবেলপমেন্তগী ওইবা মরু ওইবা লেবেল অমতা ফংবা ঙমদে অমদি ইনফ্রাস্ত্রকচর অমদি এদমিনিস্ত্রেতিব সপোর্ত নিংথিনা ফংদবা মনুং হঞ্জিনবা লমদমশিংদা মহৌশানা খুন্দাদুনা লৈবনা কাংলুপশিং অসি ঐখোয়গী সমাজ অসিদা খ্বাইদগী ফিভম শোকপা য়ানা লৈরিবশিংগী মনুং চল্লি৷ রাজ্য ১৮ অমদি য়ু.তি. অমদা অসিগুম্বা কাংলুপ ৭৫ খন্দোকখ্রে অমদি পার্তিকুলর্লী বলনেরেবল ত্রাইবেল গ্রুপশিং (পি.ভি.তি.জি.শিং) ওইনা কেতিগোরী খায়দোক্তুনা থমখ্রে৷ ১৯৯৮-৯৯দা, পি.ভি.তি.জি.শিংগী এক্সক্লুসিব দিবেলপমেন্তগীদমক তোখায়না ১০০% কেন্দ্রনা স্পোন্সর তৌদুনা হৌদোকখি৷ স্কিম অসি চৎনবদা ফংখিবা লৌশিং অমদি এক্সপরিয়েন্সশিং অদুগী মতুং ইন্না, মসিবু হেন্না ইফেক্তিব ওইহন্নবা ১৭.০৯.২০১৯দগী হৌদুনা স্কিম অসি রিভাইস তৌখ্রে৷
নেসনেল ফেমিলী বেনিফিৎ স্কিম (এন.এফ.বি.এস.): রুরেল দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়না নেসনেল ফেমিলী বেনিফিৎ স্কিম (এন.এফ.বি.এস.) চৎনরি, মসিদা লুপা ২০,০০০গী মোনিতরী গ্রান্ত অমা পুকচাক পুরিবা মীওই শিখিবা মতমদা ইমুং অদুদা লম সমগী ওইবা মতেং পীরি৷
অন্নপুর্ণ স্কিম: রুরেল দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়গী অন্নপুর্ণ স্কিমগী মখাদা, ইন্দিরা গান্ধী নেসনেল ওল্দ এদজ পেন্সন স্কিম (আই.জি.ওন.ও.এ.পি.এস.)তা কবর তৌদনা লৈরিবা ইলিজিবল ওইরবা মীওইশিংদা মহৈ-মরোং কে তরা পীরি৷
নারি আর্থিক সশক্তিকারন য়োজনা: সেদ্যুল কাস্তশিংবু সপোর্ত তৌনবা, নাম্মা তারবা নুপীশিং/লুখ্রাবীশিংনা ইনকম লাকপা য়াবা থবক থৌরমশিং পাংথোকহন্নবগীদমক সোসিএল জস্তিস অমসুং এমপৱারমেন্ত মন্ত্রালয়না নারি আর্থিক সশক্তিকারন য়োজনা চৎনরি৷
এক্স-সর্ভিসমেন্তগী লুখ্রাবীশিংদা বোকেসনেল ত্রেনিংগীদমক মতেং পীবা: এক্স-সর্ভিসমেনগী লুখ্রাবীশিংদা বোকেসনেল ত্রেনিং পীনবা, নন-পেন্সনর এক্স-সর্ভিসমেন/লুখ্রাবীশিংগী অরুবা লাইনাশিং লাইয়েংবদা অমদি মচানুপীগী লুহোংবদা/লুখ্রাবী অমুক হন্না লুহোংবদা দিফেন্স মন্ত্রালয়না শেল-থুমগী ওইবা মতেং পীরি৷
স্বধার গ্রেহ স্কিমগী মখাদা হৌখিবা চহি অহুম খুদিংমক্তা অমদি চৎলিবা চহিগী মতমদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা সেঙ্কসন তৌখিবা, রিলিজ তৌখিবা অমদি শিজিন্নখিবা ফন্দশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং অদু এনেক্সচর-IIদা লৈরে৷ হৌখিবা চহি অহুমগী মতমদা রাজ্য-রাজ্য/য়ু.তি.-য়ু.তি.গী ওইনা স্বধার গ্রেহ স্কিমগী মখাদা কান্নবা পীখিবা নুপী মশিং অদু এনেক্সচর-IIIদা পীরি৷
