শিপ্পিং মন্ত্রালয়
লৈবাক অসিদা ইশিংগী লম্বীশিং শেমগৎ-শাগৎপা
29 MAR 2022 4:30PM by PIB Imphal
তেক্নো-ইকোনোমিক ফিজিবিলিতীগী আউতকম অমদি মপুং ফাখ্রবা এন.দবল্যু.শিংগী দিতেল প্রোজেক্ত রিপোর্তশিং (দি.পি.আর.শিং)গী মখা পোন্না, এন.দবল্যু. ২৬কীদমক এক্স প্লান শেমখ্রে অমদি কার্গো/পেসেঞ্জর মুবমেন্তদা মাই পাক্না মথৌ তৌবা ঙম্মী হায়না ফংখ্রে৷ এন.দবল্যু. ২৬কী লিস্ত অমদি মখোয়গী স্তেতস (রাজ্য-রাজ্যগী ওইবা) এনেক্সচর-দা পীরি৷ হায়রিবা এন.দবল্যু. ২৬ অসিগী মনুংদা অহানবা এন.দবল্যু. ১৩দা দিবেলপমেন্ত এক্তিবিতীশিং পাংথোকপা হৌখ্রে৷ শেমগৎ-শাগৎনবগীদমক পাইখৎখিবা কর্নাতকাগী ইশিংগী লম্বীশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং অমদি লৈরিবা স্তেতস অদু এনক্সচর -২দা পীরি৷
থম্লিবা তার্গেৎশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং অমদি ইশিংগী লম্বীশিংগী প্রোজেক্তশিং অসি মপুং-ফানা লোইশিনবদা চংবা য়ারিবা চাদিং অদু এনেক্সচর-৩দা পীরি৷
ইন্তর-বেসিন ৱাতর ত্রান্সফরগীদমক ১৯৮০ চহিদা শেমখিবা নেসনেল পর্সপেক্তিব প্লান (এন.পি.পি.)গী মখাদা, জল শক্তি মন্ত্রালয়গী নেসনেল ৱাতর দিবেলপমেন্ত এজেন্সী (এন.দবল্যু.দি.এ.)না রিবর্স প্রোজেক্ত ইন্তর-লিঙ্কিং তৌবগী মখাদা ফিজিবল রিপোর্তশিং (এফ.আর.শিং) শেম-শানবগীদমক লিঙ্ক ৩০ (পেনিন্সুবর কম্পোনেন্তগী মখাদা ১৬ অমসুং হিমালয়ান কম্পোনেন্তগী মখাদা ১৪) খন্দোকখ্রে৷ লিঙ্ক প্রোজেক্ত ৮গী দিতেল প্রোজেক্ত রিপোর্তশিং (দি.পি.আর.শিং), লিঙ্ক ২৪গী এফ.আর.শিং অমদি লিঙ্ক ৩০ পুম্নমক্কী প্রি ফিজিবল রিপোর্তশিং মপুং ফাখ্রে৷
কেন-বেতৱা লিঙ্ক অসি হৌননবগীদমক শেম-শাদুনা লৈরিবা এন.পি.পি.গী মখাদা লৈবা অহানবা লিঙ্কনি৷ ইকাই খুম্নরবা ভারতকী প্রধান মন্ত্রীনা ওগস্ততা শরুক য়াদুনা কেন-বেতৱা লিঙ্ক প্রোজেক্ত অসি ২০২১গী মার্চ থাদগী হৌননবগীদমক এম.পি. অমসুং য়ু.পি. রাজ্যশিং অমদি কেন্দ্রগী সরকারগী মরক্তা ত্রিপার্তাইত এগ্রীমেন্ত অমা শহি পীনখ্রে৷ স্পিসিয়েল পর্পোস ভেহিকল অমা মমিং ওইনা হায়রবদা কেন বেতৱা লিঙ্ক প্রোজেক্ত ওথোরিতীগী খুৎথাংদা লুপা কোতি ৩৯৩১৭ [৯০:১০(সেন্তর: রাজ্য)]কেন্দ্রগী তেংবাং ওইনা পীদুনা অমদি ২০২০-২১ চহিদা লুপা চাওরাক্না কোতি ৪৪৬০৫ থাদদুনা কেন বেতৱা লিঙ্ক প্রোজেক্ত হৌননবা ভারত সরকারনা অয়াবা পীখ্রে৷ হায়রিবা অসিগী গেজেৎ নোতিফিকেসন অমা জল শক্তি মন্ত্রালয়না ১১.২.২০২২দা ফোংখ্রে৷ লিঙ্ক অসি চৎননবা হৌদোকখ্রে৷ কেন বেতৱা লিঙ্ক প্রোজেক্তকীদমক ভারত সরকারনা অয়াবা পীখিবা ফন্দিং পেতর্ন অসি কেন বেতৱা লিঙ্ক প্রোজেক্ত খক্তদা এপ্লিকেবল ওই৷
