হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
লৈবাক অসিদা লৈরিবা মথৌ তৌরিবা ব্লদ বেঙ্কশিং
29 MAR 2022 4:53PM by PIB Imphal
লৈবাক অসিদা লাইসেন্স পীরবা ব্লদ বেঙ্ক (ব্লদ সেন্তর) ২৮৪০ লৈ। লৈবাক অসিদা লৈরিবা সরকার অমসুং লনাইগী লাইসেন্স পীরবা ব্লদ বেঙ্কশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং আদু এনেক্সচর- এ.দা পীরি।
সরকারগী পোলিসীনা ব্লদ ত্রান্সফ্যুজন সার্বিসকী মাইকৈদা হব অমসুং স্পোককী এপ্রোচ অসিগী মতাংদা হায়রি, মসিদা হায়রিবা অসি হবশিংদা হায়বদি ভোল্যুম য়াম্না ৱাংবা ব্লদ বেঙ্কশিংদা ঈশিং অদু খোমগৎলি অমসুং প্রোসেস তৌই অমসুং স্পোকশিংগী খুত্থাংদা হায়বদি অপিকপা ব্লদ বেঙ্কশিং অমসুং ব্লদ স্তোরেজ সেন্তরশিংগী খুত্থাংদা য়েন্থোকই। ব্লদ বেঙ্কশিং অসিগী তঙাইফদনা মথৌ তাবা অদু মফম অদুগী হেল্থ ইনফ্রস্ত্রকচরগী মখা পোল্লি। তৌইগুম্বশুং, ব্লদ স্তোরেজ সেন্তরশিং অসি ব্লদ বেঙ্কশিংদা এতেচ তৌদুনা অথুবদা ঈগী মথৌতাবা অদুবু পীবা ঙম্নবা অথাপ্পা মফমশিংদা থম্বা য়াই।
ভারত সরকারনা, নে্সনেল হেল্থ মিসনগী খুত্থাংদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা মখোয়গী হৌজিক লৈরিবা ব্লদ বেঙ্কশিং অদু মপাঙ্গল কনখৎহনবা/ অনৌবা ব্লদ বেঙ্কশিং অমসুং ব্লদ স্তোরেজ য়ুনিৎশিং সপোর্ত তৌবগা লোইননা মখোয়গী হেল্থকেয়র সীস্তেমশিং কনখৎহনবদআ মতেং পাংই অমসুং ব্লদ ত্রান্সফ্যুজন সার্বিসকী খুত্থাংদসু পব্লিক অমসুং চেরিতেবল সেক্তরদা লৈরিবা ব্লদ বেঙ্ক ১১৩১দা মেনপাৱর, ব্লদ বেগশিং অমসুং তেস্তিং কিতশিং লৈবা, ভোলন্তরী ব্লদ দোনেশন (ভি.বি.দি.) কেম্পশিং পাংথোকপা অমসুং ইনফোর্মেশন এজুকেশন কম্যুনিকেশন (আই.ই.সি.) এক্তিবিতীশিং অসিনচিংবা অসিদা মতেং পাংই। মসিগী মথক্তা, রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা ব্লদ কলেক্সনগীদমক্তা মোবাইল ভেনশিং অমসুং ব্লদ ত্রান্সপোর্তেশন ভেনশিং পীরি।
লৈবাক অসিদা দোনেত তৌনবগী খুদোচাবশিং অমসুং অফবা ব্লদ দোনেশন অমসুং ত্রান্সফ্যুজনগীদমক্তা তঙাইফদবা অদুগী মতাংদা পব্লিক এৱেয়র্নেস লৈহন্নবা সরকারগী তোঙান-তোঙানবা দিপার্তমেন্তশিং, ভোলন্তরী ওর্গনাইজেশনশিংখুদম ওওইনা রেদ ক্রোস সোসাইতি, ব্লদ দোনর এসোসিবেশনশীং,প্রোফেস্নেল এসোসিয়েশনশিং অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিংগা থবক তৌমিন্নবা খোংথাং কয়া অমা পাইখৎখ্রে। সরকার অসিনা থবক-থৌরম