ৱারোল অসি ঙসি লোক সভাদা ৱুমেন অমদি চাইল্দ দিবেলপমেন্তগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রীমতি সমৃতি জুবিন ইরানিনা অইবা পাউখুম অমদা পীখিবনি৷
*****
এনেক্সচর-I
লৈবাক অসিদা লৈরিবা লুখ্রাবী অমসুং দাইবোর্স নুপীশিংগী মশিং
চহি খুদিংগী নুপী
লুখ্রাবী
দাইবোর্স
ভারত
৪৩২৬১৪৭৮
৯০৯৫৭৩
রাজ্য - জম্মু & কাশ্মীর (০১)
২৮৩৬৫০
১১০৮১
রাজ্য – হিমাচল প্রদেশ (০২)
২৯৩৪৭৫
৪৫৪৯
রাজ্য - পঞ্জাব (০৩)
৯২৮১৫৮
১৮৪৭১
রাজ্য - চান্দিগর (০৪)
২৪৪৯৬
৮৬৩
রাজ্য - উত্তরাখন্দ (০৫)
৩৮৭২১৫
৩৯২২
রাজ্য - হরিয়ানা (০৬)
৭৭৩২৯৭
৭৭২০
রাজ্য – দিল্লীগী এন.সি.তি. (০৭)
৪৫৬৬১৩
১০৮০৫
রাজ্য - রাজস্থান (০৮)
১৯৮৩৬৩৪
২৩৭৫৮
রাজ্য – উত্তর প্রদেশ (০৯)
৪৮৫৬১৮৮
৫৬৮১৯
রাজ্য - বিহার (১০)
২২৩৮৭৯৩
১৪৭৬০
রাজ্য - সিক্কিম (১১)
১৩৭১৭
৬৭৬
রাজ্য – অরুনাচল প্রদেশ (১২)
৩১৭৮৭
১১৮৯
রাজ্য - নগালেন্দ (১৩)
৩৯৪৯৬
৪১৫০
রাজ্য - মনিপুর (১৪)
৭৭৯৯০
৪৪৮৩
রাজ্য - মিজোরাম (১৫)
২৮৫৬৯
১১০৬৮
রাজ্য - ত্রিপুরা (১৬)
১৬৪৯৬৯
৬৩০৮
রাজ্য - মেঘলায়া (১৭)
৮৪৮২৫
৭০১৭
রাজ্য - অসাম (১৮)
১১৫৬০৪২
৪৫৭২২
রাজ্য – ৱেস্ত বেঙ্গল (১৯)
৩৭৯২১৮৪
১২৫৭৪৪
রাজ্য - ঝার্খন্দ (২০)
১০২৭৮৭৮
১২৬৭২
রাজ্য - ওরিশা (২১)
১৬১২৬২৭
২৯৮৪৫
রাজ্য - ছত্তিশগর (২২)
৯৭৩৭৮৭
৩০৮৭১
রাজ্য – মধ্য প্রদেশ (২৩)
২১৬০৬০৯
৪৪২৭২
রাজ্য - গুজরাত (২৪)
২০১৫৭৪২
৮৮৭৫৩
রাজ্য - দামন & দিউ (২৫)
৬৮১৬
২৪৯
রাজ্য - দাদ্রা & নগর হভেলি (২৬)
৭৩৭৮
৩৪৮
রাজ্য - মহারাস্ত্র (২৭)
৪৫২০৭৬৪
১৫৪২৭৪
রাজ্য – আন্ধ্র প্রদেশ (২৮)
৪২৯৭৪৮১
৬৬৬৯১
রাজ্য - কর্নাতকা (২৯)
২৯৮৯৪২৯
২৭৯৫৯
রাজ্য - গৱা (৩০)
৭৭৯৩৫
৮৫৮
রাজ্য - লক্ষদ্বীপ (৩১)
২৪৪৮
২৯৬
রাজ্য - কেরলা (৩২)
২০১০৯৮৪
৪৬৮৫৬
রাজ্য – তমিল নাদু (৩৩)
৩৮৫৬৩৯৮
৪৫১৮৫
রাজ্য - পুদুচেরী (৩৪)
৭৩৫৭৯
১০৬০
রাজ্য – অন্দমান & নিকোবার ইথৎশিং (৩৫)
১২৫২৫
২৭৯
এনেক্সচর-II
হৌখিবা চহি অহুম অমসুং চৎলিবা চহি অসিগী মনুংদা স্বধর গ্রেহ স্কিমগী মখাদা রাজ্য/য়ি.তি.শিংনা সেঙ্কসন তৌখিবা, রিলিজ তৌখিবা অমসুং য়ুতিলাইজ তৌখিবা ফন্দশিংগী অকুপ্পা ৱারোল
(লুপা লাখতা)
সেরিএল নম্বর
রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং
চহি ২০১৮-১৯ মনুংদা সেঙ্কসন তৌখিবা/রিলিজ তৌখিবা শেনফম
চহি ২০১৮-১৯ মনুংদা য়ুতিলাইজ তৌখিবা শেনফম
চহি ২০১৯-২০ মনুংদা সেঙ্কসন তৌখিবা/রিলিজ তৌখিবা শেনফম
চহি ২০১৯-২০ মনুংদা য়ুতিলাইজ তৌখিবা শেনফম
চহি ২০২০-২১ মনুংদা সেঙ্কসন তৌখিবা/রিলিজ তৌখিবা শেনফম
চহি ২০২০-২১ মনুংদা য়ুতিলাইজ তৌখিবা শেনফম
চহি ২০২১-২২ মনুংদা সেঙ্কসন তৌখিবা/রিলিজ তৌখিবা শেনফম
১
আন্ধ্র প্রদেশ
০
০
১৯০.৯৩
০
০
০
**
২
অসাম
১৫২.৬০
১৫২.৬০