আই.এল.আর. প্রোজেক্ত অমা হেক্তগী ফন্দিং পেতর্ন অমদি ফন্দশিং সেঙ্কসন তৌবা অসি প্রোজেক্ত অদু হৌবগী মতম/স্তেজকী মখা পোন্না লেপ্পী৷
এনেক্স-১
কার্গো/পেসেঞ্জর মুবমেন্তগীদমক হেন্না খুদোং চাগনি হায়না ফংখ্রবা নেসনেল ৱাতরৱেজ ২৬কী লিস্ত
সিরিএল নম্বর
নেসনেল ৱাতরৱেজ
ৱাতরৱেজকী অকুপ্পা মরোলশিং
রাজ্যশিং
স্তেতস
নেসনেল ৱাতরৱে ১
গঙ্গা-ভাগীরথী-হূগলী তুরেল সিস্তেম (হালদিয়া - অলাহাবাদ)
উত্তর প্রদেশ, বিহার, ঝর্খন্দ অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গল
ৱার্ল্দ বেঙ্কতগী মতেং লৌদুনা শেমগৎ-শাগৎপা তৌবা, জল মার্গ বিকাস প্রোজেক্ত
নেসনেল ৱাতরৱে ২
ব্রহ্মপুত্র তুরেল (দুব্রি-সদিয়া)
অসাম
এফ.ৱাই. ২০২০-২১দগী ২০২৪-২৫ ফাওবগী ওইনা এস.এফ.সি.না এপ্রুব তৌখিবগী মতুং ইন্না চাওখৎ-থৌরাং পাইখৎপা
নেসনেল ৱাতরৱে ১৬
বরাক তুরেল
অসাম
নেসনেল ৱাতরৱে ৩
ৱেস্ত কোস্ত কেনেল (কোত্তাপুরম-কোল্লম), চম্পাকরা অমসুং উদ্যোগমন্দল কেনেলশিং
কেরলা
ওপরেসনেল ৱাতরৱেজ অমদি দিবেলপমেন্ত অমসুং মেন্তিনেন্সকী থবক পাইখৎপা৷
নেসনেল ৱাতরৱে ৪
কৃষ্ণ তুরেল (বিজে বিজয়ৱদা-মুকত্যলা)
আন্ধ্র প্রদেশ
নেসনেল ৱাতরৱে ৫
মঙ্গলাগদিদগী পনকোপাল ফাওরগা ধমরা-পেরাদিও
ওরিশা
নেসনেল ৱাতরৱে ৮
অলাপ্পুঝ-চঙ্গনেসেরী কেনেল
কেরলা
নেসনেল ৱাতরৱে ৯
অলাপ্পুঝ- কোত্তায়াম– অথিরামপুঝ কেনেল
কেরলা (অল্তরনেত রুত: কি.মি. ১১.৫)
নেসনেল ৱাতরৱে ২৭
কম্বরজুয়া তুরেল
গোৱা
১০
নেসনেল ৱাতরৱে ৬৮
মন্দোবি তুরেল
গোৱা
১১
নেসনেল ৱাতরৱে ৮৬
রুপনরায়ন তুরেল
ৱেস্ত বেঙ্গল
১২
নেসনেল ৱাতরৱে ৯৭
সুন্দরবন্স ৱাতরৱে
ৱেস্ত বেঙ্গল
১৩
নেসনেল ৱাতরৱে ১১১
জুয়ারি তুরেল
গোৱা
১৪
নেসনেল ৱাতরৱে ১০
অম্বলা তুরেল
মহারাস্ত্র
দিবেলপমেন্ত প্রপোজেল এপ্রাইজেল স্তেজতা লৈরে৷
১৫
নেসনেল ৱাতরৱে ৪০
ঘগ্রা তুরেল
বিহার
১৬
নেসনেল ৱাতরৱে ৪৪
ইচামতি তুরেল
ৱেস্ত বেঙ্গল
১৭
নেসনেল ৱাতরৱে ৫২
কালি তুরেল
কর্নাতকা
১৮
নেসনেল ৱাতরৱে ৫৭
কোপিলি তুরেল
অসাম
১৯
নেসনেল ৱাতরৱে ২৫
চাপোরা তুরেল
গোৱা
২০
নেসনেল ৱাতরৱে ৩৭
গন্দক তুরেল
বিহার
২১
নেসনেল ৱাতরৱে ২৮
দাভোল ক্রীক বাসিস্তি তুরেল
মহারাস্ত্র
২২
নেসনেল ৱাতরৱে ৭৩
নর্মদা তুরেল
মহারাস্ত্র অমসুং গুজরাত
২৩
নেসনেল ৱাতরৱে ৮৫
রেবাদন্দা ক্রীক তুরেল সিস্তেম
মহারাস্ত্র
২৪
নেসনেল ৱাতরৱে ৯৪
সোন তুরেল
বিহার
২৫
নেসনেল ৱাতরৱে ১০০
তপি তুরেল
মহারাস্ত্র অমসুং গুজরাত
২৬
নেসনেল ৱাতরৱে ৩১
ধন্সিরি তুরেল
অসাম
এনেক্স-
দিবেলপমেন্তগীদমক পাইখৎলিবা কর্নাতকাগী ৱাতরৱেজগী অকুপ্পা মরোলশিং অমদি স্তেতস:
সিরিএল নম্বর
প্রোজেক্ত
মমল (লুপা কোতিদা)
১.