কয়া অমা খুদম ওইনা ব্লদ দোনেশন কেম্পশিং শিনবা, ভোলন্তরী ব্লদ দোনেশনগী নুমিৎশিংগী থৌরম পাংথোকপদা মতেং পাংই অমসুং য়ুনিভর্সিতী অমসুং কোলেজ কয়া অমদা লৈরিবা এজেন্সিশিং খুদম ওইনা নেহরু য়ুবা কেন্দ্র সঙ্গথন, নেস্নেল সার্বিস স্কীম, রেদ রিবন ক্লবশিং অসিনচিংবশিং অসিগা খুৎশম্নদুনা নহারোলশিংগী কাংলুপশিংবু পুক্নিং থৌগৎলি। সরকার অসিনা ঈ দান তৌনবগীদমক্তা কেন্দ্র সরকারগী কর্মচারীশিংনা চহি অমদা অখন্নবা কেজ্যুৱল লীভ মরি লৌবা য়াবগী প্রিভিজনসু হাপখ্রে।
এনেক্সচর- এ.
রাজ্য/য়ু.তি.গী মতুং ইন্না ভারত্তা লৈরিবা লাইসেন্স পীরবা ব্লদ সেন্তরশিংগী মশিং (২৩.০৩.২০২২ ফাওবা)
সেরিয়ল নম্বর
রাজ্যগী মমিং
সরকারগী ব্লদ সেন্তরশিং
সরকারগি নত্তবা অতোপ্পা ব্লদ সেন্তরশিং
অপুনবা
১
অন্দমান অমসুং নিকোবার আইলেন্দশিং
০২
০১
০৩
২
অন্ধ্র প্রদেশ
৪১
১৭৬
২১৭
৩
অরুনাচল প্রদেশ
১২
০১
১৩
৪
অসাম
৪৬
৪০
৮৬
৫
বিহার
৪৪
৬২
১০৬
৬
চন্দিগর
০৩
০১
০৪
৭
ছত্তিসগর
৩৬
৭৬
১১২
৮
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি অমসুং দামন অমসুং দ্যু
০২
০১
০৩
০৯
দিল্লীগী এন.সি.তি.
২৫
৫৫
৮০
১০
গোৱা
০৩
০২
৫
১১
গুজরাত
৩০
১৫০
১৮০
১২
হরিয়ানা
২৭
১১৩
১৪০
১৩
হিমাচল প্রদেশ
২০
০৬
২৬
১৪
জম্মু অমসুং কাশ্মির
২৯
০৭
৩৬
১৫
লদাখ
০৩
-
০৩
১৬
ঝারখন্দ
৩৩
৩৩
৬৬
১৭
কর্নাতকা
৪২
২৩০
২৭২
১৮
কেরলা
৫১
১৫০
২০১
১৯
লাক্সদ্বীপ
০১
০০
০১
২০
মধ্য প্রদেশ
৭১
১০৪
১৭৫
২১
মহারাস্ত্র
৭৬
২৯৫
৩৭১
২২
মনিপুর
০৪
০১
০৫
২৩
মেঘালয়
০৯
০২
১১
২৪
মিজোরাম
০৯
০২
১১
২৫
নাগালেন্দ
০৫
১
০৬
২৬
ওরিশা
৬৩
২৪
৮৭
২৭
পুদুচেরী
০৪
১২
১৬
২৮
পঞ্জাব
৫২
১০১
১৫৩
২৯
রাজস্থান
৬৬
১৩৮
২০৪
৩০
সিক্কিম
০৪
০২
০৬
৩১
তামিল নাদু
১০৬
২২৭
৩৩৩
৩২
তেলঙ্গনা
৬৬
১৮৭
২৫৩
৩৩
ত্রিপুরা
১১
০২
১৩
৩৪
উত্তর প্রদেশ
১১৪
৩২২
৪৩৬
৩৫
উত্তরাখন্দ
২৫
২৮
৫৩
৩৬
ৱেস্ত বেঙ্গল
১০৯
৪৪
১৫৩
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী রাজ্য মন্ত্রী, দা. ভার্তি প্রিবিন পাৱরনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীবদা হায়খি।

Ministry of Health and Family Welfare
Operational Blood Banks In The Country
29 MAR 2022 4:53PM by PIB Delhi
There are 3840 licensed blood banks (blood centers) in the country. The details of Government and Private licensed blood banks in the country is given at Annexure–A.