১৪৩.৫১
১৪৩.৫১
০
০
**
৩
অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎশিং
৭.২৭
৭.২৭
৭.২৭
৭.২৪
৩.৯৬
৩.৯৫
৭.২৬
৪
অরুনাচল প্রদেশ
১৮.০৫
১৮.০৫
৯.৬৯
৯.৬৯
১০.৪৮
**
**
৫
চান্দিগর
৬.৬৪
৭.৯৯*
৭.৯৯
৭.৯৯
৮.৪৫
৮.৪৫
**
৬
ছত্তিশগর
৩০.২৫
৩০.২৫
২২.৯৫
২১.৩৫
২২.৮৯
২২.৮৯
২০.৭৫
৭
দিল্লী
১৬.১০
৯.৫
১৮.৩৮
১৭.৭২
১৩.১০
**
**
৮
গুজরাত
০
০
১৮.৩১
০
১৫.২৬
**
**
৯
হরিয়ানা
৩.৩৯
৩.৩৯
০
০
০
০
**
১০
হিমাচল প্রদেশ
০
০
৫.৪৫
৩.০৫
৩.৩৫
৬.৫৩*
৯.১৩
১১
ঝার্খন্দ
০
০
১৮.১৭
৭.৮৮
০
০
**
১২
জম্মু অমসুং কাশ্মীর
৩৬.২০
৩৬.২০
৩৮.৮৭
৩৮.৮৬
২৭.৭৬
২৭.৭৬
২৫.৬৪
১৩
কর্নাতকা
২৭৪.৩৫
২৭৪.৩৫
২২১.৬৭
২০১.৫৩
৩০১.৩১
২৭২.৮৪
**
১৪
কেরলা
৬৯.৫৯
০
৩২.২৬
০
৭১.১১
**
**
১৫
মধ্য প্রদেশ
৪৬.০৯
৪৭.৫৫*
১৬২.০৫
১৪৪.৫২
৫৩.০১
৭২.৯৭*
৭৪.৩৫
১৬
মহারাস্ত্র
০
০
০
০
০
০
**
১৭
মিজোরাম
৮১.০৯
৪৯.৫৫
৭১.৯৭
৬৯.২৩
০
০
১.৭১*
১৮
মনিপুর
৪২৪.৩০
৪২৪.৩০
২৬৭.০৮
২৬৭.০৮
৩১৩.৭৪
**
**
১৯
মেঘলায়া
০
০
০
৮.৫৮
৩৬.৩৬
**
২০
নগালেন্দ
২৫.৬৯
২৫.৬৯
১৩.০৮
১৩.০৮
০
০
**
২১
ওরিশা
৪৫৬.৭৯
৫৩১.৯৭*
২৮৬.৭৩
২৪০.৪৭*
৬৪২.৯৬
৬৪২.৪০
৫.১০*
২২
পঞ্জাব
৮.০০
০
৯.৫৮
০
০
০
**
২৩
পুদুচেরী
২০.০৬
২০.০৬
৭.৯৯
৭.৯৯
২১.১৭
২১.১৭
১০.৮০
২৪
রাজস্থান
০
০
৮৭.১৯
০
০
০
**
২৫
সিক্কিম
৬.৭২
৬.৭২
১০.৬৪
১০.৪৭
১০.৪৭
১০.৪৭
১০.৬৫
২৬
তমিল নাদু
৪০৯.৭৫
৪০৫.২২
১৬০.১২
১৫৫.৬৯
৪৩২.৩৫
**
**
২৭
তেলঙ্গনা
১১৬.০৯
১১৬.০৯
২৯৯.১৬
২১৯.১৬
২০৫.২৬
**
**
২৮
ত্রিপুরা
৪৬.২৩
৪৩.২৪
২৬.১৭
২১.৩৬
৮৪.৬০
৮০.৯২
৪৯.২৮
২৯
উত্তর প্রদেশ
০
০
০
০
০
০
**
৩০
উত্তরাখন্দ
০
০
০
০
০
০
**
৩১
ৱেস্ত বেঙ্গল
০
০
০
০
১৫৫.৬৭
১২৭.১৪
২১৮.৮৫
*মমাং চহিগী চাদিং তৌদবা বেলেন্স য়াওনা।
** দোকুমেন্তশিং ফংদবা।
এনেক্সচর-III
হৌখিবা চহি অহুম অমসুং চৎলিবা চহি অসিগী মনুংদা স্বধর গ্রেহ স্কিমগী মখাদা রাজ্য/য়ু.তি.শিদা কানবা ফংলবা নুপীশিংগী মশিংগী অকুপ্পা ৱারোল
সেরিএল নম্বর
রাজ্য মমিং
বেনেফিসরীশিং
২০১৮-১৯
বেনেফিসরীশিং
২০১৯-২০
বেনেফিসরীশিং
২০২০-২১
বেনেফিসরীশিং
২০২১-২২
১
আন্ধ্র প্রদেশ
৭৮০
৯০১
৪৩৩
৪৩৮
২
অরুনাচল প্রদেশ
৩০
১৬
২২
২২
৩
অসাম
৫১০
৫১০
২৪২
২৪২
৪
অম্দমান অমসুং নিকোবার (য়ু.তি.)
০
৮
৯
৯
৫
বিহার
০
০
০
০
৬
চান্দিগর
৩০
১৭
৮
১১
৭
ছত্তিশগর
৯০
৮৪
৪৬
৫২
৮
দাদ্রা & নগর হভেলি
০
০
০
০
৯
দামন & দিউ
০
০
০
০
১০
দিল্লী
৬০
৩৩
৪১
৪১
১১
গৱা
০
০
০
০
১২
গুজরাত
১২০
১২০
১১৭
১১৭
১৩
হরিয়ানা
৩০
০
০
০
১৪
হিমাচল প্রদেশ
১
-
৯
৯
১৫
জম্মু & কাশ্মীর
৯০
১৬০
২৭
২৭
১৬
ঝার্খন্দ
৯০
১৪
১৮
১৮
১৭
কর্নাতকা
১৩৮০
১৩৮৩
১৪৬২
১৪৪৫
১৮
কেরলা
২১০
৪৭৩