উত্তর কন্নদা জিলাগী কুম্তা তলুকাদা তদাদি-অঘানশিনি ৱাতরৱেগী ইন্তিগ্রেতেদ দিবেলপমেন্ত
২০
২.
কর্নাতকাগী মঙ্গলোর তলুকাদা লৈরিবা গুরুপুর (এন.দবল্যু.-৪৩)দা ৱাতরৱেজ শেমগৎপা
২৯.৬২
৩.
কর্নাতকাগী উদুপি তলুকাদা হেঙ্গরকত্তেদগী মনিপুাল ফাওবা ৱাতরৱেজ শেমগৎপা
২৫
৪.
কর্নাতকাদা অলমত্তিদগী বগলকোত ফাওবা ৱাতরৱেজ শেমগৎপা
১২.২
৫.
কর্নাতকাগী করৱার তলুকাদা (ফেজ-১)লৈরিবা কালি তুরেলদা (এন.দবল্যু.-৫২) ৱাতরৱেজ শেমগৎপা
১৪.৪৬
মথক্তা পল্লিবা অসিগী মথক্তা, মথক্কী সিরিএল নম্বর ১,২ অমসুং ৪দা লৈরিবা প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক মন্ত্রালয়না সাগরমলা স্কি্মগী মখাদা ফন্দ থাদনবগী ইন-প্রিন্সিপাল এপ্রুবেল পীখ্রে৷ সিরিএল নম্বর ৫গা মরী লৈননা, ২০২১দা লুপা কোতি ২.৭০গী শেনফম অমা আই.দবল্যু.এ.আই.না কর্নাতকা সরকারদা রিলিজ তৌখ্রে৷
এনেক্স-৩
থম্লিবা তার্গেৎশিং অমদি ৱাতরৱেজ প্রোজেক্তশিং অসি মপুং ফানা লোইশিনবদা দরকার ওইরক্কদবা চাংদিংগী অকুপ্পা মরোলশিং:
প্রোজেক্ত
মমল (কোতিদা)
লোইশিনবা
নেসনেল ৱাতরৱে-১ (এন.দবল্যু.-১)
• জে.এম.ভি.পি.
লুপা ৩৮৮৭.৮১
২০২৩গী দিসেম্বর
• জে.এম.ভি.পি.-II (আর্থগঙ্গা )
লুপা ৭৪৬.০০
২০২৩গী দিসেম্বর
নেসনেল ৱাতরৱে -২ (এন.দবল্যু-২)
লুপা ৪৬১.০০
২০২৫গী মার্চ
নেসনেল ৱাতরৱে -১৬ (এন.দবল্যু.-১৬)
লুপা ১৪৫.০০
২০২৫গী মার্চ
ৱারোল অসি রাজ্য সভাদা পোর্তস, শিপ্পিং অমদি ৱাতরৱেজকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱালনা অইবা পাউখুম অমদা পীখিবনি৷

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Development Of Waterways In The Country
29 MAR 2022 4:30PM by PIB Delhi
Based on the outcome of techno-economic feasibility and Detailed Project Reports (DPRs) of the NWs completed, action plan has been formulated for 26 NWs which have been found viable for cargo/passenger movement. The list of the 26 NWs with their status (state-wise) is at Annex-1. Development activities have been initiated in the first 13 NWs out of these 26 NWs. Details and status of waterways of Karnataka undertaken for development is at Annex-2.
The details of targets set and expected expenditure involved for completion of waterways projects are at Annex-3.
Under National Perspective Plan (NPP) prepared in year 1980 for inter-basin water transfer, National Water Development Agency (NWDA), Ministry of Jal Shakti has identified 30 links (16 under Peninsular Component and 14 under Himalayan Component) for preparation of Feasibility Reports (FRs) under Inter-linking of Rivers Project. Detailed Project Reports (DPRs) of 8 link projects, FRs of 24 links and Pre Feasibility Reports (PFRs) of all the 30 links have been completed.