The policy of the Government advocates for a hub and spoke approach towards blood transfusion services, wherein blood is collected and processed in the hubs, which are high volume blood banks and distributed through spokes, which are smaller blood banks and blood storage centers. The requirement of blood banks depends upon the health infrastructure of the area. However, blood storage centres can be established in remote areas to meet the emergency requirement of blood, which may be attached to blood banks.
Government of India, through National Health Mission, supports States/UTs to strengthen their healthcare systems including strengthening existing blood banks /supporting new blood banks and blood storage units, and through Blood Transfusion Services also supports 1131 Blood banks in the Public and Charitable sector in respect of manpower, procurement of Blood Bags and testing kits, conducting Voluntary Blood Donation (VBD) camps and Information Education Communication (IEC) activities etc. In addition, Mobile vans for blood collection and blood transportation vans are provided to the States/UTs.
Steps have been taken to engage with different Government departments, voluntary organizations like Indian Red Cross Society, blood donor associations, professional associations and other stakeholders for creating opportunities to donate and raise public awareness on the need for safe blood donation and transfusion in the country. The Government supports various activities like organising blood donation camps, observance of events of Voluntary Blood Donation days and motivating youth groups in coordination with agencies like Nehru Yuva Kendra Sangathan, National Service Scheme, Red Ribbon Clubs in various Universities and Colleges, etc. The Government has also made a provision of four special casual leaves per year that can be availed by Central Government employees for donating blood.
Annexure-A
Number of licensed Blood Centres in India State / UT-wise (i.e. up to 23.03.2022)
S.No
Name of State
Govt. Blood Centres
Other than Govt. Blood
Centres
Total
1
Andaman & Nicobar
02
01
03
2
Andhra Pradesh
41
176
217
3
Arunachal Pradesh
12
01
13
4
Assam
46
40
86
5
Bihar
44
62
106
6
Chandigarh
03
01
04
7
Chhattisgarh
36
76
112
8
Dadra & Nagar Haveli and
Daman & Diu
02
01
03
09
NCT of Delhi
25
55
80
10
Goa
03
02
5
11
Gujarat
30
150
180
12
Haryana
27
113
140
13
Himachal Pradesh
20
06
26
14
Jammu & Kashmir
29
07
36
15
Ladakh
03
-
03
16
Jharkhand
33
33
66
17
Karnataka
42
230
272
18
Kerala
51
150
201
19
Lakshadweep
01
00
01
20
Madhya Pradesh
71
104
175
21
Maharashtra
76
295
371
22
Manipur
04
01
05
23
Meghalaya
09
02
11
24
Mizoram
09
02
11
25
Nagaland
05
1
06
26
Odisha
63
24
87
27
Pondicherry
04
12
16
28
Punjab
52
101
153
29
Rajasthan
66
138
204
30
Sikkim
04
02
06
31
Tamil Nadu
106
227
333
32
Telangana
66
187
253
33
Tripura
11
02
13
34
Uttar Pradesh
114
322
436
35
Uttarakhand
25
28
53
36
West Bengal
109
44
153
The Union Minister of State for Health and Family Welfare, Dr. Bharti Pravin Pawar stated this in a written reply in the Rajya Sabha today.