১৬৫
১৬৫
১৯
লক্ষদ্বীপ
০
০
০
০
২০
মধ্য প্রদেশ
২৪০
২৪০
২৭৩
২৭৩
২১
মহারাস্ত্র
১৫০০
১৫০০
১২৬
১২৬
২২
মনিপুর
৬৯০
৬৬৪
৪৩১
৪৩১
২৩
মিজোরাম
৩৩০
১১২
৯০
৮৮
২৪
মেঘলায়া
৬০
৬০
১৫
১৫
২৫
নগালেন্দ
৬০
৬০
৩৪
৩৪
২৬
ওরিশা
২৩৪০
২৩৪০
১৬৬৭
১৬৬৭
২৭
পঞ্জাব
৬০
৩০
৩৪
৩৪
২৮
পুদুচেরী
৩০
৩০
১০
১০
২৯
রাজস্থান
১৮০
১৮০
২০৩
২০৩
৩০
সিক্কিম
৩০
২২
১৮
১৮
৩১
তমিল নাদু
১০৫০
১০৫০
৮৬৪
৮৬৪
৩২
তেলঙ্গনা
৫৭০
৮৩১
৩৮৯
৩৮৯
৩৩
ত্রিপুরা
১২০
১২০
৬৪
৬৪
৩৪
উত্তর প্রদেশ
৩৯০
৩৯০
৩৪৪
৩৪২
৩৫
উত্তরাখন্দ
১২০
১২০
-
০
৩৬
ৱেস্ত বেঙ্গল
১৪৪০
১৪৪০
৮০৬
৮০২

Ministry of Women and Child Development
Scheme For Destitute Women
01 APR 2022 5:42PM by PIB Delhi
The number of widowed and divorced women in the country State/UT-wise as per Census 2011 is at Annexure-I. Census 2011 does not give data on destitute women in the country. However, Ministry of Women and Children implements Swadhar Greh Scheme for destitute women as per which, number of destitute women staying in these Grehs is 8163 in 2021-22.
The Government is implementing several schemes/programmes being run for welfare, rehabilitation, empowerment, education and providing employment to such women which inter-alia include the following:
Swadhar Greh Scheme: The Scheme caters to primary needs of women in difficult circumstances – women and girls rendered homeless due to family discord, crime, violence, mental stress, social ostracism or are being forced into prostitution and are in moral danger. The scheme through the provisions of shelter, food, clothing, counseling, training, clinical and legal aid aims to rehabilitate such women in difficult circumstance economically and emotionally. Under Swadhar Greh Scheme vocational and skill upgradation training is provided for economic rehabilitation of women.
Home for Widows: A Home for widows has been set up in Vrindavan, Uttar Pradesh with a capacity of 1,000 inmates to provide widows a safe and secure place of stay, health services, nutritious food, legal and counselling services.
One Stop Centres (OSCs), popularly known as Sakhi Centres, aim to facilitate women affected by violence (including domestic violence) with a range of integrated services under one roof such as Police facilitation, medical aid, legal aid and legal counselling, psycho-social counselling, temporary shelter, etc.