Ken-Betwa link is the first link under NPP that is ready for implementation. A tripartite agreement has been signed amongst states of MP and UP and Central Govt, for the implementation of Ken-Betwa Link project in March, 2021 in the august presence of Hon’ble Prime Minister of India. Govt. of India has approved the implementation of Ken-Betwa Link Project with an estimated cost of Rs. 44605 Cr at year 2020-21 price level and central support of Rs. 39317 Cr. [90: 10 (Central: State) ] through a Special Purpose Vehicle viz; Ken Betwa Link Project Authority. A Gazette notification for the same has been issued by Ministry of Jal Shakti on 11.2.2022. The implementation of the link has been initiated. The funding pattern as approved by Govt. of India for Ken-Betwa Link project is applicable to Ken-Betwa Link project only.
The funding pattern and sanction of funds for any ILR project is decided on case to case basis at the time / stage of their implementation.
Annex-1
LIST OF 26 NATIONAL WATERWAYS FOUND FEASIBLE FOR CARGO / PASSENGER MOVEMENT
Sl. No
National Waterway
Details of Waterways
STATES
Status
1
National Waterway 1
Ganga-Bhagirathi-Hooghly River System (Haldia - Allahabad)
Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand & West Bengal
Development taken up with Assistance from World Bank Jal Marg Vikas Project
2
National Waterway 2
Brahmaputra River (Dhubri - Sadiya)
Assam
Development taken up as per approved SFC for FY 2020-21 to 2024-25
3
National Waterway 16
Barak River
Assam
4
National Waterway 3
West Coast Canal (Kottapuram - Kollam), Champakara and Udyogmandal Canals
Kerala
Mostly Operational Waterways and development and maintenance work taken up.
5
National Waterway 4
Krishna River (Vijayawada – Muktyala)
Andhra Pradesh
6
National Waterway 5
Dhamra-Paradio via Mangalagadi to Pankopal
Odisha
7
National Waterway 8
Alappuzha- Changanassery Canal
Kerala
8
National Waterway 9
Alappuzha - Kottayam – Athirampuzha Canal
Kerala (Alternate route: 11.5km)
9
National Waterway 27
Cumberjua River
Goa
10
National Waterway 68
Mandovi River
Goa
11
National Waterway 86
Rupnarayan River
West Bengal
12
National Waterway 97
Sunderbans Waterway
West Bengal
13
National Waterway 111
Zuari River
Goa
14
National Waterway 10
Amba River
Maharashtra
Development proposal at appraisal stage.
15
National Waterway 40
Ghagra River
Bihar
16
National Waterway 44
Ichamati River
West Bengal
17
National Waterway 52
Kali River
Karnataka
18
National Waterway 57
Kopili River
Assam
19
National Waterway 25
Chapora River
Goa
20
National Waterway 37
Gandak River
Bihar
21
National Waterway 28
Dabhol Creek Vasisti River
Maharashtra
22
National Waterway 73
Narmada River
Maharashtra & Gujarat
23
National Waterway 85
Revadanda Creek - Kundalika River System
Maharashtra
24
National Waterway 94
Sone River
Bihar
25
National Waterway 100
Tapi River
Maharashtra & Gujarat
26
National Waterway 31
Dhansiri River
Assam
Annex-2
Details and status of waterways of Karnataka undertaken for development:
Sl.No.
PROJECT
Cost (in Rs. Cr.)
1.
Integrated Development of Tadadi-Aghanshini Waterway in Kumta Taluka of Uttar Kannada District
20
2.
Development of waterways on Gurupur (NW-43) in Mangalore Taluka of Karnataka
29.62
3.
Development of waterways from Hangarkatte to Manipal in Udupi Taluka of Karnataka
25
4.
Development of waterways from Almatti to Bagalkot in Karnataka
12.2
5.
Development of waterways on Kali river (NW-52 ) in Karwar Taluka of Karnataka (Phase-1)
14.46
Out of above, in-principal approval for funding under Sagarmala Scheme has been conveyed by the Ministry for projects at Sl. No. 1, 2 & 4 above. W.r.t Sl. No. 5, an amount of Rs. 2.70 Cr. has been released by IWAI to Govt. of Karnataka in 2021.
Annex.-3
The details of targets set and expected expenditure involved for completion of waterways projects:
Project
Cost (in Cr.)
Completion
National Waterway-1 (NW-1)
• JMVP
Rs. 3887.81
Dec, 2023
• JMVP-II (ArthGanga )
Rs. 746.00
Dec, 2023
National Waterway-2 (NW-2)
Rs. 461.00
Mar, 202 5
National Waterway-16 (NW-16)
Rs. 145.00
Mar, 2025
This information was given by the Union Minister for Ports, Shipping and Waterways, Shri Sarbananda Sonowal in a written reply to the Rajya Sabha.