Women Helpline (WHL) Scheme provides 24 hours emergency and non-emergency response to women affected by violence, both in public and private spaces by linking them with appropriate authority such as Police, One Stop Centre, Hospital, Legal Services, etc. WHL also supports women in distress with rescue van and counselling services in addition to providing information about women welfare schemes and programs across the country. Women can dial 181 short code to avail services from Women Helpline.
The Mahila Shakti Kendra Scheme: The Mahila Shakti Kendra Scheme of Ministry of Women and Child Development aims to empower rural women through community participation and to create an environment in which they realize their full potential.
Indira Gandhi National Widow Pension Scheme: Under this scheme, widow pension is provided to the widows belonging to Below Poverty Line (BPL) households. This is a sub-scheme under National Social Assistance Programme (NSAP) of Ministry of Rural Development. Under the scheme, central assistance @ Rs. 300/- per month is provided to widows in the age group of 40-79 years and the pension amount is enhanced to Rs 500/- per month on attaining 80 years.
The National Social Assistance Programme (NSAP) is a fully funded Centrally Sponsored Scheme targeting the destitute to be identified by the States and UTs with the objective of providing a basic level of financial support. Under NSAP, central assistance of Rs. 200 – 300/- is provided in pension to senior citizens (60 years and above), widows (40-79 years) and for disabled persons.
In alignment with the goals under Nation Health Policy (NHP) 2017, the Government announced the ambitious and holistic Ayushman Bharat Programme with its twin pillars of Health and Wellness Centres and the Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PMJAY) in September 2018. Under Jan Aarogya Yojana, coverage is provided to poor and vulnerable families. This is likely to help improve women’s access to health care services.
Government of India launched the Stand Up India scheme on 5th April 2016 to promote entrepreneurship amongst women, SC and ST categories, i.e., those sections of the population understood to be facing significant hurdles due to lack of advice/ mentorship as well as inadequate and delayed credit. The Scheme facilitates bank loans between Rs. 10 lakh to Rs. 1 crore to at least one scheduled Caste/ Scheduled Tribe borrower and at least one woman borrower per bank branch of Scheduled Commercial Banks for setting up Greenfield enterprises in trading, manufacturing and services sector.
Government has set up the Pradhan Mantri Kaushal Kendras under the Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana across the country. Emphasis has been laid on creating additional infrastructure both for training and apprenticeship for women, flexible training delivery mechanisms such as mobile training units, flexible afternoon batches along with local need-based training to accommodate women and ensuring safe and gender sensitive training environment of women trainers, equity in remuneration and complaint redressal mechanism.
The Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act, 2005 (MGNREGA) seeks to ensure employment in rural households, mandating that at least one third of the jobs generated should be given to women. The MGNREGA Guidelines have also made special provisions to encourage the participation of women, including giving preference to women (especially single women) and older persons for work on worksites nearer to their residences, child care facilities at the worksite in case more than five children under 6 years of age are present, adequate representation of women in the MGNREGS staff, ensuring that widows, deserted women and destitute women are provided 100 days of work, awareness and outreach activities to ensure that all wage seekers (including women) are able to handle bank procedures, treating pregnant and lactating mothers as a special category and provision of suitable work for them etc.
Pradhan Mantri Shram Yogi Maan-dhan (PM-SYM) has been launched to ensure old age protection for Unorganised Workers who are not covered by any other pension scheme. The unorganised workers including women, mostly engaged as home based workers, street vendors, mid-day meal workers, head loaders, brick kiln workers, cobblers, rag pickers, domestic workers, washer men, rickshaw pullers, landless labourers, agricultural workers, construction workers, beedi workers, handloom workers, leather workers, audio-visual workers and similar other occupation whose monthly income is Rs 15,000/ per month or less and belong to the entry age group of 18-40 years.
Pradhan Mantri Mudra Yojana (PMMVY) has been initiated by Government, inter alia, for facilitation self-employment. Under PMMVY, collateral free loans upto Rs. 10 lakh are extended to micro/small business enterprises and to individuals to enable them to setup or expand their business activities. Majority of the beneficiaries under this yojna are women.
Prime Minister Awaas Yojana (PMAY-G): This scheme aims to provide ‘Housing for All’ through provision of pucca house with basic amenities to all houseless households and households living in kutcha and dilapidated house in rural areas by 2022. This will also benefit the neglected, abandoned and destitute widows.
Pradhan Mantri Awaas Yojana (PMAY-U): This is a Scheme with a vision for facilitating Housing for All by 2022 started from 17.06.2015. Under this scheme, central assistance is provided to States/UTs in addressing the housing requirement of Economically Weaker Sections (EWS) including slum dwellers in the urban areas. However, under Credit linked Subsidy Scheme (CLSS) component of the Mission, LIG, MIG I & MIG II segments are also covered.
Deendayal Antyodaya Yojana- National Urban Livelihood Mission (DAY-NULM): DAY-NULM is implemented in statutory towns to reduce poverty and vulnerability of urban poor households, for improvement in their livelihoods on a sustainable basis. The mission provides for broadening of coverage to include families of disadvantaged groups like SCs, STs, Women, Minorities, disabled etc. subject to maximum of 25 percent of the above urban poor population.
Atal Pension Yojana (APY): This scheme is implemented with an objective to create a universal social security system for all Indians, especially the poor, the under privileged and workers in the unorganized sector. The scheme is open to all citizens of India between 18-40 years of age having a saving bank account in a bank or post office.
Integrated Programme for Older Persons: The objective of the Scheme is to improve the quality of life of the Senior Citizens, including women, by providing basic amenities like shelter, food, medical care and entertainment opportunities and by encouraging productive and active ageing through providing support for capacity building of State/ UT Governments/Non-Governmental Organizations (NGOs)/Panchayati Raj Institutions (PRIs)/ local bodies and the community at large.
Scheme for Development of Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTGs): There are certain groups among Scheduled Tribes which have declining or stagnant population, low level of literacy, pre-agricultural level of technology and are economically backward. These groups are among the most vulnerable sections of our society as they are few in numbers, have not attained any significant level of social and economic development and generally inhabit remote localities having poor infrastructure and administrative support. 75 such groups in 18 States and one UT have been identified and categorized as Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTGs). In 1998-99, a separate 100% Centrally Sponsored for exclusive development of PVTGs was started. Based on the knowledge and experiences gathered in implementation of the scheme, it has been revised with effect from 17.09.2019 to make it more effective
National Family Benefit Scheme (NFBS): The ministry of Rural Development Implements National Family Benefit Scheme (NFBS) under which monetary grant of Rs. 20,000 is given as lump sum assistance to the bereaved household in the event of death of the bread-winner.
Annapurna Scheme: Under Annapurna Scheme of the Ministry of Rural Development, ten kg of food grain is given to those eligible aged persons who have remained uncovered under the Indira Ghandhi National Old Age Pension Scheme (IGNOAPS).
Nari Arthik Sashaktikaran Yojana: The Ministry of Social Justice and Empowerment implements Nari Arthik Sashaktikaran Yojana to support Scheduled Castes, Single Women/Widows to take up income generating activities.
Assistance for vocational training of widows of ex-servicemen: The Ministry of Defense provides financial assistance for vocational training of widows of ex-servicemen, treatment of serious diseases of non-pensioner ex-servicemen/widows and daughter’s marriage/widows’ remarriage.
Details of the funds sanctioned, released and utilized by the State/UTs during each of the last three years and the current year under Swadhar Greh Scheme are at Annexure-II. The number of women benefitted under Swadhar Greh Scheme during last three years State/UT-wise is at Annexure-III.
This information was given by the Union Minister of Women and Child Development, Smt. Smriti Zubin Irani, in a written reply in Lok Sabha today.
*****
AS
Annexure-I
Number of Widowed and Divorced Women in the Country
Female of all ages
Widowed
Divorced
INDIA
43261478
909573
State - JAMMU & KASHMIR (01)
283650
11081
State - HIMACHAL PRADESH (02)
293475
4549
State - PUNJAB (03)
928158
18471
State - CHANDIGARH (04)
24496
863
State - UTTARAKHAND (05)
387215
3922
State - HARYANA (06)
773297
7720
State - NCT OF DELHI (07)
456613
10805
State - RAJASTHAN (08)
1983634
23758
State - UTTAR PRADESH (09)
4856188
56819
State - BIHAR (10)
2238793
14760
State - SIKKIM (11)
13717
676
State - ARUNACHAL PRADESH (12)
31787
1189
State - NAGALAND (13)
39496
4150
State - MANIPUR (14)
77990
4483
State - MIZORAM (15)
28569
11068
State - TRIPURA (16)
164969
6308
State - MEGHALAYA (17)
84825
7017
State - ASSAM (18)
1156042
45722
State - WEST BENGAL (19)
3792184
125744
State - JHARKHAND (20)
1027878
12672
State - ODISHA (21)
1612627
29845
State - CHHATTISGARH (22)
973787
30871
State - MADHYA PRADESH (23)
2160609
44272
State - GUJARAT (24)
2015742
88753
State - DAMAN & DIU (25)
6816
249
State - DADRA & NAGAR HAVELI (26)
7378
348
State - MAHARASHTRA (27)
4520764
154274
State - ANDHRA PRADESH (28)
4297481
66691
State - KARNATAKA (29)
2989429
27959
State - GOA (30)
77935
858
State - LAKSHADWEEP (31)
2448
296
State - KERALA (32)
2010984
46856
State - TAMIL NADU (33)
3856398
45185
State - PUDUCHERRY (34)
73579
1060
State - ANDAMAN & NICOBAR ISLANDS (35)
12525
279
Annexure-II
Details of the funds sanctioned, released and utilized by the State/UTs under Swadhar Greh Scheme during each of the last three years and the current year
(Rupees in Lakhs)
S.
No.
States/UTs
Amount Sanctioned/Released during year 2018-19
Amount
Utilized
During year 2018-19
Amount Sanctioned/Released during year 2019-20
Amount
Utilized
during 2019-20
Amount Sanctioned/Released during year 2020-21
Amount
Utilized
during
2020-21
Amount Sanctioned/Released during year 2021-22
-
Andhra Pradesh
0
0
190.93
0
0
0
**
-
Assam
152.60
152.60
143.51
143.51
0
0
**
-
Andaman & Nicobar Island
7.27
7.27
7.27
7.24
3.96
3.95
7.26
-
Arunachal Pradesh
18.05
18.05
9.69
9.69
10.48
**
**
-
Chandigarh
6.64
7.99*
7.99
7.99
8.45
8.45
**
-
Chhattisgarh
30.25
30.25
22.95
21.35
22.89
22.89
20.75
-
Delhi
16.10
9.5
18.38
17.72
13.10
**
**
-
Gujarat
0
0
18.31
0
15.26
**
**
-
Haryana
3.39
3.39
0
0
0
0
**
-
Himachal Pradesh
0
0
5.45
3.05
3.35
6.53*
9.13
-
Jharkhand
0
0
18.17
7.88
0
0
**
-
Jammu & Kashmir
36.20
36.20
38.87
38.86
27.76
27.76
25.64
-
Karnataka
274.35
274.35
221.67
201.53
301.31
272.84
**
-
Kerala
69.59
0
32.26
0
71.11
**
**
-
Madhya Pradesh
46.09
47.55*
162.05
144.52
53.01
72.97*
74.35
-
Maharashtra
0
0
0
0
0
0
**
-
Mizoram
81.09
49.55
71.97
69.23
0
0
1.71*
-
Manipur
424.30
424.30
267.08
267.08
313.74
**
**
-
Meghalaya
0
0
0
8.58
36.36
**
-
Nagaland
25.69
25.69
13.08
13.08
0
0
**
-
Odisha
456.79
531.97*
286.73
240.47*
642.96
642.40
5.10*
-
Punjab
8.00
0
9.58
0
0
0
**
-
Puducherry
20.06
20.06
7.99
7.99
21.17
21.17
10.80
-
Rajasthan
0
0
87.19
0
0
0
**
-
Sikkim
6.72
6.72
10.64
10.47
10.47
10.47
10.65
-
Tamil Nadu
409.75
405.22
160.12
155.69
432.35
**
**
-
Telangana
116.09
116.09
299.16
219.16
205.26
**
**
-
Tripura
46.23
43.24
26.17
21.36
84.60
80.92
49.28
-
Uttar Pradesh
0
0
0
0
0
0
**
-
Uttarakhand
0
0
0
0
0
0
**
-
West Bengal
0
0
0
0
155.67
127.14
218.85
*including previous year’s unspent balance.
** Documents not received.
Annexure-III
Details of the number of women benefited under Swadhar Greh Scheme during each of the last three years and the current year State/UT-wise
S.No
State Name
Beneficiaries
2018-19
Beneficiaries
2019-20
Beneficiaries
2020-21
Beneficiaries
2021-22
1
Andhra Pradesh
780
901
433
438
2
Arunachal Pradesh
30
16
22
22
3
Assam
510
510
242
242
4
Andaman and Nicobar (UT)
0
8
9
9
5
Bihar
0
0
0
0
6
Chandigarh
30
17
8
11
7
Chhattisgarh
90
84
46
52
8
Dadra & Nagar Haveli
0
0
0
0
9
Daman & Diu
0
0
0
0
10
Delhi
60
33
41
41
11
Goa
0
0
0
0
12
Gujarat
120
120
117
117
13
Haryana
30
0
0
0
14
Himachal Pradesh
1
-
9
9
15
Jammu & Kashmir
90
160
27
27
16
Jharkhand
90
14
18
18
17
Karnataka
1380
1383
1462
1445
18
Kerala
210
473
165
165
19
Lakshadweep
0
0
0
0
20
Madhya Pradesh
240
240
273
273
21
Maharashtra
1500
1500
126
126
22
Manipur
690
664
431
431
23
Mizoram
330
112
90
88
24
Meghalaya
60
60
15
15
25
Nagaland
60
60
34
34
26
Odisha
2340
2340
1667
1667
27
Punjab
60
30
34
34
28
Puducherry
30
30
10
10
29
Rajasthan
180
180
203
203
30
Sikkim
30
22
18
18
31
Tamil Nadu
1050
1050
864
864
32
Telangana
570
831
389
389
33
Tripura
120
120
64
64
34
Uttar Pradesh
390
390
344
342
35
Uttrakhand
120
120
-
0
36
West Bengal
1440
1440
806
802